Σκύλος-φύλακας;;

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
....Ο σκύλος δεν χρησιμοποιεί μόνο το σήκωμα τρίχας για να "δηλώσει" την παρουσία, το μέγεθος του. Το κάνει σε συνδιασμο με πλάγια ΄σταση σωματος, σηλωμα ουρας, τεντωμένα πόδια, κλπ...
Ναι, Βασίλη και το σημαντικότερο απ' όλα:
Τη στιγμή που γίνοντα όλα αυτά (τρίχα, στάση σώματος, ουρά κλπ.), αν μπορέσουμε να διακρίνουμε (διαισθητικά ή εμπειρικά) το "κέντρο βάρους":
- Αν το σώμα "δείχνει" στάση προς τα εμπρός (στηρίζεται πιο πολύ στα μπροστινά πόδια και κλίνει ελαφρά προς τα εμπρός) --> τελικά, θα μείνει να παλέψει (fight)
- Αν το σώμα "δείχνει" στάση προς τα πίσω (στηρίζεται πιο πολύ στα πίσω πόδια) ---> τελικά θα κολώσει ή θα το βάλει στα πόδια (flight)

Υ.Γ. Δηλαδή, μιλάμε για την ίδια στάση σώματος, εκφρασμένη (απειροελάχιστα) με διαφορετική γλώσσα σώματος...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Εμένα ο πιτσιρίκος, όταν βγάζει (προσομοίωση?) άμυνας μέσα από την μάντρα, δεν σηκώνει τρίχα.
Έχει ελαφρά ανοιγμένα και χαμηλωμένα τα πίσω πόδια (σαν να είναι έτοιμος να σπρώξει-εκτοξευτεί?), τα μπροστά τεντωμένα, και το κεφάλι προτεταμένο.Η ουρά, σκορπιός.
Σου δίνει την εντύπωση οτι όλο το σώμα λειτουργεί για το γάβγισμα έτσι όπως ευθυγραμμίζεται με αποκορύφωμα το στόμα...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Σου δίνει την εντύπωση οτι όλο το σώμα λειτουργεί για το γάβγισμα έτσι όπως ευθυγραμμίζεται με αποκορύφωμα το στόμα...
Απ' ότι θυμάμαι, ο δικός σου είναι τσοπανάκος?

1) Ο τσοπάνης είναι (κατά τεκμήριο) "επαγγελματίας" φύλακας, δηλαδή φυσικός φύλακας. Δεν σηκώνει τρίχα κάθε φορά που συμβαίνει κάτι περίεργο. Πρέπει νάναι πάρα πολύ τσαντισμένος, ή να νιώθει "φρικτό" κίνδυνο...

2) Ετσι είναι, το γαύγισμα, για τα τσοπανόσκυλα, είναι η πρώτη φάση της "τελετουργίας" άμυνας... Σ' εκείνη τη φάση το σώμα λειτουργεί ολόκληρο για το γαύγισμα...

3) Δες και το προηγούμενο post : Αν είναι έτοιμος να σπρώξει (βέβαια, μόνο εσύ είσαι σε θέση να το δεις προσεκτικά αυτό), είναι μάλλον η δεύτερη περίπτωση του προηγούμενου post μου...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Ναι. τσοπανάκος είναι, και μικρός ακόμα.
Δεν μπορώ να διακρίνω σαφώς αν εμπίπτει στην δεύτερη περίπτωση.
Για να το περιγράψω λίγο ορθότερα, θα έλεγα οτι το κέντρο βάρους είναι μάλλον προς τα μπροστά.Τα μπροστινά πόδια είναι τεντωμένα και κάθετα (ή με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός) σε σχέση προς το έδαφος. Τα πίσω είναι ελαφρώς λυγιστά, αλλά σαφώς πιο ανοιχτά από το φυσιολογικό. Με αυτή την έννοια λέω ότι είναι σαν να ετοιμάζεται να σπρώξει. Μπορεί να είναι και στάση ετοιμότητας για ελιγμό ή flight...

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
sea-mol... Ειναι οπως ακριβως σου ειπε ο johnk...

Μάλιστα, θα ήθελα να ξέρω ποια θα ηταν η καταληξη αν στο πρώτο post του θεματος ήταν ο κακος εναντια σε εναν Ε.Π. , εναντια σε εναν τσοπανο... ... .. . !!

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
@Vasbar
Προφανώς αν είχαν οποιοδήποτε σκυλί με φυσική άμυνα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Το εκθεσιακό GSP, χωρίς φυσική αγριάδα, και μαθημένο να είναι χαλαρό (γιατί αυτό σημαίνει GSP χωρίς εκπαίδευση φύλαξης, προφανώς το είχαν κατσιασμένο) τι να κάνει.
Άσε που και τα "άγρια" ποιμενικά, αν είναι κοινωνικοποιημένα, και όχι εκπαιδευμένα, δύσκολα θα επιτεθούν σε κάποιον που έχει μάθει από σενάρια και ψυχολογία σκύλου, όπως προφανώς ήταν η περίπτωση του κυρίου....

@johnk
Μακάρι, μικρός είναι ακόμα...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Άσε που και τα "άγρια" ποιμενικά, αν είναι κοινωνικοποιημένα, και όχι εκπαιδευμένα, δύσκολα θα επιτεθούν σε κάποιον που έχει μάθει από σενάρια και ψυχολογία σκύλου, όπως προφανώς ήταν η περίπτωση του κυρίου....
Με ένα ελαφρύ κίνδυνο να βγω εκτός θέματος (και συγγνώμη γι' αυτό), τα ορεινά ποιμενικά χρειάζονται την κοινωνικοποίηση (και όχι την εκπαίδευση φύλαξης), ακριβώς για να μη θεωρούν ότι όλοι οι άγνωστοι είναι "εχθροί"...

Ενα βήμα παρακάτω, τώρα: Τα "άγρια" ορεινά ποιμενικά (όπως τα αποκαλείς), δηλαδή εκείνα που έχουν το "φλογερό ταμπεραμέντο" της φυλής τους (που, ας θυμηθούμε, έχουν γονίδια τουλάχιστον 2 χιλιάδων ετών, απέναντι σε 4ποδα αρπακτικά, αλλά και σε συμμορίες ληστών)... προορίζονται ακριβώς για αντιπάλους που ξέρουν από ψυχολογία σκύλου... κοινώς, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, εκείνη τη στιγμή δεν τα ενδιαφέρει τίποτα άλλο, από το να "κατεβάσουν" τον αντίπαλο...
Το πιο "πειστικό" επιχείρημα του κυρίου (στο βίντεο), θα ήταν το περίστροφο που κρατούσε, αν ήταν γεμάτο και μεγάλου διαμετρήματος...

Υ.Γ. Και, μιάς και βγήκα εκτός θέματος, κάτι ακόμα: Στα "άγρια" ορεινά ποιμενικά, το πρόβλημά σου δεν είναι να τους "βγάλεις" το έντονο defence drive, αλλά το recall, δηλαδή να τα ανακαλέσεις όταν έχουν αρχίσει την εμπλοκή τους...

Last edited:

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Είμαι υπερβολικός που επιθυμώ όποιος βρίσκεται έξω από το φράχτη μου, όποιος βρίσκεται έξω από τη πόρτα του σπιτιού μου, εάν δε συνοδεύεται από εμένα να θεωρείται εχθρός?
Απλά να θυμίσω ότι μένω σε χωριό, σχεδόν τελευταίο σπίτι σε βουνό που έχει υπάρξει "πέρασμα" για διάφορες παράνομες δράσεις...:D

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Είμαι υπερβολικός που επιθυμώ όποιος βρίσκεται έξω από το φράχτη μου, όποιος βρίσκεται έξω από τη πόρτα του σπιτιού μου, εάν δε συνοδεύεται από εμένα να θεωρείται εχθρός? ...
Συμφωνούμε!
Οπου και να μένεις, σχεδόν όποιος είναι έξω από το σπίτι σου και δεν συνοδεύεται από εσάς, είναι "εχθρός"...
Και, όσο πιο απόμερα βρίσκεται το σπίτι σου, τόσο ...πιο εχθρός είναι...

Ομως, τόνισα τη μαγική λέξη "σχεδόν", που είναι όλα τα λεφτά!
Ο ταχυδρόμος, για παράδειγμα, ή κάποιος courier, ή κάποιος άλλος καλόβουλος περαστικός, πρέπει να προσέχουμε να μην την πληρώσει...

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Ο λόγος που ρωτώ είναι γιατί είχα μάθει να "ελέγχω" περισσότερο σε αυτό το θέμα το rott που είχα σε διαμέρισμα. Μια ανησυχία μου είναι μήπως το "κατά παντώς" οδηγήσει σε μείωση της κρίσης του πότε, με ποιόν και σε τι βαθμό πρέπει να αντιδρά.....
Δε βοηθά καθόλου ότι δεν υπάρχει εκπ/της που να ασχολείται με ρεαλιστική (από όσο ξέρω...) στα Γιάννενα αλλιώς ήδη θα ήμουν στα κάγκελα μαζί της:D:D

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Ο ταχυδρόμος, για παράδειγμα, ή κάποιος courier, ή κάποιος άλλος καλόβουλος περαστικός, πρέπει να προσέχουμε να μην την πληρώσει...[/QUOTE]

Έχεις δίκιο...αρκεί να μην μπεί μέσα μέσα στο φράκτη;)

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Για αυτο καλυτερα να υπαρχει τοιχος ψηλος,να μην υπαρχει προβλημα ουτε με τα σκυλια αλλα ουτε και με τους περαστικους.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Συμφωνώ απόλυτα, στην περίπτωσή μας είναι 1.70μ
Είναι χαμηλός!:cool:

Κάνε μιά ερώτηση και στον George A, σε σχέση με τις δυνατότητες απόδρασης της σκυλίτσας του (rottweiler);)

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Με αγχώνεις τώρα:eek:
Να προσθέσω ύψος δε γίνεται, το νοικιάζω....

Να είμαι ειλικρινής έβλεπα μαλινουά σε εκπαίδευση με εμπόδια άλλα όχι σε τέτοια ύψη....

Τι ύψος προτείνετε για να μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός λυτού σκύλου να μην ανησυχεί ότι μπορεί ο σκύλος να πηδήξει?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Τι ύψος προτείνετε για να μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός λυτού σκύλου να μην ανησυχεί ότι μπορεί ο σκύλος να πηδήξει?
Εάν "γυρίσει το μάτι", το 1,70 μπορεί να το πηδήξει, χωρίς κάν να το ακουμπήσει...

Για νάναι σίγουρος κάποιος, το ύψος πρέπει να είναι πάνω από 2,5 μέτρα (προσωπικά, θα είχα 3 μέτρα) μικτής κατασκευής (τοίχος μέχρι ένα σημείο και σίδερα από εκεί και πάνω), όπου ο σκύλος δεν θα μπορεί να "ακουμπήσει" πόδι...

Δηλαδή, στο παραδοσιακό συρματόπλεγμα, μπορεί να δώσει ελάχιστη ώθηση και να ανέβει...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Παναγία μου!
Πρέπει να σηκώσω τέτοιο πράγμα στα 5 στρέμματα?
Κάτι γείτονες με τσοπανοειδή, δεν έχουν πάνω από 1,5μ

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αν δεν θέλουμε να μπει ο ταχυδρόμος μέσα στον φράχτη βάζουμε το γραμματοκιβώτιο έξω από το φράχτη και το στερεώνουμε!Και τραβάμε και μια γραμμή θυροτηλέφωνο!

Η σκυλίτσα του GeorgeA πήδηξε τον φράχτη επειδή ο φράχτης ήταν από κλασσικό συρματόπλεγμα και βρήκαν πατήματα τα πόδια της σκύλας μέσα στις οπές και κατάφερε να σκαρφαλώσει!Όχι πως δεν θα μπορούσε και χωρίς τις οπές σαν υποβοήθημα αλλά λέμε...

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
oταν το σκυλί έχει την δυνατότητα και το κίνητρο μπορεί να πηδήξει πολύ ψηλά, ο πατέρας της Μπαλού προκειμένου να αποκτήσε πλεονέκτημα στο κυνήγι της μπάλλας, πήδηξε πάνω απο 1,70 και χρησιμοποίσε το κεφάλι της ρεγγίνας για πλατφόρμα εκτίναξης. :D

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97