Μπορώ να φτιάξω μόνη μου ξηρά τροφή;


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Για να σου απαντήσω στο αρχικό ερώτημα, γίνεται να φτιάξεις ξηρά τροφή. Φτιάχνεις κάποιο μίγμα σαν cake το οποίο και ψήνεις στο φούρνο σου. Το κόβεις σε φετούλες και κάθε φέτα εκ νέου την κόβεις σαν τρίλιζα δηλαδή σε οριζόντιες και κάθετες λωρίδες. Βάζεις ένα αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και ψήνεις τα κομματάκια για κανά 12λεπτο στους 200 στις αντιστάσεις.

Στην μίξη τροφή που έχεις δημιουργήσει τώρα γνωρίζεις επακριβώς τις ενεργειακές αποδόσεις των δύο τροφών; Γιατί αν δεν τις γνωρίζεις και είναι διαφορετικές μεταξύ τους και μάλιστα έχεις αναμίξει και διαφορετικών ποσοτήτων τροφές τότε οποιαδήποτε δοσολογία δίνεις είναι λάθος.
Ενέργεια εκπεφρασμένη σε Kcal/KJ είναι η ποσότητα που αντιστοιχεί σε τόσα γραμμάρια κάποιου προϊόντος. Επίσης ανάγκη ενεργείας είναι η ελάχιστη ''δύναμη'' που χρειάζεται ο σκύλος σου καθημερινά ώστε να παράγει ''έργο''. Δηλαδή να μπορεί να κινείται, να παίζει, αλλά και όλες εκείνες που δε βλέπεις και αφορούν τον εσωτερικό οργανισμό του. Επίσης τηρώντας την αναλογία θερμίδων ημερησίως ο σκύλος (όπως και εμείς) διατηρείται στο σωματικό βάρος που πρέπει να έχει για την ηλικία, το σωματότυπο και τη δραστηριότητα του.
Αν ο σκύλος σου χρειάζεται 1000 θερμίδες καθημερινά κι έχεις την τροφή Α που τα 300 γραμμάρια αντιστοιχούν στις 1000 θερμίδες και την τροφή Β που τα 223 γραμμάρια αντιστοιχούν στις 1000 θερμίδες και τις αναμίξεις σε ίσες ποσότητες τότε μπακαλίστικα λες αν αναμίξεις 1 κιλό απ' την καθεμιά ότι το 1 κιλό της Α αντιστοιχεί για παράδειγμα σε 3.300 θερμίδες και το 1 κιλό της Β σε 4.800 θερμίδες. Άρα έχεις 2 κιλά αναμεμιγμένης τροφής με συνολική ενέργεια 8.100 θερμίδες. Άρα βρίσκεις περίπου τις θερμίδες του μίγματος Α+Β και σου λέω περίπου γιατί που ξέρεις πόσα γραμμάρια θα πέφτουν κάθε φορά στο μπολ απ' την Α και πόσες απ' τη Β. Μόνο αν είχαν και την ίδια ενεργειακή απόδοση θα μπορούσες να βρεις ακριβώς την απόδοση ενεργείας, ή αν δεν επρόκειτο για ξηρές τροφές αλλά για προϊόν που μπορεί να αποτελέσει συσσωμάτωμα. Όπου ακόμη κι εκεί δεν γνωρίζεις τελικά κάθε φορά πόσο έχει αναμιχθεί απ' το κάθε προϊόν κι ο ασφαλέστερος τρόπος θα ήταν να έχεις θερμιδομετρήτη (είναι μηχάνημα) κάτι το οποίο είναι άτοπο καθότι μιλάμε για κάτι πάρα πολύ ακριβό. Επομένως για να τις αναμίξεις θα έπρεπε οι τροφές να έχουν ίδιες αποδόσεις στα ίδια γραμμάρια.
 


Carmelo

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2010
74
0
15
Trikala
Λάθος παιδιά, 180 γρ λέει. Άρα του δίνω 540 γρ τη μέρα περίπου. θα βάζω 2.5 ποτηράκια άλλη φορά. Βλακεία. Sorry!
Grifos δέ θυμάμαι θερμίδες κλπ..με βάση τα γραμμάρια υπολογίζω, τώρα πόσες θερμίδες χρειάζεται δε ξέρω πώς να το υπολογίσω. Απλά κοιτάω άν αδυνατίζει άν παχαίνει κ αναλόγως αυξάνω ή μειώνω τη ποσότητα. Σπάνια συμβαίνει όμως, μόνο άν λέιψω καμια φορά κ το φροντίζει ο πατέρας μου οπότε βλέπω τη διαφορά όταν επιστρέφω.
αλλα σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Και γιατί αντί να φτιάξεις ξηρά μετά από μαγείρεμα να μην δώσεις ωμά? Πιο οικονομικά θα σου ρθει. Διότι κόκαλλα δεν μπορείς να ταίσεις στο μαγειρεμένο-αποξηραμένο, ενώ τα πλατάρια στην ωμή διατροφή ρίχνουν το κόστος δραματικά.
Nαι, αλλα θα ''αγριεψει'' ο σκυλος. Και μετα...? :p:D
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Κάπως μπελαλίδικο δεν είναι?
Εφόσον μπαίνεις στον κόπο που μπαίνεις από θέμα παρασκευής.., γιατί να μην δώσεις μαγειρευτό?
Θέλω συνταγή πάντως.. :D
 




XPHSTOS

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
241
0
ΠΛΑΓΙΑΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Σε ένα γερμανικό φόρουμ που έλεγε για σνακ αποξηραμένα όλοι είχαν το βασικό πρόβλημα ότι βρομοκόπαγε όλο το σπίτι. Και αυτό γιατί μετά απο κάποια ώρα ψησίματος έπρεπε λέει να μένει λίγο ανοιχτεί η πόρτα του φούρνου ώστε να φύγει όλοι η υγρασία.
Αλλά αφού θα κάνεις που θα κάνεις τόσο προεργασία γιατί δεν πας σε μαγειρευτό οπός λένε και τα παιδιά ?
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Nαι, αλλα θα ''αγριεψει'' ο σκυλος. Και μετα...? :p:D
Μετά θα γίνει σαν τους 2 αιμοσταγείς δολοφόνους που έχω στο σπίτι. :D

Πλάκα-πλάκα πάντως, η ωμή διατροφή είναι πιο οικονομική από το μαγείρεμα, και όσον αφορά τα συστατικά αλλά και ως προς την κατανάλωση ρεύματος και το χρόνου παρασκευής.

Παρόλα αυτά, εφόσον δεν θέλει κανείς να δώσει ωμά, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μπαίνει κανείς στη διαδικασία παρασκευής ξηράς. Αφού θα το "φάει στη μάπα" το μαγείρεμα, γιατί να μην καταψύξει κανείς απλά τα μεγειρεμένα?
 


Carmelo

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2010
74
0
15
Trikala
Ωμό δέ θα του έδινα σε καμία περίπτωση ειδικά κόκκαλο γιατί πρώτον αγριεύει κ δεύτερον άν π.χ του δώσω μπριζόλα μοσχαρίσια κ μετά βρεί κάποιο μοσχάρι στο δρόμο του (είμαι κ απο χωριό) τότε καήκαμε, είναι ικανός να το φάει ζωντανό γιατί θα του μυρίσει η μπριζόλα που έτρωγε!
http://www.dogforum.gr/v3/member.php?1425-lawrence-grlawrence-gr ναι 33 κιλά είναι, δέ του φαίνεται?
Τελικά οκ, μπορεί να του μαγειρεύω κ να το βάζω κατάψυξη καλύτερα.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Ωμό δέ θα του έδινα σε καμία περίπτωση ειδικά κόκκαλο γιατί πρώτον αγριεύει κ δεύτερον άν π.χ του δώσω μπριζόλα μοσχαρίσια κ μετά βρεί κάποιο μοσχάρι στο δρόμο του (είμαι κ απο χωριό) τότε καήκαμε, είναι ικανός να το φάει ζωντανό γιατί θα του μυρίσει η μπριζόλα που έτρωγε!
Αυτά είναι ...αστικοί μύθοι ;) - δεν ισχύουν.
 


blackpit35

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
374
0
Kalamata
Φίλε vrmode καθόλου αστικοί μύθοι δεν είναι! Ρώτα και εμένα που έφαγε ο δικός μου ωμό κοτόπουλο, και από τότε όταν βλέπει ιπτάμενο αντικείμενο (δλδ περιστεράκια), κάνει όπως ο skroutz όταν βλέπει δολάριο!!:):D:)
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Οταν το έφαγε, το κοτόπουλο ήταν ζωντανό και πάλευε να "πετάξει" για να σωθεί; :rolleyes:
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ο vrmonde εχει γαλλικα μπουλντογκ αγριεμενα(και) λογω διατροφης. Υπαρχουν θεματα με τις, Barfογαλλιδες...:D
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Φίλε vrmode καθόλου αστικοί μύθοι δεν είναι! Ρώτα και εμένα που έφαγε ο δικός μου ωμό κοτόπουλο, και από τότε όταν βλέπει ιπτάμενο αντικείμενο (δλδ περιστεράκια), κάνει όπως ο skroutz όταν βλέπει δολάριο!!:):D:)
Mε τη δική σου λογική, κάθε φορά που βγαίνω στο δρόμο με 2 σκυλιά θα πρεπε να είχαμε καταστάσεις σπλάτερ. Στην πραγματικότητα μόνο σαμιαμίδια κηνυγάει να σκοτώσει η μεγάλη, αν και δεν τις τα έχω ταϊσει ποτέ από όσο θυμάμαι... :-k
 


Carmelo

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2010
74
0
15
Trikala
Χωρίς πλάκα vrmode, δέ ξέρω άν δέν έτυχε σε σένα αλλα τη μυρωδιά την έχουνε απο το ωμό και στα ζωντανά. Δώστο αρνί ωμό για παράδειγμα για καιρό και άστο ένα βράδυ σε ένα κοπάδι να δείς στο τέλος πόσα θα μείνουν ζωντανα. Μπορεί τα ζώα να λειτουργούνε με το ένστικτο αλλα το ωμό τους θυμίζει την άγρια φύση τους και όχι τη ''πολιτισμένη'' που ζούνε μαζί μας!
 




lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
αν του το δωσεις εσυ,δεν εχεις θεμα.το θεμα ερχεται αν το σκυλι σκοτωσει μονο του ενα ζωο.απο εκει κ υστερα θα εχεις προβληματα.
 


Diablo

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2011
459
0
Συρος Κυκλαδες
tsaprrrrrrr..εμενα με μυρίζει να με φάει επειδή τρώει ωμά αλλα δεν ξαναλέω τι ταΐζω πολύ πρήξιμο...
ωμά τρώει!όχι ζωντανά! coolllllllll
 


giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
οι ξηρες τροφες ειτε τις φτιαχνουμε σπιτι ειτε αγορατες σαβουρα θα ειναι απλα ειναι η ευκολη λυση
οτι και να ψησετε στους 200 καταστρεφονται ολλα τα συστατικα που υπαρχουν (οταν ψηθεισε σημειο να γινει ξηρο - τακος δλδ)

η γνωμη μου ειναι να τα βραζετε με οσο ποιο λιγο νερο γινεται ισα να κοχλαζει το νερο (λιγο πανω απο τους 100 δλδ) και οχι μεχρι να ψηθει σε σημειο που θα το τρωγαμε εμεις αλλα λιγο ποιο νωρις να βγει απο το ματι. αν δεν υπηρχε θεμα ασθενιων ουτε καν θα τα μαγειρευα
και ο λογος του βρασιματος ειναι μια μινι αποστειρωση
 


Diablo

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2011
459
0
Συρος Κυκλαδες
θες να μου πεις τους κινδυνους,γιατί εγώ ξεπαγώνω 2 πλατάρια και τα τρώει όπως είναι,γιατί και αυτό που κανεις δεν είναι βάσιμο,


Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια πριν αυτά καταφέρουνε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Βακτήρια όπως η σαλμονέλα έχουνε βρεθεί σε περιττώματα σκύλου, ο ίδιος σκύλος ωστόσο όταν εξετάστηκε ήτανε υγιέστατος.
Το κοντό πεπτικό σύστημα φρόντισε να απομακρυνθεί το μικρόβιο πριν προλάβει να δημιουργήσει πρόβλημα στο ζώο.
Επικίνδυνο ωστόσο για το σκύλο είναι το χοιρινό κρέας αν αυτό δεν καταψυχθεί κατάλληλα. Κι αυτό λόγω του ιού αουτζέσκι που είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να "σκοτωθεί" είναι με κατάψυξη τουλάχιστον στους -18 για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, το Neospora caninum είναι ένα παράσιτο που προσβάλει τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους (μέσω του πλακούντα).
Το παράσιτο αυτό είναι επίσης θανατηφόρο για το σκύλο.
Το μοσχαρίσιο κρέας που είναι μολυσμένο αναγνωρίζεται εύκολα λόγω χαρακτηριστικών κυστών, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι επικίνδυνος μια και οι κύστες αυτές εξαφανίζονται και δε γνωρίζουμε αν το κρέας είναι μολυσμένο.
Το Neospora caninum "σκοτώνεται" αν το κρέας καταψυχθεί για 24 ώρες.
 


giorgos kriti

Well-Known Member
24 Σεπτεμβρίου 2008
584
0
να σου πω τον κινδυνο
με τη διατροφη που κανουν τα ζωα (απο αυτα ειδικα που αγοραζουμε πλυ φθηνα απο το σουπερ μαρκετ)
ποτε μα ποτε δεν ξερεις αν υπαρξει καποια νοσος απο την οποια μπορει να προσβληθει ο σκυλος
μια και στο σουπερ οτι εχει ειναι και καλα ελεγμενο αλλα μονο για τις γνωστες ασθενιες.

το ξερω οτι εοι πιθανοτιτες ειναι λιγες αλλα αφου δεν ξερω απο που ειναι το κρεας ωμο δεν του δινω
παντως αν μπορουσα να ειμαι 100% σηγουρος θα εκανα οπως και εσυ diabolo ¨:)

επισεις το βρασιμο που κανω δεν εχει σκοπο να βρασει/ ψησει το κρεας αλλα να αποστειρωσει
και οταν η θερμοκρασια ειναι ανω των 100 βαθμων τα περισοτερα μικροβια της οποιας ασθενιας καπουτ.
και η ψυξη κανει καλη δουλεια οπως λες αλλα οχι οπως η υψηλη θερμοκρασια

παντως η αληθεια ειναι οτι σαν το ωμο τπτ