Οι εκτροφικες γραμμές των pit bulls

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εγώ παρατηρώ μιά τάση ωραιοποίησης πραγματι
όπως και μια αποφυγή απάντησης στα καίρια ερωτήματα -εκεί ίσως να φταίω κι εγώ με τον τρόπο που γράφω(είναι λίγο συγκεκχυμένα όλα... :) ;) )

Ειδικός φόρος ίσως
εντονότερη ταυτοποίηση σχέσης ιδιοκτήτη-σκύλου (ποιός πότε πού)

και μετά πάει η κοπέλλα να σπουδάσει και είναι 18 χρονών και δεν είχε παλι σκύλο
και της λέει ο τύπος επειδή είχε γέννα και τι θα έκανε τα κουτάβια(ήθελε και να "τα βρούν" με την κοπελλιά)

"έλα μωρέ μην ακούς τι λένε...όπως το μάθεις είναι το σκυλί...κοίτα πόσο με αγαπάει το δικό μου...νύχτα μόνη σου δεν κυκλοφορείς πλέον,αλλά με ένα τέτοιο δίπλα ποιός να σε πειράξει"

και να το κορίτσι με ένα χμμμμμμμμ πώς να το πώ να μην παρεξηγηθώ.....με ένα πολύ πεισματάρικο/πολύ ξεροκέφαλο/πολύ αστραπιαίων αντιδράσεων/υπεραθλητικό σκυλί/με αντοχή στον πόνο και μια έμφυτη αντιπάθεια στα άλλα ζώα/τεράστιες ανάγκες εκτόνωσης και άλλα πολλά στοιχεία που πιστεύω ότι ως γνώστες συμφωνείτε ότι εντέλλει

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΚΥΛΙ δεν υπήρχε για την κοπέλλα που και άσχετη απο σκυλιά ήταν και δεν είχε τον χρόνο και τα προσόντα να κοινωνικοποιησεί και να εκτονώσει αυτό το ζώο με αποτέλεσμα...άσε θα με πείτε ότι συκοφαντώ....βάλτε με το νού σας αίματα και πτώματα...

Ποιός φταίει?
κατα ένα μεγάλο βαθμό φταίτε και εσείς οι θιασώτες τη"φυλής" που για να την ξεπλύνετε απο τις αμαρτίες του παρελθόντος καταλήγετε να την παρουσιάζετε ως ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΥΛΙΑ και όλα τα άλλα λαπάδες

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
"Παν μέτρον άριστον" ρε παιδιά! Είναι λεπτή η ισορροπία ναι μεν πρέπει να τονίζονται όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε φυλή για να φύγουν οι ρετσινιές που κουβαλάει αλλά από την άλλη πρέπει να τονίζεται πως χρειάζεται έμπειρο υπεύθυνο και ισορροπημένο ιδιοκτήτη για να βγούν αυτές οι αρετές! Και εμείς οι Έλληνες τουλάχιστον δεν φημιζόμαστε για το μέτρο μας! Ή του ύψους ή του βάθους!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
"έλα μωρέ μην ακούς τι λένε...όπως το μάθεις είναι το σκυλί...κοίτα πόσο με αγαπάει το δικό μου...νύχτα μόνη σου δεν κυκλοφορείς πλέον,αλλά με ένα τέτοιο δίπλα ποιός να σε πειράξει"

κ ένα πολύ πεισματάρικο/πολύ ξεροκέφαλο/πολύ αστραπιαίων αντιδράσεων/υπεραθλητικό σκυλί/με αντοχή στον πόνο και μια έμφυτη αντιπάθεια στα άλλα ζώα/τεράστιες ανάγκες εκτόνωσης

μέχρι εδώ διαφωνεί κανένας γνώστης?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Κι εγώ θα συμφωνήσω ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί!

Η κάθε φυλή έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυτά πρέπει να τα μεταφέρουν οι θαυμαστές της στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες!

Τα πιτ όπως και τα Τόσα, τα πρέσα, οι περισσότεροι Ορεινοί Ποιμενικοί όπως και πολλές ακόμα φυλές είτε λόγω επιλεκτικής εκτροφής στο εν λόγω χαρακτηριστικό ή σε άλλα που συσχετίζονται με αυτό έχουν αυξημένη κυριαρχικότητα και επιθετικότητα απέναντι σε άλλα άτομα του είδους τους και κυρίως του ίδιου φύλου με αυτά!

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δολοφόνοι ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά ότι χρειάζονται πολύ κοινωνικοποιηση και προσπάθεια ώστε να μπορούν να είναι "σωστά" κατοικίδια!
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης!
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, απλά δεν θα ασχοληθεί σωστά με τον σκύλο του με αποτέλεσμα οι φήμες και οι ιστορίες να επαληθεύονται....

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
δεν υπαρχει φυλη που να γενιεται επιθετικη επιστημονικα η επιθετικοτητα δεν ειναι κατι το κληρονομικο μην λεμε ανοησιες. το οτι υπαρχουν τοσοι ανθρωποι που καθε φορα που κατηγορειτε την φυλη πεταγονται να την υπερασπιστουν σημαινει οτι πολλοι ειναι αυτοι που ενδιαφερονται. οσον αφορα την διαφημιση αυτοι που τα κατηγορουν οτι ειναι αγρια κακα δολοφονοι κτλ κανουν την καλυτερη διαφημιση και οχι εμεις που υποστηριζουμε το αντιθετο.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
πεισματάρικο/πολύ ξεροκέφαλο/πολύ αστραπιαίων αντιδράσεων/υπεραθλητικό σκυλί/με αντοχή στον πόνο και μια έμφυτη αντιπάθεια στα άλλα ζώα/τεράστιες ανάγκες εκτόνωσης
γεννιέται ή γίνεται?
περισσότερο κυριαρχικό απο άλλα?

και μιάς και βάλαμε και τους ορεινούς ποιμενικούς...πόσα γίνονται τελικά "σωστά" κατοικίδια?

και τελικά το "άγρια κακα δολοφόνοι" είναι απλά ένας παρωχημένος τρόπος να περιγράψουν άσχετοι με σκύλους έναν σκύλο πεισματάρη ξεροκέφαλο αστραπιαίων αντιδράσεων υπεραθλητικού ταμπεραμέντου με τεράστιες ανάγκες εκτόνωσης και μια έμφυτη (έστω) έλλειψη συμπάθειας προς τα άλλα ζώα ο οποίος σκύλος έπεσε στα χέρια άσχετου ιδιοκτήτη,όπως και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες άλλωστε.και σιγά μην του έλεγαν οι απανταχού πιτσιρικάδες που ανεξέλεγκτα ζευγαρώνουν πιτ ότι "όχι δεν είσαι έτοιμος για αυτή την φυλή"

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν θα συμφωνήσω
και θα παρατηρήσω ότι δεν απαντάς για τα υπόλοιπα-δικαίωμα σου βέβαια αλλά απλά το παρατήρησα

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
στα αλλα συμφωνω για αυτο δεν απανταω. εχω δει επιθετικα σκυλια απο ολες τις ρατσες εσυ δεν εχεις δει?

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
μην πισογυρίζουμε φίλε μου...εννοείται ότι ο ιδιοκτήτης κάνει την δουλειά...αλλά όχι και ότι γεννιούνται λευκό πανί τα σκυλιά...

τελικά ποιό πιθανό είναι ένας άσχετος να καταστρέψει ένα πιτ παρά ένα τσιουάουα...σε τελευταία ανάλυση στο τσιουάουα τραβάς μία χαστούκα στο χώμα δίπλα του και γίνεται χώμα-το καταστρεμένο πίτ όμως δεν καταλαβαίνει απο πολλά...

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
ειναι πιο κυριαρχικα απο οτι αλλες φυλες τπτ αλλο "τελικά ποιό πιθανό είναι ένας άσχετος να καταστρέψει ένα πιτ παρά ένα τσιουάουα...σε τελευταία ανάλυση στο τσιουάουα τραβάς μία χαστούκα στο χώμα δίπλα του και γίνεται χώμα-το καταστρεμένο πίτ όμως δεν καταλαβαίνει απο πολλά... " εδω εχεις απολυτο δικιο αλλα δεν φταιει ο σκυλος γι αυτο

perastikos

Active Member
30 Απριλίου 2010
42
0
μεχρι τωρα μιλουσαμε γενικα τωρα βλεπω πηγαμε πιο συκγεκριμενα.τα πιτ εχουν αυτο το ενστικτο και γιαυτο πρεπει ενασ ιδιοκτητησ πριν παρει ενα σκυλι να μαθει πρωτα γιαυτη την ρατσα. σιγουρα οταν περνεισ ενα σκυλι θα πρεπει να εισαι υπευθηνωσ ιδιοκτητησ κ αυτο ισχυει για ολλεσ τισ ρατσεσ.αλλα φιλε κοκονι κανεισ παλι ενα λαθοσ. τα πιτ εχουν εντσικτο να ειναι επιθετικα προσ αλλα ζωα και οχι προσ τον ανθρωπο. αλλεσ φυλεσ που εχουν το ενστικτο να ωρμανε σε ανθρωπουσ και οχι στα ζωα τι εχεισ να πεισ? αυτα που ορμανε σε ανθρωπουσ δεν ειναι πιο επικυνδυνα?σπανια θα δεισ ενα πιτ να ορμαει η να γαβγιζει ανρθρωπο πιο συχνα θα δεισ αλλεσ ρατσεσ.

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Εγω παντως ειχα βρει μια ερευνα στο δικτυο για τα πιο επικινδυνα σκυλια για τον ανθρωπο, με βαση τις επιθεσεις που εχουν γινει απο αυτα και το πιτμπουλ ηταν τεταρτο απο το τελος!!! Πρωτο ηταν το Λαμπραντορ και δευτερο το Κοκερ Σπανιελ. Και ομως το πιτμπουλ εχει την φημη του πιο επικινδυνου σκυλου!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.521
Athens
Το πιτ είναι φιλικότατο με ανθρώπους και - αρκετά συχνά - εχθρικότατο προς τους σκύλους. Δυστυχώς η κακή φήμη έχει γενικευθεί, και για όσους δεν ξέρουν, το πιτ θεωρείται γενικός δολοφόνος, ανεξαρτήτως ανθρώπων ή σκύλων. Στη φήμη αυτή έχει συμβάλλει και η συμπαθής συνομοταξία των δημοσιογράφων που κάνουν το τόσο τόοοοοοοσο...

perastikos

Active Member
30 Απριλίου 2010
42
0
ετσι ειναι στμφονω με τον ρικοσ και το βρμοντ. λατρευουν τον ανθρωπο και αυτα που ακουμε οτι πιτ επιτεθηκε σε ανθρωπο ειναι συνηθωσ εκπαιδευμενα για φυλαξη χωρου.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Τελικά, οι περισσότεροι άνθρωποι (και δεν αδικώ όσους δεν έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία με τα σκυλιά - και είναι οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου) συσχετίζουν την συμπεριφορά της φυλής του σκυλιού με την επίδραση (impact) που ενδεχομένως αυτό θα έχει σε άλλα σκυλιά και ανθρώπους υπό εξαιρετικές συνθήκες (έλλειψη κοινονικοποίησης και εκπαίδευσης ΚΑΙ η "κακιά" στιγμή). Οντως, τα σκυλιά συγκεκριμένων φυλών μπορούν να αντιδράσουν με τρόπο μη αποδεκτό (με τα σημερινά δεδομένα - όταν για αιώνες ο τρόπος ήταν αποδεκτός και επιθυμητός) και να στιγματιστεί η φυλή, επειδή βρέθηκε ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης.

Να πάρουμε, λοιπόν, σαν παράδειγμα, τους ορεινούς ποιμενικούς. Ξέρουμε όλοι πως έγινε η εκτροφή τους:
Για να μένουν μόνοι τους, επί εβδομάδες, χωρίς τον ιδιοκτήτη και να προστατεύουν το κοπάδι τους ενάντια σε δίποδα και τετράποδα αρπακτικά...
Για να βοηθούν τις προβατίνες να ξεγενήσουν και να γλύφουν απαλά τα νεογένητα αρνάκια και να τα καθαρίζουν...
Για να τρώνε, από την άλλη τα πεθαμένα αρνάκια, ώστε να μην αφήσουν οποιοδήποτε περιθώριο στο αρπακτικό να πιστέψει πως υπάρχει εδώ εύκολη λεία...
Για να γαυγίζουν δυνατά, όταν καταλάβαιναν πως κάποιος άγνωστος προσεγγίζει, δίνοντας έτσι στην οικογένεια το συναίσθημα του "νοικοκύρη" (τότε, ένα σιωπηλό σκυλί ίσως ήταν ένα ...νεκρό σκυλί). Σημειώνω ότι, σήμερα, το γαύγισμα είναι τρομερό μειονέκτημα γιατί ενοχλεί τους γείτονες.
Μην ξεχνάμε ότι, π.χ., τα Ποιμενικά της Κεντρικής Ασίας που δεν μπορούσαν να ζήσουν ήρεμα με την οικογένεια τα σκότωναν ή δεν τα εξέθρεφαν.

Ολα τα γονίδια αυτά (και πολλά άλλα) μεταφέρθηκαν στους αιώνες και στα σημερινά σκυλιά. Ετσι, ο σύγχρονος ιδιοκτήτης, που είναι ευσυνείδητος, που γνωρίζει, που ενδιαφέρεται, θα πρέπει να "μεταφράσει" τα γονίδια.
Π.χ. Ενα ορεινό ποιμενικό σκυλί ΔΕΝ είναι κατάλληλο για τρέχει ελεύθερο σε ένα doggie park. Τελεία και παύλα. Ενα ορεινό ποιμενικό σκυλί μπορεί να λατρεύει τη γάτα της οικογένειας (αφού το κατορθώσαμε με πολλή προσπάθεια), αλλά θα κάναμε μοιραίο λάθος να πιστέψουμε πως θα αγαπήσει και όλες τις υπόλοιπες γάτες που θα μπουν στον κήπο "του". Ενα ορεινό ποιμενικό σκυλί θα πρέπει να συνεχίζει να κοινονικοποιείται "δια βίου", αν θέλουμε να είναι αποδεκτό από τους ανθρώπους που εμείς ερχόμαστε σε επαφή.

Ας αφήσω, όμως, τα ποιμενικά, πέστε ότι τα ανέφερα με τόσο πάθος γιατί τα αγαπώ και σαν αφιέρωμα στον αγαπητό (χωρίς να τον γνωρίζω) foibos που έχω καταλάβει ότι τα λατρεύει.

Ας πάω στο δικό μου σκυλί που, μέχρι τελευταία και για αρκετούς μήνες νόμιζα ότι είναι ένα "φοβικό" bullmastiff, παρά τις όσες ιστορίες της φυλής που το περιγράφουν, όχι μόνο ατρόμητο, αλλά και έναν από τους καλύτερους "επαγγελματίες" φύλακες περιοχής και οικογένειας: Το μελέτησα, διάβασα, ξενύχτησα, επέμεινα, κοινονοικοποίησα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε πόσα διαφορετικά μέρη το πήγα, πόσο απογοητεύτηκα, πόσο επέμεινα να μπορεί να αποδέχεται τα παιδάκια (ιδίως τα αγοράκια που τα έτρεμε), τους άγνωστους, το θορυβώδες σκουπιδιάρικο, τα τεράστια λεωφορεία. Επισημαίνω ότι, ευτυχώς, δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα με άλλα σκυλιά. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, ξέρω ότι παραμελώ λίγο τη δουλειά μου, ώστε να είμαι πολλές ώρες μαζί της και να κάνουμε πράγματα. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, ξέρω ότι η γυναίκα μου και τα παιδιά μου με κοιτάζουν παράξενα που προσπαθώ τόσο και αφιερώνω τόσο χρόνο.
Δεν πειράζει, σήμερα περπατάει άνετα ανάμεσα σε όλες αυτές τις καταστάσεις και κερδίζει ηρεμία. Η ουρά της πλέον κουνιέται χαμηλά και χαλαρά. Ξέρετε τι σημαίνει να βλέπεις την ουρά ενός σκυλιού χαλαρή και να πανηγυρίζεις?

Γιατί τα λέω όλα αυτά: Υπεύθυνος και ευσυνείδητος ιδιοκτήτης! Να γνωρίζει πως θα χειριστεί το σκύλο του, από πλευράς πρακτικής, αλλά και από πλευράς "δημοσίων σχέσεων". Να γνωρίζει σε ποιούς θα συστήσει τη φυλή του και σε ποιούς όχι. ΕΜΕΙΣ είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτό.

Και για να έρθω στο θέμα μας, το πιτ μπουλ είναι (γενικά) υπέροχο και αγαπησιάρικο σκυλί, αλλά θα αποδείξει αυτό που είναι μόνο μέσω του ΣΩΣΤΟΥ ιδοκτήτη και της κατάλληλης εκπαίδευσης.

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Στα χερια ενος εμπειρου ιδιοκτητη το πιτμπουλ μπορει να γινει ενας υπεροχος σκυλος για μια ζωη με αποκορυφωμα τον Bandong Dread, ο οποιος σε οτι εχει προσπαθησει (και προσπαθησε σε αρκετα) εχει αριστευσει! Το μονο που χρειαζετε το πιτμπουλ (και οχι μονο) ειναι καλη χειραγωγηση και αγαπη απο τον ιδιοκτητη του.

Περισσοτερες πληροφοριες για τον Bandong Dread (αξιζει να τις δειτε)
http://www.workingpitbull.com/New%20Site%202005/dread.htm

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
οι ρατσες φυλαξης αν ειναι τυπικου χαρακτηρα κρινουν και ανεχονται καποια πραγματα μεχρι ενος σημειου και δεν εχουν ενισχυσει την ανισορροπεια χαρακτηρα βαζοντας το βασικο κριτηριο της εκτροφης οπως εγινε με τα πιτ και ολες τις φυλες κυνομαχιων

δεν λεω οτι ειναι βασικο κριτηριο για ολες τις γραμμες αλλα μιας και αναφερεστε στα εργασιακα θα ηθελα να μου απαντησετε και σε αυτο

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Στα χερια ενος εμπειρου ιδιοκτητη το πιτμπουλ μπορει να γινει ενας υπεροχος σκυλος για μια ζωη με αποκορυφωμα τον Bandong Dread, ο οποιος σε οτι εχει προσπαθησει (και προσπαθησε σε αρκετα) εχει αριστευσει! Το μονο που χρειαζετε το πιτμπουλ (και οχι μονο) ειναι καλη χειραγωγηση και αγαπη απο τον ιδιοκτητη του.
Θοδωρή, +1000000

Last edited by a moderator:

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
οι ρατσες φυλαξης αν ειναι τυπικου χαρακτηρα κρινουν και ανεχονται καποια πραγματα μεχρι ενος σημειου
Πολυ γενικο αυτο που λες Νικο. Τι εννοεις?