Περί κυριαρχίας και εργασίας

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Είναι άλλο ένας ιδιοκτήτης που πηγαίνει χωρίς να το καταλάβει από πίσω και κάνει την κίνηση να απλώσει χέρι και να τεστάρει!
Είναι άλλο ένας ιδιοκτήτης που πηγαίνει άνετος φωνάζοντας το όνομα του σκύλου για να σε πάρει χαμπάρι προς το μπολ και συμπληρώνει φαΐ και άνετα φεύγει χτυπώντας τον στα πλευρά ως μπράβο!
Συμφωνώ απόλυτα.

Προσωπικά,και το φαγητό του πείραζα,και να κατσει τον έβαζα,και στο "μεινε" τον αφηνα και πρωτη απο τις πορτες περνούσα και παντα πρωτη ετρωγα και τις περισσοτερες φορες νικουσα στο παιχνίδι.

Όλα αυτά με βοήθησαν στο να "επιβληθώ" στο σκύλο,γιατί ήμουν νέα ιδιοκτήτρια χωρίς παλιότερη εμπειρία.Δεν καθορίζουν αυτά τη σχέση,αλλά βοηθούν αρχικά στο να μπορεί ο σκύλος να ελεγχεται.Με τον καιρό,τα ξεπερνάς αυτά,και προχωράς αβίαστα στην υπακοή στο παιχνίδι,σε πιο αυστηρη εκπαιδευση σε άλλα θέματα,κοκ.

Στον επόμενο σκύλο μου ίσως δε χρειαστεί να κάνω όλα αυτά τα "θεατρινίστικα" γιατί θα γνωρίζω ουσιαστικότερο τρόπο να με σεβαστεί και να με αποδεχτει ως αρχηγό.Ο νέος,άπειρος ιδιοκτήτης όμως τα χρειάζεται.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
να τωρα και κατι που ειπε η σκυλακος.
ενα ακομα πραγμα που θεωρω ανουσιο ειναι να περναει τη πορτα ο σκυλος μετα απο μας.
ασκοπο παντελως οσον αφορα τη κυριαρχια,κατα την αποψη μου μονο για λογους ασφαλειας ειναι χρησιμο.
κ επειδη το θεμα εμπεριεχει και την εργασια ας μεινουμε εκει αν και υπαρχουν πολλοι (ασχετοι)ιδιοκτητες πριν που ασχολουνται με την εργασια με το πρωτο τους σκυλο.
για να απαντησω στον αρη μιας και οπως ανεφερε δεν γνωριζει απο εκθεσεις,το να πιασεις ενα γ.π και να το στησεις οπως πρεπει να στηθει σε μια εκθεση και να μεινει ακινητος ο σκυλος ειναι ενα παραδειγμα της επιβολης του ιδιοκτητη πανω στο σκυλο του.
στο θεμα του φαγητου ο δανος πολυ ωραια και στρωτα τα λεει κ ετσι ειναι αλλα ολα αυτα ερχονται με δουλεια που εχεις κανει πανω στο σκυλο και οχι με το να παιζεις με το φαι του.
αλλα μειναμε πολυ στο φαι και η κυριαρχικοτητα δεν ειναι μονο εκει

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Όλα αυτά με βοήθησαν στο να "επιβληθώ" στο σκύλο,γιατί ήμουν νέα ιδιοκτήτρια χωρίς παλιότερη εμπειρία.Δεν καθορίζουν αυτά τη σχέση,αλλά βοηθούν αρχικά στο να μπορεί ο σκύλος να ελεγχεται.Με τον καιρό,τα ξεπερνάς αυτά,και προχωράς αβίαστα στην υπακοή στο παιχνίδι,σε πιο αυστηρη εκπαιδευση σε άλλα θέματα,κοκ.

Στον επόμενο σκύλο μου ίσως δε χρειαστεί να κάνω όλα αυτά τα "θεατρινίστικα" γιατί θα γνωρίζω ουσιαστικότερο τρόπο να με σεβαστεί και να με αποδεχτει ως αρχηγό.Ο νέος,άπειρος ιδιοκτήτης όμως τα χρειάζεται.
.

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
Θυμάμαι όταν τον έφερα τη πρώτη μέρα στο σπίτι,και μιλούσα με τον εκπαιδευτή για να κανονίσουμε τα μαθήματα μου είχε πει να δοκιμάσω να του πάρω το μπωλ με το φαί του για να δω την αντίδραση του.
Αν και φοβόμουν λίγο το έκανα,ήταν αρχή ακόμα,αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη δεν αντέδρασε καθόλου απλά περίμενε υπομονετικά να του το ξαναδώσω.
Θα μπορούσε να αντιδράσει επιθετικά,γιατί δεν μας ήξερε,το περιβάλλον καινούριο,καμμία εκπαίδευση τότε.
Σήμερα έκανα πάλι την ίδια κίνηση που απο τότε δεν την είχα ξανακάνει,και μάλιστα στην αρχή έβαλα το χέρι μου στο μπολ,συνέχιζε να τρώει σα να μη συμβαίνει τίποτα,και μετά απο ένα λεπτό του το πήρα για λίγο.
Με κοίταξε,πήρε τη θέση ''κάτσε'','οπως του δίνω πάντα την εντολή πριν φάει,κι αμέσως βάζοντας το κάτω συνέχιζε να τρωει κανονικά!
Βέβαια θα συμφωνήσω στο ότι δεν είναι μόνο το θέμα του φαγητού,η το ποιος θα περάσει πρώτος τη πόρτα,η κυριαρχικότητα!
Θα πρέπει σε όλες τις δραστηριότητες του να υπολογίζει τον ''αρχηγό'' του και να υπακούει πάντα χωρίς να κάνει διακρίσεις.
Γι αυτό προσπαθώ να τον βελτιώνω ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να υπάρχει μια ισοροπία στη σχέση μας!
Πιστεύω όμως ότι παίζει ρόλο και η ηλικία του σκύλου,γιατί αλλιώς εκπαιδεύται ένα κουτάβι που το έχεις απο την αρχη,κι αλλιώς ένας ενήλικος σκύλος που δεν ξέρεις που ζούσε,πόσο καιρό ήταν στο δρόμο πριν το καταφύγιο τι εμπειρίες έζησε!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
αν εχεις κυριαρχικο σκυλο.
κ εκεινη τη μερα που εκανες τη δοκιμη με το φαι,σου εκανε γρουφ η σε δαγκανε ξερεις τι ζορι θα τραβαγες τωρα?

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
αν εχεις κυριαρχικο σκυλο.
κ εκεινη τη μερα που εκανες τη δοκιμη με το φαι,σου εκανε γρουφ η σε δαγκανε ξερεις τι ζορι θα τραβαγες τωρα?
Στή αρχή ήταν πολύ κυριαρχικός μη νομίζεις. με την εκπαίδευση του κόπηκε ο τσαμπουκάς
Στο μόνο που εξακολουθεί να επιβάλλει τη κυριαρχία του είναι στη βόλτα όταν βλέπει άλλουε σκύλους.Καλά για τις γάτες δε το συζητώ.
Ναι μπορεί να έιχα άλλο πρόβλημα αν με δάγκωνε όπως ακούω απο άλλους αλλά και πάλι μέσω εκπαιδευτή ισως να διορθωνόταν η κατάσταση!
Ετσι πιστεύω τουλάχιστον!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
το θεμα μιας κ γω δεν ειμαι της θετικης,ειναι γιατι να παιδευουμε το σκυλο εκει που δε χρειαζεται?
δεν αναφερομαι σε σενα προσωπικα γενικα μιλαω
ο σκυλος πρεπει να ναι σκυλος αυτη ειναι η μαγεια του.
αρη περιμενω κανενα απο τα πολυ ωραια ερωτηματα σου κ δεν ξερω ποσο καλυπτεσαι απο τις απαντησεις.

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
το θεμα μιας κ γω δεν ειμαι της θετικης,ειναι γιατι να παιδευουμε το σκυλο εκει που δε χρειαζεται?
δεν αναφερομαι σε σενα προσωπικα γενικα μιλαω
ο σκυλος πρεπει να ναι σκυλος αυτη ειναι η μαγεια του.
αρη περιμενω κανενα απο τα πολυ ωραια ερωτηματα σου κ δεν ξερω ποσο καλυπτεσαι απο τις απαντησεις.
Ο σκύλος πρέπει ν είναι σκύλος,ναι,αλλά όταν ζει με την αγέλη του,δε πρέπει να συμβιβάζεται με όλα τα μέλη για μια αρμονική συνύπαρξη?

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
αυτο ενοειτε.αλλα παν μετρον αριστον.
τι ουσια εχει να κανουμε το σκυλο κουνελι?αλλα παμε για πολυ οφ τοπικ
και δω μιλαμε για κυριαρχια και εργασια

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Ο σκύλος πρέπει ν είναι σκύλος,ναι,αλλά όταν ζει με την αγέλη του,δε πρέπει να συμβιβάζεται με όλα τα μέλη για μια αρμονική συνύπαρξη?
Μέχρι του σημείου που ο σκύλος διατηρεί τα χαρακτηριστικά της φυλής του.
Ποιός ο λόγος να πάρω τσοπάνα και να διορθώνω κάθε φορά που γαβγίζει, π.χ.;
Η αρμονική συμβίωση είναι ευκολότερη όταν σεβόμαστε εμείς το χαρακτήρα του σκύλου.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Μέχρι του σημείου που ο σκύλος διατηρεί τα χαρακτηριστικά της φυλής του.
Ποιός ο λόγος να πάρω τσοπάνα και να διορθώνω κάθε φορά που γαβγίζει, π.χ.;
Η αρμονική συμβίωση είναι ευκολότερη όταν σεβόμαστε εμείς το χαρακτήρα του σκύλου.
Τι επιλογές έχεις όμως όταν η τσοπάνα ζει στο κέντρο της Αθήνας ή γενικά σε μέρος με πολύ κόσμο, οποίος πιθανόν να ενοχλείται από τυχόν συνεχές γαύγισμα? Δε διορθώνεις σε τέτοιες περιπτώσεις?

Ο σεβασμός προς το χαρακτήρα του σκύλου υπερέχει της άρτιας συμπεριφοράς προς τον περίγυρο?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Τι επιλογές έχεις όμως όταν η τσοπάνα ζει στο κέντρο της Αθήνας ή γενικά σε μέρος με πολύ κόσμο, οποίος πιθανόν να ενοχλείται από τυχόν συνεχές γαύγισμα? Δε διορθώνεις σε τέτοιες περιπτώσεις?

Ο σεβασμός προς το χαρακτήρα του σκύλου υπερέχει της άρτιας συμπεριφοράς προς τον περίγυρο?
Αν η τσομπάνα έχει άσκοπο γάβγισμα πάει να πει ή ότι δεν έχει ισορροπημένο χαρακτήρα με ότι αυτό συνεπάγεται(μη ασχολία του ιδιοκτήτη για κοινωνικοποίηση κτλ κτλ) ή είναι αρκετά νευρικός σκύλος κτλ!

Νομίζω ότι το άσκοπο γάβγισμα ενοχλεί πρώτα πρώτα τον ιδιοκτήτη και μετά τον περίγυρο!
Αν ο σκύλος έχει πάρει σωστά ερεθίσματα και είναι και καλός χαρακτήρας τότε και με ερεθίσματα γύρω είναι επιλεκτικός στο που θα γαβγίσει γιατί πολύ απλά κατευθύνθηκε σωστά!

Μιας και μιλάμε για τσομπάνους εγώ δεν έχω δει τουλάχιστον τέτοιες φυλές με άσκοπα γαβγίσματα!θα γαβγίσει και τέλος!Και ο περίγυρος μην στενοχωριέσαι θα το καταλάβει!Είναι να το 'χει και η φυλή αλλά και η δουλειά που θα πέσει παίζει σημαντικό ρόλο!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ηδη ακουω μεσα μου τα τυμπανα του πολεμου. Κλεινω μεχρι να μου περασει και επανερχομαι αργοτερα.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Δεν ξέρω αν φταίνε οι καιροί που ζούμε, αλλά μόνο θετικά σχολιάζεται το γάβγισμα!
Και όντως δεν υπάρχει άσκοπο γάβγισμα. Ο κανόνας είναι να ελέγξουμε γιατί γαβγίζει. Πιθανόν και να επιβραβεύσουμε.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Καλημέρα...

Μπερδεύτηκα παίδες... Ο τίτλος είναι "Περί κυριαρχίας και εργασίας"...

Που παίζει, που μπλέχτηκε το θέμα με το φαγητό, τα χέρια στο μπολ, τις εντολές πριν, το γάβγισμα, κλπ?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
απο τον ιδιο εισηγητη vasbar

υπαρχουν και τα basenji...... :p

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97