Το λοιποοοον..... Με φωναξατε ε;
Να ξεκινησω απο την κλασσικη κ κρισιμη ερωτηση:
Γιατι θελεις να παρεις cane corso?
Γνωριζεις πιστευω οτι μιλαμε για ενα σκυλο φυλακα.
Θελεις σκυλο φυλακα; Ξερεις τι σημαινει αυτο;
Που θα ζει αυτος ο σκυλος;
Υποθετω οτι θα μου απαντησεις στα παραπανω οποτε προχωραω κι εγω να σου δωσω μερικες απαντησεις:
Άκουσα λοιπόν πως αργούν εξαιρετικά να ωριμάσουν σε σύγκριση με άλλα σκυλιά (7 μηνων για βασική υπακοή και περίπου 2 ετών για να εκφραστεί ένστικτο φύλαξης). Κατά πόσον ισχύει αυτό;
Αργουν να ωριμασουν ναι, ακομα κ σε σχεση με τα θηλυκα της φυλης. Βασικα στοιχεια του χαρακτηρα ομως, οπως κ το ενστικο φυλαξης ειναι ορατα απο τους πρωτους μηνες. Στο χρονο τα εχεις δει σιγουρα. "βασικη" η οτι τελοσπαντων, απο την πρωτη μερα. Οτι του επιτρεψεις για μια φορα θα γινει κανονας.
Επίσης μου είπαν πως πρόκειται για "κινητή καταστροφή" σε μικρη ηλικία και πως είναι απαραίτητος ο περιορισμός τους σε bοx κάποιες ώρες, πράγμα με το οποίο είμαι εντελώς αντίθετη. Τέλος, η "ένστασή" μου είναι το οτι μου είπαν πως "απαγορεύεται" οποιαδήποτε μη απαραίτητη κίνηση μέχρι 7-8 μηνών λόγω της ευπάθειας τους σε δυσπλασίες. Απο (έστω και λίγα) σκαλιά μέχρι το κλασσικό "κουταβίσιο" τρέξιμο-παιχνίδι, γεγονός που επίσης βρίσκω άσχημο..
Δεν εχω περιορισει ποτε στην ζωη μου κουταβι να μην κανει αυτο που θελει, κι ουτε θα το εκανα ποτε. Μεγαλωνω τα σκυλια μου σε κτημα με τρεξιμο μαρμαρα σκαλες παιχνιδι κλπ κλπ....
Δεν ξερω τι λενε οι αλλοι, ζητας την αποψη μου κ αυτη σου λεω. Οποτε απο μενα καθετα οχι. Να τρεχει κ να παιζει κατα το δοκουν κ για οσο θελει, να κατσικιαζει κ να ξεσαλωνει.
Λαβε υπ οψην σου οτι ο εκτροφεας μπορει να θελει να καλυψει τον κωλο του, ενω εγω δεν εχω κανενα οφελως κ φυσικα καμια επιθυμια να.... "καταστρεψω" τα σκυλια μου, εκανα κ κανω οτι καλυτερο νομιζω γι αυτα κ αυτο σου λεω.
. Επίσης, τι γίνεται με τα σάλια;;; Εδώ οι απόψεις διύστανται..
Εαν εχεις παει να δεις απο κοντα ενηλικα corso θα εχεις παρατηρησει αρκετες ανατομικες διαφορες.
Επειδη εγω θελω λειτουργικα και αθλητικα σκυλια, ειχα εξ αρχης απορριψει "βαριας κατασκευης" ζωα, πληθωρικα κ με πετσομαγουλα. Οποτε οχι τα σκυλια ΜΟΥ, δεν εχουν σαλια. Αναλογικα εχουν λιγοτερο απ οσο ενα ΓΠ η ενα λαμπ ας πουμε, μονο που ειναι ποιο προσεκτικα με το νερο οποτε δεν γινεται ο τοπος σαν την Μανδρα μετα απο πλυμμηρα. Η μονη περιπτωση να δεις σαλια ειναι αν παιζεις κ ταιζεις ταυτοχρονα.
Παμε τωρα στις λοιπες πληροφοριες.
Στην Ελλαδα δεν εχουμε ομιλο φυλης. Ο δε SACC (του οποιου ειμαι μελος) για να καταλαβεις, οριζει προυποθεσεις αναπαραγωγης τις οποιες στην Ελλαδα δεν εχει (σχεδον κανενας) σκυλος.
Εχοντας αγορασει δυο σκυλια απο εκτροφειο στην Ελλαδα, μετα στραφηκα στο εξωτερικο ΑΛΛΑ ΟΧΙ σε εκτροφεια. Αυτο που εμπορικα πωλειται με χαρτια κ βουλες κ βραβεια εμενα δεν με καλυπτει. Επισης δεν ζητησα εξετασεις υγειας, ουτε θα κολλαγα σε αυτο, εχοντας δει το σκυλο κ τους προγονους του.
Σε αυτο το σημειο να σου διευκρινισω οτι δεν λεω να μην το κανεις, γιατι αποκλειεται να εχεις τις γνωσεις κ να ξερεις σκυλια κ γραμμες για σειρα ετων ωστε να μπορεις να υπολογισεις τις πιθανοτητες της υγειας, οποτε οφειλεις να πας στην πεπατημενη.
Το προσδοκιμο της φυλης σε μερικες γραμμες φτανει τα 13 χρονια.
Οποιος νομιζει οτι δεν ειναι αθλητικα σκυλια δεν ξερει το cane corso.
Για μενα να προσεξεις τα εξης:
Αναπνευστικο κ κατασκευη κρανιου. Να παρεις ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ σκυλο.
Τον χαρακτηρα. Που ειναι κ το νο1 προβλημα της φυλης. (δεν θα επεκταθω)
Στα της υγειας οσο πιθανη ειναι η δυσπλασια τοσο ειναι κ τα θεματα καρδιας (για τα οποια δεν μιλαει κανενας).
Τελος αν πας εξω να παρεις σκυλο απο καλο-σωστο εκτροφειο θα φας κανα 6μηνο αναμονη για βρεις γεννα, αλλιως αν ψαξεις μονο να βρεις "καλη γεννα" δεν θα σε αφησουν να διαλεξεις τιποτα ποτε
Ξαναγυρναω στο αρχικο ερωτημα,
Γιατι θελεις να παρεις cane corso?