Ημουν στη θέση σου το 1994 (μόνο που μ'ενδιέφερε το Γίγας Σνάουτσερ).
Τότε, γνώρισα έναν κριτή στο γραφείο του ΚΟΕ (ειδικός σ'αυτές τις φυλές) ο οποίος μου έμαθε να καλλωπίζω το σκύλο μου ΤΕΛΕΙΑ. Είμαστε ακόμη φίλοι και τον αγαπώ πάρα πολύ. Μου έμαθε ΤΟΣΑ πολλά πράγματα (και ακόμη το κάνει).... και φυσικά μου έμαθε να βοηθάω όσο μπορώ με τη σειρά μου, όποιον μου το ζητήσει.
Θέλω να πιστεύω πως βρήκες τον ίδιο άνθρωπο, γιατί ξέρω πως θα σε βοηθήσει όσο μπορεί. Αν ΔΕΝ προλαβαίνει (έχει γίνει ΠΟΛΥ γνωστός και περιζήτητος ως κριτής στο εξωτερικό) θα σε βοηθίσω εγώ. Δηλαδή, μόλις πάει το κουτάβι σου 4 μηνών θα σε μάθω να το καλλωπίζεις (και φυσικά δείχνοντάς σου τον τρόπο και 2-3 φορές ακόμη όσο μεγαλώνει). ΑΝ είναι Σνάουτσερ - αν είναι Τζακ, δεν σου ξαναμιλάω!!!
Πλάκα κάνω. Πάντως μην φοβάσαι, όλοι είχαμε "μέντορες" (και έχουμε). Θα βρείς κι εσύ τον τρόπο (δεν είναι δα και πυρηνική φυσική) να στριπάρεις το σκύλο σου. Εγώ είμαι πάντως εδώ για σένα.
Γιατί; Γιατί και εμένα με βοήθισε έτσι κάποτε ένας άγνωστος -χωρίς λόγο και αιτία!
Πρώτη φορά ακούω πως τα Τζακ είναι εξυπνότερα από Σνάουτσερ (βασικά δεν έχω ακούσει για καμία ράτσα αυτό το πράγμα).... αστείο μου φαίνεται.
Βασικά ποτέ δεν έχω ακούσει πως είναι έξυπνα από άτομο που ξέρει πραγματικά τι θα πει αυτό σε σκύλο (εκπαιδευτή σκύλων για παράδειγμα).
Είναι πολύ στη "μόδα" τα Τζακ τώρα γι αυτό και ακούς τέτοιες βλακείες... και γι' αυτό και πουλιούνται ακριβά ακόμα και Τζακ χαμηλής ποιότητος (ή και του "λάθος" τύπου).
Το Σνάουτσερ είναι πιο δημοφιλής στο εξωτερικό (από το Τζακ) αλλά εδώ ακόμη όχι.
Γι΄αυτό το λόγο οι εκτροφείς εδώ αναγκάζονται να τα πουλούν πιο φτηνά από αυτόυς στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό κάνουν περίπου 1000 ευρώ. Εδώ φαντάζομαι από 500 εώς 800 ευρώ. Πρέπει όμως να υπολογίσεις και μικροτσίπ και εμβόλια κλπ.
Δηλαδή αν σου δείνω ένα κουτάβι 1000 αλλά έχει τσιπ και όλα τα εμβόλια (περίπου
200 ευρω κόστος) είναι σαν να σου το δίνω 800 χωρίς αυτα (και όχι ακριβώς, γιατί στην πρώτη περίπτωση και χρόνο γλυτώνεις ΚΑΙ είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ για την υγεία του κουταβιού).
Συνεχίζω λοιπόν το βιβλίο μου (έβαλα ποτό τώρα, έμπλεξες
)....
Τα Τζακ Ράσσελ ΔΕΝ είναι και τόσο έξυπνα όσο φαίνονται (λόγο υπερκινητικότητας ή εκμάθιση "κόλπων" συνήθως με άλματα).
Δεν τα θεωρώ πάνω από το μέσο όριο στην εξυπνάδα και δεν έχω εντυπωσιαστεί ποτέ στη ζωή μου από την εξυπνάδα ενός Τζάκ. Ούτε στις προσωπικές μου επαφές και εκπαιδεύσεις αλλά ΟΥΤΕ καν από ιστορίες άλλων. Οι εντυπωσιακές (από πλευράς εξυπνάδας) ιστορίες που ξέρω με Σνάουτσερ είναι τόσες πολλές που μπορώ εύκολα ν' ανοίξω μια κατηγορία στο φόρουμ μόνο γι' αυτές. Χωρίς πλάκα.
Ακόμη και το οτι τα Σνάουτσερ "μιλάνε" πολύ (μουγκρίζουν με πολλούς διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το τι θέλουν από σένα) είναι για μένα δείγμα εξυπνάδας.
Αν και η υπερβολική εξυπνάδα έχει και τα κακά της... θέλει κι έξυπνο αφεντικό, για να προβλέπεις "τι ετοιμάζει" το καλό σου σκυλάκι!
Τέλος, τα Σνάουτσερ (όλα τα μεγέθη) για κάποιο παράξενο λόγο δίνουν μόνο μικρά και στεγνά "φιλάκια". Γενικώς δεν δίνουν εύκολα φιλάκια και όταν το κάνουν είναι τόσο μικρά και στεγνά που είναι λες και σε φίλησε άνθρωπος!
Τα Τζακ είναι γενικώς πολύ γλύφτες (πολλά δεν σταματούν καθόλου αν δεν τους βάλεις τις φωνές!) και έχουν "σκυλίσια φιλιά" δηλαδή κράτα πετσέτα κοντά. Επίσης μυρίζουν (λίγο, εντάξει μην το θάβω τελείως το ζώο) ενώ τα Σνάουτσερ είναι άοσμα.
Το Τζακ είναι περισσότερο παιχνιδιάρικα (με την έννοια πως θέλει ΠΑΝΤΑ και με τον οποιονδήποτε να παίξει) ενώ το Σνάουτσερ απαξιεί να παίζει με ξένους. Είναι όμως ΠΟΛΥ παιχνιδιάρης με το αφεντικό του (και εφευρέτει και καινούργια παιχνίδια συχνά !) και με τα άλλα μέλη της οικογένειας (αν και όχι ακριβώς το ίδιο).
Το Μίνι έχει μόνο ΕΝΑ αφεντικό.
Σταματάω τώρα γιατί μόλις με πήρε ο εκδότης μου
!