Πόσο σίγουρος είμαι;;

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Πόσο σίγουρος είμαι τελικά για το κουτάβι που παίρνω από έναν εκτροφέα.
Θέλοντας να μπω στο μυαλό ενός κομπιναδόρου θα αναφερθώ σε ένα φανταστικό σενάριο.
Έχω μια σκύλα με όλες τις προϋποθέσεις για αναπαραγωγή , έχω επίσης και έναν αρσενικό που και αυτός με τη σειρά του έχει τις προϋποθέσεις , αλλά υπάρχει κάπου και μια σκύλα ενός φίλου - γνωστού κατ ευφημισμών καθαρόαιμη .
Δηλώνω λοιπόν επίβαση των δυο προβλεπόμενων σκύλων, αλλά στην πραγματικότητα ζευγαρώνω τον τυπικό αρσενικό με την σκύλα φίλου ή γνωστού και στη συνέχεια δηλώνω και τη γέννα σα να επρόκειτο για το αρχικό προβλεπόμενο ζευγάρωμα.
Έχουμε λοιπόν δηλωμένα πχ 6 κουτάβια από ένα ζευγάρωμα του σκύλου Α και της σκύλας Β . η πραγματική γέννα όμως προήλθε από τη σκύλα Γ.
Καταλήξαμε να έχουμε 6 κουτάβια με pedigree Α+Β <<καθ’ όλα καθαρόαιμα και τυπικά>>.
Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσο αυτό μπορεί να αποκαλυφτεί χωρίς κάποιος να κάνει εξετάσεις DNA στους δυο φερόμενους ως γονείς και στο εκάστοτε κουτάβι.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ένας σωστός εκτροφέας επιδιώκει να είναι σωστός και να κρατάει αρχείο με την κάθε γέννα, κάθε κουτάβι κτλ κτλ!Ένας σωστός εκτροφέας δεν τον συμφέρει να το κάνει αυτό γιατί δεν θα του δώσει αποτελέσματα και έναν μπούσουλα για να ξέρει τι κάνει εκτροφή...

Αν δεν το κάνει τότε δεν είναι σωστός, απλά είναι εκτροφέας με την έννοια ότι ζευγαρώνει...και βέβαια σε βάθος χρόνου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο...

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Θα γίνω λίγο ποιο συγκεκριμένος , έχεις εσύ ένα υπέροχο σκυλί αλλά δεν ασχολείσαι με εκθέσεις δεν έχει πάρει ο σκύλος τις τυπικές διαβεβαιώσεις αλλά ο εκτροφέας κρίνει από την εμπειρία του ότι αυτό το σκυλί θα δώσει καλούς καρπούς , έτσι αποφασίζει να κάνει το παραπάνω παράδειγμα .
Τα κουτάβια λοιπόν θα έχουν pedigree αλλά στην ουσία θα είναι αναληθές κατά το ήμισυ.
Αλλά αν το θέσω και εντελώς αντικειμενικά , εμένα δε με ενδιαφέρει η πορεία του εκτροφέα σε βάθος χρόνου αλλά το ότι θα έχω διαθέσει ένα (Χ) ποσό και κάποιες (Α) προσδοκίες για ένα σκύλο που δεν είναι στην πραγματικότητα ότι γράφει το pedigree

Σημαντικό
Για να αποφευχθούν τυχόν συνειρμικές σκέψεις , με τον εκτροφέα του σκύλου μου δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, αντιθέτως έχουμε καθημερινή επικοινωνία.

Last edited:

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες... Θέλεις τους ηθικούς ή τους υλικούς?

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Το πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες... Θέλεις τους ηθικούς ή τους υλικούς?
τους πρακτικούς που να μπορουν να με εξασφαλεισουν , αν μπορουν φυσικά και αν υπαρχουν

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Χμμμ, αν το φυσάς το παραδάκι, εξέταση 3 δειγμάτων DNA σε ανεξάρτητο και αξιόπιστο εργαστήριο... Τα δείγματα να είναι 1 από τον πατέρα, 1 από την μητέρα και φυσικά 1 από το κουτάβι... Αντέχει το πορτοφόλι σου? (Εννοείται ότι το σου δεν είναι εσένα προσωπικά αλλά γενικό και σαν απάντηση στο γενικό "είμαι" του τίτλου)

Ο ηθικός τρόπος είναι πιό ανέξοδος πάντως ;)

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Χμμμ, αν το φυσάς το παραδάκι, εξέταση 3 δειγμάτων DNA σε ανεξάρτητο και αξιόπιστο εργαστήριο... Τα δείγματα να είναι 1 από τον πατέρα, 1 από την μητέρα και φυσικά 1 από το κουτάβι... Αντέχει το πορτοφόλι σου? (Εννοείται ότι το σου δεν είναι εσένα προσωπικά αλλά γενικό και σαν απάντηση στο γενικό "είμαι" του τίτλου)

Ο ηθικός τρόπος είναι πιό ανέξοδος πάντως ;)

για πες και τον ηθικό . ( το δικο μου πορτοφολι παντος αντεχει μεχρι και ενα παγωτακι στο Μαθιο στη πλατεια Ολγας ):p:D:p

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Ο ηθικός λοιπόν... Μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος για το κουτάβι, όσο σίγουρος είσαι για την κρίση σου σε χαρακτήρες ανθρώπων. Μπορείς να ξεχωρίσεις το λαμόγιο από τον σωστό? Το παρελθόν σου τι λέει επ'αυτου?

(Πώ πω, σοκολάτα εννοείται,ε???)

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Καποτε που υπηρχε η Λεβα , θηλυκο ροτ , με ειχαν προσεγγισει να την αγορασουν για εκτροφη.Ειπα οχι.

Μετα απο μερικους μηνες μου ειπαν να την ζευγαρωσουμε(και τα 2 σκυλια με χαρτια κλπ), και αναλογα με το ποσα κουταβια γεννηθουν , να πουμε στον ΚΟΕ οτι δεν γεννηθηκαν 5 κουταβια , αλλα 7 για να δωσουν τα πεντιγκρι στα 2 κουταβια ενος φιλου που δεν ειχαν και πιστευαν οτι ειναι καλα δειγματα για να τα βαλουν σε αναπαραγωγη.:(

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Αν δεν κάνω λάθος κάπου παίζει κι ένας κτηνίατρος που βεβαιώνει ότι έγινε η τάδε γέννα από τα τάδε σκυλιά.
Τέλος πάντων, το θέμα είναι γιατί να το κάνει αυτό ένας εκτροφέας με καλή φήμη?
Δεν θέλει να τη διακινδυνεύσει.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι εκτροφείς και χειρότεροι. Για αυτό το λόγο έγινε υποχρεωτική στο Βέλγιο η πιστοποίηση με τεστ DNA και ακόμα κάποιοι ξεροκέφαλοι δεν έχουν βάλει μυαλό... 10% των αιτήσεων για pedigree απορρίπτονται

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Αν δεν κάνω λάθος κάπου παίζει κι ένας κτηνίατρος που βεβαιώνει ότι έγινε η τάδε γέννα από τα τάδε σκυλιά.
Τέλος πάντων, το θέμα είναι γιατί να το κάνει αυτό ένας εκτροφέας με καλή φήμη?
Δεν θέλει να τη διακινδυνεύσει.
Να το κάνω ποιο δύσκολο ?
Φέρνω από Γερμάνια έναν επιβήτορα και τον διαθέτω σε 2-3 εκτροφεία , κάνει την πολυπόθητη επίβαση και επιστρέφει στη Γερμάνια και τελικά η μία από τις 3 σκύλες μου είναι σε εγκυμοσύνη από τον συγκεκριμένο σκύλο .
Εγώ φυσικά φροντίζω άμεσα να γονιμοποιηθούν και οι άλλες δυο με τον όποιο σκύλο αλλά έχω δηλώσει επίβαση από τον σουπερ ντουπερ ουαουα όπου και εν συνεχεία δηλώνω τις γέννες και έτσι έχω 3 γέννες με απογόνους του <<χοσε αρμαντο ντε λα βεγκα εστοθαδο DOG >>
Έτσι λοιπόν αντί για 5-6 κουτάβια του συγκεκριμένου επιβήτορα έχουμε τα τριπλάσια , στα οποία παρεμπιπτόντως μπορεί να τους ανήκει και ένα κόκκινο pedigree.

θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε πολλά εκτροφεία μα όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις σε βάθος χρόνου δεν είναι το γενεαλογικό δέντρο των γεννητόρων που δείχνει την αξία του εγχειρήματος εκτροφής αλλά η σταθερή κ ομοιόμορφη ποιότητα των σκύλων..
ένα μέτρο πειθούς που συνηθίζεται σε ακριβές επιβάσης κυνηγετικών κυρίως φυλών είναι η φωτογράφιση κατά την επίβαση(λιγο kinky) μιας κ συνήθως η επίβαση απ τον ίδιο αρσενικό πραγματοποιείται μέρα παρά μέρα..

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
καποιον εχεις υποψιν σου ετσι?;)
Σου μιλάω εν τιμή ότι είναι καθαρά θεωρητικό το σενάριο , απλά μπήκα στο τρυπάκι να σκεφτώ πονηρά και να δω αν μπορεί τελικά να εξασφαλιστεί ο κάθε υποψήφιος ιδιοκτήτης .
Γιατί αν το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε δεν έχει καμιά σημασία το pedigree αλλά το αποτέλεσμα που έχει να επιδείξει ο κάθε εκτροφέας σε βάθος χρόνου όπως πολύ σωστά είπε ο Στέλιος .
Βέβαια αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένας εκτροφέας να κουραστεί πολύ και να ξοδέψει ακόμα περισσότερα έως ότου έχει πλέον το ανάλογο παρελθόν.
Πάντως με μεγάλη μου λύπη και μετά από κάποια τυπική έρευνα διαπιστώνω πως η διαφάνεια στην ελληνική εκτροφή πάσχει πάρα πολύ .

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Βασικά αν είχα να παρουσιάσω κάτι να είσαι βέβαιη πως θα το είχα αναφέρει και μάλιστα με υπογραφή και ονοματεπώνυμο .
Απλά θεωρώ κάπως αντιφατικό από τη μια να υποχρεώνομαι σε pedigree , ηλεκτρονική ταυτότητα , και τατουάζ και από την άλλη να μη μπορώ να τα αξιοποιήσω σε μια αξιόπιστη και έγκυρη βάση δεδομένων .

John Pit

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2011
235
18
Πιστευω πως κανενας ΣΟΒΑΡΟΣ εκτροφεας δεν θα ρισκαρε κανοντας κατι τετοιο.Ισως καποιος αναπαραγωγος(δεν ξερω καν εαν ειναι λεξη αυτο που γραφω)ναι αλλα οχι εκτροφεας που συμμετεχει σε εκθεσεις και παρουσιαζει δειγματα της εκτροφης του.Τωρα εαν εχει ο αλλος 5 σκυλες και ενα αρσενικο προφανως και θα λεει οτι τα κουταβια ειναι απο την καλυτερη σκυλλα που εχει.Το εχω δει να συμβαινει και ξερω λεπτομερειες επι του θεματος.Επισης σε καθε γεννα ερχεται επιθεωρητης του ΚΟΕ να πιστοποιηση την γεννα.Το κατα ποσο τηρειται δεν το γνωριζω.