Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα δημοσίευση!
Δεν ξέρω σε ποια κατεύθυνση θα επιθυμούσες να στραφεί η συζήτηση περισσότερο... Εγώ θα σημειώσω κάποιες "παρατηρήσεις" και βλέπουμε...
1. Δεν είμαι της άποψης ότι ο άνθρωπος εξημέρωσε τον "λύκο" (ή όποιο άλλο παρόμοιο ζώο της εποχής), μα πως "ο λύκος εξημέρωσε τον άνθρωπο". Δηλαδή, πως το άγριο ζώο έκανε τα πρώτα βήματα να πλησιάσει τον άνθρωπο διότι κατάλαβε πως είναι μια εύκολη πηγή τροφής (και άλλων πραγμάτων αργότερα) άρα και επιβίωσης.
Αυτή η διαφορά στην απαρχή των πραγμάτων έχει σημασία και δίνει άλλη ποιότητα και "ματιά" σε όλα που ακολουθούν.
2. Τα APBT's και τα SBT's έχουν μεγάλη σχέση με τα Terriers. Αυτό αποδεικνύεται τόσο ιστορικά, όσο και αν γνωρίσεις (και μπορείς να διακρίνεις) το ταμπεραμέντο και τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου, ομάδας, φυλής.
Δες πως ήταν τα Terriers και τι δουλειές έκαναν. Τα Bull Terriers, τα English White Terriers και άλλα... Μα και πως ήταν τα Bull Dogs της εποχής και τι δουλειές έκαναν.
3. Τα σκυλιά στα αρχαία χρόνια και η σχέση/συγγένεια τους με τα σημερινά. Μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του... και εδώ θα συμπεριλάβω την "παρατήρηση" μου και διαφωνία μου με την σχέση που μπορεί να έχει ένας σκύλος τύπου APBT (American Pit Bull Terrier) με έναν σκύλο τύπου ΜτΗ (Μολοσσός της Ηπείρου).
Αγαπητέ
@canis σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα τοποθετηθώ στις "παρατηρήσεις" σου και βλέπουμε...
Η συζήτηση είναι άλλος ένας ζωντανός οργανισμός κι έχει το δικό της μονοπάτι. Με τις ειρωνείες, τις παρανοήσεις, τις σωστές και λάθος θέσεις, μέσω της διαλεκτικής πορείας θέση => αντίθεση => σύνθεση, όλοι βγαίνουμε ωφελημένοι. Αρκεί να το αντιληφθούμε.
1. Αν και είναι μάλλον θέμα οπτικής γωνίας, επιμένω οτι ο άνθρωπος εξημέρωσε τον "λύκο" ακόμη κι αν ο τελευταίος πλησίασε πρώτος τον πρώτο. Ο άνθρωπος επενέβη στη ζωή του κουταβιού λύκου και σιγά σιγά, εξελικτικά, τον διαμόρφωσε στο σκύλο που έχουμε σήμερα με τα καλά και τα κακά του. Αν ίσχυε αυτό που λές, ο λύκος θα είχε διαμορφώσει τον άνθρωπο κι αυτός θα ήταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας σήμερα. Επίσης, εκτός του λύκου θα είχαν πλησιάσει τον άνθρωπο και τόσα άλλα ζώα, όχι μόνο τότε αλλά και σήμερα. Αυτό που έγινε τότε θα γινόταν και σήμερα.
Οχι, ο άνθρωπος εξημέρωσε τον λύκο, όπως και το αγριοπρόβατο, το αγριοκάτσικο, τον αγριοβούβαλο, το άγριο σιτάρι, την άγρια ελιά κλπ κλπ.
Αν και όπως είπα η τοποθέτησή μου είναι καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ την οποία και κατέθεσα χωρίς κανένα ισχυρισμό περί απόλυτης αλήθειας ή αυθεντίας, επέτρεψέ μου να επιμείνω τουλάχιστον σε αυτό οτι είναι ορθό. Στην τελική, σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα.
2. Γράφω εισαγωγικά "
τα περισσότερα από αυτά είτε δεν γίνονται δεκτά από τους περισσότερους, είτε στην καλύτερη είναι αμφισβητούμενα και συζητήσιμα. ". Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σχέση των ΑΡΒΤ με τα τερριέ και τα μπουλντόγκ. Ναι. Η κρατούσα άποψη είναι αυτή που λες και στηρίζεται σε βιβλία και απόψεις εποχής σαν αυτό που παραπέμπεις. Αν την υιοθετούσα, δεν θα είχε νόημα το νήμα μου. Στην αρχή αυτό νόμιζα και εγώ. Ερευνώντας όμως τις γραφές, διαπίστωσα οτι δεν είναι έτσι και υιοθέτησα την άποψη που αναφέρω. Δεν ζητώ από κανέναν να την δεχτεί, απλά να την ερευνήσει λίγο. Ακόμη κι αν στο τέλος την απορρίψει, θα έχει τεκμηριώσει καλύτερα τη δική του !
Τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της είναι τα πάμπολα (και πολύ προγενέστερα του 1900) έργα τέχνης, κυρίως πίνακες και περιγραφές, των σκύλων που μας ενδιαφέρουν και οι οποίες παραπέμπουν σε μία μορφή σκύλου που παρέμεινε αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες και είναι ίδια με το σημερινό ΑΡΒΤ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ λάβει χώρα η περιβόητη μείξη μπολντόγκ + τερριέ. Σε αυτό έχουν καταλήξει πάρα πολλοί ερευνητές.
Ενδεικτικά και μόνο επικαλούμαι την
Diane Jessup που αναφέρει παρακάτω ο
@PXM-DANBULL http://www.workingpitbull.com/history.htm
"MYTH: Pit bulls are a mix of terrier and English bulldog.
Fact: Actually, the breed known as the "English" bulldog is a relatively recently developed animal designed strictly for the show ring. In fact, "bulldogs" were not even created until several years AFTER bull baiting (the purpose for which it was supposed to have been bred) was banned and discontinued in the United Kingdom. So, it is impossible for the pit bull to have been developed from a breed younger than itself. In fact, the show "bulldog" is developed from the original working bulldog - the pit bull. There is some terrier blood in the modern pit bull. Terrier blood was added, just as mastiff blood was also added. This explains why some lines of pit bulls are quite "bully" in build, and at the larger end of the standard, while others are quite "light" in build, and may weigh as little as 25 pounds. However, the pit bull is a "bulldog" in action and appearance. He is a gripping dog - not a terrier (which means "Earth dog" which pursues its quarry underground."
Τον
Richard Strattons στο βιβλίο του "The Truth About the American Pit Bull Terrier"σελ. 32 : "Long after the use of these dogs as hunters in ancient times, they were used by butchers to help them catch a bull that was ready for slaughter. The act of bullbaiting probably became a sport that grew out of this activity. This is what gave the breed the name "Bulldog". Most people who have studied up on the APBT believe that they are the true "bulldog" and that other breeds like the American Bulldog, etc. descended down from the APBT (not the popular view that the APBT came from the "Bulldog" with the pushed in nose and the short and fat body. Which one do you think would be able to grab a bull by the nose and hold onto him until he is subdued?"
Μείξη μπούλντογκ με τερριέ, όντως έγινε και το αποτέλεσμά της είναι το (English) Bull terrier κυρίως και λιγότερο το SBT. Oχι το ΑΡΒΤ.
Αν θες συνεχίζουμε επάνω σε αυτό !
3. Έγραψα "Αν και
κανένας λαός και καμία εποχή δεν μπορεί να ισχυρισθεί με σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια
ότι «δημιούργησε» το πιτ μπουλ, εν τούτοις είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι ερευνητές της φυλής ισχυρίζονται ότι
εν αρχή ήν ……. ο μολοσσός της Ηπείρου !!".
Η αρχή, η καταγωγή, η πηγή, ΗΤΑΝ ο ΑΡΧΙΚΟΣ μολοσσικός σκύλος. Προφανέστατα σήμερα δεν υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ ΑΡΒΤ και σημερινού ΜτΗ. Από τον αρχικό μολοσσικό σκύλο, διαμέσου των αιώνων, με τον τρόπο που φτωχά και ανεπαρκώς περιέγραψα, μετά από 2.500 χρόνια, έχουμε το ΑΡΒΤ που με το σημερινό ΜτΗ δεν ε΄χει σχέση, αλλά κρατάει κάποια χαρακτηριστικά του αρχαίου του προγόνου. Πρόσεξε, οι λέξεις κλειδιά είναι "κάποια", "χαρακτηριστικά", "πρόγονος".
Και πάλι σε ευχαριστώ.