1. Ειναι ζορικα σκυλια....Αλλα με δουλεια θα τα ευχαριστηθεις....Επιβεβαιωσε κιολας οτι παρολο που μοιαζουν σαν "αδερφακια" με το Μπουλμαστιφ διαφερουν κανα δυο αιωνες σε χαρακτηρα.....
2. Οσο αφορα τα πεντιγκρι των Boerboel (μην πεις κανεις για FCI τα σκυλια εχουν και ας μην ειναι αναγνωρισμενα)και την μοναδα μετρησης μορφολογιας που εχουν 80% -90% κ.τ.λ απο ποτε τα κρινουν σου ειπαν?
Τώρα,
Master, καταλαβαίνεις ότι έχεις χτυπήσει τη φλέβα μου!!!
1. Επιβεβαιώνω ότι είναι "ζόρικα" σκυλιά...
Επιβεβαιώνω, επίσης, πως όσο τον "δουλεύουμε" βγάζει ένα χαρακτήρα διαμαντένιο... Δηλαδή, "εκπαιδεύσιμο", "υπάκουο", "τρυφερό" (πριν αρχίσει να μπαίνει στα "κόκκινα") και, πάνω απ' όλα 100% "ανθρωποκεντρικό"!!!
Οταν (ξανα)βλέπει τους ανθρώπους της οικογένειας (π.χ., εμένα, όταν γυρνάω το απόγευμα, ή το γιό μου, που μας επισκέπτεται κάθε 10 μέρες), νομίζεις ότι είναι το πιο ευτυχισμένο σκυλί του κόσμου... Ξεσαλώνει!!!
Και, επειδή, εγώ δεν του δίνω σημασία το πρώτο 10λεπτο, μέχρι να βάλω τα ρούχα της "δουλειάς", αυτός συγκρατιέται μεν, αλλά αρχίζει και βγάζει "βρυχηθμούς" (του τύπου λιοντάρι)!!!
Επιβεβαιώνω, τέλος (παρότι τα έχω αναφέρει, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο θέμα: "
ΜΟΚΑ - Ο μικρός της σύντροφος"), ότι και οι δύο φυλές είναι φοβερά ανθρωποκεντρικές και ιδιαίτερα ευαίσθητες...
Απαιτούν σεβασμό και συνεργασία... Εϊναι οι "συνοδηγοί" σου και όχι τα "εργαλεία" σου...
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν οι διαφορές...
- Το Bullmastiff ανεβαίνει και κορυφώνεται εκθετικά (πιο αργή αντίδραση, ξετίναγμα στο τέλος) και "παίζει" με τα μπροστινά πόδια και το σώμα (που ξέρει να το χρησιμοποιεί πάρα πολύ καλά)...
Το Boerboel ανεβαίνει και κορυφώνεται γραμμικά (άμεση αντίδραση που κλιμακώνεται) και "παίζει" με την ευλυγισία του και το στόμα (που δεν προλαβαίνεις κάν να δεις πως το χρησιμοποιεί)...
- Από τα πραπάνω: Οταν είσαι με το Boerboel, πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις
2 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από ότι με το Bullmastiff...
- Το Bullmastiff είναι όντως "ξεροκέφαλο"... Θα υπακούσει μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο... και όταν νιώθει ότι πραγματικά είναι ανάγκη...
Το Boerboel όχι τόσο... είναι πιο "εκπαιδεύσιμο" (στις ασκήσεις υπακοής, αν δεν έχεις πολλές απαιτήσεις, η όλη στάση του, σου θυμίζει μακροσκοπικά ...Malinois!!!
)...
- Το Boerboel είναι "τίμιος - άξεστος χωριάτης"... Αν έχεις στοιχειώδη εμπειρία μαζί του, σε "προειδοποιεί" (τουλάχιστον εσένα
)...
Το Bullmastiff είναι "πολιτισμένος διπλωμάτης"... Σε αποκοιμίζει... και θα σε φάει "μπαμπέσικα" (θα το κάνει, όμως
)...
-Το Boerboel είναι "agile" (πάρα πολύ ευκίνητο)...
Το Bullmastiff όχι τόσο... φυλάει τα ωραία, για τελευταία 5-10 δευτερόλεπτα της "παράστασης"...
- Τέλος, αν θα μπορούσα να κρίνω
μόνο από τα δικά μου σκυλιά, σαν δείγμα...
Το Bullmastiff
θα ξεκινήσει τη δουλειά (φοβερό watchdog)...
Το Boerboel
θα την τελειώσει... Εκεί θέλει την ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του... Είναι πολύ δύσκολο σκυλί, από τη στιγμή που θα έχει μπει στο "κόκκινο"...
2. Αν δεν κάνω λάθος, από τη στιγμή που θα γίνει registered στη SABT και που θα κλείσει τους 6 μήνες... Και, μετά, παίρνεις όσες βαθμολογίες θέλεις (και εάν σε συμφέρει, σταματάς κάπου - π.χ., όταν πετύχεις την "πολύ καλή")...