Υποθέτω γιατί έχει απηυδήσει από την ανευθυνοτητα πολλών συνανθρώπων μας.Να κανω και γω μια ερωτηση;
Γιατι χτυπιεται η θεματοθετρια να στειρωνονται οι σκυλοι; Ειναι τρελη; Ειναι ο ψαλιδοχερης; Τα παιρνει απ τους κτηνιατρους; Ειναι πλανημενη;
Υποθέτω γιατί έχει απηυδήσει από την ανευθυνοτητα πολλών συνανθρώπων μας.Να κανω και γω μια ερωτηση;
Γιατι χτυπιεται η θεματοθετρια να στειρωνονται οι σκυλοι; Ειναι τρελη; Ειναι ο ψαλιδοχερης; Τα παιρνει απ τους κτηνιατρους; Ειναι πλανημενη;
Απόδειξη ακλόνητη δεν θα πάρεις ποτέ για τίποτα. Εφόσον δεν κάνουμε κουβέντα καφενείου, και θέλουμε τα γραφόμενά μας να έχουν κάποια βαρύτητα.Άλλο είναι όμως η απόδειξη για κάτι και άλλο η ένδειξη για κάτι.
Δεν είναι θέμα τι προτιμάω εγώ, αλλά πως μια λέξη μπορεί να αλλάξει την βαρύτητα όσων ισχυριζομαστε.
Ναι @Yorkaddict , πές ποιος χειραγωγεί; Ιωαννίστικο χιούμορ, μην ασχοληθείς.Άραγε ποιός χειραγωγεί την κοινή γνώμη υπέρ της στείρωσης ?
Ρωτάω γενικώς.
Δεν εγραψες τίποτα καινούριο. Οι ίδιες ερευνες ξανα-ταγκαρίστηκαν στο φόρουμ.Μελέτησαν την συμπεριφορά σε πάνω από 6.000 ζώα.
Τα Πρακτικά του Τρίτου Διεθνούς Συμποσίου για τις μη χειρουργικές αντισυλληπτικές μεθόδους για τον έλεγχο του πληθυσμού των κατοικίδιων ζώων
http://www.naiaonline.org/uploads/WhitePapers/EarlySNAndBehaviorDuffySerpell.pdf
Δεδομένου ότι ένας από τους αποδεκτούς λόγους συμπεριφοράς για τη στείρωση είναι η μείωση της επιθετικότητας, τα δυσάρεστα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ότι τα στειρωμένα σκυλιά δείχνουν ουσιαστικά μεγαλύτερη επιθετικότητα.
==============
Έρευνα για την ηλικία στην οποία στειρώθηκαν τα ζώα.
Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572183/
Of early-neutered males, 10 percent were diagnosed with HD, double the occurrence in intact males. There were no cases of CCL diagnosed in intact males or females, but in early-neutered males and females the occurrences were 5 percent and 8 percent, respectively. Almost 10 percent of early-neutered males were diagnosed with LSA, 3 times more than intact males
====================
Μελέτη σε θηλυκά Rottweilers.
Exploring mechanisms of sex differences in longevity: lifetime ovary exposure and exceptional longevity in dogs.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19732047
Διαπιστώσαμε ότι τα θηλυκά Rottweilers που κράτησαν τις ωοθήκες τους για τουλάχιστον έξι χρόνια είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε εξαιρετική μακροζωία (ηλικίας 13 ετών) σε σύγκριση με τα θηλυκά που τους αφαιρέθηκαν ποιό νωρίς.
===========
Μελέτη σε ΓΠ.
Neutering of German Shepherd Dogs: associated joint disorders, cancers and urinary incontinence
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/vms3.34
Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι στα ασερνικά, η στείρωση κατά το πρώτο έτος της ζωής συνδέεται με ένα πολύ σημαντικό, τριπλό κίνδυνο να αποκτηθεί τουλάχιστον μία κοινή διαταραχή: έως 21% σε σύγκριση με το 7% στα ασερνικά που έχουν παραμείνει αστείρωτα ή στειρωμένα πέραν του πρώτου έτους. Στα θηλυκά, η στείρωση εντός του πρώτου έτους συνδέεται επίσης με έναν ιδιαίτερα σημαντικό τριπλό κίνδυνο απόκτησης τουλάχιστον μίας κοινής διαταραχής: έως 17% σε σύγκριση με το 5% στα θηλυκά που έχουν παραμείνει αστείρωτα ή έχουν στειρωθεί πέραν του 1 έτους.
========
Οι περισσότερες μελέτες έχουν πίνακες. Όποιος θέλει ας τα μελετήσει.
Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ Ιωάννα.Απόδειξη ακλόνητη δεν θα πάρεις ποτέ για τίποτα. Εφόσον δεν κάνουμε κουβέντα καφενείου, και θέλουμε τα γραφόμενά μας να έχουν κάποια βαρύτητα.
Μα η μακροβιοτητα δεν είναι απλά μια έννοια.μακροβιότητα
Στατιστικά ξεπερνά τα περιθώρια λάθους. Την κολοκυθιά θα παίξουμε;Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ Ιωάννα.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις.
Ενδείξεις, ναι.
Αλλά σκέτες ενδείξεις για τα οφέλη ή όχι ενός ακρωτηριασμου, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα στατιστικό ποσοστό, όπου μέσα σε αυτό υπάρχει και ένα περιθώριο λάθους.
Αρκούν αυτές οι ένδειξεις για να θεωρηθεί η στείρωση από τον κόσμο 100% αβλαβής και ταυτόχρονα επωφελής;
Πως θα μαζέψουμε στοιχεία ;Δεν εγραψες τίποτα καινούριο. Οι ίδιες ερευνες ξανα-ταγκαρίστηκαν στο φόρουμ.
Οπου θελω να διευκρινισω ξανά οτι όταν μιλάμε για στείρωση και ψάχνουμε να βρούμε τα υπέρ και τα κατά, αξίζει να επικεντρωθούμε όχι μόνο σε ορθοπεδικά ή σε καρκίνους ή σε ανοσολογικά θέματα, αλλά στην μακροβιότητα, γιατί από εκεί θα δείς την ΣΥΝΟΛΙΚΗ επίδραση στο σκύλο.
Τα μελετήσαμε το Νοέμβρη.
για την αθηνα παντως περα απο το αστειο,καθολου ασχημη ιδεα...θα ηταν σωτηριο οσον αφορα τη ποιοτητα ζωης μας.Με την λογικη οτι στειρωνοντας καθολικα τα δεσποζομενα, θα μειωσουμε τα αδεσποτα, λεω να προτεινετε στο κρατος την γενικη απαγορευση κυκλοφοριας αυτοκινητων, για να μειωθουν τα τροχαια οι θανατοι κ οι τραυματισμοι απο αυτα.
Ξερετε ποσες ανθρωπινες ζωες (και αθωων) θα προστατευονταν απο ενα τετοιο μετρο;;;
Θα μπορούσες να ζεψεις τα σκυλια σε άμαξα, σκέψου το.Με την λογικη οτι στειρωνοντας καθολικα τα δεσποζομενα, θα μειωσουμε τα αδεσποτα, λεω να προτεινετε στο κρατος την γενικη απαγορευση κυκλοφοριας αυτοκινητων, για να μειωθουν τα τροχαια οι θανατοι κ οι τραυματισμοι απο αυτα.
Ξερετε ποσες ανθρωπινες ζωες (και αθωων) θα προστατευονταν απο ενα τετοιο μετρο;;;
Με την λογικη οτι στειρωνοντας καθολικα τα δεσποζομενα, θα μειωσουμε τα αδεσποτα, λεω να προτεινετε στο κρατος την γενικη απαγορευση κυκλοφοριας αυτοκινητων, για να μειωθουν τα τροχαια οι θανατοι κ οι τραυματισμοι απο αυτα.
Να σε πάει βόλτα οδηγός αγώνων 83 ετών σ' αμάξι, που πρίν δύο χρόνια έτρεχε, να σου φύγει η μαγκιά.Να αφαιρείται από όλους το δίπλωμα οδήγησης άνω των 70 ετών. Ρώτα αυτό τον Ιαβέρη, που έχει μοχθήσει αρκετά για την πρόληψη των ατυχημάτων, κράζει για συμπεριφορές, ενημερώνει σχολεία, ζητά εκπαίδευση, αναφέρει αυτόν που πέρασε το κόκκινο ως υποψήφιο δολοφόνο, κλπ ; Φυσικά και απάντησε όχι σε τέτοιο οριζόντιο μέτρο.
Δεν έχω μία συγκεκριμένη γνώμη πάνω στο θέμα (καλό/κακό, πρέπει/δεν πρέπει), για μένα είναι κάτι που θα πρεπε να γίνεται κατά περίπτωση (και μια περίπτωση είναι τα αδέσποτα γενικά), αλλά το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αυτό που βρίσκω (σε μεγάλα εισαγωγικά) "παράλογο" με το παραπάνω είναι ότι δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο (απόδειξη) σε πληθώρα ιατρικών επεμβάσεων (όχι χειρουργείων απαραίτητα, εννοώ κάτι που επεμβαίνει γενικά), αλλά γενικά βασίζεται σε ισχυρές ενδείξεις, στατιστικά θεμελιωμένες.Άλλο είναι όμως η απόδειξη για κάτι και άλλο η ένδειξη για κάτι.
Δεν είναι θέμα τι προτιμάω εγώ, αλλά πως μια λέξη μπορεί να αλλάξει την βαρύτητα όσων ισχυριζομαστε.
Νομίζω ότι αξίζει να διαβάσεις αυτό το κείμενο :
You say potato i say ...... Μου προκαλεί ευχαρίστηση να έχω σκύλο, μου προκαλεί στεναχώρια να μην έχω. Άρα προκειμένου να μην στεναχωριέμαι με βολεύει η κατοχή σκύλου. Επίσης επιλέγεις να στερηθείς άλλα πράγματα, να ματώσεις οικονομικά για το καλό του σκύλου σου διότι έχει προτεραιότητα έναντι αυτών. Θα έλεγα ότι σε βολεύει διότι εξασφαλίζουν την ευζωία του Ήρωα και κατ' επέκταση τη δική σου.Νομίζω ότι άθελα σου συγχέεις 2 έννοιες, με καλύτερες προθέσεις μεν αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά μπερδεμένο.
Το με βολεύει και το μου είναι ευχάριστο.
Σαφώς και παίρνουμε σκύλους γιατί μας είναι ευχάριστη η επικοινωνία με αυτούς και σαφώς και επιλέγουμε τους πιο ευχαριστους εκπροσώπους των πιο ευχάριστων φυλών ή άνευ φυλων, απλά του είδους.
Δεν παίρνουμε για κατοικίδιο αλιγάτορα ή σκουλίκι.
Απο και και πέρα αν σεβόμαστε τον σκύλο, πρέπει να σεβόμαστε την υγεία του.
Αν η επιλογή μου βασίζονταν στο τι με βολεύει, το τι θα μου ήταν εύκολο δλδ, θα μου ήταν εύκολο και βολικό να πάρω λούτρινο. Επέλεξα μια αρκετά δύσκολη φυλή, έκανα τεράστιες δαπάνες παρόλο που δεν είμαι εγγονή του Ωναση, στερήθηκα, ταξίδεψα, αφιερώνω χρόνο και χρήμα, επιλέγω την καλύτερη τροφη, τους καλύτερους εκπτες κλπ για να μην μου πάθει κάτι.
Όλα αυτά δεν με βολεύουν αλλά δεν μπορώ να πράξω αλλιώς...
Ωραία, εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ σε κανέναν ότι η στείρωση δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του σκύλου του. Εσύ, μπορείς να εγγυηθείς ότι η στείρωση θα έχει με βεβαιότητα δυσμενείς συνέπειες στην υγεία ενός σκύλου; Δεν εννοώ ότι θα επηρεάσει τα ορμονικά, προφανώς. Εννοώ να εγγυηθείς ότι θα προκαλέσει άμεσα κάποια ασθένεια ή πάθηση. Η΄να μου εγγυηθείς ότι δεν θα προκύψει θέμα υγείας στο μέλλον το οποίο θα είχε αποφευχθεί με τη στείρωση;Απο και και πέρα αν σεβόμαστε τον σκύλο, πρέπει να σεβόμαστε την υγεία του.
Όχι δεν μπορεί να μου εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα πάθει τπτ, ότι δεν θα χαλάσει ο χαρακτήρας του, ότι δεν θα έχει επιπλοκες, ότι από την έλλειψη ανδρικών ορμονών δεν θα αρρωστήσει. Όποτε υπομένω της συνέπειες της αναπαραγωγικής του συμπεριφοράς όπως άλλωστε κι αυτός υπομένει τις δικες μου ερωτικες συμπεριφορές όταν πχ βγαίνω με τον φίλο μου και δεν τον παίρνω μαζί μου.
Αν δω ότι συντρέχει πρόβλημα υγείας θα τον στειρώσω ναι... αλλά όχι νωρίτερα
Η έλλειψη αποδείξεων είναι και από τις 2 πλευρές. Οπότε?Ιωάννα, δεν θέλω να παίξω την κολοκύθια.
Να μιλήσουμε σοβαρά θέλω.
Προτείνεται ο ακρωτηριασμός ενός υγιούς ζώου.
Αυτό από μόνο του ενέχει κινδύνους.
Είναι μια επέμβαση και μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε κατά τη διάρκειά της.
Και μόνο εδώ να σταθεί κάποιος, υπάρχει ένα ρίσκο.
Από κει και πέρα, αυτός που προτείνει την επέμβαση οφείλει να αποδείξει πως αυτά που θα κερδίσει ο υγιής οργανισμός που ακρωτηριαζεται (έτσι χωρίς λόγο και αιτία) είναι πολλά περισσότερα από αυτά που θα χάσει.
Οι ενδείξεις σε τόσο σοβαρά θέματα, είναι απλά... ενδείξεις... και το θεωρώ άτιμο και παραπλανητικο να βαφτίζονται "αποδείξεις".
Άλλη βαρύτητα η μία λέξη, άλλη βαρύτητα η άλλη.
Είναι δε οξύμωρο την ίδια ώρα να ζητούνται "αποδείξεις" για την μη αναγκαιοτητα του ακρωτηριασμου υγιων οργανισμών.
Μου φαίνεται σαν τον απόλυτο παραλογισμό.