Σκύλος & τρέξιμο-Ρυθμός-Διάρκεια-Καταπόνηση...κλπ

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Σκεφτομαι σιγα-σιγα να αρχισω το τρεξιμο με τον Φοιβο(οσοι δεν τον ξερετε Ελληνικος Ποιμενικος,σε λιγες μερες γινεται ενος ετους). Καποιες ερωτησεις που εχω και περιορισμενες γνωσεις στο θεμα,τα θετω και οποιος γνωριζει και επιθυμει με βοηθαει...
1.Ποια ηλικια σε εναν Ε.Π. και γενικοτερα σε μεγαλοσωμο σκυλο ειναι η καταλληλη για να αρχισουμε το τρεξιμο.Εννοωντας φυσικα την σωστη αναπτυξη και αποφυγη τραυματισμων του.

2.Ποια ταχυτητα;Θα πρεπει να κραταμε ενα ρυθμο σταθερο ή να επιταχυνουμε ενδιαμεσα με σημεια ξεκουρασης;Ποια η μεγιστη ταχυτητα που μπορω να τον "τρεξω";...

3.Υπαρχει συναρτηση χρονου(διαρκειας) προπονησης και ταχυτητας;

4.Ποση ωρα-αν τιθεται θεμα-ειναι η ανωτερη για τρεξιμο;

5.Ποια η καλυτερη λυση δεσιματος/ασφαλισης του σκυλου επανω σε μενα(στην μοτο/αυτοκινητο/ποδηλατο);

6.Του δινω εντολες οταν βλεπω να αυξομειωνει την αποσταση απο διπλα μου ή ουτως ή αλλως θελει επιβραβευση και εντολες ανα διαστηματα ασχετα εαν ακολουθει απροβληματιστα;

7.Ποια η σωστη αποσταση του σκυλου απο το οχημα/ποδηλατο;Υπαρχει καποιος κανονας;

8.Ειναι καλος τροπος εκτονωσης το τρεξιμο ή πρεπει να αποφευγεται και να επιλεγεται/προτιμαται αλλος, πιθανον ασφαλεστερος για σκυλο και "οδηγο"τροπος;

9.Υπαρχουν καποιες ενδειξεις στον σκυλο που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να λαμβανουμε υποψη οσον αφορα στην διαρκεια της προπονησης.πχ σημαδια κοπωσης,πιθανη αρνησ,αποσπαται η προσοχη του,ερχεται προς εμας κλπ κλπ

10.Εφυδρωση;Τι κανονες ακολουθουνται;Υπαρχουν κινδυνοι με υπερβολικη ληψη νερου ας πουμε;Χρειαζεται να περιμενουμε καποια ωρα μετα;Του δινουμε κατα τη διαρκεια της προπονησης;

Να επεξηγησω οτι σκεφτομαι το τρεξιμο με μοτοσυκλετα αλλά και με ποδηλατο,σπανιοτερα με το αυτοκινητο.Δηλαδη εξω συνηθως απο κινηση και διερχομενα οχηματα,για ευνοητους λογους,να δενω τον Φοιβο δίπλα μου,στο ποδηλατο ή την μοτοσυκλετα και να ξεκιναμε προπονηση...:confused:

Καποια μικρα τεστ που εκανα χαλαρα πολυ και ελαχιστο χρονο,σε ελεγχομενο χωρο,με το αυτοκινητο,ειδα οτι ανταποκρινεται και μαλιστα με ευχαριστηση...δεν το συνεχισα γιατι δεν θελω να τον βλαψω παρα να τον προπονησω ή εκτονωσω...

Last edited:

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
καλα ρε κ συ με το αυτοκινητο?
οτι και να κανεις λαου λαου.με στασεις
εγω ξεκινησα με ενα χιλιομετρο με ποδηλατο,κ τωρα πανω κατω κανουμε 10 με μια σταση.
το τεμπο το ξεκιναω χαλαρο,αυξημενο,χαλαρο οπως κανουμε και μεις.
το ποσο αυξημενο αυτο θα το δεις σιγα σιγα.
ας πουμε οταν θελω να κανω πιο μικρη αποσταση μπορει να κανω πολυ πιο αυξημενο τεμπο για να τη κουρασω σε μικροτερη αποσταση.
το λουρι το εχω στο χερι οχι πανω στο ποδηλατο.
βαζω καρφι γιατι αμα πετυχεις γατι με καμια 20χιλ πανω στο ποδηλατο την εκατσες.τι

εντιτ ξεχασα να πω οτι για το δικο σου σκυλο νομιζω ειναι νωρις ομως

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
Σκεφτομαι σιγα-σιγα να αρχισω το τρεξιμο με τον Φοιβο(οσοι δεν τον ξερετε Ελληνικος Ποιμενικος σε λιγες μερες γινεται ενος ετους). Καποιες ερωτησεις που εχω και περιορισμενες γνωσεις στο θεμα,τα θετω και οποιος γνωριζει και επιθυμει με βοηθαει...
1.Ποια ηλικια σε εναν Ε.Π. και γενικοτερα σε μεγαλοσωμο σκυλο ειναι η καταλληλη για να αρχισουμε το τρεξιμο.Εννοωντας φυσικα την σωστη αναπτυξη και αποφυγη τραυματισμων του.

16 -18 μήνες ειδικα αν το τρεξιμο γινει σε ασφαλτινο περιβαλον!

2.Ποια ταχυτητα;Θα πρεπει να κραταμε ενα ρυθμο σταθερο ή να επιταχυνουμε ενδιαμεσα με σημεια ξεκουρασης;Ποια η μεγιστη ταχυτητα που μπορω να τον "τρεξω";...

η σωστη ταχυτητα για προπονηση ειναι ο τριποδισμος λιγο πριν γινει τρεξιμο...
δηλαδη οσο πιο γρηγορα μπορει να πηγαινει τα ποδια εναλλαξ στον βηματισμο πριν αρχισει να κανει αλματα ... και κινει μαζι τα ποδια...

3.Υπαρχει συναρτηση χρονου προπονησης και ταχυτητας;

η ταχυτητα καθοριζεται κατεπεκταση απο τον τριποδισμο του σκυλου, ξεκινας με 3 χιλιομετρα κι αυξανεις κατα 500 μετρα ανα 3 ημερες

4.Ποση ωρα-αν τιθεται θεμα-ειναι η ανωτερη για τρεξιμο;

αν ξεκινησεις με βαση τα ανωτερω, θα το καταλαβεις απο τον σκυλο σου σιγα σιγα

5.Ποια η καλυτερη λυση δεσιματος/ασφαλισης του σκυλου επανω σε μενα(στην μοτο/αυτοκινητο/ποδηλατο);

εφοσον μιλαμε για σκυλο εκπαιδευμενο να περπαταει διπλα σου.... τον δενεις γυρω απο την μεση σου... ( αυτοκινητο το αποκλειω...)

6.Του δινω εντολες οταν βλεπω να αυξομειωνει την αποσταση απο διπλα μου ή ουτως ή αλλως θελει επιβραβευση και εντολες ανα διαστηματα ασχετα εαν ακολουθει απροβληματιστα;

οχι, αν ειδικα δεν εχει αλλη εκτονωση κατα την διαρκεια της ημερας θα του αρεσει ετσι κι αλλοιως...
δεν χανεις βεβαια τπτ να επιβραβευεις οταν διασταυρωνεσαι με σκυλια γατες κλπ και απλα τα προσπερναει...

7.Ποια η σωστη αποσταση του σκυλου απο το οχημα/ποδηλατο;Υπαρχει καποιος κανονας;
εξαρταται απο το περιβαλον που θα τον τρεξεις...

περιπου 1 μετρο - 1,20 θεωρω για μενα ( βεσπακι)- διακοναρης) ιδανικο.

8.Ειναι καλος τροιπος εκτονωσης το τρεξιμο ή πρεπει να αποφευγεται και να επιλεγεται αλλος,πιθανον ασφαλεστερος τροπος;

ειναι καλος τροπος για ενηλικο σκυλο...

9.Υπαρχουν καποιες ενδειξεις στον σκυλο που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να λαμβανουμε υποψη οσον αφορα στην διαρκεια της προπονησης.πχ σημαδια κοπωσης,πιθανη αρνησ,αποσπαται η προσοχη του,ερχεται προς εμας κλπ κλπ

παρακολουθω προσωπικα συνεχεια το περιβαλον για σκυλια γατια κλπ και την σκυλα και τις αντιδρασεις της...

Να επεξηγησω οτι σκεφτομαι το τρεξιμο με μοτοσυκλετα αλλά και με ποδηλατο,σπανιοτερα με το αυτοκινητο.Δηλαδη εξω συνηθως απο κινηση και διερχομενα οχηματα,για ευνοητους λογους,να δενω τον Φοιβο δίπλα μου,στο ποδηλατο ή την μοτοσυκλετα και να ξεκιναμε προπονηση...:confused:

Καποια μικρα τεστ που εκανα χαλαρα πολυ και ελαχιστο χρονο,σε ελεγχομενο χωρο,με το αυτοκινητο,ειδα οτι ανταποκρινεται και μαλιστα με ευχαριστηση...δεν το συνεχισα γιατι δεν θελω να τον βλαψω παρα να τον προπονησω ή εκτονωσω...
καλα εκανες και δεν το συνεχισες ειναι μικρος ακομα.... ;)

Last edited by a moderator:

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Βαριέμαι να απαντήσω σε όλα αυτα...Βρε παιδάκι μου κι εσυ!Σιγα σιγα οι ερωτησεις...στην πορεια.
Αυτο που θα πω, είναι να κλεισει τους 18 μηνες(κρινω από την αναπτυξη του δικου μου).Ειναι βαρια σκυλια και δεν υπάρχει λόγος βιασυνης.

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
καλα ρε κ συ με το αυτοκινητο?
οτι και να κανεις λαου λαου.με στασεις
εγω ξεκινησα με ενα χιλιομετρο με ποδηλατο,κ τωρα πανω κατω κανουμε 10 με μια σταση.
το τεμπο το ξεκιναω χαλαρο,αυξημενο,χαλαρο οπως κανουμε και μεις.
το ποσο αυξημενο αυτο θα το δεις σιγα σιγα.
ας πουμε οταν θελω να κανω πιο μικρη αποσταση μπορει να κανω πολυ πιο αυξημενο τεμπο για να τη κουρασω σε μικροτερη αποσταση.
το λουρι το εχω στο χερι οχι πανω στο ποδηλατο.
βαζω καρφι γιατι αμα πετυχεις γατι με καμια 20χιλ πανω στο ποδηλατο την εκατσες.
μην ξεχναμε οτι μιλαμε για ελληνικο ποιμενικο ο οποιος θα παρει καμμια 15αρια κιλα ακομα...
επισης δεν υπαρχει περιπτωση να αναπτυξει ταχυτητα ανω των 8-10 χιλιομετρων...
κι οχι ακομα ειναι νωρις....

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Το νωρις το ειχαμε συζητησει παλι Πετρο...Σεβαστο.Οπότε εκει γυρω στους 16-18 μηνες παμε...ομως ρωταω ολα αυτα(σκυλακος εχεις δικιο για τον καταιγισμο...)για να ξερω πριν φτασω να μαθω κατοπιν εορτης :)

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Δε γνωρίζω από τρεξιμο με ποδήλατο,όχημα,κτλ,αλλά θα σου πω όταν τρέχαμε εμείς μαζί.

Ξεκινήσαμε στην αρχή αργά,ελαφρύ τρεξιματακι,σα γρηγορο περπάτημα.Αργότερα τζόκινγκ που ανα διαστήματα κατέληγε σε γρήγορο και ξαναγυρνούσε σε τζόκινγκ.Τις περισσόοοοοτερες φορες ήταν σκέτο τζόκινγκ.Αυτό θα το δεις μόνος σου.Πόσο αντέχει και σε διάρκεια και σε απόσταση.

Είχα το λουρί στο χέρι μου και τον έμαθα να τρέχει δίπλα μου σα να τον μαθαίνω να περπατα.Με επιβραβεύσεις και διορθώσεις.Μου φάνηκε πιο εύκολο από τον περπάτημα,γιατί ήδη ήξερε τη διαδικασία του περιπατου + ότι το τρέξιμο τον ενθουσίαζε και ήταν προσηλωμένος σε μενα.

Νερό δεν έδινα 1 ώρα πριν και 1,5 μετά.

αν δεν προσεξες... σου εχω απαντησει σε .. ολα ... μεσα στο τοπικ σου... :p
Τόνισέ τα.Κι εγώ τώρα τα είδα.

Last edited:

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
τζοκιν εσυ?
διπλα στις ερωτησεις του mathosalas ,βαλε τις αντιστοιχες και για τους ιδιοκτητες...ποσο αντεχεται,για ποσα χλμ και με τι ρυθμο κυριες και κυριοι :D

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
διπλα στις ερωτησεις του mathosalas ,βαλε τις αντιστοιχες και για τους ιδιοκτητες...ποσο αντεχεται,για ποσα χλμ και με τι ρυθμο κυριες και κυριοι :D
Θα μεταφερθει το Τοπικ τοτε..."Αστεια παραξενα περιεργα παντος φυσεως ανεκδοτα"...*lingua*

smike

Well-Known Member
4 Σεπτεμβρίου 2011
81
0
Αθηνα
Καλησπερα
Απο δικια μου μηδαμινη εμπειρια με τη σκυλα μου που κανουμε παρεα ποδηλατο
Συνηθως παμε στο βουνο οπου εκει τρεχει απο πισω μου , της εχω βαλει και ενα καμπανακι να την ακουω .
Ομως σε μερικα κομματια περναω απο ασφαλτο οποτε εκει:
την εχω δεξια μου δεμενη με το λουρι το οποιο κραταω αναμεσα στην παλαμη και το τιμονι .Το εχω αρκετα κοντο ωστε το κεφαλι της να ειναι πριν απο το πηρουνι του ποδηλατου ωστε να μη μπορει να μπει μπροστα απο τον τροχο και την χτυπησω . Με "διπλα" και "μπραβο" την ελεγχω και τα παμε μια χαρα . Η μεγιστη ταχυτητα που εχουμε δεμενοι ειναι σαν γρηγορος βηματισμος στο σκυλι και οχι καλπασμα .
Στασεις για πολυ ωρα δεν κανω γιατι μετα μου ξαπλωνει και δεν θελει να σηκωθει;)
Νερο συχνα και απο λιγο.

Με αυτον τον τροπο φτασαμε και καναμε στην παρνηθα (λυτη στο δασικο - μονοπατι δεμενη στην ασφαλτο) 35-40 χλμ και το βραδυ με τραβαγε στην βολτα:)

Το βασικο που πρεπει να προσεξεις ειναι η ζεστη εκει η δικια μου κουραζεται .

Για ηλικια και φυλη δεν γνωριζω γιατι η λουνα μου ειναι 1,5-2 ετων και μπορω να της πινω το αιμα ανετα :)

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Κι οι 2 τζόκινγκ.Συντονιζόμαστε.Ας πούμε ότι εγώ πάω λίγο πιο γρήγορα.Ακόμα και στο τζόκινγκ υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες.

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Εμεις παμε με το ποδηλατο καθε μερα.Η διαδρομη ειναι 7 χιλιομετρα σε δασος με ανηφορες κλπ και ο Λεννυ ειναι ελευθερος χωρις λουρι.Εγω εχω μια ταχυτητα γυρω στα 15 χιλιομετρα ανα ωρα και κανουμε μια δυο στασεις γιατι τα φτυνω λιγο στην ανηφορα.

Ο Λεννυ μετα απο αυτο δεν μπορω να πω οτι εχει εκτονωθει ιδιαιτερα μιας και εχει ορεξη και για παιχνιδια και για μια βολτα ακομα.
Επισης καθημερινα παμε και μια με δυο βολτες με τα ποδια, 1.5 χιλιομετρο η καθε μια.

Νερο δινω αμεσως μετα την βολτα,αλλα πινει και κατα την διαρκεια της βολτας σε ενα ρυακι.
Φαγητο δινω παντα μετα την βολτα(πριν απαγορευεται) αλλα περιμενω να περασει κανα τεταρτο.Δηλαδη οταν μειωνεται το λαχανιασμα του.

Σε ενα σημειο της διαδρομης διασχιζουμε δρομο που περναν αυτοκινητα.Εκει βαζουμε λουρακι και το κραταω με το αριστερο χερι και ο σκυλος βρισκεται αναμεσα στο ποδηλατο και την ακρη του δρομου,οχι στην μεση.Τι ιδιο γινεται και στα πρωτα και στα τελευταια 300 μετρα της διαδρομης που υπαρχουν σπιτια και ανθρωποι.
Αυτο που εχει σημασια ειναι να εχεις εσυ καλη ορατοτητα ωστε να επεμβενεις αμεσα οταν χρειαστει.
Παραδειγμα εγω πλεον εχω μαθει ολους τους σκυλαδες που κυκλοφορουν στην ιδια περιοχη και οταν δω καποιον που ο σκυλος του και ο Λεννυ δεν εχουν καλες σχεσεις λεω στον Λεννυ να καθησει αφηνω το ποδηλατο,βαζω λουρι και περιμένω μεχρι να προσπεράσει ο αλλος.

Βεβαια καλο θα ηταν να ρωτησεις και τον εκτροφεα ή καποιον που εχει επισης Ελληνικο ποιμενικο γιατι μπορει να υπαρχουν διαφορες αναμεσα στην καθε φυλη.

Last edited:

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Τωρα οσο αφορα το αυτοκινητο δεν ειναι η καλυτερη λυση αλλα το κανουμε καμμια φορα οταν εχει παρα πολυ κρυο και δεν παιζει να παμε με το ποδηλατο.
Σε αυτη την περιπτωση παμε σε ενα δρομο(που κανονικα απαγορευονται τα αυτοκινητα) οπου επισης εχουμε καλη ορατοτητα και δεν υπαρχουν πολλοι κινδυνοι.
Αυτο που κανουμε ειναι το εξης.Εγω με τον Λεννυ ειμαστε εξω απο το αυτοκινητο και λεω στον λεννυ να κατσει,ο αντρας μου οδηγει για λιγα μετρα,γυρω στα 500, τοτε λεω στο Λεννυ να τον βρει.Μολις ο Λεννυ παει στο αυτοκινητο ο αντρας μου του λεει να βρει εμενα και παει λεγοντας.
Κατι σαν κυνηγητο δηλαδη.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Κώστα περιορίσου στο όποιο ελαφρύ τρεξιματάκι στο βουνό που πάτε και κάνετε!Μην τον ζορίσεις και μην τον πιέσεις!
Χαλαρά πράγματα...