Τόνυ, διάβασα όλο το νήμα πριν απαντήσω και όλες σου τις τοποθετήσεις. Σχημάτισα μια ορισμένη εντύπωση και θέλω να σε ρωτήσω αν είσαι σίγουρος πως η φυλή που ονειρεύεσαι ανήκει στα ρητρίβερ; Ουσιαστικά έχεις μια μεμονωμένη εμπειρία από εργασιακό γερμανικό, αλλά καμία εμπειρία πέραν ενδεχόμενης εγκυκλοπαιδικής από ρητρίβερ και οποιαδήποτε άλλη φυλή.
Είμαι ο πρώτος που λέει, επιλέξτε σκύλο απ' το χαρακτήρα και τις απαιτήσεις της φυλής, αλλά πρέπει να ζήσεις με ένα σκύλο. Να τον πάρεις ως πετ, να τον αγαπήσεις, να τον μελετήσεις, να κάνεις κτήμα σου ό,τι τον αφορά. Φυσικά και ο οικονομικός παράγοντας παίζει ρόλο, πως δεν υπάρχει εκτροφείο λαμπραντόρ στα Γιάννενα, αλλά στο σύνολο των 460 φυλών, πολλά δεν έχουν τα Γιάννενα, όπως και πολλές άλλες πόλεις. Γουέστι για παράδειγμα εκτρέφονται μόνο στη Λήμνο κι έχουν εξ' ίσου μεγάλη ζήτηση.
Πρέπει να μάθεις γιατί επιλέγουμε σκύλο από εκτροφείο και πρέπει να ξέρεις πάρα πολύ καλά τη φυλή που σ' ενδιαφέρει και να ζήσεις με τους γεννήτορες σου ώστε να τους καταλαβαίνεις και να ξέρεις ότι απ' την επίβαση Α θέλεις να διατηρήσεις αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα, ή της μορφολογίας και πως όλοι σου οι γεννήτορες πρέπει να έχουν γενετικό υλικό απηλλαγμένο από υπολειπόμενα γονίδια φερόμενα ως υπεύθυνα κληρονομικών παθήσεων (Sea mol με συγχωρείς, η συγκεκριμένη φράση γράφτηκε σκόπιμα έτσι για να ξέρει ακριβώς τι έχει ν' αντιμετωπίσει).
Έπειτα, πιθανολογώ ότι ακόμα δεν έχεις πάει σε εκθέσεις. Δεν έχεις καμιά εμπειρία πάνω σε αυτό. Πιστεύεις ότι αν (τυχαίο παράδειγμα) έβλεπες τη Λόλα (δικός μου Γκρένενταλ) εκτροφική αλλά χωρίς να έχει κάνει φιτ, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί σωστά μαζί με τον Ακίρα (Γκρένενταλ της Τάρα) εκτροφικό πρωταθλητή μορφολογίας θα μπορούσες να καταλάβεις ποιό απ' τα δύο είναι πρωταθλητής και ποιό όχι; Και ας υποθέσουμε χάρη της συζήτησης ότι είτε αναμαλλιάζω τον Ακίρα να μοιάζεις ατημέλητος σαν τη δική μου, είτε χτενίζω τη Λόλα.
Πρέπει να μάθεις τη στάση, πρέπει να μάθεις από στοιχειώδη εκπαίδευση, σωστό χρόνο απογαλακτισμού και πολλά άλλα πράγματα.
Εγώ λοιπόν σου προτείνω κάτι άλλο. ΒΡΕΣ τη φυλή που σου ταιριάζει (θυμήσου τι προτείνω εγώ, πρώτα διαβάζεις τα κείμενα, μετά κοιτάς τις φωτογραφίες), ΕΠΕΛΕΞΕ τον εκτροφέα που θα πάρεις το σκύλο σου με την προϋπόθεση ότι σε έχει ΗΔΗ επιλέξει κι εκείνος (να και κάτι ακόμη που δεν γνωρίζεις, πως και πότε θα επιλέξεις κάποιον για γονιό του σκύλου σου) πάρε το σκύλο της επιλογής σου, αγάπησε τον, μάθε τον, φρόντισε τον, προετοίμασε τον για εκθέσεις, κάνε το καλύτερο που μπορείς ώστε να διακριθεί κι όταν είσαι πραγματικά έτοιμος έλα σε επαφή με τον εκτροφέα σου και πες του πως θέλεις να κάνεις γέννα. Σε πρώτη φάση ΑΚΟΥ τον άνθρωπο, ΔΕΞΟΥ το ταίρι που θα σου βρει, μην ξεχάσεις να τον ρωτήσεις ΓΙΑΤΙ επέλεξε το συγκεκριμένο σκύλο να ζευγαρώσει με το δικό σου. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ να κάνεις τη γέννα μετά την επίβαση. Μάθε, πράξε, μελέτησε, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ πληροφορίες για τη ΒΙΟΛΟΓΙΑ του πράγματος, για τη στοιχειώδη ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ των γονιδίων ώστε να ξέρεις και να ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ. Μόνο τότε θα μπορείς ν' αποφασίσεις αν κι εσύ μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το μοναχικό και πολλές φορές παρεξηγημένο επάγγελμα-χόμπι τόσο απ' το καταναλωτικό κοινό όσο κι απ' την όποια κοινωνία και τις όποιες δεισιδαιμονίες.
Και για αρχή ΜΕΛΕΤΗΣΕ και ΕΠΕΛΕΞΕ τη φυλή σου και ΠΑΛΕΨΕ γι' αυτή.