Περι σωματοφυλακης

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Επειδη στη δικη μου ερωτηση αναφερεσαι , μου ειναι αδιαφορο ποιο σκυλο εχει εκπαιδευσει (αλλωστε δεν θα μας ελεγε νομιζω) .Και να μας ελεγε , εμενα δεν θα μου ''ελεγε'' τιποτε αφου μαλλον δεν θα ηξερα τον σκυλο ''ταδε''.

Εγω θελω να δω ποσο συνηθες ειναι να ζηταει καποιος ενα σκυλο σωματοφυλακα .Το αν εκπαιδευτηκε καλα ή οχι , μπορει να φανει αλλα μπορει και να μην φανει ποτε στη ζωη του (οπως τα χιλιαδες οπλα αστυνομικων που δεν εχουν ριξει ποτε μια σφαιρα).
Όχι, δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην δική σου ερώτηση, αλλά την πήρα σαν αφορμή!

Για την χρησιμότητα δεν θα ήθελα προσωπικά να τοποθετηθώ. Κι αυτό κυρίως για έναν λόγο: Η συζήτηση θα πάει μακριά και μάλλον είναι αδύνατο να καταθέσω το δικό μου brainstorming.

Φτάνει να κρατήσει κανείς την τοποθέτηση του denis που λέει πως σε έναν σκύλο μπορεί κανείς να μάθει σχεδόν τα πάντα... το "γιατί θα πρέπει να γίνει" είναι μια κουβέντα που θα παραπέμψει εντέλει στο topic με τις επιθέσεις των Ουκρανών σκύλων στο πρόσωπο!

basiliki

Member
5 Μαϊου 2009
8
0
η αληθεια ειναι οτι αδυνατω να διαβασω ολες τις σελιδες που γραφτηκαν γιατι βλεπω πως γεμιζουν με ανουσιες διαμαχες και δυστηχως ετσι χανουμε και το ζουμι...
καποιος που με ρωτησε τι γνωσεις εχω για να κρινω αυτους που ειδα και γιατι τους απεριψα θα απαντησω πως οι γνωσεις μου δεν ειναι ιδιατερες απλα παντα με θυμαμαι με σκυλο με τον οποιο ασχολουμουνα και εχω διαβασει οτι μπορω... τωρα το πως κρινω τι ειναι σωστο και τι λαθος απ αυτα που βλεπω και διαβαζω δεν μπορω να το εξηγησω απλα καποια πραγματα μου κανουν και καποια οχι. το κυριο και τελικο κριτιριο για να αποριψω καποιον εκπαιδευτη ειναι οτι ο σκυλος που μου παρουσιαζει δεν ειναι ετσι οπως θελω να γινει ο δικος μου. συζηταμε τα βρισκουμε σε ολα του λεω τον θελω ετσι κι ετσι κι ετσι κι οταν πει οκ αυτο κανω κι εγω ρωταω αν μπορω καποιον σκυλο του. αν δεν εχει να μου παρουσιασει σκυλο η ο σκυλος που μου δειχνει δεν με ικανοποιει η ο τροπος με τον οποιο δουλευεται ο σκυλος με ξυνιζει γιατι να δεχτω να δουλεψω μαζι του και τον δικο μου? και βεβαια τη μυτη μου τι χωνω και ρωταω γιατι κανουμε ετσι κι αλλιως... κι αν δω πως αυτος ειναι ο τροπος του ανθρωπου φυσικα και δεν του ζηταω να τον αλλαξει αλλαζω εγω εκπαιδευτη αλλωστε αυτος ξερει καλυτερα τον τροπο του κι εγω πως υπαρχουν πολλοι με διαφορετικο τροπο.
ο λογος που θελω να εκπαιδευσω το σκυλο μου για σωματοφυλακη ειναι καθαρ;α ψυχολογικος. η προηγουμενη σκυλα που ειχα εκπαιδευμενη κι αυτη σε 12 χρονια δεν χρειαστηκε να δαγκωσει ποτε... αλλα ενιωθα αλλη σιγουρια διπλα της.

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Καλα Tricky μην εισαι και τοσο αγαθιαρης :D δεν ξερω για την σωματοφυλακη ή γενικα τις διαφορες μεθοδους.....παντως κατι κλωτσιδια τα τρωνε και μαλιστα με υπουλο τροπο :(

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=lNjFQqlWOec[/ame]

basiliki

Member
5 Μαϊου 2009
8
0
λουνα εμενα εδω δεν με ξυνισε τοσο η κλωτσια που απ' οτι ειδα δεν ηταν δυνατη ωστε να πονεσει η να τρομαξει το σκυλο δεν το θεωρω βια αν και ετσι φαινεται. αλλα μιας και μιλαμε για σκυλο ρεαλιστικης προαστασιας αυτος ο σκυλος δεν ειναι... χυμαει στο μανικι και οχι στον κακο που απειλει τον χειριστη του... παιρνει το μανικι και παιζει.... γυρναει γυρω γυρω με το μανικι στο στομα και μπαπ τον κοπανας τον χειριστη... επισης για να προσεξει ξανα ο σκυλος τον κακο ακουγεται εναι "κανε τωρα πως το παιρνεις" κι ο κακος παει να παρει το μανικι και οχι να απειλησει σκυλο η ιδιοκτητη... εχω γνωσισει τετοιο σκυλο... τον δενεις σε ενα στυλο κι ο ιδιοκτητης του στεκεται δεξια ισα να μην τον φτανει ο σκυλος αριστερα παλι σε αποσταση κοντα αλλα να μην φτανει στεκεσαι εσυ με ενα μανικι και κινησαι φυσιολογικα... εγω παω διπλα στον ιδιοκτητη χωρις μανικι και τον πιανω αγαρμπα απ' το χερι... ο ιδιοκτητης φωναζει παρτον η οτι αλλο λεει... ξερεις που θα παει ο σκυλος η να σου πω?

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Καλα Tricky μην εισαι και τοσο αγαθιαρης :D δεν ξερω για την σωματοφυλακη ή γενικα τις διαφορες μεθοδους.....παντως κατι κλωτσιδια τα τρωνε και μαλιστα με υπουλο τροπο :(

http://www.youtube.com/watch?v=lNjFQqlWOec
ελα ρε λουνα! φουλ στην ενημερωση σε βλεπω!

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
η προηγουμενη σκυλα που ειχα εκπαιδευμενη κι αυτη σε 12 χρονια δεν χρειαστηκε να δαγκωσει ποτε... αλλα ενιωθα αλλη σιγουρια διπλα της.
Αυτή η σκύλα που είχε εκπαιδευτεί και γιατί δεν απευθύνεσε στον/στην ίδιο/α και τώρα?

Γενικότερα μια που έχεις εμπειρία "ρεαλιστικής προστασίας" θα ήταν ωραίο και χρήσιμο να μας έκανες μια περιγραφή για το πως εκπαιδεύτηκε η προηγούμενη σκύλα...

vorios02

Active Member
19 Απριλίου 2009
33
0
Ακόμα κρατάω τη κοιλία μου απο τα γέλια με τον υποτιθέμενο DECOY!!

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Τον πνίχτη τον πρόσεξε κανείς? και θα σε πνίγω και θα δαγκώνεις.....:)

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Δυστηχως το θεμα εκανε σκαμπανεβασματα και πραγματικα δεν εξηγηθηκε πληρως τι νοειται "περι σωματοφυλακης". Το ανω βιντεο ΔΕΝ ειναι σωματοφυλακη αλλα οπως λεγανε στο χωριο μου "Αλμπάνιδες".Θα ηθελα να καταθεσω την εμπειρια μου σε εργασια σωματοφυλακης μιας και εχω εκπαιδευσει αρκετους σκυλους στην μικρη ενασχοληση μου. Φυσικα ειναι δικες μου εμπειριες και δεν εχουν σκοπο να θιξουν ατομα και καταστασεις ενω σαν φυλη αναφερομαι για Μαλινουα.Το 75% των ατομων που ζητουν σκυλο σωματοφυλακης δεν τον εχουν αναγκη αλλα το κανουν ειτε για ευφυμισμο ειτε γιατι το θελουν σαν προσθετο μετρο. Οπως αναφερθηκε στις προηγουμενες δημοσιευσεις λιγες ειναι οι φορες που απαιτειται να χρησιμοποιηθει ο σκυλος σαν προσθετο αποτρεπτικο μεσο σωματοφυλακης.Και δεν μιλαω για τσαμπουκαδες στη μεση του δρομου γιατι εκλεισες τον αλλο στη στροφη λογω του οτι το ταπεραμεντο μας ειναι τετοιο αλλα για καταστασεις οπου κινδυνευει η οικογενεια ή/και ο χειριστης του σκυλου.
Η εκπαιδευση του σκυλου ξεκινα απο μικρη ηλικια (40-55ημ) και εχει να κανει με την αρχικη επιλογη κουταβιου. ΔΕΝ κανουν ολοι οι σκυλοι για την αναλογη εργασια.Το αρχικο σταδιο εκπαιδευσης ειναι οπως των υπολοιπων σκυλων εργασιας δηλαδη μαθαινουμε να χρησιμοποιουμε το στομα του καθως τον εστιαζουμε σε ενα σκοπο. Το επομενο/παραλληλο σταδιο εχει να κανει με το χτισιμο της σχεσης μεταξυ χειριστη και σκυλου γιατι εαν δεν υπαρχει τοτε δεν εχει εννοια η σωματοφυλακη(προσωπικη).
Συστηνουμε στον σκυλο μεσα απο το δαγκωμα και το παιχνιδι οτι θεωρουμε οτι μπορει αργοτερα να μας δημιουργησει προβλημα(κοινονικοποιηση με αντικειμενα,προσωπα/κροτος/υπερηχοι απο μηχανηματα κτλπ).Οπως οι περισσοτεροι γνωριζουμε το κινητρο του παιχνιδιου (play drive)σε νεαρη ηλικια χτιζει αργοτερα το κινητρο της μαχης(fight drive).Η βασικη υπακοη ερχεται με το χτισιμο της σχεσης. Μεχρι την ηλικια των 12-15 μηνων(αναλογα με τη φυλη)εχουμε χτισει οτι απαιτειται για την μετεπειτα εξελιξη του σκυλου μας.Εφοσον εχουμε προβλεψει-δουλεψει το σκυλο μας σε αντικειμενα και καταστασεις,ξεκιναμε την εκπαιδευση με εξοπλισμο(φιμωτρο,κρυφος εξοπλισμος,κολαρο/στηθολουρο) και σεναρια που ειναι "ρεαλιστικα" κατα το μετρο του δυνατου.Πολλοι και διαφοροι ερεθιστες, ασχετοι και μη,δαγκωματα ή απλως αποτροπη,κυκλο αμυνας οσο το λουρι, λιγες καταδιωξεις κτλπ. Τα βασικοτερα σημεια ειναι τα εξης:
α.Χτισιμο σχεσης
β.Σωστη,δημιουργικη,αποτελεσματικη εκπαιδευση,
γ.Υπολογισμος του μη προβλεψιμου παντα γυρω απο τον χειριστη(κοινωνικη θεση,συνηθειες,οικογενιακη κατασταση)
δ.Εντολη(φωνητικη,δεικτικη,γλωσσα σωματος).
Και παλι θα ηθελα να πω πως ειναι προσωπικες εμπειριες και δεν εχουν να κανουν με το σωστο-λαθος. Το αποτελεσμα χαρακτηριζει και οχι η επαρση.

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
http://www.youtube.com/watch?v=SPHea8s7drE&feature=channelσε αυτο το βιντεο θα μπορουσαμε να πουμε οτι μιλαμε για ρεαλιστικο σεναριο?

υγ:λυπαμαι γιατι εκατσα και διαβαζα 13 σελιδες και περιμενοντας να βρω ενδιαφερον πληροφοριες περι του θεματος αλλα ειχαν φροντισει αλλοι να λυσουν τις διαφορες τους και να αναδειξουν το πλουσιο λεξιλογιο τους σε αυτο το τοπικ!απορω γιατι δεν κοβονται?

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κι ομως, αναμεσα στα 130 μηνυματα, υπαρχουν τουλαχιστον 2 πολυ αξιολογα :D

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Eγώ θα συμφωνήσω με Xotikouli,
όταν μένεις σε μια ερημική περιοχή (πχ Λαγονήσι ας πούμε) που περνάει άνθρωπος μια φορά το 2ωρο και πρέπει να βγάλεις το σκύλο πχ στις 11 το βράδυ, λες 'οκ,και αν μου πεταχτεί τώρα κανένας τι θα κάνω?' σίγουρα ακόμα και αν ο σκύλος δεν είναι εκπαιδευμένος,ο επίδοξος κλέφτης θα προτιμήσει να μην επιτεθεί σε σενα αλλά σε κάποιον άλλον χωρίς σκύλο...Αλλά για παν ενδεχόμενο για όσους μένουν σε ερημικές περιοχές δεν είναι καθόλου κακή η ιδέα αυτή.Ή ας πούμε πως βγαίνεις το βράδυ να περπατήσεις(γιατί πολλοί άνθρωποι ηρεμούν με αυτόν τον τρόπο)-και είναι πάλι μέσα στην ερημιά- θα πάρεις το σκύλο μαζί για να νιώθεις μια παραπάνω σιγουριά,εδώ εγώ που είχα βγάλει ξένο σκυλί έξω,ανεκπαίδευτο,και ένιωθα μια παραπάνω σιγουριά,παρόλο που ήταν ποοοολλοί άνθρωποι τριγύρω.
http://www.dogforum.gr/v3/../member.php?52-Xotikouli

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
http://www.youtube.com/watch?v=SPHea8s7drE&feature=channelσε αυτο το βιντεο θα μπορουσαμε να πουμε οτι μιλαμε για ρεαλιστικο σεναριο?

υγ:λυπαμαι γιατι εκατσα και διαβαζα 13 σελιδες και περιμενοντας να βρω ενδιαφερον πληροφοριες περι του θεματος αλλα ειχαν φροντισει αλλοι να λυσουν τις διαφορες τους και να αναδειξουν το πλουσιο λεξιλογιο τους σε αυτο το τοπικ!απορω γιατι δεν κοβονται?
ναι ρε παιδια.. καθομαι και διαβαζωωω...διαβαζω... και περιμένω να διαβάσω κάτι σχετικό με σωματοφυλακή και αντί αυτού βλέπω αντιπαραθέσεις.. όλο αυτό γίνεται σε πολλά θέματα... ο admin που είναι ???? τα περισσότερα είναι εκτός θέματος !!!!!!!!
αν έχει κάποιος να πει κάτι επι του θέματος καλώς αλλιώς το παιδεύεται,,,

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
ειναι συνηθισμενο φαινομενο αυτο. .
οπως σωστα ομως ειπε ο harryf3 υπαρχουν καπιοα ποστ πολυ καλα!στην αρχη βλεποντας 13 σελιδες συζητησεων σκεφτηκα:ωραια θα διαβασω διαφορες αποψεις περι του θεματος..αλλα δυστηχως!!
για να μην βγω και εγω αλλο οφ τοπικ συνεχιζω...
παραδειγμα καποιος ο οποιος εχει ενα Γ.Π. ενα dogo,ροτ ή ενα ντοπερ και εχει κανει στο σκυλο του την βασικη εκπαιδευση και ταυτοχρονα εχει χτισει μια σωστη σχεση με τον σκυλο του!κ βρεθει μια μερα σε δυσκολη στιγμη που καποιος του επιτιθεται ο σκυλος υπαρχει περιπτωση να κατσει απραγος?θα δαγκωσει κιας μην το εχει κανει ποτε?
εδω ο δικος μου που δεν ανηκει σε καποιοα απο την φυλες που ανεφερα(προστατευτικες με το αφεντικο τους) και γενικα ειναι υποτακτικο σκυλι αν καποιος κανει οτι με βαραει αυτος γαυγιζει!!τι λετε?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Προσωπικά δεν νομίζω ότι μπορείς να είσαι σίγουρος, ένας ανεκπαίδευτος σκύλος, πως θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση. Η ακόμη κι αν αντιδράσει μια φορά, αν θα το ξανακάνει. Η ότι επειδή γαυγίζει, είναι πιθανόν να κάνει και κάτι παραπάνω. Μπορεί ακόμη, με μια απειλητική κίνηση του επιτιθέμενου προς το σκυλί, αυτό να αρχίσει να τρέχει πριν από εσένα. Ασε, που σε αυτά τα "δήθεν" σενάρια, πιστεύω ότι μπορούν να αντιληφθούν πόσο πραγματικά φοβισμένος μπορεί να είσαι ή όχι και να πράξουν ή να μην πράξουν αναλόγως. Δεν πιστεύω καν ότι παίζει τον μοναδικό ρόλο η ράτσα του σκύλου, στο αν θα αντιδράσει ή όχι. Οπως ίσως κατάλαβες, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους εξασφάλιση, εκτός αν το σκυλί σου είναι γενικώς και μόνιμα αγριεμένο και είναι ούτως ή άλλως, από δύσκολο έως ακατόρθωτο για τον οποιοδήποτε να σε πλησιάζει. Πιο φλου πάντως, δεν θα μπορούσα να είμαι :)

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
σιγουρα με ενεκπαιδευτο σκυλο δεν μπορεις να ξερεις την αντιδραση του!
στα σεναρια το οποια θελουν να δειχνουν ρεαλιστικα ο σκυλος υπαρχει περιπτωση να κτλβνει οτι εσυ δεν εισαι φοβισμενος η νευριασμενος κτλπ και να μην πραττει οπως θα εκανε σε αντιθετη περιπτωση?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
σιγουρα με ενεκπαιδευτο σκυλο δεν μπορεις να ξερεις την αντιδραση του!
στα σεναρια το οποια θελουν να δειχνουν ρεαλιστικα ο σκυλος υπαρχει περιπτωση να κτλβνει οτι εσυ δεν εισαι φοβισμενος η νευριασμενος κτλπ και να μην πραττει οπως θα εκανε σε αντιθετη περιπτωση?
Δεν κατέχω τον τομέα της εκπαίδευσης, εννοείται έτσι; Μην σε μπερδέψω κιόλας. Είναι καθαρά προσωπικές απόψεις. Καταλαβαίνω λοιπόν, ότι είναι και θέμα χημείας. Οταν φοβάσαι κυρίως ή όταν έχεις τα νεύρα σου, εκκρίνεις τις αντίστοιχες ουσίες δεν λένε, που εσύ μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά ο σκύλος μπορεί κάλλιστα να τις μυρίσει; Βέβαια μυρίζοντας ο σκύλος τον φόβο σου, μπορεί επίσης να φοβηθεί κι αυτός και όχι μόνο να μην προσπαθήσει να σε προστατεύσει, αλλά να νοιώσει ότι χρειάζεται προστασία. Νομίζω, ότι αν δεν τον έχει τον τσαμπουκά στον χαρακτήρα του, μόνο με την εκμάθηση των αντίστοιχων εντολών, θα μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά με την έννοια που συζητάμε. Ετσι τουλάχιστον το έχω εγώ στο μυαλό μου.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το πρωτο είναι ο σκυλος να εχει ψυχη. Ή κανει γι αυτή τη δουλεια ή δεν κανει.
Σκυλος που θα ψευτογαυγισει και θα αγριεψει αν απειληθει ο χωρος ή ο ανθρωπος του, δεν σημαινει ότι είναι και αξιομαχος. Εκει μπερδευομαστε πολλοι και νομιζουμε ότι εχουμε γεννημενο φυλακα.

Αν τωρα υποθεσουμε ότι εχουμε τον καταλληλο σκυλο, αυτος πρεπει και να εκπαιδευτει, πρωτον για να λειτουργει αποτελεσματικα και δευτερον για να είναι ελεγχομενος. Φυσικα πρεπει να αποκτησει και αναλογη κριση.
Πολύ χοντρικα όλα αυτά. Οι παραμετροι είναι πολλες.

Ολοι οι αντρες πανε στον στρατο, λιγοι όμως επιλεγονται για ειδικες δυναμεις και μετα ακολουθουν ειδικη εκπαίδευση.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Ολοι οι αντρες πανε στον στρατο, λιγοι όμως επιλεγονται για ειδικες δυναμεις και μετα ακολουθουν ειδικη εκπαίδευση.
για ποιό στρατό μιλάς???
τον ελληνικό?
όλοι? :D
άντρες? :lol:
λίγοι? επιλέγονται? ;) :tel: μαλιστα πρόεδρε/πάτερ/κλπ/κλπ
και κυρίως ειδική εκπαιδευση?????????? ](*,)](*,)](*,)

αναφορικά στην ρεαλιστική εκπαιδευση και εν γέννει το εν λόγω τόπικ------------
είναι όντως ένα θέμα που διάφοροι μπαίνουν στο φόρουμ και πετάνε κάτι που μοιάζει με "περισσότερα απο κοντά"
προκειμένου να προσφέρεις σε έναν δημόσιο διάλογο αυτό δεν είναι τακτική-αυτό "φαινεται" να είναι γκρίζα διαφήμιση...
Ο καθένας μπορεί να κάνει διάφορα με τον σκύλο του ή και με τους φίλους του αλλά δεν είναι "αυτό που χρειάζεται" σε ένα φόρουμ να μας λέει "καλά ε? αυτό κι αυτό!!! τέλεια!περισσότερα απο κοντά μόνο"
μην το ξεκινάς ρε φίλε....

ειδικά στο χώρο της εκπαιδευσης ,εγώ τουλάχιστον και χωρίς να ψάχνομαι κιόλας έχω γνωρίσει 3-4 παντελώς απαράδεκτους και πλήρως ημιμαθείς ανθρώπους που δηλώνουν (και πληρώνονται κιόλας για αυτό) Εκπαιδευτές
ο ένας φοράει ηλεκτρικό λουρί σε ότι του πάς,σε στέλνει σπίτι και σε φωνάζει όταν έχει καινούργιο πελάτη και δεν έχει άλλο κολλάρο. σου λέει πάρε ένα ηλεκτρικό κολλάρο και κανα δυό μήνες παίξε ζάπινγκ,μόλις κάνει κάτι που δεν σου αρέσει "αλλαξέ το"
ο άλλος ρίχνει φάπες ανελέητες
κλπκλπ

ορθώς οι τότε μόντ κουλάντριζαν την συζήτηση :)

Ρεαλιστική εκπαιδευση
Διαβάστε το ποστ της δοκτωρος και πιστεύω ότι θα κατατοπιστείτε δεόντως

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97