Συμπεριφοριστές σκύλων


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
κι αναλόγως το άγχος... κι αυτό πηγάζει από κάπου αλλου... από stress από φόβο από ανασφάλεια...και αυτά από κάπου αλλου πάλι πηγάζουν... μερικές φορες νοιώθω πως αναλύουμε αναλύουμε και άκρη δεν βγάζουμε...
Αν το δει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι οι ορισμοί είναι δεδομένοι:
- stress = άγχος (και ανασφάλεια? - δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή)
- φόβος = φόβος
- πανικός = πανικός

Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά τα τρία... και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις (του σκύλου) είναι διαφορετικές... πάντα, ανάλογα με το σκύλο...
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Υπάρχουν τέτοιου είδους άνθρωποι στην Ελλάδα johnk?
Δεν θα σου πω αδύνατο... γιατί, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις όλους και όλα...
Θα πω, όμως, ότι είναι δύσκολο να βρεις... τουλάχιστον με αυστηρά standards... λέμε τώρα...
Θα ήθελα να ελπίζω ότι κάνω λάθος...:)

Υ.Γ. Η Ελλάδα είναι περισσότερο χώρα "trial-and-error"... και λιγότερο "survey-and-error"...
Δικαιολογημένο, λόγω μικρότερου πληθυσμού (ανθρώπων και ζώων) και, άρα, "ρηχότερης αγοράς"...
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
γιατι η αουρα θελει να φαει ολους τους σκυλους?
ειναι γονιδιακο?
ειναι επικτιτο?
ειναι βλαμμενη?
ειναι κυριαρχια?
ειναι μουρλη?
ειναι πουλι?
ειναι αεροπλανο?
 




keegan

Well-Known Member
18 Ιουνίου 2010
340
0
Υ.Γ. Κάποιο ισχυρίζοναι δε, ότι η λεγόμενη "κυριαρχική επιθετικότητα" οφείλεται σε άγχος...
..
Μήπως έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη ? Και αν ναι ..ήταν έμφυτο ή αναγκάστηκε ?

Για εμένα και οι δυο περιπτώσεις συνυπάρχουν και ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται ....είναι θέμα εκτίμησης και χειρισμού.

Το ιπο ας πουμε η το μοντιο που ειναι κυναθληματα που απαιτουν απολυτη πειθαρχεια και πρεπει να εισαι ενα με τον σκυλο νομιζω οτι ειναι λιγο δυσκολο να γινουν με θετικη και χωρις διορθωση.
Αντιθέτως !!

Αν ερχόταν η στιγμή να διαλέξεις έναν αρχηγό για να σε οδηγήσει σε μια αποστολή, θα επέλεγες αυτόν που θα σε εμπνέει ή αυτόν που θα φοβάσαι ?

Να σημειώσω πως τα όρια που ορίζουν τον σεβασμό στις δυο περιπτώσεις είναι υποκειμενικά....
 
Last edited:


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Αν ερχόταν η στιγμή να διαλέξεις έναν αρχηγό για να σε οδηγήσει σε μια αποστολή, θα επέλεγες αυτόν που θα σε εμπνέει ή αυτόν που θα φοβάσαι ?
Αυτόν που θα φοβόντουσαν "οι άλλοι" (αν υπήρχε "αντίπαλος")...:)

Το πρώτο που σκέφτηκα βασικά ήταν...και είπα να το γράψω. Δεν είναι όλα (ίσως και τίποτα) άσπρο-μαύρο πάντως.

Στο θέμα τώρα, θα ήθελα να διαβάσω κι άλλες τοποθετήσεις...Κυρίως από ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με "συμπεριφοριστές" ή είναι οι ίδιοι "συμπεριφοριστές" ή έστω έχουν μια άποψη πιο "εκ των έσω"...:)
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Και γιατι λεγονται ''συμπεριφοριστές'' aka ποδοσφαιριστές, και δεν λεγονται ''συμπεριφορολόγοι'' aka ψυχολόγοι-νευρολόγοι, κλπ...!
 


antonis6

Active Member
1 Δεκεμβρίου 2012
31
0
Thessaloniki
Ice μάλλον ο πόρος που λες έιναι η πιο σωστή μετάφραση.

Πρόκειται για επιστημονική ειδίκευση και όχι για εκπαιδευτή με την έννοια ότι έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια καθώς:

Certified Applied Animal Behaviorists have:
-Obtained an undergraduate degree, usually requiring 4 years, at an accreditated college or university.
-Gained admission to an accredited graduate school or veterinary school through a highly competitive admission process.
-Completed post-graduate education receiving a Master’s (2-year full time) or Ph.D.(4-year full time) degree in a behavioral science, or DVM or VMD degree with a behavioral residency.
-Passed rigorous oral and written examinations given by their faculty committees.
-Published articles in scientific journals.
-Supervised hands-on experience with animals.
-Met the course work and experience requirements for certification as set forth by the Animal Behavior Society.

πηγή

Sorry για τα Αγγλικά αλλά έτσι το βρήκα στο original
 


Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Συμπεριφοριστής δεν σημαίνει θετικός εκπαιδευτής. Συμπεριφοριστής είναι κάποιος που έχει την απαραίτητη γνώση και προφανώς χρησιμοποιεί τις αρχές του συμπεριφορισμού. Θα μπορούσε να χρησιμοποιεί και διόρθωση ο συμπεριφοριστής καθώς η θετική τιμωρία και η αρνητική ενίσχυση είναι δύο από τις 4 βασικές αρχές μάθησης. Απλά οι συμπεριφοριστές μέσα από επιστημονική μελέτη και πρακτική εφαρμογή έχουν καταλήξει ότι όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες αυτές οι δύο αρχές, αλλά έχουν και πρακτικές παρενέργειες. Ναι ένας "παραδοσιακός" εκπαιδευτής μπορεί να είναι και συμπεριφοριστής, αλλά δύσκολα κάποιος ο οποίος έχει ασχοληθεί και κατανοήσει τους μηχανισμούς μάθησης να καταλήξει να χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές εκπαίδευσης. Μπορεί κάποιος επιστήμονας να χρησιμοποιήσει "παραδοσιακές" τεχνικές στο πλαίσιο πειράματος (πχ του κουτί του Σκίνερ, Skiner's box). Αλλά κανένας συμπεριφοριστής δε θα προτείνει αυτές τις μεθόδους. Επειδή λοιπόν οι θετικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τις υπόλοιπες δύο αρχές μάθησης, τις οποίες προτείνουν και οι συμπεριφοριστές γι' αυτό και έχουν καταλήξει να είναι σχεδόν ταυτόσημα τα δύο ονόματα. Η διαφορά είναι ότι το ένα (συμπεριφοριστής) είναι επιστημονικός τίτλος και συνήθως προϋποθέτει κάποια πανεπιστημιακή τριβή με το αντικείμενο και το άλλο (θετικός εκπαιδευτής) είναι popular culture.
 


emmanef

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
55
1
Ωρωπός
"Η διαφορά είναι ότι το ένα (συμπεριφοριστής) είναι επιστημονικός τίτλος και συνήθως προϋποθέτει κάποια πανεπιστημιακή τριβή με το αντικείμενο και το άλλο (θετικός εκπαιδευτής) είναι popular culture."

Μια ωραία και ξεκάθαρη απάντηση, ευχαριστούμε Γιώργο!
 
  • Like
Reactions: dnassib


Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Ο Σκίνερ σε ένα πείραμα με περιστέρι, μιλάει για variable schedule of reinforcement το οποίο σημαίνει ότι το περιστέρι στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβραβεύεται για τη σωστή συμπεριφορά όχι σταθερά (π.χ. 1 προς 1) αλλά τυχαία κάτι το οποίο μετατρέπει τον εκπαιδευόμενο σε "τζογαδόρο" ο οποίος κολλάει με τη συμπεριφορά (πχ παίκτης καζίνο και κουλοχέρης). Φυσικά για να φτάσει σε αυτόν τον τρόπο επιβράβευσης το περιστέρι έχει μάθει πρώτα τη συμπεριφορά και την εκτελεί αξιόπιστα. Είναι το βασικός τρόπος ώστε να ξεκολλήσουμε από τη επιβράβευση κάθε φορά, να ενισχύσουμε η συμπεριφορά και να έχουμε αξιόπιστη εκτέλεση της κάθε φορά.
[video=youtube;I_ctJqjlrHA]https://www.youtube.com/watch?v=I_ctJqjlrHA[/video]
 
  • Like
Reactions: dnassib


nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
@ Georgios_Lupo

Ξέρω πως τα περιστέρια είναι ικανά για επίλυση πρακτικών προβλημάτων(που σχετίζονται κυρίως με τροφή μιας κ αποτλεί το καλλύτερο κίνητρο).

Αυτό που δεν ξέρω όμως είναι κάτα πόσο η εξαγωγή συμπεράσματος από πειράματα με άλλα είδη,μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην εκπαίδευση του σκύλου.
Ο ψυχολόγος που πρώτος έδωσε τον ορισμό του συμπεριφορισμού πχ το '30,δούλευε πολύ με ποντίκια (και με σκυλιά αλλά κυρίως ποντίκια).Πως λοιπόν είμεθα βέβαιοι ότι οι παρατηρήσεις που γίνονται σε ένα είδος είναι σωστές κ για ένα άλλο είδος?
 


Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Η θεωρία και η πρακτική επιβεβαιώνουν ότι έχουν εφαρμογή από το ποντίκι και το περιστέρι μέχρι το σκύλο, το δελφίνι και τον άνθρωπο. Φυσικά δε θα εκπαιδεύσει κάποιος το δελφίνι όπως το σκύλο. Όταν εξειδικεύεσαι για παράδειγμα στο σκύλο θα πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα επικοινωνίας του, τα συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά του, ποιοι είναι οι βασικοί ενισχυτές τους, πως θα δημιουργήσεις δευτερεύοντες ενισχυτές κτλ. Οι βασικές αρχές όμως είναι οι ίδιες.
 


Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Οι συμπεριφοριστικές αρχές είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο για την εκπαίδευση. Για όποιον θέλει να εντρυφήσει ακόμα περισσότερο στο πως οι σκύλοι μαθαίνουν όπως και μελέτες για τη συμπεριφορά τους μπορεί να δει και τη δουλειά που κάνουν οι γνωστικοί ψυχολόγοι (animal cognition). Η μία σχολή δεν καταργεί την άλλη, αλλά την συμπληρώνει αν και στα μέσα του 20ου αιώνα υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των δύο σχολών. Λογικό αλλά πλέον (έχουν περάσει και 50 χρόνια) δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. H μία σχολή ασχολείται με το πως τα εξωτερικά ερεθίσματα διαμορφώνουν τη συμπεριφορά και η άλλη προσπαθεί να εξηγήσει πως η αντίληψη και οι διανοητικές διεργασίες εξηγούν τη συμπεριφορά. Οι διαφωνίες τους είναι σε φιλοσοφικό επίπεδο, όποιος όμως θέλει να κάψει κάποια κύτταρα παραπάνω μπορεί να διαβάσει το άρθρο του Τσόμσκι:
Α case against B.F. Skinner:
The Case Against B.F. Skinner, by Noam Chomsky

[video=youtube;FlyU_M20hMk]http://www.youtube.com/watch?v=FlyU_M20hMk[/video]
 
Last edited:


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μηνύματα
898.101
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul