Πάρε σκύλο μόνο από εκτροφέα...

ΜάρκοςΓΔ

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
389
2
Σαντορίνη - Κερατσίνι
τέλος πάντων λέω να κλείσω το θέμα γιατί όντως κατάλαβα πως είναι δύσκολο ένας ιδιώτης να κάνει ότι κάνει και ένας έμπειρος εκτροφέας.

σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον πάντως!

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
εννοείς να αφήσει το σκυλί σε κάποιο έμπειρο χέρι για να γίνει σωστά;
σεβαστό, πόσοι όμως ακόμα και από μας θα το έκαναν αυτό; πόσοι ακόμα άλλοι να υπάρχουν μέσα στην Ελλάδα;
εννοώ ότι δεν πρέπει να ζευγαρώνει κανείς που δεν ξέρει για πιο λόγο υπάρχει η εκτροφή....
και το να ζευγαρώσω τον σκύλο μου ...ώστε να έχω τον απόγονό του να μου θυμίζει τα όμορφα του μάτια..... ΔΕΝ είναι λόγος εκτροφής....!

ο σωστός εκτροφέας προσπαθεί μέσα απο το κάθε ζευγάρωμα που θα επιλέξει να αναδείξει στο μέγιστο τις αρετές της φυλής που εκτρέφει....
άλλες φορές το πετυχαίνει....
άλλες φορές όχι ......
το προσπαθεί όμως....
και όταν δεν το πετυχαίνει.... λούζεται και το τίμημα ...
σε αντίθεση με τον ΒΥΒ.......

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Είμαι από εκείνους που στηρίζουν την δουλειά των σωστών εκτροφέων και από εκείνους που κατακρίνουν τους ανεύθυνους ιδιώτες!
Από την αρχική σου τοποθέτηση.
Αφού ασπάζεσαι αυτή την άποψη, τα πράγματα είναι απλά. Ο ιδιώτης που θέλει να ασχοληθεί με γέννες και ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της φυλής που αγαπά, γινεται εκτροφέας με ότι αυτό συνεπάγεται, και παύει να είναι ανεύθυνος

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πολυσυζητημένο θέμα με πολλές διαστάσεις που αγγίζει πολλά θέματα..

Με πολύ λίγα λόγια και ναι.. και όχι..
Ναι μπορεί εφόσον πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις.. [κατάλληλες εξετάσεις, σωστό περιβάλλον, σωστό μεγάλωμα των κουταβιών (κοινωνικοποίηση, εξοικείωση κλπ..), μάτι..(να μπορεί να διαλέξει τους κατάλληλους γεννήτορες γιατί προφανώς μιλάμε για το ήδη υπάρχον σκύλο..κλπ)], τελικά μιλάμε για επιλεκτική γέννα? ή για την επιθυμία ενός απλού ιδιώτη?
Μιλάμε αν ηθικός είναι σωστό?
Αν μιλάμε ηθικός,.. ναι.., δεν θεωρείτε ανήθικο από την στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν αναπαράγονται προβλήματα υγείας..
Από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο αυτό που διαφοροποιεί έναν ιδιώτη με έναν εκτροφέα..

Ένα σύντομο ποτ πουρι θεμάτων που "λένε κάτι".. :

Ζευγαρώματα ιδιωτών

Τι πρεπει να προσεξω σε ενα PEDIGREE;

Επιλεκτική εκτροφή ή οχι;

Ποιες οι διαφορές σκύλων show με pet

Από εκεί και πέρα είναι θέμα standards, επιθυμιών και απαιτήσεων..

Last edited:

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
οξύμωρο; δεν νομίζω πως το να ζευγαρώσεις τη σκυλίτσα σου με όλα τα απαραίτητα μέτρα (έλεγχοι, εξετάσεις , μπλα μπλα μπλα) για να έχεις έναν απόγονο σε καθιστά ανεύθυνο ιδιοκτήτη...γνώμη μου
Μου ζητησε ο εκτροφεας μου επιβαση με τον σκυλο μου.Απαραιτητο ομως να κανει δυσπλασια ισχυου και αγκωνα την εποχη που στην Ελλαδα δεν γινονταν αυτες επισημα.
Κανονισαμε το ταξιδι για την Σερβια σε εναν απο τους καλυτερους του ειδους και επισημος του ADRK.
Καναμε γυρω στις 2500 χιλιομετρα βενζινες /διαμονη/φαγητα/ διοδια κ.τ.λ.
Κοστος? αν θυμαμαι γυρω στις 1500 ευρω. Καθαρες οι ακτινες και εγινε το ζευγαρωμα.
Αν δεν ειχα τον εκτροφεα πλαι μου με τα υψηλα στανταρντ που εχουν οι περισσοτεροι, δεν θα ζευγαρωνα βεβαια τον σκυλο μου αλλα και αν ναι δεν θα εκανα ολη αυτη την διαδικασια.
Βεβαια σε οποιον ιδιωτη το ειπα καταλαβαινεις τι ακουσα!!!!

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
@Μάρκος ΓΔ
Για να προβληματιστείς λίγο περισσότερο:
1)Έστω πως υπάρχει ο ιδιοκτήτης θυληκού που περιγράφεις. Θα βρει αντίστοιχο ιδιοκτήτη αρσενικού (διατεθημένο να πληρώσει για εξετάσεις,εκθέσεις κλπ);
2)Αν η θυληκιά του εν λόγω ιδιοκτήτη είναι άξια εκτροφής, ο πρώτος που θα ενδιαφερθεί είναι ο εκτροφέας της.
Άρα πάλι καταλήγουμε σε γέννα εκτροφέα.
3) Αν δεν τη θεωρεί ο εκτροφέας της άξια εκτροφής, γιατί να τη θεωρήσεις εσύ (ως υποψήφιος αγοραστής);
4)Σε μία πρώτη γέννα θυληκιάς θα ήθελα αρσενικό που αποδεδειγμένα έχει δώσει καλούς απογόνους. Άρα πάλι πέφτουμε σε εκτροφέα.

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Εγω απλά βλέπω ότι ενώ ξερουνε- ξέρουμε ότι δεν είναι σωστό να παρουμε σκύλο από byb όλοι ψάχνουν να βρουν μία δικαιολογία ή να πιαστούν από μία λέξη για να το κάνουν .....

Καντε μία βόλτα σε ένα πάρκο θα δείτε ότι όλοι σχεδόν έχουν αγορασει τον σκύλο τους από τον φίλο του φίλου και ήταν και ακριβός 300-400 ευρώ
Δυστυχώς βλέπω ότι εκτροφή στην Ελλάδα θα ζωριστεί πολύ και δεν θα βρίσκουμε σωστά σκυλιά στο μέλλον

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Δυστυχώς βλέπω ότι εκτροφή στην Ελλάδα θα ζωριστεί πολύ και δεν θα βρίσκουμε σωστά σκυλιά στο μέλλον
Αν πάρω παράδειγμα την πόλη που ζω, σωστά (φυλής με μορφολογία,χαρακτήρα, υγεία) σκυλιά έχω δει 3 (2 ατόμων πολύ ενημερωμένων), σκυλιά φυλής που με το ζόρι καταλαβαίνεις την φυλή πάνω από 100, και υιοθετημένα από τον δρόμο-καταφύγιο 1 σκύλο.

Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα.

ΜαρκοςΓΔ,
όπως σου είπαν δεν έχει καμία σχέση η εκτροφή με την αναπαραγωγή.
Αν η γέννα έγινε με βάση την επιθυμία του ιδιοκτήτη για απογόνους,
σημαίνει πως δεν μπορείς να βασιστείς στο κατά πόσο είναι άξιο το σκυλί για αναπαραγωγή.

Στην σπάνια περίπτωση ενός άρτιου μορφολογικά σκύλου που έχει κριθεί κατάλληλος για αναπαραγωγή,
αλλά γίνεται το ζευγάρωμα χωρίς την βοήθεια του εκτροφέα,
τότε βασίζεσαι στην ΓΝΩΣΗ του ιδιώτη (μην είσαι σίγουρος πως ξέρουν όλοι ποιες οι απαραίτητες εξετάσεις για την κάθε φυλή, ποιες οι γραμμές κλπ), βασίζεσαι στην ΑΠΟΨΗ του ιδιώτη για το ποια σκυλιά πρέπει να αναπαραχθούν (και στην γνώση που προανέφερα),
βασίζεσαι στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΘΕΛΗΣΗ του ιδιώτη να ανταπεξέλθει σε μια γέννα και σε 3-4-5-6-7-8... νεογέννητα κουτάβια,
βασίζεσαι στο ΜΕΡΑΚΙ του ιδιώτη για να προσφέρει στην φυλή και στου νέους ιδιοκτήτες άριστα κουτάβια,
βασίζεσαι στα ΧΡΗΜΑΤΑ του ιδιώτη που θα διαθέσει, και δεν θα κάνει τσιγκουνιές.
βασίζεσαι στον ΧΡΟΝΟ του ιδιώτη για εκθέσεις, αναζήτηση επιβήτορα, μελέτη.
βασίζεσαι στην χαμηλή ΤΙΜΗ που υποθέτεις πως θα έχουν τα κουτάβια επειδή είναι ιδιώτης, μη έχωντας συνυπολογίσει πως όλα όσα χρειάζονται για την σωστή εκτροφή είναι αυτά που κάνει ο σωστός εκτροφέας, άρα και ο σωστός ιδιώτης αν τα κάνει, μιλάμε για σχεδόν ίδια τιμή.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βρήκες αυτόν τον ιδιώτη που διαθέτει ΓΝΩΣΗ, ΣΩΣΤΗ "ΑΠΟΨΗ" ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΘΕΛΗΣΗ,ΜΕΡΑΚΙ,ΧΡΗΜΑΤΑ,ΧΡΟΝΟ, που διαθέτει και μια αξια αναπαραγωγής σκύλα,
τι διαφορές βλέπεις με έναν εκτροφέα;
Με έναν γνώστη της φυλής ή με κάποιον που παλεύει να γίνει γνώστης της φυλής;

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως θα έχει χαμηλότερη τιμή, από τον μέσο όρο των εκτροφείων;
Ποιος εκπτώσεις νομίζεις πως θα κάνει για να "ψωνίσεις" εσύ σε χαμηλή τιμή;
Τι διαφορά έχει ο τύπος αυτός από έναν αρχάριο εκτροφέα ή νέο εκτροφέα αν προτιμάς;
Μόνο στο ότι δηλώνει ιδιώτης;

Αν πάλι δεν τον έχεις βρει,
απλά πιάνεσαι από την ιδέα, πως κάπου εκεί έξω μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος που υποθετικά διαθέτει όλα τα παραπάνω, συν την χαμηλή τιμή..
Άρα πάμε με μόνο κριτήριο την τιμή.
ΛΑΘΟΣ. Δεν είναι το κριτήριο και δεν πρέπει να είναι η τιμή.
Και μην αρχίσουμε τα περί οικονομικής κρίσης, γιατί θα αρχίσω τα link με τα αδέσποτα και τα καταφύγια :D

Απλά είναι τα πράγματα, μην τα κάνουμε δύσκολα.

Last edited:

Efh

Well-Known Member
προσωπικα εχω γνωστο μου προσωπο που προγραμματιζει γεννα *******
και το σκυλακι τους ειναι υγιεστατο με ολα τα χαρτια του απο εκτροφειο της ουγγαριας
και ψαχνουν γαμπρο με τις ιδιες προυποθεσεις
πιστευω πως ολα τα μωρακια θα γεννηθουν υγιη αφου θα εχουν καλουσ γονεις
και σκοπευουν να τα βαλουν αγγελια
δεν καταλαβαινω γιατι να μην παει καποιος να τα παρει απ την στιγμη που θα δει και τους γονεις
γενικως εχουν σκοπο να δηλωσουν την γεννα και να κανουν ολες τις εξετασεις κλπ κλπ
οτι θα εκανε ενας εκτροφεας
απλα δεν ονομαζονται εκτροφεις
ονομαζονται ιδιωτες γιατι δεν κανουν συνεχως γεννες καθε χρονο κανουν μια και δυο για να παρουν λεφτα(λιγο βαρβαρο αυτο)
αλλοι για την εμπειρια και μονο
και αλλοι πιστευουν οτι πριν κανουν στειρωση στο ζωο πρεπει να κανει κουταβια τουλαχιστον μια φορα
(ακυρο λιγο αυτο αλλα εχει γινει οντως)
οπως και να εχει οποιος και αν ειναι ο λογος σημασια εχει
οτι στα χερια σου θα παρεις ενα υγιες κουταβι με ολα τα χαρτακια του τα εμβολια του κλπ
και θα το αγαπας και θα σε αγαπαει
τελος.

Last edited by a moderator:

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Τι εξετάσεις έχουν κάνει Efh?
Σε πόσες εκθέσεις έχει πάει ο γνωστός σου το σκυλί του και τι αποτελέσματα είχε?

Και επειδή θα δει κάποιος τους γονείς αυτό φτάνει;

blackpit35

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
374
0
Kalamata
Καλά τα λέτε αλλά προσωπικά με όσους ιδιώτες έχω συζητήσει το θέμα ζευγαρώματος, άσχετα εάν έχουν χαρτιά/εξετάσεις/τρόπος απόκτησης σκύλου κτλ, το 99% θα τα ζευγαρώσει τα σκυλιά. Πλέον μου έχει γίνει συνήθεια και ρωτάω, από περιέργεια και δυστυχώς η απάντηση είναι "φυσικά και θα το ζευγαρώσω" και δεν υπερβάλλω. Να μην αναφερθώ στις.."καταλάθος μίξεις", αφήστε καλύτερα!

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
ο γνωστος σου Εφη εχει οραματιστει την τελειοτητα της φυλης βασει προτυπου? κανει για αυτον τον σκοπο την γεννα?και αν οχι (που αυτο ειναι το ζητουμενο στην εκτροφη )για πιο λογο την κανει?

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Κι εμένα μου έχουν πει για τη Ρούνη ένα σωρό φορές ...."ζευγάρωσέ την..., κρίμα είναι..., τόσο όμορφο και έξυπνο σκυλί..., να χαθεί το γονίδιο..." και διάφορα τέτοια...νόστιμα...
Κι αν ήθελα, θα είχα βρει..."πελάτες" για κάθε γέννα της...
Άσε οι υποψήφιοι γαμβροί...

Η απάντηση φυσικά είναι ....Ο Χ Ι....
Πλέον, επειδή βαρέθηκα να εξηγώ τα ίδια και τα ίδια, απλώς τους λέω ότι θα το κάνω μόνο αν μου πει η ίδια η Ρούνη...."Εγώ πότε θα γίνω ΜΑΝΑ??????" :p

Efh

Well-Known Member
οχι δα εκθεσεις δεν εχει παει σε καμια
αλλα ειπα σκοπευει να κανει ολες τις νομιμες διαδικασιες δεν τα εχει γεννησει ακομα απλα ψαχνει γαμπρο
εξετασεις...για προβληματα υγειας...κληρονομικα κλπ
και τα εμβολια των κουταβιων και τροφη να παρει και ολα
απο κει και περα οσοι πιστοι προσελθουν...δεν εκπροσωπω κανενα.....

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Και τότε πως ξέρει ότι είναι κατάλληλα αναπαραγωγής χωρίς εκθέσεις;
Τι λέμε τοση ώρα;

ΜάρκοςΓΔ

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
389
2
Σαντορίνη - Κερατσίνι
προσωπικα εχω γνωστο μου προσωπο που προγραμματιζει γεννα *******
και το σκυλακι τους ειναι υγιεστατο με ολα τα χαρτια του απο εκτροφειο της ουγγαριας
και ψαχνουν γαμπρο με τις ιδιες προυποθεσεις
πιστευω πως ολα τα μωρακια θα γεννηθουν υγιη αφου θα εχουν καλουσ γονεις
και σκοπευουν να τα βαλουν αγγελια
δεν καταλαβαινω γιατι να μην παει καποιος να τα παρει απ την στιγμη που θα δει και τους γονεις
γενικως εχουν σκοπο να δηλωσουν την γεννα και να κανουν ολες τις εξετασεις κλπ κλπ
οτι θα εκανε ενας εκτροφεας
απλα δεν ονομαζονται εκτροφεις
ονομαζονται ιδιωτες γιατι δεν κανουν συνεχως γεννες καθε χρονο κανουν μια και δυο για να παρουν λεφτα(λιγο βαρβαρο αυτο)
αλλοι για την εμπειρια και μονο
και αλλοι πιστευουν οτι πριν κανουν στειρωση στο ζωο πρεπει να κανει κουταβια τουλαχιστον μια φορα
(ακυρο λιγο αυτο αλλα εχει γινει οντως)
οπως και να εχει οποιος και αν ειναι ο λογος σημασια εχει
οτι στα χερια σου θα παρεις ενα υγιες κουταβι με ολα τα χαρτακια του τα εμβολια του κλπ
και θα το αγαπας και θα σε αγαπαει
τελος.
διαφωνώ τελείως για τον λόγο που έγινε το ζευγάρωμα...

Last edited:

Efh

Well-Known Member
και ομως τσιμπανε λεφτα απο τα κουταβια
και ετσι μετα καταληγουν καποιοι να εχουν puppy mills
και κανουν συνεχως γεννες για τα λεφτα
παντως πολλα γινονται σε αυτο τον κοσμο
sofouli τι να σου πω...δεν θελω να ανακατευτω με κανενα οτι ξερω λεω και γω
γενικως ειμαι υπερ των καλων εκτροφεων που κανουν σωστα την δουλεια τους και λιγοι ειναι στην ελλαδα λυπαμαι που το λεω....
αλλα αν καποιος θελει ενα σκυλο και δεν ενδιαφερεται για εκθεσεις κλπ και ενω ζηταει καθαροαιμο
τοτε πιστευω πως ο ιδιωτης και μαλιστα ο "συνηδιτοποιημενος ιδιωτης"
δλδ αυτος που ξερει τι κανει και πως το κανει ειναι η καλυτερη λυση(με χαρτια εξετασεις κλπ για να βεβαιωθει ο αγοραστης οτι παιρνει ενα υγιες σκυλακι καθαροαιμο)
τα πετ σοπς δεν τα σχολιαζω καν ειναι ελεινα

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Καλά τα λέτε αλλά προσωπικά με όσους ιδιώτες έχω συζητήσει το θέμα ζευγαρώματος, άσχετα εάν έχουν χαρτιά/εξετάσεις/τρόπος απόκτησης σκύλου κτλ, το 99% θα τα ζευγαρώσει τα σκυλιά. Πλέον μου έχει γίνει συνήθεια και ρωτάω, από περιέργεια και δυστυχώς η απάντηση είναι "φυσικά και θα το ζευγαρώσω" και δεν υπερβάλλω. Να μην αναφερθώ στις.."καταλάθος μίξεις", αφήστε καλύτερα!
Που να δείς πως με κοιτάνε όταν τους λέω οτι δεν θα τον ζευγαρώσω ποτέ μάλλον.
Λες και είμαι εξωγήινος. ><

silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
Αυτα που λες ΜάρκοςΓΔ για μενα ειναι λογικα και φυσιολογικα να τα λες. Προσωπικα πιστευω οτι σε 6 μηνες θα εχεις εντελως διαφορετικη αποψη.
Εγω οταν αρχισα να ασχολουμαι με το θεμα σκυλος ειχα στο μυαλο μου σκυλος απο Pet shop και τελος.
Παιρνώντας ο καιρος αλλαξα αποψη θεωροντας οτι τα Pet shop δεν ειναι καλα, αλλα ισως να υπαρχουν και υπευθυνα πετ σοπ.
Μετα συνεχισα θεωρώντας οτι τα πετ σοπ ειναι κακα και οι BYB ειναι κακοι αλλα ισως να υπαρχει καποιος υπευθυνος που να αξιζει να παρεις σκυλο.
Συνεχισα πιστευοντας οτι μονο απο εκτροφεα αξιζει να παρεις σκυλο.
Και τωρα εχω καταληξει οτι μονο απο σωστο εκτροφεα πρεπει να παρεις σκυλο και μονο αν βρεις ενα κουταβι το οποιο πιστευεις οτι μπορει να ανταπεξελθει στις απαιτησεις σου και συ στις δκες του βεβαια. Η επιλογη ειναι πολλη κρισιμη γιατι μετα απο 2 χρονια μπορει να αποφασισιεις να κανεις φυλαξη για παραδειγμα(ή οτιδηποτε αλλο) και ο κουταβος να μην μπορει να ανταπεξελθει σε κατι τετοιο.
Εχεις μια σφαιρα μονο στο οπλο σου, αντε 2 καποιοι απο μας, και πρεπει να σκεφτεις πολυ πριν πυροβολησεις.