Μήκος ρύγχους Ροτβάιλερ

lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Καλησπερα στο φορουμ!
Νεος στο σαιτ αλλα λατρης των 4ποδων φιλων μας εδω κ χρονια!
Λογω της λατρειας μου πανω στην φυλη των Ροτβαιλερ και επειδη μ'αρεσει να το ψαχνω με την κυνοφιλια-εκτροφη θα ηθελα να συζητησουμε ενα θεμα που με προβλιματιζει για το μελλον της φυλης.
Αυτο του μηκους του ρυγχους της ,το οποιο δυστυχως ολο βλεπουμε να "κοντενει" που οπως ολοι γνωριζουμε μονο καλο δεν κανει η υπερβολικη βραχυκεφαλια στην υγεια του ζωου.
Απο οτι εχω δει κυριως το εχουν τα σκυλια εκτροφης απο τις βαλκανικες χωρες (σερβια,κροατια κτλ) και δυστυχως πολλα απο την Ελλαδα
Σε αντιθεση, τα περισσοτερα σκυλια γερμανικης και αμερικανικης εκτροφης διαθετουν το σωστο μεγεθος οπως ιστορικα παραπεμπουν φωτογραφιες και το στανταρ

Eδω φωτογραφιες γνωστων καθαροαιμων ροτ απο το παρελθον (60s-70s-80s) :

Και εδω ενα σημερινο δειγμα απο ελληνικο εκτροφειο κιολας :

Ποια ειναι η γνωμη σας πανω σε αυτο το θεμα?

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Η γνώμη μου πάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι το πρότυπο έχει περιγραφή κουκουρούκου....

The foreface should appear neither elongated nor shortened in relation to the cranial region

• Like
Reactions: Miniature Schnauzer

lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
Ακριβως sea-mol
Πουθενα δεν εχω βρει να αναγραφεται καποιο συγκεκριμενο ποσοστο αναλογιας κρανιου-ρυγχους
με αποτελεσμα να "δινετε" η ελευθερια για τα αποτελεσματα που βλεπουμε.
Για εμενα πρωτα παει η υγεια,ο χαρακτηρας κ τελος η μορφολογια(εκτος κ αν εχει να κανει με την υγεια οπως τωρα).
Για τον χαρακτηρα δεν νομιζω να εχει θεμα η φυλη,πιστευω οτι αυτο το προσεχουν αρκετα κ κρατανε τις ισορροπιες (οι εκτροφεις παντα,δεν μιλαω για σκυλια ιδιωτων-puppymills εννοειται)

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Αλλά για να μην κατηγορούμε το κακόμοιρο το πρότυπο του Ροτβάιλερ να πούμε ότι το Ντόγκο έχει λέει κρανίο/ρύγχος = 1/1,
και.....
και ποιο άλλο έχει 1/1 αναλογία κρανίου ρύγχους στο πρότυπο? Για να σας βοηθήσω, είναι φυλή LGD που θυμίζει τον σκύλο μου. Όποιος το βρει κερδίζει ένα κυνόμετρο προσφορά της εταιρείας Kynometrisityrnavou

• Like
Reactions: ptf

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Από ροτβάιλερ δεν ξέρω αλλά για μπουλντόγκ καλά το πάνε... Λίγο το μάτι άμα φτιάξουν και το κάνουν πιο ξώφθαλμο, ψήνομαι και για ροτ.

gki

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2014
65
78
στο πρότυπο περιγράφεται η σχέση μήκους ρύγχους k κρανίου. είναι 1/1,5. δηλαδή,10cm ρύγχος-15m κρανίο.
η κοντή μουσούδα, συχνά,ευθύνεται για έλλειψη δοντιών,δάγκωμα όχι "ψαλίδι",όπως είναι το ζητούμενο(εκτος προτυπου δηλαδή) .σίγουρα αποφέρει διαφορετική πίεση δαγκώματος και αλλάζει την έκφραση του rottweiler.
δυστυχώς ,ακόμα και στην γερμανία ,στον νομο του χρήματος και εκμεταλλευόμενοι την αμάθεια του κόσμου,εκτρέφουν διαφημίζοντας την κοντή μουσούδα.συχνά δε χρησιμοποιούν photoshop ,ώστε ένα κανονικό σκυλί να το εμφανίσουν με κοντή μουσούδα. όμιλοι,κριτές,εκτροφεις..το κύκλωμα είναι πολύ μεγάλο και με βαθιές ρίζες. Lehrtafeln_1_Proportionen.gif

lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
30
To μονο που βρηκα ειναι της akc το στανταρ που λεει :
Of medium length, broad between the ears; forehead line seen in profile is moderately arched; zygomatic arch and stop well developed with strong broad upper and lower jaws. The desired ratio of backskull to muzzle is 3 to 2.

Αρα το 40% του κρανιου να ειναι μουσουδα gki

Παντως ειμαι πολυ απογοητευμενος με την ολη κατασταση....σε 20 χρονια δηλαδη θα εχουμε ενα black&tan μποξερ?!!
Ντροπη πραγματικα κ απο Eλληνες που συνεχιζουν αυτο το πραμα
Προσφατα σε μια συζητηση που εκανα με εναν εκτροφεα μεσω fb(καθως μελλοντικα θελω να γινω ιδιοκτητης της συγκεκριμενης φυλης),μου δηλωνε με υπεροπτικο υφος "να τα αφησω αυτα στους εκτροφεις κυριε, αυτοι ξερουν κ δεν ρισκαρουν τη φημη τους" οταν του ανεφερα το συγκεκριμενο θεμα...

Last edited:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ποιά έχουν τελική ισχύ όμως?
Γιατί το ίδιο πρότυπο έχει και ο Γερμανικός όμιλος, απλά στο σχεδιάκι γράφει την αναλογία.

gki

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2014
65
78
lostream-να ζητάς επίσημες εξετάσεις δυσπλασίας,όταν θα πας να δεις γονείς k γέννες.είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας εκτροφέας,σεβόμενος τον εαυτό του,την φυλή και τους αυριανούς ιδιοκτητες.

sea mol -στο adrk.de θα βρείς το πρότυπο,με σκίτσα k λεπτομερή αναφορά .τα υπόλοιπα που βλέπεις ,σε διαφορα site,έχουν κάνει copy paste από εκεί.

spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.569
5.992
Πειραιάς
Ποιά έχουν τελική ισχύ όμως?
Γιατί το ίδιο πρότυπο έχει και ο Γερμανικός όμιλος, απλά στο σχεδιάκι γράφει την αναλογία.
και τα δυο ισχυουν. που βρισκεις αντιφαση;

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
όταν βλέπω γραμμένο ότι "το Α δεν είναι επιμηκυσμένο ούτε κοντεμένο σε σχέση με το Β" θεωρώ 1/1. Γιατί όχι?

spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.569
5.992
Πειραιάς
εν μερει εχεις δικιο.
η φραση ομως που παρεθεσες δε γραφει αυτο (οπως το ερμηνευω εγω παντα). γραφει για το πως πρεπει να φαινεται. δεν κανει λογο για το πως ειναι.
μπορει να μην ειναι μια ξεκαθαρη ή σαφης περιγραφη, αλλα δεν παυει να ειναι ακριβης στην ασαφεια της (για μενα παντα :) ).

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Φυσικά και έχω δίκιο :p . Και μόνο που κάνουμε αυτή την κουβέντα δείχνει ότι το πρότυπο είναι γραμμένο "ρομαντικά", ένα εκ των πολλών προβλήματων που αφήνουν τις φυλές να καταστρέφονται. Ευτυχώς στα scientific commissions της FCI έχουν ανεβάσει κείμενα που δείχνουν ότι θέλουν να τελειώνουν με αυτά τα ζαχαρούλικα, ξεκινώντας από τις περιγραφές των χρωματισμών, τώρα που ξεστραβώθηκαν πλέον με το dna....

• Like
Reactions: d-friend