Ντροπή μας Έλληνες!

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Έχω μια απορία: τα Σκόπια που κολλάνε και βρέθηκαν μες στη μέση;

Προσωπικά ντράπηκα για πρώτη φορά που είμαι Έλληνας την πρώτη φορά που βγήκα εκτός Ελλάδας με τη μηχανή. Ναι θα πει κάποιος υπάρχει κι η Ζιμπάμπουε κι η Ινδία και και και. Μόνο που στην Ελλάδα μιλάμε για οργανωμένο μοτοσυκλετισμό, ή σχεδόν οργανωμένο που ούτε καν ονειρεύονται σ' αυτές τις χώρες που ζήτημα άλλωστε αν υπάρχουν και τέσσερα πέντε μηχανάκια.

Αν ντρέπομαι γι' αυτό
ποιός θα με σταματήσει απ' το να ντραπώ για την κατάντια μας (μου έστειλε η κοπέλα μου σε mail όλες τις φωτογραφίες και χάρηκα κι εγώ!) στη ζωοφιλία;

Ναι υπάρχει το αδιαμφισβήτητο γεγονός που κατάλαβε ο Βαγγέλης, όπως το κατάλαβα κι εγώ ότι δεν υπάρχει επιστημονικός χώρος και πανεπιστήμιο που να μην έχει δανειστεί και διδαχτεί από μας.

Το πρόβλημα όμως φίλοι είναι ότι τόσα χρόνια εκεί μείναμε, στο ποιοί υπήρξαν οι προγόνοι μας.

Εμείς πού στεκόμαστε;

Κερδίζουμε συνέχεια πρωτεία στις υπαναχωρήσεις, στις μετριαδούρες, στη διαφθορά, στην εξαθλίωση και σε ό,τι μετράει σε κάποια αρνητική κλίμακα.

Κάνουμε το χειρότερο δυνατό που μπορούμε.

Τί κι αν έχουμε συνείδηση, τί κι αν προσπαθούμε για το σωστό; είμαστε λίγοι, μόνοι και αδιάφοροι.

Έχω πολλά για να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.
Έχω πολλά για να με τιμά που γεννήθηκα Έλληνας.
Είναι δικαίωμα μου άλλοτε να ντρέπομαι κι άλλοτε να χαίρομαι που είμαι Έλληνας.
Είναι χαρά και λύπη μου να γεύομαι το ''όπου κι αν ταξιδεύω η Ελλάδα με πληγώνει'' του Σεφέρη.

Μα μη μου στερείτε το δικαίωμα να τα κάνω και τα δύο. Είναι υγιές, είναι ανθρώπινο και είναι και ενάντια σε όλους εκείνους που θα 'θελανε να γίνουμε σαν τους ''Ποσειδωνιάται''.

Και τώρα θα με συγχωρήσετε γιατί προέκυψε ένα ξαφνικό μεροκάματο και θα φύγω σε λίγο οπότε πρέπει να φτιάξω καφεδάκι. Θα φύγω όμως χωρίς το πουκάμισο που φορούσα πέρσι τέτοια εποχή, χωρίς την τσάντα μου την επαγγελματική, χωρίς την περηφάνια του να πληρώνομαι γι' αυτό που αξίζω. Θα πάω να βγάλω λίγα φράγκα μαύρα, γιατί εκεί με ώθησαν, θα σκύψω το κεφαλάκι μου και θα δεχτώ συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη από ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω κανένα κοινό και θα δεχτώ τα λίγα που θα μου δώσουν για τις πολλές ώρες που θα είμαι εκεί, γιατί εκεί με σπρώξανε.

Εύχομαι να μην αισθανθείτε ποτέ όπως νιώθω απ' το καλοκαίρι και μετά. Να έχω τόσο πολλούς λόγους για να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας και κάπου κάπου κάτι να συμβαίνει και να νιώθω πως μέσα μας έχουμε κάτι που κάθε φορά μάς κάνει να βγάλουμε το καλό από μέσα μας.

Να είστε όλοι καλά και μην αρπάζεστε τόσο εύκολα. Ναι και σάς το λέω εγώ που συνήθως μπαίνω στο φόρουμ με το δρεπάνι του θεριστή. Γιατί αυτό το θέμα είναι σοβαρό. Αφορά την εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά και τα αντίβαρα που βάζουμε ώστε να μπορούμε να μιλάμε για εθνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα. Δεν υπάρχει μόνο υπερηφάνεια, δεν υπάρχει μόνο ντροπή, υπάρχουν και τα δύο.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Προσωπικά ντράπηκα για πρώτη φορά που είμαι Έλληνας την πρώτη φορά που βγήκα εκτός Ελλάδας με τη μηχανή. Ναι θα πει κάποιος υπάρχει κι η Ζιμπάμπουε κι η Ινδία και και και. Μόνο που στην Ελλάδα μιλάμε για οργανωμένο μοτοσυκλετισμό, ή σχεδόν οργανωμένο που ούτε καν ονειρεύονται σ' αυτές τις χώρες που ζήτημα άλλωστε αν υπάρχουν και τέσσερα πέντε μηχανάκια.
Ωχ! Έχε όμως υπόψη σου ότι θα μπεις σε φασαρίες με το Μουφ! Δεν έχω ιδέα γιατί, αλλά το Μουφ μισεί τα μηχανάκια μετά βδελυγμίας. Αν μάλιστα έχεις και πολλά τατουάζ (μιλάμε τώρα για το 90% του σώματός σου) και ξυρίζεις και το μαλλί σου γλόμπο, θα ξεκουφαθούμε όλοι στο γαύγισμα. :p:D

(Μπορείς να είσαι γλόμπος χωρίς τατουάζ, αλλά και πάλι το μηχανάκι δεν το πάει το Μουφ! :eek: Επίσης μπορείς να είσαι καραφλός από τη φύση σου, αν όμως δεν είσαι και ξυρίζεσαι γλόμπος...ξέρεις τώρα....το Μουφ! :))

Το πρόβλημα όμως φίλοι είναι ότι τόσα χρόνια εκεί μείναμε, στο ποιοί υπήρξαν οι προγόνοι μας.
Εδώ θα ρίξω τσιτάτο από το Νίκο Τσιφόρο που είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και που είπε ότι το αρχαίο πνεύμα των αρχαίων ημών προγόνων "είναι σαν τον αιθέρα και με τα χρόνια κληρονομάς το μπουκάλι που έχει μέσα αέρα φρέσκο"!! :p:D

Είναι χαρά και λύπη μου να γεύομαι το ''όπου κι αν ταξιδεύω η Ελλάδα με πληγώνει'' του Σεφέρη.
Συμφωνώ απόλυτα. Ο πρώην άντρας μου μάλιστα μου έλεγε σχετικά "μα ΠΩΣ κάνεις πια έτσι? Δε σε εξορίσανε δα και επισήμως οι Έλληνες!" :confused: Δεν το κατάλαβε ποτέ του το Σεφέρειο ρητό δυστυχώς... :(

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Κάνουμε εκτροφή στα σκυλιά και δεν κάνουμε εκτροφή στους ανθρώπους!

Κατευθύνουμε ένστικτα, χαρακτήρα, σωματότυπο στα σκυλιά και δεν τα κάνουμε στους ανθρώπους...

Μπορεί να φαίνεται διεστραμμένο αυτό που λέω αλλά πιο διεστραμμένο είναι αυτό που βλέπω...
Στελιο φανταζομαι οτι δεν μιλας για κατα γραμμα εκτροφη ανθρωπων, αλλα για ανατροφη και παιδεια οπως ειπωθηκε απο σχεδον ολους και συμφωνουμε.

Αν μιλας για κατα γραμμα εκτροφη, το ειχε σκεφτει και ο Χιτλερ με τα γνωστα αποτελεσματα...

Sent from my Galaxy S II using Tapatalk

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Πάντα είχα την εντύπωση ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για κάτι που καταφέραμε στη ζωή μας - και αντίστοιχα να ντρεπόμαστε για κάτι κακό που κάναμε. Τέλος πάντων αντιλαμβάνομαι φυσικά το όλο αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας (και ντροπής) αλλά δεν βλέπω και πάρα πολλά καλά να ανακύπτουν απ' αυτό - πλέον.
(Πάντως ευτυχώς που δεν γεννήθηκα Κινέζα, γιατί η εθνική μου υπερηφάνεια θα είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα με όσα συμβαίνουν εκεί πέρα. Αν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όχι ότι κι εδώ δεν δεχόμαστε τέτοια πλήγματα).

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Ρε παιδιά γιατί μπερδεύουμε την εθνικήμας υπερηφάνεια ή ντροπή με αυτά τα γεγονότα; Νομίζετε οτι στις ΗΠΑ πχ δεν γινονται τέτοια πράγματα; Εγώ προσωπικά ντροπή θα νοιώσω και όχι επειδή είμαι ελληνίδα αλλά επειδή είμαι εγώ, εάν πέσει στην αντιληψή μου τέτοιο συμβάν και δεν κάνω τίποτα. Χωρίς να θέλω να κάνω υπόδειξη σε κανέναν φροντίστε να μην γυρνάτε αλλού όταν πέφτει στην αντίληψη σας συμβάν κακοποίησης και αφήστε τις ντροπές που είστε έλληνες, δεν έχουν ούτε ουσία ούτε αποτέλεσμα.

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Νομίζω ότι οφείλω μια συγγνώμη τόσο στον δημιουργό του θέματος όσο και στα υπόλοιπα μελή για την αναστάτωση με το μήνυμα #33.
Ίσως να ήταν μια έκφραση αγανάκτησης στο σύνολο της εικόνας αυτής της χώρας , που δυστυχώς τοποθετήθηκε σε λάθος θέμα, λάθος στιγμή

miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
44
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ άνθρωπο που 150 χρόνια πριν, θα ήταν σε θέση να προβλέψει και να περιγράψει μέσα στα ποιήματα του το 2012 και την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας!

Το θέμα όμως είναι ότι ο Σουρής δεν είχε αυτόν τον στόχο τότε που έγραφε το ποίημα, όσο το να καυτηριάσει με την πένα του την δική του πραγματικότητα. Και μιλάμε για μια πραγματικότητα πολλές δεκαετίες πίσω!

Πόσο θα έπρεπε αλήθεια να μας προβληματίσει αυτό; Η ελληνική νοοτροπία από ότι όλα δείχνουν είναι αξία σταθερή. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων μας δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα λάθη μας και εμείς τι κάνουμε για αυτό;
Διαβάστε στίχο – στίχο και αποκωδικοποιήστε τα μηνύματα… Ξυπνήστε φιλαράκια μου, ξυπνήστε και τον κόσμο γύρω σας, γιατί πλέον ο ύπνος που παίρνουμε δεν είναι ο Ύπνος του Δικαίου!

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ΄όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύη
και πενήντα να μαζεύη;
Να τρέφη όλους τους αργούς,
Νάχη επτά Πρωθυπουργούς,
Ταμείο δίχως χρήματα
Και δόξης τόσα μνήματα;
Νάχη κλητήρες για φρουρά
Και να σε κλέβουν φανερά,
Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
Τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
Κλέφτες δίχως μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
Ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
Ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
Ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
Οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
Δεν ξέρομε τι λέγεται ντροπή.
Ο Έλληνας δυό δίκαια ασκεί πανελευθέρως
Συνέρχεσθαι τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος..
Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους αρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

Γι αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαιδούρια,
Σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!
Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
Πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη….
Αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
Δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.
Σουλούπι, μπόι , μικρομεσαίο,
Ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
Λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
Κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππο΄θ
Συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
Το «δεν βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ»
Ώσαν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
Σαν πιάσει πόστο: Δερβεναγάς!
Θέλει ακόμα – κι αυτό είναι ωραίο –
Να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δύο φορώντας τα πόδια που’ χει
Στο να λουστρίνι, στ’άλλο τσαρούχι.
Δυστυχία σου Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς.
Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαιδάρους βγάζεις τώρα;

Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να σταματήσουμε να τα σβήνουμε με Blanco για να μην φαίνονται... σε ΟΛΑ τα επίπεδα και σε ΟΛΑ τα θέματα. Ζούμε αυτό που επιλέγουμε, έχουμε αυτό που ζητάμε. Οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικές μας.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Ρε παιδιά γιατί μπερδεύουμε την εθνικήμας υπερηφάνεια ή ντροπή με αυτά τα γεγονότα; Νομίζετε οτι στις ΗΠΑ πχ δεν γινονται τέτοια πράγματα; Εγώ προσωπικά ντροπή θα νοιώσω και όχι επειδή είμαι ελληνίδα αλλά επειδή είμαι εγώ, εάν πέσει στην αντιληψή μου τέτοιο συμβάν και δεν κάνω τίποτα. Χωρίς να θέλω να κάνω υπόδειξη σε κανέναν φροντίστε να μην γυρνάτε αλλού όταν πέφτει στην αντίληψη σας συμβάν κακοποίησης και αφήστε τις ντροπές που είστε έλληνες, δεν έχουν ούτε ουσία ούτε αποτέλεσμα.
Αν ειμασταν στις ΗΠΑ θα λεγαμε για ΗΠΑ..Αν ειμασταν Βραζιλια θα λεγαμε για τη Βραζιλια... Αυτο ελεγα πριν..Λεμε για εκει που ειμαστε επειδη εκει τα βλεπουμε να γινονται συνηθως.Αν ημουν απο Αμερικη και εβλεπα τα ιδια θα ντρεπομουν που θα ημουν Αμερικανος. Δεν εχω κανενα κολημα με τη χωρα μου οποια κι αν ειναι αυτη.Δεν μπερδευω την ιστορια του Ελληνικου εθνους με τα τωρινα γεγονοτα και την Ελληνικη κοινωνια οπως εγινε-κατηντησε απο καποιους. Ουτως η αλλως, δεν θα μπορουσα γιατι δεν εχει καμια σχεση.Πιστευω πως η Ελλαδα ειναι μια απιστευτη χωρα, με την καλη εννοια απιστευτη ομως οχι ειρωνικα ετσι; Πανεμορφη με τα τοπια της, τα ζωα της, τα δαση της, τις λιμνες κτλ κτλ με απιστευτους ανθρωπους να την κατοικουν με την κακη εννοια αυτη τη φορα αν με καταλαβαινεις! Δε με ενδιαφερει αν αυτα γινονται και αλλου λιγοτερο η περισσοτερο με ενδιαφερει που εγω ειμαι Ελληνας και με ολα αυτα που βλεπω να συμβαινουν γυρω μου,μας, νιωθω ελληνας (μικρο ε) Μη το παρεις οτι ''σου τη λεω'' απλα το πιανω αυτο που λες και εξηγω την προηγουμενη τοποθετηση που εκανα πανω στο θεμα,για να μην παρεξηγηθω. :)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Αν ειμασταν στις ΗΠΑ θα λεγαμε για ΗΠΑ..Αν ειμασταν Βραζιλια θα λεγαμε για τη Βραζιλια... Αυτο ελεγα πριν..Λεμε για εκει που ειμαστε επειδη εκει τα βλεπουμε να γινονται συνηθως.Αν ημουν απο Αμερικη και εβλεπα τα ιδια θα ντρεπομουν που θα ημουν Αμερικανος. Δεν εχω κανενα κολημα με τη χωρα μου οποια κι αν ειναι αυτη.Δεν μπερδευω την ιστορια του Ελληνικου εθνους με τα τωρινα γεγονοτα και την Ελληνικη κοινωνια οπως εγινε-κατηντησε απο καποιους. Ουτως η αλλως, δεν θα μπορουσα γιατι δεν εχει καμια σχεση.Πιστευω πως η Ελλαδα ειναι μια απιστευτη χωρα, με την καλη εννοια απιστευτη ομως οχι ειρωνικα ετσι; Πανεμορφη με τα τοπια της, τα ζωα της, τα δαση της, τις λιμνες κτλ κτλ με απιστευτους ανθρωπους να την κατοικουν με την κακη εννοια αυτη τη φορα αν με καταλαβαινεις! Δε με ενδιαφερει αν αυτα γινονται και αλλου λιγοτερο η περισσοτερο με ενδιαφερει που εγω ειμαι Ελληνας και με ολα αυτα που βλεπω να συμβαινουν γυρω μου,μας, νιωθω ελληνας (μικρο ε) Μη το παρεις οτι ''σου τη λεω'' απλα το πιανω αυτο που λες και εξηγω την προηγουμενη τοποθετηση που εκανα πανω στο θεμα,για να μην παρεξηγηθω. :)
Eμένα πάλι που δεν διακατέχομαι από εθνική υπερηφάνεια αλλά ούτε και από εθνική ντροπή, όχι για αυτό το θέμα τώρα αλλά γενικά σαν άνθρωπος περισσότερο από τις εθνικιστικές κορώνες ή το αυτομαστίγωμα με νοιάζουν οι πράξεις που κάνει ο καθένας μας για να αλλάξει ότι δεν του αρέσει.

Ρε Sadah δεν το λες τόσο καιρό ότι παίζεις WoW;;

Last edited:

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
H εθνικη ταυτοτητα, ειναι κατι σαν το dna? :rolleyes:
Το ''Είμεθα υπερήφανοι που είμεθα Έλληνες'' ποιος το ειπε και ποτε; :rolleyes:

Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Να μου πείτε κάτι. Αν αυτό το θέμα είχε εικόνες από κακοποιημένα σκυλιά στη Γερμανία ή την Ιταλία τι θα λέγαμε; Περίπου τα αντίθετα από αυτά που λέμε τώρα που το θέμα αφορά σε μας, νομίζω.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Παντως παλαιοτερα υπηρχε το ''Πάς μή Έλλην βάρβαρος''(απο παλια οι γενικευσεις)...
Με το περασμα των ετων αλλαξανε τα πραγματα, προχωρησαν οι αλλοι, και σιγα σιγα το κοψαμε...
Μετα υπηρχε το ''ελληνικο φιλοτιμο''(παλι γενικευσεις)...
Αιωνίως ζει το ''αθανατο ελληνικο πνευμα''(παλι γενικευσεις), και η ιστοριας ''μας''(παλι γενικευσεις)...

Και στο τελος, εχει μεινει η εθνικη υπερηφανεια(χωρις γενικευσεις ομως, γιατι δεν μας παιρνει πια)...;)

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
ICE,

Μόνο που το "Πας μη Ελλην βάρβαρος" κάθε άλλο παρα γενίκευση ήταν-είναι...

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη....

ναι και;

ποιός απ' τους δυο λαούς θα σωθεί εξαργυρώνοντας ένα παρελθόν που δε μπορεί να υποστηρίξει πια και άλλοι το κάνουν καλύτερα και το τιμούν καλύτερα όταν βασίζονται στις ανακαλύψεις του δικού μας παρελθόντος για να δημιουργήσουν, τη στιγμή που εμείς μιλάμε μόνο για το παρελθόν μας χωρίς να θυμόμαστε ποτέ ποιό ακριβώς είναι αυτό το παρελθόν.

roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
τα σκυλια τα πολλα μαζεμενα π ειναι αν διαβασετε την περιγραφη ειναι στην κινα τα οποια τα σκοτωσαν για να τα φανε!!!

Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Βάρβαρος βασικά ήταν αυτός που δεν είχε το ομόγλωττον, δηλαδή που μιλούσε άλλη γλώσσα, κοινώς βαρ βαρ ή όπως λέω για τους αφρικανούς, αμπούμπα.
Υπάρχει μεγάλη ανάλυση εδώ.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.032
Νεότερο μέλος
Nina_Κ