Σκύλος & τρέξιμο-Ρυθμός-Διάρκεια-Καταπόνηση...κλπ

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Αν αντέχεις να τρέχεις μαζί με το σκύλο σου είναι ό,τι καλύτερο. Θα δεις πόσο αυξάνει το δέσιμο με το σκύλο και θα εκπλαγείς.
Ο ιδανικός ρυθμός για Ε.Π. είναι, όπως σου είπαν και πιο πάνω, ο ελαφρύς τροχασμός. Προτίμησε φυσικό τεραίν και μην ανυσηχείς. Ενός έτους Ε.Π. έχεις. Στο κοπάδι τι διαδρομές θα έκανε;
Αν ο σκοπός σου είναι μόνο η εκτόνωση του σκύλου, μεγάλες βόλτες σε νέες διαδρομές. Έχοντας την τύχη μιας σκύλας που δε σηκώνει μύτη από το έδαφος σε καινούριους χώρους, διαπιστώνω πως μετά από 45-60 λεπτά είναι πιο κουρασμένη από το να τρέχαμε 2 ώρες σε οικείο χώρο. (τρόπος του λέγειν 2 ώρες, γιατί τρέξιμο πάνω από 20 λεπτά δε το βγάζω με τίποτα πια).

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
ptf στο κοπαδι κατα την μεταφορα του κοπαδιου θα εκανε παρα πολλα χιλιομετρα....
οχι με ρυθμο τρεξιματος ομως ......
και φυσικα θα ειχε μεγαλωσει απο μωρο στο βουνο κι οχι σε διαμερισμα....
το ξαφνικο και συστηματικο τρεξιμο ειναι εγκληματικο.....

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
ptf στο κοπαδι κατα την μεταφορα του κοπαδιου θα εκανε παρα πολλα χιλιομετρα....
οχι με ρυθμο τρεξιματος ομως ......
και φυσικα θα ειχε μεγαλωσει απο μωρο στο βουνο κι οχι σε διαμερισμα....
το ξαφνικο και συστηματικο τρεξιμο ειναι εγκληματικο.....
Πέτρο έχεις απόλυτο δίκιο, και όπως βλεπεις τονίζω πως ο ελαφρύς τροχασμός είναι ο ιδανικός ρυθμός για ένα Ε.Π.
Εξάλου, απευθύνομαι στον Mathosala. Πόσο λες ν'αντέχει να τρέξει πια;:D:D:D

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
A...γειά σου...και κρατιέμαι από την ώρα που το άνοιξε το θέμα...:D

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
A...γειά σου...και κρατιέμαι από την ώρα που το άνοιξε το θέμα...:D
Πολυ πιο γρηγορα,πολυ περισσοτερο σε ταχυτητα και αντοχη απο το Φοιβο.Μπορει αυτος να μην εχει χρονισει ακομα,αλλά ο mAthosalas δεν μασαει...
...πανω στην μοτοσυκλετα του *lingua*
(τι παλιοπαιδα ειστε...:p )

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Επανερχομαι με νεα τοποθετηση(και ενημερωση μαλλον)επι του θεματος...18 μηνες ηλικιακα βαδιζουμε και σχετικα με την ασκηση/προπονηση/εκτονωση τού Φοιβου,παρατηρω οτι ο ιδιος αντιδρα και θετει τα ορια και τον ρυθμο.Πανω σε αυτο που μού δειχνει θελω να ρωτησω και τους υπολοιπους,για τον ΕΠ...περι αντοχης ταχυτητας και θελησης για "τεχνητη" προπονηση.Και λεω τεχνητη διοτι δεν ζει στο περιβαλλον βουνο-προβατα ωστε να συνοδευει το κοπαδι και να αποτρεπει επιδοξους "εχθρους"...Εδω εχουμε φυσιολογικα να κανουμε με προπονηση σε συνθηκες πολης.
Παρατηρω οτι επιλεγει μονος του κατα συντριπτικη πλειοψηφια να τροχαζει σχεδον λιγο πριν το τρεξιμο,δηλαδη μαλλον βαδην θα το λεγαμε στους δρομεις...ουτε περπατωντας αλλά σιχαινεται και το τρεξιμο...Κατα διαστηματα θα ενταθει ο ρυθμος αλλά οχι απο εμενα.Μονο οταν θελει ενω οσες φορες προσπαθησα να τού αλλαξω τεμπο,αντιδρα με δυσαρεσκεια...δεν θελει...
Χρονος προπονησης που τον βλεπω να αντεχει,γυρω στα 40-45' της ωρας...παραπανω αρχιζει σημαδια κοπωσης να πω....βαριεστημαρας να πω...παντως μού δειχνει(τραβαει το λουρι πλεον)οτι "ως εδω".και μαλιστα σταματωντας μπαινει με ευχαριστηση στο αυτοκινητο...
Η προπονηση γινεται ειτε με το αυτοκινητο οπου και τον εχω διπλα μου,ακολουθει πολυ ευχαριστα και δεν τραβαει καθολου ουτε θελει να απομακρυνθει.Αποσταση μεταξυ μας...το πολυ 1.5μ με τη συνηθη αποσταση στο 1μ.
Ετε με το ποδηλατο οπου τον δενω απο τη μεση μου και ακολουθει ευχαριστα επισης στο 1μ.απο εμενα και επισης δεν τραβαει.
Ειτε πεζος με γρηγορο βαδισμα μου οπου σημαινει οτι αυτος θα τροχαζει ελαφρα,ειτε με τρεξιμο ελαφρυ δικο μου εναλλαγη οπότε και αυξανει το τεμπο του για οση ωρα...
Σε ολες τις περιπτωσεις ειναι σταθερα δίπλα μου,σπανιως θα αλλαξει πορεια ή θα βαρεθει.

Σε καθε περιπτωση η αποσταση καθημερινα που διανυουμε με αυτους τους ρυθμους ειναι στα 5-6χλμ...

Θετω τα πιο πανω να ακουσω και την αποψη των υπολοιποων "τσοπανηδων".Ειναι φυσιολογικα αυτα για εναν ΕΠ;Βαριεται να τρεξει ας πουμε ή ιδανικα γυμναζεται;Ρωτω συμφωνα "ας το πω ετσι" με τα στανταρ και θελω της Φυλης...(αδοκιμος ορος αλλά για να δωσω να καταλαβουμε)...

Παρτε και δυο φωτο επι τω εργω...

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
ο μαυρος που σου εβαλα φωτο τα ιδια κανει τρεχουμε 10 με 15 χιλιομετρα. σκηνικο ο black μπροστα εγω στη μεση και ο εκτωρ(μαυρος) πισω με το ζορι με μια φατσα να λεει ελεος οχι αλοοο

silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
Και γω αρχικως νομιζα οτι ολοι οι σκυλοι δε μασανε τιποτα και με τα λυπης μου διαπιστωσα οτι δεν ισχυει αυτο. Εμεις τρεχουμε μαζι, εαν το τρεξιμο εχει εναλλαγες μεταξυ περπατηματος και τρεξιματος μπορουμε να κανουμε 6χλμ, εαν ειναι αποκλειστικα τρεξιμο μεχρι 4,5 το πολυ.
Σκεψου οτι το τρεξιμο ειναι πολυ πιο δυσκολο απο το αυτοκινητο γιατι στο τελος ειμαι εγω το χασκυ και ο σκυλος το ελκηθρο. Γενικα μονο σε αποσταση 1 χλμ μπορει να με νικησει. Μετα κλαταρει...

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
αναλογα την ηλικια και την αθληση.
αλλο θα σου βγαλει σε φουλ σπριντ και αλλο σε τροχασμο και αλλο σε περπατημα.
εγω με το ποδηλατο(οταν κανω).εχω κανει μεχρι 15χιλ χωρις σταση με εναλαγες(παραπανω δε εχω δοκιμασει).
6χιλ φουλ σπριντ με μια σταση στα 3.ολα τα κανω παντα ομως οπωςς εμεις στην εξασκηση ζεσταμα σιγα σιγα ανεβασμα σιγα σιγα κατεβασμα.

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
1 ωρα συνεχωμενο τρεξιμο σε καλο τεμπο με τον black 10-11 μηνων και το βγαζει πολυ καλα

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Κώστα Κώσταααα, θα σε μαλώσω μοτοσυκλετιστής πράμα...:D

Το λουρί το δένουμε όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους του ποδηλάτου και όχι πάνω μας!:shock:

Όσον αφορά ότι θέλει αν τροχάσει παρά να τρέξει σημαίνει ότι εκεί είναι το κανονικό για αυτόν που δεν θα κουραστεί!
Συνηθίζουν οι εργασιακές φυλές να είναι πιο άνετες όταν τροχάζουν παρά όταν περπατάν ή τρέχουν!

Στον τροχασμό βλέπεις και την υγεία των ισχύων, αγκώνων, μέχρι που μπορούν να "ανοίγουν", αν έχει σωστό "διασκελισμό" και γενικά αν ο σκύλος δεν έχει πρόβλημα στο να τροχάζει!
Πρέπει ο τροχασμός να είναι αρμονικός...

1 ωρα συνεχωμενο τρεξιμο σε καλο τεμπο με τον black 10-11 μηνων και το βγαζει πολυ καλα
Θα το πεθάνεις το σκυλί...

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Κώστα Κώσταααα, θα σε μαλώσω μοτοσυκλετιστής πράμα...:D
Το λουρί το δένουμε όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους του ποδηλάτου και όχι πάνω μας!:shock:
Στελιο να σου πω γιατι το δενω πανω σε μενα και οχι στο ποδηλατο.Θελω να ξερω πότε τραβαει,δηλαδη στην ουσια αν μεταβαλλει τη μεταξυ μας αποσταση.Συν οτι εχει τυχει δυο φορες σε εξωτερικο ερεθισμα,να τραβηξει πολυ δυνατα.Εκει αν ειχα το λουρι πανω στο ποδηλατο το πιθανοτερο να με εβγαζε απο την πορειιιιιιιιιιιιιιιιιααααα μου...Και το ideal θα γινοτανε Πυραυλeal!!!
Λαθος;...

Όσον αφορά ότι θέλει αν τροχάσει παρά να τρέξει σημαίνει ότι εκεί είναι το κανονικό για αυτόν που δεν θα κουραστεί!
Συνηθίζουν οι εργασιακές φυλές να είναι πιο άνετες όταν τροχάζουν παρά όταν περπατάν ή τρέχουν!..
Πανω σε αυτο που λες,μου κανει εντυπωση οτι εκει που μπορει να τρεχει 20-25' τροχασμο,τεμπελικα δηλαδη,μπορει ανετα να δωσει ενα σπριντ για πολλη αποσταση λες και αρχισε μολις...και το επαναλαμβανει! Απιστευτα τα παλιοσκυλα!!!:fan:Εμεις μετραμε την ωρα και οσο παει μάς κουραζει ενω αυτα...θα μου πεις εχουνε τεσσερα ποδια...χεχε:p

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Το ασφαλέστερο στο ποδήλατο είναι να κρατάμε το λουρί μαζί με το τιμόνι ώστε αν χρειαστεί να ελευθερώσουμα άμεσα.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
το ιδανικο σε μηχανακι η ποδηλατο ειναι να ειναι δεμενο στην μεση...
σε δυνατο τραβηγμα του σκυλου... λογω καποιας γατας η κατι αλλο...
οπου αλλου ειναι δεμενο.... το αποτελεσμα ειναι δεδομενο... και σιγουρο πεσιμο...
αν ειναι στην μεση.... μας καταφερνουμε να κρατησουμε την ισοροπια μας και να γλυτωσουμε τυχον πεσιμο...
μια δοκιμη... με ενα σκυλο να θελει να κυνηγησει γατα .. θα σας πεισει..

ο σκυλος δειχνει τελικα χαρακτηρα....
συνεχισ ετσι κωστα... ασε τον φοιβο να δινει τον ρυθμο..
απλα οσο καλοκαιριαζει... η πιο νωρις το πρωι η πιο αργα το απογευμα...

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Το ασφαλέστερο στο ποδήλατο είναι να κρατάμε το λουρί μαζί με το τιμόνι ώστε αν χρειαστεί να ελευθερώσουμα άμεσα.
Παναγιωτη...εγω ξεκινησα απο το λουρι στη μεση.να σου πω ενα λογο.Εμαθε και μαθαινει οτι οταν παει να τραβηξει ελαφρως,"τον εχω" και τον διορθωνω...Σιγα σιγα μαθαινει και συμβιβαζεται οτι δεν μπορει να με τραβηξει.Δυο φορες που τραβηξε δυνατα μπορεσα να τον εχω σε ελεγχο.Αν τον ειχα στο χερι,απλα θα μου εξαφανιζοταν...(και ειδικα τη μια φορα θα ειχαμε σοβαρο επεισοδιο,τοσο ο Φοιβος με τον αλλο σκυλο αλλά οσο κι εγω με τον ανεγκεφαλο ιδιοκτητη...Θα ετρεχε μετα να με κρατησει ο Φοιβος και μαλλον ανεπιτυχως...)
Μηπως λεω δηλαδη,τελικα ειναι και η συνηθεια εξ'αρχης που θετει καποιο μπουσουλα...?

zerom

Well-Known Member
17 Μαρτίου 2011
97
4
εξαρχεια αθηνα
εδω και αρκετο καιρο παιρνω το σκυλο με το ποδηλατο! η αληθεια ειναι οτι ημουν πολυ προσεκτικη σε πολλα πραγματα στο θεμα αυτο.τον ξεκινησα οταν στη βολτα για πανω απο 6 μηνες συνεχομενα κ χωρις λουρι ηταν απολυτα υπακουος κ αυτο ωστε να εχω τη σιγουρια οτι δε θα με γραψει όταν δε θα πρεπει.

επισης πριν τον παρω στο ποδηλατο τον γυμνασα αρκετα κ τρεξιμο κ αλματα κ μπανιο στη θαλλασσα περσυ πολυ ωστε να δυναμωσει τους μυες του.

επειτα τον πηρα αργα το βραδυ που η κινηση ειναι μηδενικη να δω τη συμπεριφορα του με το ποδηλατο(αν ειναι διπλα, αν τραβαει, αν φοβαται)η αντιδραση του ηταν για πρωτη φορα εξαιρετικη!καθολου φοβος ακριβος διπλα μου λιγα τραβηγματα για κατουριμα μυρωδιες κλπ. (χωρις να το εχω ψαξει ασυναισθητα το λουρι το εβαλα στο τιμονι κ για να τον αφησω αν χρειαστει αλλα κ γιατι σε καποιο τραβηγμα μπορω να το κουμανταρω!)

οι βολτες μας ηταν αρχικα μικρες κ σε διαφορους ρυθμους...σταματουσα σε 2-3 σημεια για κατουρημα.

σιγα σιγα αρχισα να τον πηγαινω πιο μακρυνες βολτες σε παρκα με πολυ χωρο οπου αρχισα να τον εκπαιδευω βασικη υπακοη ελεθευρος με ποδηλατο...ανταποκριθηκε πολυ καλα ετσι σε δρομους με λιγη κινηση τον αφηνω κ δουλευουμε τις εντολες που χρειαζονται(οπως πεζοδρομιο, περιμενε, μαζι, ελα, κλπ)
τωρα λογο καλοκαριου κ ζεστης αναβαλονται αυτα μονο για βραδυ κ φυσικα αν πρεπει μερα στους δικους του ρυθμους!

θεωρω ότι καθε σκυλι (κ φυσικα διαφοροποιηται απο σκυλι σε σκυλι) θελει μια προαιτιμασια κ σταδιακα βηματα οσο προθυμο κ αν ειναι το σκυλι)

zerom

Well-Known Member
17 Μαρτίου 2011
97
4
εξαρχεια αθηνα
χιλιομετρα δε μετραω το πιο μακρυνο ομως εδω αθηνα για να καταλαβεις ειναι απο αλεξανδρας(μεσω ιπποκρατους- ακαδημιας) μεχρι τη βουλη που ειναι κ ο εθνικος κηπος.

οσο για τη ταχυτητα καλο ειναι να πηγαινεις με τους ρυθμους του σκυλου γιατι μπορει να εχουν κουραστει οι μυες του για οποιοδηποτε λογο κ ναο τον πιεζεις να τρεξει!(αυτο το κανω συνηθως στην επιστροφη βεβαια)

σιγα σιγα αν αρεσει κ στο σκυλι το τρεξιμο θα αποκτησει καλυτερες αντοχες.
οπως κ εσυ δεν αρχιζεις να τρεχεις κατευθειαν 2 χιλιομετρα γρηγορα...