Σωστός τρόπος απόκτησης κουταβιού!!

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
@Yorkaddict θα προσπαθησω να απαντησω οσο πιο ψυχραιμα γινεται χωρις υπερβολες και δραματα γιατι δεν ειμαι φαν αν και το θεμα ποναει.
Γιατί από τις απαντήσεις που παίρνω, βλέπω σαν να σας ξενίζει η ιδέα για γέννες ημιαιμων.
Σου κανει εντυπωση;
Ζητας να αποσυνδεσουμε τα ημιαιμα απο τα αδεσποτα. Οχι μονο δε θα το κανω (γιατι το βρισκω ελιτιστικο, αποκομμενο απο την πραγματικοτητα, προσβλητικο προς το σκυλο και πολλα αλλα) αλλα θα σε ξαναρωτησω: Τι εχει να προσφερει μια ακομα γεννα ημιαιμων σε αυτες που ηδη γινονται τυχαια ή ανευθυνα; Σου αντιστρεφω την ερωτηση : Υπαρχει καποιος ρατσισμος απεναντι στα αδεσποτα; Γιατι καποιος που αναζηταει 'πολυαιμια', θα την δημιουργησει αντι να την αναζητησει;

Συγγνωμη αλλα μου ακουγεται απιστευτα εγωιστικο και κοντοφθαλμο.

Πως ταιριαζει στην ιδια προταση σεβασμος στο σκυλο, υπευθυνος ιδιοκτητης και παραγωγη ημιαιμων;

@d3ac0n υποστηριζει οτι θα επρεπε να γινεται υπευθυνη (;!) αναπαραγωγη ημιαιμων ο,τι και να σημαινει αυτο.

Στην ουσια καταληγουμε στο παλιο, "ειναι απο σπιτι, εχω δει τους γονεις".

Αν κανω λαθος ή ειμαι αυστηρη, διορθωστε με!

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Η εκτροφή ημίαιμων δε με ξενίζει σαν ιδέα, στην τελική είναι αυτή που έφερε στις μέρες μας τον σκύλο, ημίαιμο ή καθαρόαιμο. Ούτε μου ξινίζει, υπό την έννοια ότι δε θεωρώ το τελικό «προϊόν» β’ διαλογής. Να κάνω και την αποσυσχέτιση ημίαιμο-αδέσποτο, καθαρόαιμο-ζωή παραμυθένια. Να δω ότι και ο τάδε σωστός εκτροφέας κι ένας γνωστός μου βοσκός εκτρέφουν και οι δύο επειδή πιστεύουν ότι δημιουργούν καλά σκυλιά - η διαφοροποίηση έγκειται στις μέθοδους που ακολουθούν.

Ένα πράγμα που δε μπορώ να δω και συμφωνών με betty coltrane, είναι τι θα προσφέρει η επιπλέον εκτροφή ημίαιμων στην παρούσα κατάσταση. Να πάρω το προσφιλές επιχείρημα «αφού γεννήθηκαν καλώς ή κακώς, είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε να πεθάνουν;» - αν λοιπόν υπάρχει ήδη ικανός αριθμός, τα επιπλέον άτομα σε τί θα ωφελήσουν;

Και τελικά ποιο είναι το ζητούμενο; Να επανασχεδιάσουμε τις φυλές από την αρχή, οπότε χρειαζόμαστε νέο υλικό; Να καταργήσουμε δια παντός τις φυλές και να επιστρέψουμε σε τσοπανόσκυλα, πουλόσκυλα, γουρουνόσκυλα, ελκυθρόσκυλα κλπ; Και γιατί να πάμε σε συστηματική εκτροφή και να μην αφήσουμε τη φύση να κάνει το ξεσκαρτάρισμα όπως στα παλιά καλά (; ) χρόνια;

Κυρίως, πού χωράνε οι υπάρχοντες σκύλοι, ανεξαρτήτως σπιτιού/ πεντιγκρί;
Και παρά την αποσυσχέτιση, με έμφαση στους "χωρίς σπίτι", γιατί όσο αποστασιοποιημένα κι αν το δω, αυτοί τελικά πληρώνουν το τίμημα των δικών μας προβληματισμών.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Καλημέρα

Αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως από τη στιγμή που εμείς οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον των σκύλων σαν είδος, οφείλουμε να δούμε την ωμή πραγματικότητα και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η μοναδική γεννα σκύλων που επικροτειται και είναι σύμφωνη με τα "ήθη" μας, είναι των καθαροαιμων φυλών.

Ταυτόχρονα γίνονται μαζικές στειρωσεις σκύλων που δεν ανήκουν σε αυτές τις φυλές (κοινώς είναι ημίαιμοι) και οποιαδήποτε πρόθεση για γεννα τέτοιων "μπασταρδων" θεωρείται κατακριτέα.

Κοινώς το μέλλον των σκύλων, βασίζεται στις καθαρόαιμες φυλές ή αλλιώς σε κλειστές γενετικές δεξαμενές έτοιμες να εκραγούν.

Μερικά μηνύματα πιο πίσω ανέλυσα το προδιαγεγραμμενο μέλλον που έχουν οι καθαρόαιμες φυλές και γενικά πληθυσμοι που στηρίζονται σε κλειστές γενετικές δεξαμενές που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε γενετική απομόνωση.

Σε κλειστές γενετικές δεξαμενές δεν μπορεί να μπει νέο αίμα μέσα (νέα γονίδια) και σταδιακά μειώνεται (μέσω της επιλογής) η εμφάνιση γονιδίων που δεν θέλουμε, μαζί όμως με γονίδια που θέλουμε, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς.
Βλέπετε, δεν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μόνο αυτά που δεν θέλουμε, αλλά βγάζουμε από την δεξαμενή μας ολόκληρους οργανισμούς που φέρουν στον φαινοτυπο μια μικρή απόκλιση από το πρότυπο.
Με απλά λόγια αν ένα πρότυπο ζητάει σηκωμένα αυτιά πχ και ένας σκύλος έχει πεσμένα δεν τον αναπαράγουμε. Αυτό σημαίνει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΉ. Αφαιρούμε από την δεξαμενή ΟΛΑ του τα γονίδια άσχετα εάν μπορεί να είναι υγιέστατος, και να φέρει δεκάδες άλλα χρήσιμα γονίδια για την ευζωία της φυλής μας.
Φανταστείτε τώρα πως αυτό γίνεται όχι μόνο σε έναν σκύλο αλλά σε δεκάδες χιλιάδες και νομίζω θα γίνει πλήρως κατανοητό, πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Πως μέσω της επιλογής μικραίνουμε διαρκώς την ήδη μικρή δεξαμενή που έχουμε.

Στον αντίποδα έχουμε τους ημίαιμους σκύλους που - όπως και εμείς οι άνθρωποι- δεν βασίζονται σε κλειστές γενετικές δεξαμενές, αλλά σε μια τεράστια δεξαμενή γονιδίων, όπου οι πιθανότητες να βρεθούν μαζί 2 "κακά" υποτελή γονίδια είναι πολύ πολύ μικρότερες σε σχέση με τις καθαρόαιμες φυλές.

Με βάση όλα αυτά αναρωτιέμαι το εξής απλό : που μας οδηγεί όλο αυτό;

Δεν μας φταίει ο ημίαιμος σκύλος επειδή εμείς οι άνθρωποι δεν σεβόμαστε τις ζωές που φέρνουμε στον κόσμο.
Είναι εντελώς καταστροφικό να εναποθετουμε το μέλλον των σκύλων στην ευγονική.

Θεωρώ λοιπόν πως χρειάζεται να βρούμε άλλες λύσεις πιο δραστικές και αποτελεσματικες προκειμένου να μην διανοηθεί κανεις να αφήσει έναν σκύλο στον δρόμο. Αν βέβαια αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Ξαναρωταω λοιπόν :
Το πρόβλημά μας ειναι τα αδέσποτα ή τα ημίαιμα;

Last edited:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Γιατι καποιος που αναζηταει 'πολυαιμια', θα την δημιουργησει αντι να την αναζητησει;
Τώρα μπορεί να την αναζητήσει.
Σε 40, 50 χρόνια;
Με βάση τις πρακτικές (μαζικές στειρωσεις και "απαγόρευση γέννας" αλλά και την θεωρία πίσω από αυτές τις πρακτικές (δημιουργία αδέσποτων) φοβάμαι πως δεν θα υπάρχει κάτι να αναζητήσεις. Θα έχει εξαφανιστεί.

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.336
8.059
Τώρα μπορεί να την αναζητήσει.
Σε 40, 50 χρόνια;
Με βάση τις πρακτικές (μαζικές στειρωσεις και "απαγόρευση γέννας" αλλά και την θεωρία πίσω από αυτές τις πρακτικές (δημιουργία αδέσποτων) φοβάμαι πως δεν θα υπάρχει κάτι να αναζητήσεις. Θα έχει εξαφανιστεί.
ειναι λιγο ουτοπικο οτι θα εξαφανιστουν σε 40-50 χρονια. Το 90% των σκυλων ειτε εξω ειτε σε σπιτια ειναι ημιαιμα μπορει και παραπανω. Κι τα εξω ειναι εκατομμυρια σκυλων μονο στη χωρα μας. Ας μη μετρησουμε τις αλλες χωρες, κατι ινδιες, τουρκιες κ.τ.λ Ουτε στειρωνονται ουτε σταματανε οι γεννες. Αυτη τη στιγμη μιλαμε απλα για περιορισμο και δεν ειναι εφικτο ουτε αυτο δεκαετιες τωρα, να γινουν δηλαδη τα εκατομμυρια αδεσποτα χιλιαδες. Οταν φτασουν να γινουν λιγα κανεις δε θα ειναι αρνητικος να γεννησει ο τζακ της θειας .

Και γενικα ο κινδυνος που αναφερουν παραπανω να χρησιμοποιηθει ας το πουμε λαθος η συζητηση ειναι ηδη εδω και πολυ πιο ρεαλιστικος. Ακριβως αυτη την εκφραση οτι θα εξαφανιστουν τα ημιαιμα τη βλεπεις ηδη σα καραμελα αναμεσα στις πρωτες 5 απαντησεις σαν δικαιολογια σε οτι σαιτ, Fb, συζητηση γινεται περι στειρωσης αναπαραγωγης.

• Like
Reactions: Δημητρα_kme

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
ειναι λιγο ουτοπικο οτι θα εξαφανιστουν σε 40-50 χρονια. Το 90% των σκυλων ειτε εξω ειτε σε σπιτια ειναι ημιαιμα μπορει και παραπανω.
Μπορει το 40 50 να είναι ουτοπικό.
Μπορει και όχι.
Προσπάθηστε όμως να δειτε το θέμα συνδυαστικά και να αναλογιστείτε την άλλη πλευρά, την ιστορια δηλαδή των καθαροαιμων φυλών και πως ήταν πριν 40 50 χρόνια και πως είναι σήμερα.
Γενετικά εννοώ.
Ταυτόχρονα σκεφτειτε όλα όσα περιέγραψα παραπάνω. Μαζικές στειρωσεις ημιαιμων και φυσικά την θεωρία, την ιδεολογία πίσω από όλο αυτό.

Οταν φτασουν να γινουν λιγα κανεις δε θα ειναι αρνητικος να γεννησει ο τζακ της θειας .
Τότε ίσως είναι αργά, γιατί μπορεί να μην υπάρχει αρκετό γενετικο υλικό.
Σκεφτείτε τι γίνεται με πληθυσμούς απειλούμενων προς εξαφάνιση ζώων.
Λάβαμε μέτρα μόνον όταν είδαμε πως λιγοστεύουν (από δική μας μαλάκια πάλι) και αυτό που καταφέραμε ήταν να στηρίξουμε το μέλλον τους σε περιορισμένο γενετικο υλικό.
Ναι, τα καταφέραμε περίφημα (n)

Εδώ κινδυνεύουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος.

Και γενικα ο κινδυνος που αναφερουν παραπανω να χρησιμοποιηθει ας το πουμε λαθος η συζητηση
Να υποθέσω λοιπόν - όπως και στο άλλο θέμα με τις στειρωσεις - πως καλύτερα είναι να στρουθοκαμιλιζουμε και να λέμε το "ποιηματάκι" μας, παρά να λέμε αλήθειες.

Λυπάμαι αλλά δεν το θεωρώ έντιμο, απέναντι κυρίως στον εαυτό μου.

Χωρια που δεν είδα ποτέ μου καμιά συζήτηση (από τις άλλες που έχουμε κάνει, τις politically correct) να "χρησιμοποιείται" προς την σωστή κατεύθυνση.

Και ξαναρωταω (μέχρι να πάρω απάντηση)

Το πρόβλημα είναι τα αδέσποτα ή τα ημίαιμα;

• Like
Reactions: AGRIAN

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
το προβλημα ειναι τα αδέσποτα και τα καθαρόαιμα.

Απο τα ημίαιμα δεν πρόκειται να σωθούν τα καθαρόαιμα λογο
ανθρώπινης ματαιοδοξίας άλλωστε απο ματαιοδοξία φτιάχτηκαν
Απο τα ημίαιμα θα φτιαχτούν καινούργια επιτυχημένα καθαρόαιμα
μεχρι να κανουν και αυτα τον κύκλο τους.
Υπάρχουν και καθαρόαιμα που φτιάχτηκαν σχετικά πρόσφατα
αλλα δεν τελιοποιηθηκαν ποτε και δεν θα τελιοποιηθουν ποτε.

Το σκυλια μονο απο εκτροφείς και μονο απο τον δρόμο ειναι μια
απο της μεγαλύτερες βλακείες που εχω ακούσει.
Δεν μπόρεσα να το χωνέψω ποτε αυτο απο την ημέρα που είμαι στο
φορουμ. Οπως δεν πρόκειται ποτε να χωνέψω το πέσιμο στους
καινούργιους "εγκληματίες" που πήραν σκυλάκι απο κάπου τυχαία.

• Like
Reactions: Hiraeth

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Και γιατί να πάμε σε συστηματική εκτροφή και να μην αφήσουμε τη φύση να κάνει το ξεσκαρτάρισμα όπως στα παλιά καλά (; ) χρόνια;
Η φυσική επιλογή στα σκυλιά έχω την εντύπωση πως δεν γίνεται σε τέτοια έκταση ώστε να μπορεί να επιβιώσει το είδος βασιζόμενο μόνο σε αυτή. Αναφέρομαι στον οικοσιτο σκύλο.
Κατά κανόνα μιλάμε για τεχνιτη επιλογή, ο άνθρωπος επιλέγει ποιος θα αναπαραχθεί.
Χωρια που αυτό προϋποθέτει ελεύθερα σκυλια, περιπλανομενα σκυλιά ή αλλιώς...αδέσποτα σκυλιά και φυσικά αστειρωτα σκυλιά.

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Και ξαναρωταω (μέχρι να πάρω απάντηση)

Το πρόβλημα είναι τα αδέσποτα ή τα ημίαιμα;
Να απαντήσω εγώ Μιχάλη
Το πρόβλημα είναι τα αδέσποτα και σε καμία περίπτωση τα ημιαιμα. Μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας αλλά τα ημιαιμα έχουν καλύτερη υγεια και λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα καθαρόαιμα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται γέννες ανεξέλεγκτα; όχι σε καμία περίπτωση. Οι ανεξέλεγκτες γέννες έχουν ως αποτέλεσμα τα αδέσποτα. Υπάρχει λύση; κατά την γνώμη μου όχι. Οποιαδήποτε λύση απλά δεν είναι ρεαλιστική. Ο λόγος είναι γιατί το ζώο σκύλος το βλέπουμε τοοοοσο λάθος όλοι. Και αυτοί που στο φόρουμ θεωρούνται ανεύθυνοι και είναι η πλειοψηφία αλλά και η επικρατούσα άποψη εντός φόρουμ για την σωστή άποψη στο θέμα σκύλος.

Εγώ θα ήθελα η πραγματικότητα στο θέμα σκύλος να μην υπήρχαν αδέσποτα. Ο σκύλος είναι διμιουργημα του ανθρώπου και πρέπει να ζει δίπλα σε αυτόν.
Ο σκύλος αυτός να είναι ημιαιμος. Κανένας δεν χρειάζεται καθαρόαιμους σκυλους ως ζώα συντροφιας.
Καθαρόαιμα σκυλιά να υπάρχουν μόνο για να εκτελούν την εργασία για την οποία είναι προορισμένα όπου αυτές οι εργασίες μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών άρα και οι αντίστοιχες ράτσες να είναι τόσες.
Οι καθαροαιμες ράτσες (η φυλές. Όπως το προτιμάει ο κάθε ένας) στην ουσία θα είναι τύποι (κυνηγόσκυλα, τσοπανοσκυλα, φύλακες κτλ) και τα σκυλιά αυτά θα κρίνονται από την εργασία τους και μόνο. Η εμφάνιση με τον τρόπο που παίζει ρόλο σήμερα (πχ πρέπει να έχει 7μιση τρίχες μαύρες και να εχει 53.5646578 πόντους ύψος) απλά δεν υπάρχει. Το ίδιο και οι εκθέσεις μορφολογίας που τόσο κακό έχουν κάνει στον σκύλο.
Εργασία στα σκυλιά θα θεωρείται η πραγματική εργασία και όχι ότι θεωρείται σήμερα εργασία.
Να τηρούνται οι νόμοι (νόμους έχουμε και προβλέπουν τα πάντα. Απλά δεν τους τηρούμε) τσιπαρισμενα όλα τα σκυλιά, αν δεν τυρουνται οι κανόνες ευζωίας των σκυλιών γερές ποινές και για όποιον ευθύνεται για την διμιουργια αδέσποτου/ων ακόμα πιο γερές καμπάνες.
Και άλλα πολλά που τώρα δεν μου έρχονται στο μυαλό o_O

Ξέρω ότι για τους περισσότερους έγραψα βλακειες , για άλλους πράγματα που αν εφαρμοζόταν θα έχαναν χρήμα γιατί απλα δεν θα υπήρχε η βιομηχανία σκυλος και για άλλους ανέφικτα (σε αυτούς είμαι και εγώ). Που αν όμως ίσχυαν πιστεύω πως ο σκύλος θα ειχε βρει τον παράδεισο του. Επειδή όμως ο παράδεισος είναι κάτι ουτοπικό ας συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο ώστε να πάει η συζήτηση παρακάτω. :)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Σύμφωνη 100% με manolo.
Θα μου λύσετε την απορία όμως τι σχέση έχει το "Σωστός τρόπος απόκτησης κουταβιού" με το άνοιγμα της γενετικής δεξαμενής? Και πως μπορεί η συζήτηση περί γενετικής δεξαμενής να συμβάλλει στην "εκπαίδευση" περισσότερων ευσυνείδητων σκυλοιδιοκτητών ώστε να μεταλαμπαδεύσουν μετά και αυτοί το ίδιο πράγμα στο γείτονα, στο συγγενή, στο φίλο κλπ.?

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Θα μου λύσετε την απορία όμως τι σχέση έχει το "Σωστός τρόπος απόκτησης κουταβιού" με το άνοιγμα της γενετικής δεξαμενής?
Το έναυσμα να γράψω μου το έδωσε το μήνυμα της @betty coltrane

Αφου εδω μιλαμε για το σωστο τροπο αποκτησης εκτροφικου κουταβιου, θα ανοιξουμε αλλο για το σωστο τροπο αποκτησης κουταβιου;
Πόσα είδη κουταβιών υπάρχουν και είναι αποδεκτη η ύπαρξή τους;
ΕΝΑ
Μόνο τα εκτροφικα.
Όλα τα άλλα είναι μη επιθυμητά εάν δεν είναι μαζεμένα και μετονομασμενα σε "σκυλιά προς υιοθεσία".

Και πως μπορεί η συζήτηση περί γενετικής δεξαμενής να συμβάλλει στην "εκπαίδευση" περισσότερων ευσυνείδητων σκυλοιδιοκτητών ώστε να μεταλαμπαδεύσουν μετά και αυτοί το ίδιο πράγμα στο γείτονα, στο συγγενή, στο φίλο κλπ.?
Να μεταλαμπαδευσουν τι ακριβώς;
Ποια είναι αυτή η εκπαίδευση;

Το πρόβλημα είναι τα αδέσποτα και σε καμία περίπτωση τα ημιαιμα. Μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας αλλά τα ημιαιμα έχουν καλύτερη υγεια και λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα καθαρόαιμα.
Τότε για ποιο λόγο τα στειρώνουμε μαζικά και αισθανόμαστε καλά μάλιστα όταν το κάνουμε;
Για ποιο λόγο προωθούνται γέννες σκύλων με χειρότερη υγεία και περισσότερα προβλήματα;
Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος και να τσακίσει όποιον δεν έχει τσιπαρισμενο σκύλο στο όνομά του και όποιον διανοηθεί να αφήσει σκυλο στον δρόμο; Γιατι δεν υπάρχουν έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει κανένας σκύλος αδεσποτος ποτέ ξανά;

Τι ειναι περισσότερο ουτοπικό;
Η εφαρμογή και τήρηση ενός γαμημενου νόμου ή η προσπάθεια να κάνεις όλους τους ανθρώπους υπεύθυνους μέσω της "εκπαίδευσης"

• Like
Reactions: vek and AGRIAN

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ο σκύλος ως χόμπι/μόδα/πολυτέλεια/ δεν ξέρω τι άλλο, είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Και όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε τι νέο, πρώτα αποκτούμε το αντικείμενο του πόθου και μετά έρχεται η γνώση και η εμπειρία πως να το διαχειριστούμε. Βλέπω μερικά χρόνια τώρα να παλεύουμε με πολλά μέτωπα στο θέμα σκύλος. Από τα απλά του τύπου σκέψου πριν το πάρεις, μέχρι τα σύνθετα από που να το πάρεις. Από το τι σου δίνει ο κάθε σκύλος, μέχρι τι πρέπει να του παρέχεις εσύ. Κι ένα σωρό ενδιάμεσα. Δε μπορούν να λυθούν όλα μεμιάς, και τελικά διαλέγεις που θα δώσεις βάρος αναλόγως των συνθηκών. Όταν οι συνθήκες είναι η υπερπροσφορά ημίαιμων σκύλων, που θα δοθούν όσο αβίαστα δημιουργήθηκαν, η προτεραιότητα για μένα είναι ο περιορισμός της προσφοράς παρά η ανησυχία μήπως εκλείψουν στο μέλλον. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα αναθεωρήσω τις προτεραιότητες.
Καταλαβαίνω αυτό που προσπαθείς να πεις @Yorkaddict , αλλά η σημερινή πραγματικότητα μου θολώνει λίγο τη μεγαλύτερη εικόνα :)

Ποιος θα είναι ο «σωστός» εκτροφέας ημίαιμων; Αυτός που θα κάνει κάποιες εξετάσεις υγείας, θα προσέξει που θα πάνε τα σκυλιά του, θα είναι δίπλα στον ιδιοκτήτη κλπ κλπ; Αν βγάλουμε για λίγο τη γέννα από το πλάνο, νομίζω μας καλύπτει κι ένας εθελοντής που έχει κάνει πέντε εξετάσεις υγείας στα σκυλιά που φιλοξενεί, ξέρει τον χαρακτήρα τους, και πασχίζει να τους βρει ένα καλό σπίτι. Για την ώρα πάντα.

..... Το σκυλια μονο απο εκτροφείς και μονο απο τον δρόμο ειναι μια απο της μεγαλύτερες βλακείες που εχω ακούσει.....
Από που να πάρουν και λαμβάνοντας υπόψη ποιες παραμέτρους πριν διαλέξουν την πηγή απόκτησης;

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
1.Τότε για ποιο λόγο τα στειρώνουμε μαζικά και αισθανόμαστε καλά μάλιστα όταν το κάνουμε;
2.Για ποιο λόγο προωθούνται γέννες σκύλων με χειρότερη υγεία και περισσότερα προβλήματα;
3.Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος και να τσακίσει όποιον δεν έχει τσιπαρισμενο σκύλο στο όνομά του και όποιον διανοηθεί να αφήσει σκυλο στον δρόμο; Γιατι δεν υπάρχουν έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει κανένας σκύλος αδεσποτος ποτέ ξανά;

4.Τι ειναι περισσότερο ουτοπικό;
Η εφαρμογή και τήρηση ενός γαμημενου νόμου ή η προσπάθεια να κάνεις όλους τους ανθρώπους υπεύθυνους μέσω της "εκπαίδευσης"
1. Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι συμβάλουμε στο να μην διμιουργουνται αδέσποτα. Το θέμα είναι ότι όσα αδέσποτα και να στειρωσουμε τα αδέσποτα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αυξάνονται. Όταν δώσουμε το βάρος στην αλλαγή νοοτροπίας μόνο τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν αδέσποτα. Κ αι για να απαντήσω στο 2ο ερώτημα της @vrmode αυτό επιτυγχάνεται με 2 τρόπους. Παιδεία που όμως δυστυχώς είναι πολύ χρόνοβορορος τρόπος αν και ο σωστότερος, η με επιβολή του νόμου ώστε να αναγκαστούν να συμορφωθουν με αποτέλεσμα να επέλθει και η παιδεία κάποια στιγμή.

2. Σε αυτό δεν έχω απάντηση. Ασχολούμαι λίγα χρόνια με τον σκύλο και όχι οργανωμένα. Το πώς επικράτησε αυτό υπάρχουν έμπειροι να απαντήσουν μιας και οι περισσότεροι το υποστηρίζουν.

3.να ήταν το μόνο που δεν εφαρμοζεται:rolleyes:
Αν επεκταθώ θα γράψω σεντόνι και δεν είναι το φόρτε μου.

4. Δεν ξέρω τι είναι περισσότερο ουτοπικό πάντως μέσο του ενός επιτυγχάνεται και το άλλο.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Πόσα είδη κουταβιών υπάρχουν και είναι αποδεκτη η ύπαρξή τους;
ΕΝΑ
Μόνο τα εκτροφικα.
Όλα τα άλλα είναι μη επιθυμητά εάν δεν είναι μαζεμένα και μετονομασμενα σε "σκυλιά προς υιοθεσία".
Λογικό. Γιατί κάπως πρέπει να μειωθεί η υπερπροσφορά πρώτα. Υπάρχει άλλος ρεαλιστικός τρόπος αυτή τη στιγμή?

Να μεταλαμπαδευσουν τι ακριβώς;
Ποια είναι αυτή η εκπαίδευση;
Το νήμα αυτό ανοίχτηκε για να ενημερώσει/εκπαιδεύσει τους "newbies" στο φόρουμ για το ποιες είναι οι σωστές πηγές απόκτησης σκύλου (με τα μέχρι χθεσινά δεδομένα του φόρουμ) "χωρίς δράματα". Έτσι ώστε να παραμείνουν, να μάθουν και να φωτίσουν ανάλογα και άλλο κόσμο γύρω τους.

Τότε για ποιο λόγο τα στειρώνουμε μαζικά και αισθανόμαστε καλά μάλιστα όταν το κάνουμε;
Ως προσπάθεια μείωσης της υπερπροσφοράς.

Για ποιο λόγο προωθούνται γέννες σκύλων με χειρότερη υγεία και περισσότερα προβλήματα;
Follow the money. Σκασίλα του ανθρώπινου γένους αν το γαλλάκι δεν μπορεί να αναπνεύσει - αλλά τώρα θα παράξουμε μπλε γαλλάκια που είναι πιασάρικα, ζητιούνται πολύ γιατί ταιριάζουν γάντι με την ματαιοδοξία του πελάτη και πουλιούνται διπλά λεφτά.

Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος και να τσακίσει όποιον δεν έχει τσιπαρισμενο σκύλο στο όνομά του και όποιον διανοηθεί να αφήσει σκυλο στον δρόμο; Γιατι δεν υπάρχουν έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει κανένας σκύλος αδεσποτος ποτέ ξανά;
Ο νόμος υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται διότι:
a. Δεν υπάρχουν υποδομές να τον υλοποιήσουν (ήτοι αστυνομία που θα περιπολεί και θα ψάχνει για τσιπάκια ή θα τσεκάρει ταράτσες και μπαλκόνια.
β. Αδιαφορία όλων μας και εδώ μέσα. Αντί να φωνάζουμε για τα περί νόμου, ας πάει ο καθένας μας να κάνει μια καταγγελία, να φωνάξει το περιπολικό να καταγράψει το ταρατσάτο σκυλί που ζει στα σκατά του και να προβεί στα δέοντα, να στήσει μια δήθεν αγοραπωλησία με την κυρά Μέλπω που βάζει αγγελίες πώλησης κουταβιών σε συνεργασία με την αστυνομία κλπ. Όχι λόγια, πράξεις. Αλλά δεν κάνουμε τίποτα. Που να μπλέκουμε τώρα. Εδώ το κάνουμε τουμπεκί όταν ξέρουμε ότι ο γείτονας βιάζει και ξυλοφορτώνει το ίδιο του το παιδί, θα ασχοληθούμε και με τους σκύλους?

Τι ειναι περισσότερο ουτοπικό;
Η εκπαίδευση είναι πιο ουτοπική. Ως ποιότητα και νοοτροπία λαού είμαστε γτπκ. Μόνο όταν βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε για τη μαλακία που κάναμε μπορεί να το ξανασκεφτούμε.

joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Άρα το ηθικό είναι να μαζεύουμε τα αδέσποτα, να τα στειρωσουμε, να τα κρατάμε σε κλουβιά και αν για 6 μήνες δεν τα ζητήσει κάποιος να τα " καλοθανατωνουμε " αν είμαστε σοβαροί και έχουμε προγραμμα.
Από την άλλη ηθικό είναι να ζευγαρώνουμε σκυλιά με οδηγό ένα προτυπο που είναι τρεις σελίδες εμφάνιση, μια προταση χαρακτήρας και καθόλου ικανότητα επιβίωσης.
Η φυσική επιλογή ανήθικη για αυτό και την στειρωνουμε.
Και ρωταω : τι μας φταίνε τα αδέσποτα και γιατί είναι πρόβλημα?

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα εξετασει τις αιτίες που εξαφανιστηκε ο σκύλος θα καταλήξει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον σκύλο άρχισε όταν αποφάσισε ο άνθρωπος να τον σώσει.

• Like
Reactions: Hammer and AGRIAN

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Άρα το ηθικό είναι να μαζεύουμε τα αδέσποτα, να τα στειρωσουμε, να τα κρατάμε σε κλουβιά και αν για 6 μήνες δεν τα ζητήσει κάποιος να τα " καλοθανατωνουμε " αν είμαστε σοβαροί και έχουμε προγραμμα.
Από την άλλη ηθικό είναι να ζευγαρώνουμε σκυλιά με οδηγό ένα προτυπο που είναι τρεις σελίδες εμφάνιση, μια προταση χαρακτήρας και καθόλου ικανότητα επιβίωσης.
Η φυσική επιλογή ανήθικη για αυτό και την στειρωνουμε.
Και ρωταω : τι μας φταίνε τα αδέσποτα και γιατί είναι πρόβλημα?

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα εξετασει τις αιτίες που εξαφανιστηκε ο σκύλος θα καταλήξει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον σκύλο άρχισε όταν αποφάσισε ο άνθρωπος να τον σώσει.
Νομίζω ότι τον ιστορικό θα τον προλάβει ο Κιμ όταν διαβάσει αυτό το νήμα. Με τα δίκια του.

joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Νομίζω ότι τον ιστορικό θα τον προλάβει ο Κιμ όταν διαβάσει αυτό το νήμα. Με τα δίκια του.
Πρέπει πρωτα εμεις να βρούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος απόκτησης σκύλου και μετά να προτεινουμε στους αλλους.

• Like
Reactions: Akardos and Hiraeth

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Εχω γραψει καποια διαολεμενα μηνυματα και τα εσβησα γιατι δε μ αρεσει να πλακωνομαι και μου ειστε και οι τρεις συμπαθεις γμτ αν και κοπαναω το κεφαλι μου στον τοιχο με αυτα που διαβαζω.
Το σκυλια μονο απο εκτροφείς και μονο απο τον δρόμο ειναι μια
απο της μεγαλύτερες βλακείες που εχω ακούσει.
Για εξηγησε το λιγο. Γιατι ειναι βλακεια;

Αν με ρωτησετε εμενα η επιλογη ειναι μονο μια και αυτη τηρω. ΜΟΝΟ απ το δρομο. Και δεν το λεω απο καπριτσιο, επειδη ειμαι ρατσιστρια (; ), επειδη δεν ξερω και γω τι. Ειναι η μονη επιλογη που μου επιτρεπει η συνειδηση μου. Το προβλημα ειναι προφανως τα αδεσποτα. Θα κανουμε οτι δεν ξερουμε απο που προερχονται; θα αγνοησουμε την υπαρξη τους; Μεχρι να περιοριστει καπως ο αριθμος τους, εισαι ειτε μερος του προβληματος ειτε μερος της λυσης. Δεν εχει μεση οδο δυστυχως.

Οταν λεμε ημιαιμα, βεβαια, εννοουμε αυτα που μοιαζουν σε λαμπ, σε γπ, σε CAO, σε γιορκσαιρ. Γιατι αυτα ζευγαρωνονται και οχι οι Σαντσοι της υποθεσης. Ο υπευθυνος byb αυτα θα ζευγαρωσει, και οχι ελευθερα αλλα με αλλα που μοιαζουν σε αυτα. Αν δεν το κανει θα δυσκολευτει να τα δωσει και η υπευθυνοτητα θα πεταξει απ το παραθυρο.

@Yorkaddict ποιος προωθει γεννες ζωων με προβληματα; Τοσο καιρο νομιζα οτι ψαχναμε αυτο που πλησιαζει στον τελειο σκυλο. Και αυτο ηταν εφικτο μονο με την ευγονικη. Τωρα ολες οι φυλες, η ιστορια, η παραδοση ειναι καταστροφικες για το σκυλο;

Σου ξαναλεω, σε χωρες αυστηρους κανονες που τηρουνται, τα καταφυγια ειναι γεματα με ημιαιμα. Ο φοβος σου οχι απλως απεχει απο την πραγματικοτητα. Ειναι, κατα τη γνωμη μου, φανταστικος. Ειναι τετοια η ανευθυνότητα του ανθρωπου που δεν θα σταματησει ποτε να κακοποιει το σκυλο.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Το πιο ουτοπικό ειναι η αντικατασταση φυλών με τύπους και η καλυψη όλων τον αναγκων με ημίαιμα.
Οι φυλες δεν δημιουργήθηκαν χθες. Στη υστερη εποχη του χαλκου υπηρχαν ήδη (αλλες μεν, αλλα υπηρχαν).
Και αυτες που υπαρχουν τωρα θα εξαφανιστουν αργα η γρηγορα και θα αντικατασταθουν με αλλες.
Αλλα και παλι θα ειναι φυλες, αν μας ενδιαφερει η σταθεροτητα του χαρακτηρα και των ικανοτητων. Γιατι η εμφανιση δεν παει χωρια απο τα υπολοπα γονιδια, αυτο που μετραει ειναι το συνολο του γενετικου υλικου.
Δεν θα εχεις τον τελειο φυλακα χωρις να κανεις τη δουλεια που κανανε οι λαοι του καυκασου για να δημιουργησουν τον ποιμενικο τους, δεν θα εχεις γρηγορο σκυλι χωρις να εχει τη μορφολογια του μπορζοι ή του γουιπετ, αλλα δεν θα εχεις και καλο συντροφο απο οποια να'ναι αιματα. Τα περισσοτερα (μην κοροϊδευομαστε ομως, οχι ολα) απο τα σημερινα αδεσποτα ειναι υπεροχα σκυλια συντροφιας γιατι τουλαχιστον προπαππουδες τους ανηκαν σε συγκεκριμενες φυλες. Ακομα 10-15 γενιες ανεξελεγκτης αναπαραγωγης των σκυλων αυτων, και τα θετικα ψυχολογικα στοιχεια θα αρχισουν να ελαττωνονται και οι προσωπικοτητες να γινονται ολο και πιο απροβλεπτες, λογώ ελλειψης σταθερων αξιων στην επιλογη γενετικου υλικου.

Η φυσικη πορεια των φυλων ειναι να αλλαζουν συμφωνα με τη ζωη του ανθρωπου. Σε αναπτυγμενες χωρες ΔΕΝ χρειαζομαστε πλεον τα περισσοτερα σκυλια εργασιας, εκτος απο ποιμενικους και φυλακες, αρα οι υπολοιπες φυλες θα διαμορφωθουν σταδιακα συμφωνα με διαφορες προτιμησεις ως προς την συντροφια, η σταθεροτητα του χαρακτηρα ομως θα πρεπει να διατηρηθει. Θα γινει απο μονο του, ειτε μας αρεσει ειτε οχι. Και δεν θα ειναι η πρωτη φορα στην ιστορια της ανθρωποτητας και των σκυλων. Ο ανθρωπος της Παλαιολιθικης εποχης δεν ειχε ποιμενικους, ο ανθρωπος του Μεσαιωνα δεν ειχε σκυλους διασωστες. Σκυλο-συντροφο ο ανθρωπος ειχε ανεκαθεν και θα τον εχει παντα.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Τοσο καιρο νομιζα οτι ψαχναμε αυτο που πλησιαζει στον τελειο σκυλο. Και αυτο ηταν εφικτο μονο με την ευγονικη. Τωρα ολες οι φυλες, η ιστορια, η παραδοση ειναι καταστροφικες για το σκυλο
Τέλειο όσον αφορά την εμφάνισή του και τις ικανότητές του. Η υγεία πάντα λέγεται πως είναι πρώτη προτεραιότητα, αλλά πρακτικά έρχεται σε δεύτερη μοίρα αν δεν σου χτυπήσει την πόρτα. Ελάχιστοι εκτροφείς (σοβαροί εκτροφείς) είναι αυτοί που κάνουν όλα όσα μπορούν προκειμένου να δουν τι κουβαλάει ένας σκύλος. Αναφέρομαι σε dna test.
Που και πάλι δυστυχώς δεν μπορείς να τεστάρεις τα πάντα, παρά ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τις δεκάδες κληρονομικες ασθένειες που λυμαίνουν τις δεξαμενές, τις κλειστές δεξαμενές.
Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε πως η επιλογή γονιδίων μέσα από αυτές τις μολυσμένες δεξαμενές ενέχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από ότι αν είχαμε μια τεράστια δεξαμενή, μια ανοικτή γενετική δεξαμενή. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Τόσα άρθρα έχω μοιραστεί μαζί σας που εξηγούν ακριβώς όλα αυτά που περιγράφω τώρα.

Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω.
Μετράμε αντίστροφα.
Και δεν υπάρχει undo.

• Like
Reactions: vek