ποιές είναι οι πηγές σου;
Επίσημες πηγές, βιβλία και άρθρα στο διαδίκτυο μην περιμένεις. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι 3-4 φωτογραφίες και η διήγηση του Μάθεση για το μπουλντόγκ του, θα αγνοούσαμε τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι δεν υπήρχαν.
Οι πηγές μου λοιπόν είναι κυρίως (αλλά όχι μόνο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις σε διάφορα κείμενα) προφορικές διηγήσεις παππούδων που γνώρισαν κι έζησαν εκείνη την εποχή ή απογόνων τους που είχαν τις διηγήσεις αυτές νωπές κι έτυχε να τους γνωρίσω. Ένας από αυτούς, παλιός Πειραιώτης στα Μανιάτικα, είχε τον τελευταίο «Μούργο», σκύλο ίδιο με πιτ, που πέθανε 21 χρονών και τσακωνόταν με οτιδήποτε γαύγιζε. Αυτός μου είπε την ιστορία του πρώτου Μούργου και για τους σκυλοκαυγάδες των νταήδων, όπως τα άκουγε στην οικογένειά του. Και δεν ήταν ο μόνος που μου μίλησε σχετικά.
Απο τους καυγάδες των σκύλων τους, οι νταήδες ονομάστηκαν κι αυτοί σκυλόμαγκες :
Σκυλόμαγκας Ρεμπετοσλάνγκ από τη
σάγκα του μάγκα, είναι ο μάγκας ο
σκληρός, ο
αδυσώπητος, ο
μοβόρος που δεν το έχει σε τίποτα να σκοτώσει, ο σκύλος που είναι πάντα έτοιμος και πρόθυμος όχι μόνο να γαβγίσει, αλλά και να δαγκώσει.
Φυσικά τότε, ούτε κανόνες υπήρχαν, ούτε αρένες, ούτε τίποτε σχετικό. Ούτε είχαν όλοι σκύλους.
Για μένα το πιο ενδιαφέρον απ´ όλα είναι οτι ονόμαζαν τους σκύλους τους μπουλντόγκ κι οτι αυτοί ήταν ακριβώς ίδιοι σε όλα με τα σημερινά πιτμπουλ - αυτό που ισχυρίζομαι στο παρόν θέμα.