Ο μαγικός πνίχτης...

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Κάποιος έχει αυξημένη επιθετικότητα η φοβάται κάτι πάρα πολύ, υπάρχει εγγύηση με οποιοδήποτε μέθοδο χρησιμοποιηθεί να ξεπεράσει την επιθετικότητα η τη φοβία του?
Σε μία τέτοια περίπτωση αν λέω, αν, η θετική ενίσχυση αποτύγχανε θα δοκιμάζατε άλλη προσέγγιση;

Άριελ

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2012
80
4
Προσπάθησα να παρακολουθήσω στο περίπου τη συζήτηση και νομίζω ότι ο mareco είπε σε κάποιο post του τη μεγαλύτερη αλήθεια. Η εκπαίδευση που θα χρησιμοποιήσεις δεν μπορεί ποτέ να είναι ίδια για όλα τα σκυλιά ούτε standard. Προσωπικά έχω δαλματίας 2,5 χρονών εδώ και κάποιους μήνες και δεν έχω ιδέα τι έκανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του. Ξέρω μόνο ότι όσο τον πάω βόλτα με το κολάρο αν δει γάτα στην απέναντι πλευρά του δρόμου θα βρεθούμε και οι δύο στην μέση του δρόμου. Πριν χρησιμοποιήσω πνίχτη μίλησα με 3 εκπαιδευτές, έδωσα μπόλικα χρήματα και αλλαγή δεν είδα. Και ο δικός μου δεν είναι καθόλου επιθετικός. Τι θα γινόταν αν είχα ένα rottweiler με τις εκ φύσεως τάσεις κυριαρχίας που έχουν?
Κάποιο στιγμή είχα διαβάσει σε ένα άλλο site που είχε απαντήσεις και ερωτήσεις προς εκπαιδευτή για μια κοπέλα η οποία είχε ένα ελληνικό ποιμενικό 4 χρονών, όχι ιδιαίτερα επιθετικό, το οποίο για να καταφέρει να το βγάλει έξω χρησιμοποιούσε πνίχτη με καρφιά και παρόλα αυτα δεν μπορούσε να το κουμαντάρει. Ο εκπαιδευτής της απάντησε γενικολογώντας, λέγοντας μόνο ότι είναι απάνθρωπο να χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο. Εναλλακτική όμως δεν είδα να προτείνει. Προφανώς θεώρησα υπερβολή όταν είδα πνίχτη σε κοκεράκι, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι για όοολα τα διαφορετιά σκυλιά, με το διαφορετικό χαρακτήρα και τάσεις που μπορεί να έχουν μια θετική εκπαίδευση είναι αρκετή. Ούτε ότι π πνίχτης (εάν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς) είναι προπολεμική ή κάτι άλλο μέθοδος που ακούστηκε. Ο δικός μου τουλάχιστον πνιγόταν πολύ χειρότερα με το κολάρο, όταν τον έβγαζε βόλτα ο φίλος μου που μπορούσε να τον τραβήξει πίσω παρά με τα δύο τραβήγματα του πνίχτη που χρειάστηκε μέχρι να μάθει όχι να περπατάει διπλα μου αλλά απλώς να μην τρέχει.

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Σε μία τέτοια περίπτωση αν λέω, αν, η θετική ενίσχυση αποτύγχανε θα δοκιμάζατε άλλη προσέγγιση;
Φυσικα και δεν θα χρησιμοποιούσαν εργαλεία του διαβόλου!
Εαν αποτύγχανε η θετική, θα πρότειναν «θετική ευθανασία»

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Εγώ πάντως έχω μία άποψη η οποία δεν σχετίζεται με θετική ή όχι εκπαίδευση.
Πιστεύω ότι εκτός ελάχιστων περιπτώσεων τα θέματα που παρουσιάζουν οι σκύλοι και κάνουν την συμβίωση μας μαζί τους προβληματική θα λύνονταν με πολύ καλή εκτόνωση. Απλά ο τρόπος ζωής των περισσοτέρων δεν το επιτρέπει πάντα αυτό και γι αυτό έχουμε προβληματικά σκυλιά τόσο συχνά.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
ενα ειναι αυτο ,οπως πολυ σωστα λες κ το αλλο που δημιουργει προβληματα ,ειναι η ανθρωποποιηση του σκυλου.δεν μπορουμε να καταλαβουμε οτι δεν υπαρχει σχεση ισοτητας με το ζωο.ειναι ζωο κ ειμαστε ανθρωποι.μην βιαστει κανεις να πει οτι αυτο δε δικαιολογει αποτροπαιες πραξεις....για εκπαιδευση μιλαμε.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Σαν άνθρωποι, την ανωτερότητα μας δεν πρέπει να την δείχνουμε με τον τσαμπουκά και την δύναμη που ασκούμε πάνω στα ζώα, αλλά με το σεβασμό και την αγάπη κατανοώντας της ανάγκες τους και να μην τα βλέπουμε όλα ανθρωποκεντρικά.

Κρατήστε της απόψη σας , εφόσον βλέπετε ότι λειτουργείτε πάντα με σεβασμό προς τα ζώα και βλέποντας τα ως μέλη της οικογενείας σας .

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Εγώ πάντως έχω μία άποψη η οποία δεν σχετίζεται με θετική ή όχι εκπαίδευση.
Πιστεύω ότι εκτός ελάχιστων περιπτώσεων τα θέματα που παρουσιάζουν οι σκύλοι και κάνουν την συμβίωση μας μαζί τους προβληματική θα λύνονταν με πολύ καλή εκτόνωση. Απλά ο τρόπος ζωής των περισσοτέρων δεν το επιτρέπει πάντα αυτό και γι αυτό έχουμε προβληματικά σκυλιά τόσο συχνά.
Ποσο πολυ θα συμφωνησω μαζι σου!

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
ειναι χαζο απο τον ανθρωπο ,να προσπαθει να φερθει με σαν ανθρωπος στον σκυλο του.χρρειαζεται η λογικη του ανθρωπου,προσαρμοσμενη ομως με αλλες συμπεριφορες...

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Σαν άνθρωποι, την ανωτερότητα μας δεν πρέπει να την δείχνουμε με τον τσαμπουκά και την δύναμη που ασκούμε πάνω στα ζώα, αλλά με το σεβασμό και την αγάπη κατανοώντας της ανάγκες τους και να μην τα βλέπουμε όλα ανθρωποκεντρικά.

Κρατήστε της απόψη σας , εφόσον βλέπετε ότι λειτουργείτε πάντα με σεβασμό προς τα ζώα και βλέποντας τα ως μέλη της οικογενείας σας .
Έτσι κι αλλιώς την άποψή μας εκφράζουμε μέχρι τώρα.
Μάλλον όμως δεν θέλετε να καταλάβετε πως η βασική τοποθέτηση των περισσότερων (και σίγουρα δική μου), δεν υπεραμύνεται της χρήσης εργαλείων σε κάθε σκύλο. Απλά υποστηρίζουμε (και αιτιολογούμε) πως η αποκλειστική χρήση της θετικής ενίσχυσης δεν δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις. Κάθε ζεύγος σκύλου-χειριστή είναι ξεχωριστή. Ο ικανός εκπαιδευτής μπορεί να καταλάβει και να ακολουθήσει την ορθότερη προσέγγιση. Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να γίνετε εκπαιδεύτρια (αν θυμάμαι καλά) φροντίστε να το θυμάστε.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Έτσι κι αλλιώς την άποψή μας εκφράζουμε μέχρι τώρα.
Μάλλον όμως δεν θέλετε να καταλάβετε πως η βασική τοποθέτηση των περισσότερων (και σίγουρα δική μου), δεν υπεραμύνεται της χρήσης εργαλείων σε κάθε σκύλο. Απλά υποστηρίζουμε (και αιτιολογούμε) πως η αποκλειστική χρήση της θετικής ενίσχυσης δεν δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις. Κάθε ζεύγος σκύλου-χειριστή είναι ξεχωριστή. Ο ικανός εκπαιδευτής μπορεί να καταλάβει και να ακολουθήσει την ορθότερη προσέγγιση. Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να γίνετε εκπαιδεύτρια (αν θυμάμαι καλά) φροντίστε να το θυμάστε.
Χρήστος :)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
εγω,με οσους εχει τυχει να μιλησω ,που ειναι υπερμαχοι της θετικης....τι να πω....τοση πλυση εγκεφαλου !!!!ολοι οι αλλοι ειναι δολοφονοι,χιτλερικοι κ δεν αξιζουν να συγκαταλεγονται στο ανθρωπινο ειδος!!!η χρυση αυγη της εκπαιδευσης ενα πραμα...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
ο Σκίνερ απο το 1920 τα ήξερε αυτά για το μάρκετινγκ ....
To 1920 που ήταν 16 χρονών μπορεί να ήξερε το μάρκετινκ για να βγάζει γκόμενες...
Από την δεκαετία του 50 και μετά καθιέρωσε αυτό που θα ονομάζονταν behaviorism, και το οποίο μονοπώλησε την σκηνή της Αμερικάνικης ψυχολογίας για αρκετά χρόνια...
Πέρα από την Grandin που αμφισβήτησε ανοικτά αυτήν την απόλυτη κατανόηση της συμπεριφοράς των εμβίων μέσα από την καθαρή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, καθώς και μια πλειάδα ψυχολόγων που το αμφιβήτησαν ειδικά για τον άνθρωπο, ο ίδιος ο Σκίνερ παραδέχτηκε προς το τέλος ότι "πρέπει να καταλάβουμε και τι συμβαίνει ΜΕΣΑ στο κουτί"
Αυτό σημαίνει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν αίτια κρυμμένα στον εγκέφαλο και στον τρόπο λειτουργίας του, και εν τέλει στο DNA.

Ένα το κρατούμενο...

Το να λέει κανείς ότι ο πνίχτης είναι προπολεμικός και εκτός της σκέψης του Σκίνερ....είναι καθαρό ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ... καθώς ο Σκίνερ δεν ανέλυσε μόνο το πόσο συντελούν τα θετικά ερεθίσματα στην αυτοματοποίηση μιας συμπεριφοράς...αλλά ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Το να αναφέρεται κανείς μόνο στους μπιχεβιοριστές ή μόνο στους αμφισβητίες τους, είναι μια μονομέρεια που στερεί την δυνατότητα πληρέστερης κατανόησης της ζωής εν γένει...

Κάποιος έχει αυξημένη επιθετικότητα η φοβάται κάτι πάρα πολύ, υπάρχει εγγύηση με οποιοδήποτε μέθοδο χρησιμοποιηθεί να ξεπεράσει την επιθετικότητα η τη φοβία του?
Με καμία μέθοδο δεν υπάρχει εγγύηση...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αχχχ... φοβερό θέμα!!!

Εχω χάρη που ΔΕΝ μπορώ να γράψω σήμερα...
αλλιώς, θα είχαμε ολονυκτία...

Υ.Γ. Ενα πράγμα θα σας πω: CASPER...
Που δεν μπορούν (ή, σωστότερα - με βάση τη θετική προσέγγιση - δεν μπορεί εκείνος!) να τον πάνε "βόλτα" πάνω από 3-4 (?) άτομα...
Θα μου πείτε, "κακώς τον έφερα σε επαφή με αστικό - ημιαστικό περιβάλλον"... έτσι?
ας τον πάω, όμως, τώρα βόλτα εγώ... και βλέπουμε...

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
Δεν την γνωρίζω την Κάρεν αλλά υποθέτω ότι είναι συγγραφέας βιβλίων εκπαίδευσεις. ............................................................................................................................. Μη βγάζεις απο την εξίσωση την προσωπική ατομικότητα του κάθε ατόμο γιατί αυτή η μεταβλητή είναι που θα σου πει πως θα φτάσεις στην λύση του προβλήματος.
Ένα τέτοιο σκυλί είναι ήρεμο μετά γιατί εκτονώθηκε, κυνήγησε και ηρέμισε.
Αυτό μπορείς να το κάνεις κάθε μέρα εσύ?........................................................................................................................................
Απλά μου κάνει εντύπωση το ότι όσοι κατηγορούν εργαλεία εκπαίδευσεις συνήθως είχαν σκυλιά που ανταποκρίνονται καλά και με άλλους τρόπους.
biggbilly
αν ποτε βρεθεις στην πατρα θα χαρω να περασεις απο το σπιτι να πιουμε ενα καφε μια μπυρα... ενα ποτο βρε αδερφε...
αν θελεις και θελει παρε και τον balasso ( χρηστο)
θα εχουμε αντικειμενο για ενδιαφεροντες συζητησεις...
γιαννη θα ηθλεα να προσπαθησω καποια στιγμη να βγαλω βολτα τον κασπερ...
οσο ειναι νωρις...
ή αργησα...? :p

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
...γιαννη θα ηθλεα να προσπαθησω καποια στιγμη να βγαλω βολτα τον κασπερ...
οσο ειναι νωρις...
Πέτρο, δύο μέρες νωρίτερα να τό 'χες προτείνει....;)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...γιαννη θα ηθλεα να προσπαθησω καποια στιγμη να βγαλω βολτα τον κασπερ...
οσο ειναι νωρις...
Πέτρο,

Χωρίς περιστροφές, έχω την αίσθηση ότι για ΣΕΝΑ... ο Casper γεννήθηκε έτοιμος!
τουλάχιστον για κανα 6μηνό ακόμα...