ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.247
3.084
Οντως;;:eek: κατσε γιατι μπορει να μην καταλαβα καλα.. δλδ εκεινοι που εκαναν εκτροφη των σκυλων αυτων για κυνομαχιες, επαιρναν αυτα τα ιδια σκυλια και τα εβγαζαν φωτογριαφιες με παιδακια για να δειξουν;; οτι κατα τα αλλα με τον ανθρωπο ειναι σουπερ πχ;;:confused:
Ποτέ κανένας σκατάνθρωπος δεν φόρεσε στον εαυτό του ταμπέλα : ''Ναι, είμαι σκατάνθρωπος'':)
 


kok

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2013
210
120
Εγώ θα διαφωνήσω με το αρχικό ποστ ότι pitbull = bulldog.
Τα bulldog ήταν πάντα προγναθικά,όπως φαίνεται και από την φωτογραφία.
Η φωτογραφία είναι από το μουσείο φυσικής ιστορίας του Hertfordshire και δείχνει την ''εξέλιξη'' του κρανίου του bulldog από το 1860 ως το 1906.
4525104596_525x246.jpg

Όταν το 1835 το bullbaiting απαγορεύτηκε δια νόμου,δεν υπήρχε λόγος για την ύπαρξη τέτοιων σκύλων. Η δημοτικότητα των κυνομαχιών μεγάλωσε και έτσι διασταυρώσαν καλά bulldog με terrier για να βγάλουν ένα πιο ελαφρύ σκύλο με άλλου είδους οδοντοστοιχία.
Η κυνομαχία εκτός από επικράτηση,απαιτούσε και αίμα,που η οδοντοστοιχία των bulldog δεν ήταν κατάλληλη όσο των terrier.
Άλλα bulldog διασταυρώθηκαν με pug για να δημιουργηθεί ένας σκύλος πετ.
Τώρα αν μία μερίδα αμερικανών θέλει να λέει τα pitbull bulldog,προσωπικά δεν μου λέει τίποτα.Οι άνθρωποι έχουν παιχνίδι που το λένε football και παίζεται με τα χέρια.
 


zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
Ουτε εγω μπορω νσ συνεισφερω καπως στο θεμα ωστοσο το παρακολουθω γιατι δεν τα εχω ξεκαθαρισει ακομα με τα πιτ και τα apbt και αμσταφ κτλ κτλ κτλ...

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Προφανώς αυτά που έγραψα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν να ρωτάμε τα νέα μέλη από πού πήραν το σκύλο τους, να εκστασιαζόμαστε με τις νέες φωτο και να τσακωνόμαστε με τα τρολ.
Αυτά θέλουμε, αυτά μας αξίζουν !!
Ελα μη γινεσαι κακουλης... :p

(n)
 


PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Ουτε εγω μπορω νσ συνεισφερω καπως στο θεμα ωστοσο το παρακολουθω γιατι δεν τα εχω ξεκαθαρισει ακομα με τα πιτ και τα apbt και αμσταφ κτλ κτλ κτλ...



Ελα μη γινεσαι κακουλης... :p

(n)
Αν και έχεις άλλο διάβασμα, στα διαλλείματα για χαλάρωση, ξεκίνα απο εδώ...
http://www.workingpitbull.com/amstaffpit.htm

http://workingpitbull.com/ Η Diane Jessup είναι απο τις σοβαρές.

Και για πιό βαθιά μελέτη http://www.xpert-dogs.com/

Και να θυμάσαι, άλλο φυλή άλλο τύπος...
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα δημοσίευση!

Δεν ξέρω σε ποια κατεύθυνση θα επιθυμούσες να στραφεί η συζήτηση περισσότερο... Εγώ θα σημειώσω κάποιες "παρατηρήσεις" και βλέπουμε...

1. Δεν είμαι της άποψης ότι ο άνθρωπος εξημέρωσε τον "λύκο" (ή όποιο άλλο παρόμοιο ζώο της εποχής), μα πως "ο λύκος εξημέρωσε τον άνθρωπο". Δηλαδή, πως το άγριο ζώο έκανε τα πρώτα βήματα να πλησιάσει τον άνθρωπο διότι κατάλαβε πως είναι μια εύκολη πηγή τροφής (και άλλων πραγμάτων αργότερα) άρα και επιβίωσης.

Αυτή η διαφορά στην απαρχή των πραγμάτων έχει σημασία και δίνει άλλη ποιότητα και "ματιά" σε όλα που ακολουθούν.

2. Τα APBT's και τα SBT's έχουν μεγάλη σχέση με τα Terriers. Αυτό αποδεικνύεται τόσο ιστορικά, όσο και αν γνωρίσεις (και μπορείς να διακρίνεις) το ταμπεραμέντο και τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου, ομάδας, φυλής.

Δες πως ήταν τα Terriers και τι δουλειές έκαναν. Τα Bull Terriers, τα English White Terriers και άλλα... Μα και πως ήταν τα Bull Dogs της εποχής και τι δουλειές έκαναν.

3. Τα σκυλιά στα αρχαία χρόνια και η σχέση/συγγένεια τους με τα σημερινά. Μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του... και εδώ θα συμπεριλάβω την "παρατήρηση" μου και διαφωνία μου με την σχέση που μπορεί να έχει ένας σκύλος τύπου APBT (American Pit Bull Terrier) με έναν σκύλο τύπου ΜτΗ (Μολοσσός της Ηπείρου).
Αγαπητέ @canis σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα τοποθετηθώ στις "παρατηρήσεις" σου και βλέπουμε...

Η συζήτηση είναι άλλος ένας ζωντανός οργανισμός κι έχει το δικό της μονοπάτι. Με τις ειρωνείες, τις παρανοήσεις, τις σωστές και λάθος θέσεις, μέσω της διαλεκτικής πορείας θέση => αντίθεση => σύνθεση, όλοι βγαίνουμε ωφελημένοι. Αρκεί να το αντιληφθούμε.

1. Αν και είναι μάλλον θέμα οπτικής γωνίας, επιμένω οτι ο άνθρωπος εξημέρωσε τον "λύκο" ακόμη κι αν ο τελευταίος πλησίασε πρώτος τον πρώτο. Ο άνθρωπος επενέβη στη ζωή του κουταβιού λύκου και σιγά σιγά, εξελικτικά, τον διαμόρφωσε στο σκύλο που έχουμε σήμερα με τα καλά και τα κακά του. Αν ίσχυε αυτό που λές, ο λύκος θα είχε διαμορφώσει τον άνθρωπο κι αυτός θα ήταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας σήμερα. Επίσης, εκτός του λύκου θα είχαν πλησιάσει τον άνθρωπο και τόσα άλλα ζώα, όχι μόνο τότε αλλά και σήμερα. Αυτό που έγινε τότε θα γινόταν και σήμερα.
Οχι, ο άνθρωπος εξημέρωσε τον λύκο, όπως και το αγριοπρόβατο, το αγριοκάτσικο, τον αγριοβούβαλο, το άγριο σιτάρι, την άγρια ελιά κλπ κλπ.
Αν και όπως είπα η τοποθέτησή μου είναι καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ την οποία και κατέθεσα χωρίς κανένα ισχυρισμό περί απόλυτης αλήθειας ή αυθεντίας, επέτρεψέ μου να επιμείνω τουλάχιστον σε αυτό οτι είναι ορθό. Στην τελική, σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα.

2. Γράφω εισαγωγικά "τα περισσότερα από αυτά είτε δεν γίνονται δεκτά από τους περισσότερους, είτε στην καλύτερη είναι αμφισβητούμενα και συζητήσιμα. ". Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σχέση των ΑΡΒΤ με τα τερριέ και τα μπουλντόγκ. Ναι. Η κρατούσα άποψη είναι αυτή που λες και στηρίζεται σε βιβλία και απόψεις εποχής σαν αυτό που παραπέμπεις. Αν την υιοθετούσα, δεν θα είχε νόημα το νήμα μου. Στην αρχή αυτό νόμιζα και εγώ. Ερευνώντας όμως τις γραφές, διαπίστωσα οτι δεν είναι έτσι και υιοθέτησα την άποψη που αναφέρω. Δεν ζητώ από κανέναν να την δεχτεί, απλά να την ερευνήσει λίγο. Ακόμη κι αν στο τέλος την απορρίψει, θα έχει τεκμηριώσει καλύτερα τη δική του !
Τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της είναι τα πάμπολα (και πολύ προγενέστερα του 1900) έργα τέχνης, κυρίως πίνακες και περιγραφές, των σκύλων που μας ενδιαφέρουν και οι οποίες παραπέμπουν σε μία μορφή σκύλου που παρέμεινε αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες και είναι ίδια με το σημερινό ΑΡΒΤ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ λάβει χώρα η περιβόητη μείξη μπολντόγκ + τερριέ. Σε αυτό έχουν καταλήξει πάρα πολλοί ερευνητές.
Ενδεικτικά και μόνο επικαλούμαι την Diane Jessup που αναφέρει παρακάτω ο @PXM-DANBULL http://www.workingpitbull.com/history.htm
"MYTH: Pit bulls are a mix of terrier and English bulldog.

Fact: Actually, the breed known as the "English" bulldog is a relatively recently developed animal designed strictly for the show ring. In fact, "bulldogs" were not even created until several years AFTER bull baiting (the purpose for which it was supposed to have been bred) was banned and discontinued in the United Kingdom. So, it is impossible for the pit bull to have been developed from a breed younger than itself. In fact, the show "bulldog" is developed from the original working bulldog - the pit bull. There is some terrier blood in the modern pit bull. Terrier blood was added, just as mastiff blood was also added. This explains why some lines of pit bulls are quite "bully" in build, and at the larger end of the standard, while others are quite "light" in build, and may weigh as little as 25 pounds. However, the pit bull is a "bulldog" in action and appearance. He is a gripping dog - not a terrier (which means "Earth dog" which pursues its quarry underground."

Τον Richard Strattons στο βιβλίο του "The Truth About the American Pit Bull Terrier"σελ. 32 : "Long after the use of these dogs as hunters in ancient times, they were used by butchers to help them catch a bull that was ready for slaughter. The act of bullbaiting probably became a sport that grew out of this activity. This is what gave the breed the name "Bulldog". Most people who have studied up on the APBT believe that they are the true "bulldog" and that other breeds like the American Bulldog, etc. descended down from the APBT (not the popular view that the APBT came from the "Bulldog" with the pushed in nose and the short and fat body. Which one do you think would be able to grab a bull by the nose and hold onto him until he is subdued?"

Μείξη μπούλντογκ με τερριέ, όντως έγινε και το αποτέλεσμά της είναι το (English) Bull terrier κυρίως και λιγότερο το SBT. Oχι το ΑΡΒΤ.

Αν θες συνεχίζουμε επάνω σε αυτό !

3. Έγραψα "Αν και κανένας λαός και καμία εποχή δεν μπορεί να ισχυρισθεί με σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια ότι «δημιούργησε» το πιτ μπουλ, εν τούτοις είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι ερευνητές της φυλής ισχυρίζονται ότι εν αρχή ήν ……. ο μολοσσός της Ηπείρου !!".
Η αρχή, η καταγωγή, η πηγή, ΗΤΑΝ ο ΑΡΧΙΚΟΣ μολοσσικός σκύλος. Προφανέστατα σήμερα δεν υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ ΑΡΒΤ και σημερινού ΜτΗ. Από τον αρχικό μολοσσικό σκύλο, διαμέσου των αιώνων, με τον τρόπο που φτωχά και ανεπαρκώς περιέγραψα, μετά από 2.500 χρόνια, έχουμε το ΑΡΒΤ που με το σημερινό ΜτΗ δεν ε΄χει σχέση, αλλά κρατάει κάποια χαρακτηριστικά του αρχαίου του προγόνου. Πρόσεξε, οι λέξεις κλειδιά είναι "κάποια", "χαρακτηριστικά", "πρόγονος".

Και πάλι σε ευχαριστώ.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Καλα τα βιντεάκια για να γελάμε κατω απο τα μουστάκια μας αλλα
για να μην φάμε τα μουστάκια μας ας γράψουμε και κατι.

1. Έχουμε ξανα πει για αρχαίες φυλές και έχουμε δει οτι δεν υπάρχουν
σχεδόν καθολου αναφορές και στοιχεία δυνατά για να μπορέσουμε
να κάνουμε ανάλογους συσχετισμούς. Η ιστορία των περισσότερων
φυλών δεν ξεπερνά τα 100-200 χρονια αντε βία τα 300. Πολυ λίγες
εως μηδαμινές ειναι αυτές που τα ξεπερνάνε και για αυτές δεν
έχουμε ουσιώδεις αναφορές.
2.Τρανό παραδηγμα οτι δεν κανεις αναφορά
καθολου στο Βυζάντινη αυτοκρατορία που έζησε 1000 τόσα χρονια σε
αντίθεση με την ρωμαϊκή που ηταν στα 300 περιπου και την
Αλεξανδρινή στα 50;
3. Βήμα στη υπερβολή δίνουν και οτι σκύλοι πολεμούσαν με αρκούδες,
λιοντάρια, και ελέφαντες. Δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοιας εργασίας
εκτός απο εξαιρέσεις που δεν φτιάχνουν κανόνα.
4.Ειναι πολυτέλεια για ηγέτες "κονκισταδόρες" να κρατάνε σκυλο
εκτός απο το να συντηρούν το ίματζ τους.
5.Δεν μου κανει το αφήγημα οτι ολα ή σχεδόν ολα περιστρέφονται
γυρο απο την Ελλαδα και τον αρχαίο Ελληνικο πολιτισμό.
Δεν ηταν ολα ρόδινα τοτε για να ήμαστε τόσο περίφανοι.

Ολα αυτα δίνουν ενα τόνο αυθαίρετης σύνδεσης της ιστορίας
του μπουλντόγκ με τα παλια.
Ούτε έχω, ούτε τρώω μουστάκια. Προτιμώ μπριζόλες και μακαρονάδες.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όσα απαντώνται από το μνμ σου :

1. Αυθαίρετο και λάθος. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν 10δες φυλές σκύλων, μερικές εκ των οποίων υπάρχουν μέχρι τις ημέρες μας. Για να μην αναφερθώ σε άλλες, ας πούμε για το ...... μαλτεζ, το κοκόνι, τον ελληνικό ιχνηλάτη κ.α. Από ξένες το Μαστιφ του Θιβέτ, το πεκινουά, το μπούλι κούτα και τόσα άλλα. Το ότι παγιώθηκε η μορφολογία των περισσότερων τα τελευταία χρόνια, δεν σημαίνει οτι γεννήθηκαν με ..... παρθενογένεση.

2. Δεν κάνω αναφορά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία γιατί κάνω αναφορά στη Δύση για το αντίστοιχο διάστημα, μιας και προς τη Δύση εξελίχθηκε ΚΥΡΙΩΣ ο canis pugnaces, στην Αγγλία παγιώθηκε ο τύπος του ΑΡΒΤ και από εκεί ξεκίνησε το δρόμο του προς την Αμερική. Όχι από την Έφεσο ή τη Σμύρνη. Νομίζω οτι αν έκανα αναφορά και στο ..... κυπριακό μπουλντόγκ, μάλλον θα μπέρδευα τα πράγματα περισσότερο.

3. Σκύλοι ΟΝΤΩΣ πολεμούσαν με λιοντάρια, τίγρεις κι αρκούδες και δυστυχώς σε μερικές χώρες (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ν. Αφρική) συνεχίζουν να το κάνουν. Googlαρε και θα δεις πολλά βίντεο και φωτογραφίες.

4. Καμμία πολυτέλεια. Είχαν τέτοια σκυλιά και δυστυχώς τα χρησιμοποιήσαν εναντίον των ιθαγενών.

κονκιστ.jpg
όπως και πολλοί άλλοι

Cane Corso history (3).jpg.opt438x319o0,0s438x319.jpg

Το αφήγημα του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση. Ό,τι έχει μέσα του, βγάζει και προς τα έξω. Το ό,τι όλοι και όλα σχεδόν κινούνται ΓΥΡΩ από την αρχαία Ελλάδα, είναι κοινός τόπος σε κάθε σοβαρό μελετητή. Είτε υπέρ είτε κατά.
Προσωπικά για εμένα ήταν όλα "ρόδινα" και είμαι υπερήφανος για τους προγόνους μου. Εσύ για τους δικούς σου ας είσαι ό,τι θέλεις.
 
  • Like
Reactions: Hammer


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
1. ...και όμως συμβαίνει συνέχεια ζώα να πλησιάζουν τον άνθρωπο και να "αυτοεξημερώνονται". Αλεπούδες, αρκούδες, λύκοι και άλλα ζώα που θα δουν πως υπάρχει εύκολη και διαθέσιμη τροφή (σκουπίδια συνήθως) και ζώα που αναγκάζονται να μας πλησιάσουν λόγο της οικιστικής μας εξάπλωσης.

Επίσης, δεν ξέρω αν μπορώ να υποστηρίξω με απόλυτη σιγουριά πως ο σκύλος δεν έχει διαμορφώσει τον άνθρωπο κατά το συμφέρον του... Ξέρω πως ο σκύλος αριθμεί πολλά εκατομμύρια σε πλήθος, είναι μακρυά από κάθε απειλή εξαφάνισης και σαν είδος δεν φαίνεται να απειλείται από κάτι η ύπαρξη του.

2. & 3. Εγώ θα ήθελα να συνεχίσω την συζήτηση περί A.P.B.T. και την ιστορία του και για αυτό θα ήθελα να μου διευκρινήσεις εσύ πότε πιστεύεις ότι "γεννήθηκε" το A.P.B.T. σαν φυλή, όχι απαραίτητα με την σημερινή εικόνα (που σημειωτέον δεν έχει καμία ομοιογένεια διότι το Pit Bull ή το Bulldog για αυτούς που το χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν είναι "χρήση", είναι "ικανότητα" και όχι φυλή και μορφολογία).

Μη φτάσουμε όμως να μιλάμε για το 3000π.Χ. διότι τότε να πάμε 30.000.000 χρόνια πίσω και να συμφωνήσουμε πως όλα τα σκυλιά έχουν κοινό πρόγονο τους Miacis και Tomarctus.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: AGRIAN and ioanna a




kok

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2013
210
120






L. Wells’ impression of a contemporary Bulldog, 1875



J.H. Walsh's sketch of the Bulldogs, Smasher and young Sugar, 1880

Abraham Cooper's impression of the Bulldogs, Crib and Rosa, 1811


Byron, 1878. An exemplary Bulldog 3-years after adoption of the Breed Standard


Οι σκύλοι που έκαναν bull baiting,τα λεγόμενα bulldogs ήταν προγναθικά.Ακόμα και η Rosa που ήταν διάσημο ταυρόσκυλο (η αριστερή σκύλα στην 4η γκραβούρα),είχε σώμα που έφερνε σε στάφι,αλλά το κρανίο έφερνε πιο πολύ σε boxer,καθαρά προγναθικό.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@sea-mol διαφωνώ σε μερικά, αλλά σέβομαι τις απόψεις σου.
Οι πρώτοι λύκοι θα μπορούσαν να αποκληθούν σκύλοι - παρίες. Τέτοιοι ήταν. Σιγά-σιγά και με το πέρασμα αιώνων, εξελίχθηκαν διαφορετικά ανάλογα με την επιμέρους χρήση τους.
Πολεμικοί σκύλοι υπήρξαν σε πολλές ιστορικές περιόδους. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι συγγραφείς και οι πηγές. Προφανώς δεν ήταν οργανωμένοι σε λόχους, τάγματα και μεραρχίες, αλλά πολεμούσαν τον όποιο εχθρό (κυρίως πριν ή μαζί με τους στρατιώτες για να υπάρχουν λιγότερες απώλειες). Ψάξε το λίγο.
Υπάρχουν τέτοιες παραστάσεις και αγάλματα. Αν θες να ανεβάσω. Όχι βέβαια με την σημερινή "εκφυλισμένη" και παράλογη βραχυκεφαλία αλλά τη λειτουργική.
Η πρώτη φωτογραφία που είχα δει από ροτβάϊλερ (Θαυμαστός Κόσμος των Ζώων) αρχές '70 δείχνει το ροτι σαν το σημερινό μποσερόν. Η τούμπανο βραχυκεφαλία, σαν τα τούμπανο σκυλιά, είναι ΑΧΡΗΣΤΗ για εργασία γι' αυτό και δεν ήταν επιθυμητή ποτέ (πλην των εκθέσεων και των ανθρώπων μορφολογίας) που ΝΟΜΙΖΑΝ οτι ένας σκύλος με τεράστιο κεφάλι, τεράστιο πλάτος στήθους, έντονη βραχυκεφαλία, είναι αυτός που ΚΑΠΟΤΕ νικούσε σε πάσης φύσεως αγώνες - ενώ η αλήθεια είναι η αντίθετη. Με βάση το τί ΝΟΜΙΖΑΝ οτι επικρατεί, έβγαλαν τα πρότυπα, μακριά από κάθε πραγματικότητα και κατέστρεψαν τόσες φυλές (με πρώτο και μακράν κακοποιημένο το αγγλικό μπουλντόγκ, ακολούθως το μαστίνο, το Αμσταφ και πάει λέγοντας).

Κανείς μας δεν είναι "λάκωνας".
 
  • Like
Reactions: Dimi_21


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@betty coltrane Το πιτ ΕΙΝΑΙ ΤΟ nunny dog. Όχι οτι δεν ισχύει κι αυτό που λέει ο @canis οτι οι πιτμπουλάδες έβγαζαν παιδιά φωτό με τα σκυλιά τους για να κερδίσουν καλές εντυπώσεις, αλλά εγώ ρωτάω : για οποιονδήποτε λόγο, αν τα σκυλιά ΔΕΝ ήταν τόσο καλά με τα παιδιά και γενικότερα με τους ανθρώπους, θα έβγαιναν ποτέ ΤΟΣΕΣ φωτογραφίες ; Γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες σε αριθμό φωτο και μάλιστα ΑΠΟ ΤΟΤΕ πχ. με καυκάσου, κεντρικής ασίας, ακόμα και με ρότι, ντόμπι και πάει λέγοντας; Ποιός τρελλός θα εμπιστευόταν το παιδί του με ένα σκύλο δολοφόνο ; Απλή λογική.
 
  • Like
Reactions: Orilis


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
1. ...και όμως συμβαίνει συνέχεια ζώα να πλησιάζουν τον άνθρωπο και να "αυτοεξημερώνονται". Αλεπούδες, αρκούδες, λύκοι και άλλα ζώα που θα δουν πως υπάρχει εύκολη και διαθέσιμη τροφή (σκουπίδια συνήθως) και ζώα που αναγκάζονται να μας πλησιάσουν λόγο της οικιστικής μας εξάπλωσης.

Επίσης, δεν ξέρω αν μπορώ να υποστηρίξω με απόλυτη σιγουριά πως ο σκύλος δεν έχει διαμορφώσει τον άνθρωπο κατά το συμφέρον του... Ξέρω πως ο σκύλος αριθμεί πολλά εκατομμύρια σε πλήθος, είναι μακρυά από κάθε απειλή εξαφάνισης και σαν είδος δεν φαίνεται να απειλείται από κάτι η ύπαρξη του.

2. & 3. Εγώ θα ήθελα να συνεχίσω την συζήτηση περί A.P.B.T. και την ιστορία του και για αυτό θα ήθελα να μου διευκρινήσεις εσύ πότε πιστεύεις ότι "γεννήθηκε" το A.P.B.T. σαν φυλή, όχι απαραίτητα με την σημερινή εικόνα (που σημειωτέον δεν έχει καμία ομοιογένεια διότι το Pit Bull ή το Bulldog για αυτούς που το χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν είναι "χρήση", είναι "ικανότητα" και όχι φυλή και μορφολογία).

Μη φτάσουμε όμως να μιλάμε για το 3000π.Χ. διότι τότε να πάμε 30.000.000 χρόνια πίσω και να συμφωνήσουμε πως όλα τα σκυλιά έχουν κοινό πρόγονο τους Miacis και Tomarctus.
1. Ως άτομα κατά καιρούς, ναι. Ως είδος όμως ; και σε ποιά διάρκεια.
Προφανώς και ο σκύλος έχει διαμορφώσει τον άνθρωπο σε ένα βαθμό, όπως το έχει κάνει κι ο τροχός, το άλογο, ο ηλεκτρισμός, το κινητό τηλέφωνο και οτιδήποτε αποτελεί κύριο μέρος στην καθημερινότητά του.

2-3. Έγραψα την άποψή μου οτι κανένας λαός και καμία εποχή δεν μπορεί να ισχυρισθεί με αξιώσεις οτι γέννησε/δημιούργησε/μορφοποίησε/παγίωσε το σκυλί που σήμερα αποκαλούμε πιτ μπουλ.
Κατ' εμέ το πιτ μπουλ είναι η συνέχεια σήμερα των πιο μικρόσωμων δειγμάτων των πολεμικών σκύλων ή των μαστιφ εργασίας που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα έργων.
Με το πέρασμα των χρόνων και αναλόγως της εργασίας και της χώρας, έχουμε διαφορές στον τύπο και στο όνομα. Η συνέχεια αυτή δεν έπαψε σε κάποιες χώρες (π.χ. Αγγλία, Ιρλανδία), ενώ σε άλλες ναι (π.χ. Γερμανία, Γαλλία).
Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σου όπως θέλεις, θα σου πώ οτι τουλάχιστον από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, στο χώρο της Αγγλίας/Ιρλανδίας, έχουμε μια αδιάσπαστη συνέχεια σκύλων που θα μπορούσαμε με τη σημερινή ορολογία να ονομάσουμε πιτ. Πολύ πριν την κατάργηση του bullbaiting και της όποιας μείξης. Κατ' εμέ, επειδή υπάρχουν μεσαιωνικοί πίνακες, παραστάσεις, γλυπτά κλπ από πολύ νωρίτερα, θα έλεγα και από το 1200, αλλά ας του φάμε 500 χρόνια, δεν πειράζει.

ΥΓ Την ιστορία του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με το μπουλντόγκ/πιτμπουλ/πεςτοοπωςθελεις του στου Αγίους Τόπους και το παιδί του και το λιοντάρι κατά τη διάρκεια της σταυροφορίας που έλαβε μέρος την ξέρεις ;
 


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.247
3.084
1. Ως άτομα κατά καιρούς, ναι. Ως είδος όμως ; και σε ποιά διάρκεια.
Προφανώς και ο σκύλος έχει διαμορφώσει τον άνθρωπο σε ένα βαθμό, όπως το έχει κάνει κι ο τροχός, το άλογο, ο ηλεκτρισμός, το κινητό τηλέφωνο και οτιδήποτε αποτελεί κύριο μέρος στην καθημερινότητά του.
Kαμια εξηνταριά χρόνια αρκούν:)
 
  • Like
Reactions: Orilis


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@kok αυτή είναι η άποψη που έχει επικρατήσει και κατ' εμέ είναι λάθος.
Όσο πιο προγναθικό είναι ένα σκυλί τόσο λιγότερο δαγκώνει.
Για τα σημερινά θλιβερά μπουλντόγκς λένε ότι εξ αιτίας του προγναθισμού τους δεν μπορούν να δαγκώσουν ούτε ένα φύλλο χαρτιού !
Σύγκρινε σήμερα το δάγκωμα ενός πιτ με αυτό ένός μπόξερ. Έχουν καμία σχέση ;
Τα σκυλιά στις γκραβούρες που ανέβασες υπήρχαν. Διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες αν ήταν ή μπορούσαν να είναι bullbaiters. Τί ακριβώς έγινε ; κάποια στιγμή γεννήθηκαν κάποια άτομα με έντονο προγναθισμό (μάλλον από τη διασταύρωση με pug που έφεραν αποικιοκράτες, μπορεί κι από μια μετάλλαξη). Κάποιοι εστέτ της εποχής ενδιαφέρθηκαν για το νέο παράξενο σκύλο και επειδή έδωσαν έμφαση σε αυτό το χαρακτηριστικό, οδηγήθηκαν σε ακραίο υπερτυπισμό.
Είναι χαρακτηριστικό οτι δεν μπορείς να βρεις προγναθικό μπουλντόγκ ΠΡΙΝ το 1820, να μην πω 1850. Τουλάχιστον οχι με τον προγναθισμό αυτό. Αντίθετα, υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες παραστάσεις και αναφορές σε μπουλντογκ που περιγράφουν ένα σκύλο ΣΑΝ το σημερινό πιτ μπουλ. Σύμπτωση ; μπορεί.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
1. Πάντα άτομα ενός είδους εξημερώνονται και ποτέ όλο το είδος ταυτόχρονα... είναι αδύνατον. Τα άτομα που εξημερώνονται γίνονται η βάση για το νέο εξημερωμένο είδος και όσα παραμένουν άγρια συνεχίζουν την φυσική εξελικτική τους πορεία. Θα το αφήσω όμως αυτό το "παρακλάδι" της συζήτησης εδώ...

2. Τα σκυλιά που μοιάζουν με Pit Bulls πριν την δημιουργία της φυλής Pit Bull δεν είναι Pit Bull. Ίσως να είναι σκύλοι πρόγονοι των Pit Bulls ή απλά σκύλοι που μοιάζουν με Pit Bulls σε κάποια σημεία.

Σκύλοι πρόγονοι των Pit Bulls είναι πολλοί και τα Terriers (κάποια). Αν αναλογιστείς πως κανέναν δεν ένοιαζε πως θα μοιάζει ή ποιοι θα είναι οι γεννήτορες μα τι θα κάνει ο σκύλος, καταλαβαίνεις πόσο "ανοιχτά" είναι τα πράγματα.

Το να λες πως το Alano π.χ. είναι το "Ισπανικό Πιτ Μπουλ", το Cane Corso ή το Dogo Sardo το "Ιταλικό Πιτ Μπουλ", το Tosa το "Ιαπωνικό Πιτ Μπουλ" κ.ο.κ. είναι πολύ λάθος και ελάχιστα "σωστό"... Σαν να λέμε ο Ιταλός είναι Έλληνας που μιλά Ιταλικά και τρώει μακαρόνια, ο Κινέζος είναι Έλληνας με σχιστά μάτια που τρώει ρύζι και ο Αιγύπτιος είναι Χανιώτης με καμήλα... Δε ξέρω αν με κατανοείς.

Δεν έχει μεγάλη αξία να ψάχνεις γλυπτά και πίνακες και να προσπαθείς να βρεις A.P.B.T. Γενικότερα, θεωρώ λάθος την προσπάθεια σύνδεσης, με αυτή την έννοια, απώτερου παρελθόντος και αρχαιότητας με το σήμερα. Να μαθαίνουμε από το παρελθόν είναι καλύτερο από το να το αναζητούμε στο παρόν.
 
  • Like
Reactions: Orilis and ioanna a


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
1. Πάντα άτομα ενός είδους εξημερώνονται και ποτέ όλο το είδος ταυτόχρονα... είναι αδύνατον. Τα άτομα που εξημερώνονται γίνονται η βάση για το νέο εξημερωμένο είδος και όσα παραμένουν άγρια συνεχίζουν την φυσική εξελικτική τους πορεία. Θα το αφήσω όμως αυτό το "παρακλάδι" της συζήτησης εδώ...

2. Τα σκυλιά που μοιάζουν με Pit Bulls πριν την δημιουργία της φυλής Pit Bull δεν είναι Pit Bull. Ίσως να είναι σκύλοι πρόγονοι των Pit Bulls ή απλά σκύλοι που μοιάζουν με Pit Bulls σε κάποια σημεία.

Σκύλοι πρόγονοι των Pit Bulls είναι πολλοί και τα Terriers (κάποια). Αν αναλογιστείς πως κανέναν δεν ένοιαζε πως θα μοιάζει ή ποιοι θα είναι οι γεννήτορες μα τι θα κάνει ο σκύλος, καταλαβαίνεις πόσο "ανοιχτά" είναι τα πράγματα.

Το να λες πως το Alano π.χ. είναι το "Ισπανικό Πιτ Μπουλ", το Cane Corso ή το Dogo Sardo το "Ιταλικό Πιτ Μπουλ", το Tosa το "Ιαπωνικό Πιτ Μπουλ" κ.ο.κ. είναι πολύ λάθος και ελάχιστα "σωστό"... Σαν να λέμε ο Ιταλός είναι Έλληνας που μιλά Ιταλικά και τρώει μακαρόνια, ο Κινέζος είναι Έλληνας με σχιστά μάτια που τρώει ρύζι και ο Αιγύπτιος είναι Χανιώτης με καμήλα... Δε ξέρω αν με κατανοείς.

Δεν έχει μεγάλη αξία να ψάχνεις γλυπτά και πίνακες και να προσπαθείς να βρεις A.P.B.T. Γενικότερα, θεωρώ λάθος την προσπάθεια σύνδεσης, με αυτή την έννοια, απώτερου παρελθόντος και αρχαιότητας με το σήμερα. Να μαθαίνουμε από το παρελθόν είναι καλύτερο από το να το αναζητούμε στο παρόν.
1. Το αφήνω κι εγώ.

2. Αν ως pit bull ορίζεις τη φυλή που αναγνωρίστηκε ως τέτοια από τον UCK το 1898 (Bennett’s Ring του C. Z. Bennett), τότε το 1898 είναι η αφετηρία σου. Αν όμως ως pit bull ορίζει το σκύλο με τα σαφή και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προϋπήρχε της αναγνώρισης αυτής ενός ατόμου, τότε θα πρέπει να ψάξεις παλιότερα (ως πολύ παλιότερα). Κατ' εσέ, τί είναι το ΑΡΒΤ και πότε δημιουργήθηκε ;

Δεν καταλαβαίνω κατά πόσον ο πρόγονός μου δεν είμαι εγώ. Ο πρόγονος του πιτ μπουλ (αν είναι ένας) είναι πιτ μπουλ. Αν είναι δύο κι ο ένας δεν είναι πιτ, ο απόγονος είναι πιτ μπουλ και κάτι άλλο. Αν οι πρόγονοί μου είναι σαρακηνοί είμαι κι εγώ σαρακηνός. Αν είναι σαρακηνοί και γάλλοι, είμαι mixed. O Ιταλός, αν είναι σικελιώτης/κατωιταλιώτης ΜΠΟΡΕΙ να είναι έλληνας που μιλάει ιταλικά. Το παράδειγμα με τον κινέζο και τον αιγύπτιο ομολογώ οτι δεν το κατάλαβα.

Δεν ψάχνω να βρω στα γλυπτά και στους πίνακες ΑΡΒΤ. Ψάχνω να βρω τη συνέχεια, την αλυσίδα διαδοχής. Εσύ μπορεί να το θεωρείς λάθος. Εγώ νιώθω και πιστεύω οτι ο καθένας μας (του σκύλου συμπεριλαμβανομένου) δεν είναι ένα μανιτάρι που φυτρώνει στο δάσος αλλά ένα δέντρο με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και κλαδιά στο μέλλον. Τίποτε δεν μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν αν δεν είναι ζωντανό παρόν και πιθανό μέλλον.
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
Θα σταθώ μόνο σε αυτό που είπες @AGRIAN ...ΔΕΝ θεωρώ το άμσταφ "κακοποιημένη" φυλή.Το οτι δεν είναι πλέον τόσο επιθετικό σε ζώα το θεωρώ βελτίωση και όχι κακοποίηση.Σαν φυλή είναι αρκετά αθλητική ακόμα και μπορεί να κάνει με ευκολία τα πάντα απο IPO μέχρι Agility κλπ...
Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω,απλά ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου...
 


kok

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2013
210
120
Ο προγναθισμός βάσει ανατομίας δίνει καλύτερη συλληπτική ικανότητα και καλύτερο κράτημα λόγω της ακόμα μεγαλύτερης μετατόπισης προς τα πίσω των ρουθουνιών.
Δεν μπορώ να συγκρίνω το δάγκωμα του πιτ με του μπόξερ,δεν με έχει δαγκώσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.Το ότι το πιτ αφήνει πιο δύσκολα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δαγκώνει και πιο δυνατά.Αλλά δεν θα ήθελα να με δαγκώσει ούτε ντογκ του μπορντώ ούτε αμερικάνικο μπουλντόγκ,επίσης προγναθικά.
Το μόνο μειονέκτημα των σκύλων αυτών στις κυνομαχίες ήταν τα δόντια.Τ α δόντια ήταν σχετικά μικρά,το μέγεθος δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο γιατί η συλληψη και η συγκράτηση γίνεται από τους τραπεζίτες οι οποίοι δεν τρυπάν ή σκίζουν αλλα πιέζουν.
Οι μεγάλοι κυνόδόντες μπορούσαν να αναδειχθούν σε πρόβλημα,ο σκύλος μπορεί να τυφλωνόταν από το αίμα στην χειρότερη να πνιγόταν.
Το αίμα όμως χρειάζεται στην κυνομαχία ,προσφέρει θέαμα.Εκεί μπήκε το αίμα των terrier.
Υπάρχουν ακόμα SBT που γεννιούνται με ελαφρύ προγναθισμό και μικρά δόντια,κατάλοιπο του παρελθόντος τους.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@ProudtobeGreek Το πρόβλημα στα Αμσταφ είναι οτι οι άνθρωποι που τα καθιέρωσαν απέρριπταν (και πολύ σωστά) τις κυνομαχίες αλλά ΗΘΕΛΑΝ ένα σκύλο ΣΑΝ τους κυνομάχους. Μη γνωρίζοντας λοιπόν από κυνομαχίες, ΥΠΕΘΕΣΑΝ/νόμισαν/πίστεψαν οτι ένας σκύλος κυνομάχος έχει (ή θα πρέπει να έχει) μεγάλο κεφάλι, πλατύ στέρνο κλπ. Έτσι σιγά σιγά, τα Αμσταφ αποκτούν όλο και μεγαλύτερα κεφάλια, πιο πλατιά στήθη (αντι για βαθιά - το στήθος/πλευρικός κλωβός χρειάζεται για να προστατεύει τα πνευμόνια, τα οποία λειτουργούν σαν τρόμπα/φυσερό. Το barell-like στήθος είναι καταστροφικό για την αναπνοή.

Κακοποίηση λοιπόν στο Amstaf θεωρώ τον υπερτυπισμό στο μέγεθος του κεφαλιού και στο πλάτος του στήθους (επιπλέον την εμμονή στη μορφολογία) κυρίως. Σε μερικά χρόνια φοβάμαι οτι θα ακολουθήσουν τη μοίρα αντίστοιχων φυλών.

Προφανώς η μη επιθετικότητα σε άλλα ζώα δεν είναι κακοποίηση, ενώ η φρικτότερη είναι οι κυνομαχίες, από τις οποίες άγια έκαναν και αποκόπηκαν τα Αμσταφ. Δεν το συζητάμε αυτό. Αλλά να μην ξέρουμε την ιστορία ;

Κι εμένα μου αρέσουν τα Αμσταφ. Σε 20-30 χρόνια, μόνο Αμσταφ θα υπάρχουν. Τα πιτ μπουλ και να εξακολουθήσουν να λέγονται ΑΡΒΤ, στην ουσία Αμσταφ θα είναι, οπότε ......
 
  • Like
Reactions: Δημητρα_kme


zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
kok
Απο το ποστ σου καταλαβαινω οτι ο προγναθισμος ειναι κατι επιθυμητο ή εστω δεν ειναι κακο. Καταλαβαινω καλα;