Πως τα φερνει ετσι η τυχη...
Ριξε μια ματια σε αυτο το θεμα που το εβαλα ΑΚΡΙΒΩΣ ενα χρονο πριν, εχουν ακουστει μερικα πολυ ωραια πραγματα
http://www.dogforum.gr/community/threads/Εκτροφή-rottweiler-Απορίες-περι-ρύγχους-και-υπερτυπισμού.31083/
Αντιγραφω απο εκεινο το θεμα:
"Muzzle : The foreface should appear neither elongated nor shortened
in relation to the cranial region. Straight nasal bridge, broad at base,
moderately tapered."
Μεταφραση: "Το ρύγχος του Ροτβαιλερ δεν πρέπει να εμφανίζεται ούτε κοντό ούτε μακρύ σε σχέση με την περιοχη του κρανιου. Ευθεία ρινική γέφυρα, ευρεία στη βάση, μέτρια κωνικό."
Ηθελα λοιπον να κανω ενα απντειτ σε εκεινο το θεμα και να βαλω καποια κακα και καλα παραδειγματα,ας βαλω 2+2 εδω και αν κανω απντειτ εκει θα βαλω πολλα
Θα ηταν αδικο να χαρακτηρισουμε χωρες ολοκληρες οτι εκτρεφουν μονο "κακα" ροτβαιλερ ή μονο "καλα", ειναι μια γενικευση που εμενα δε με εκφραζει, αν ομως συμφωνησουμε οτι το κανουμε απλα για να συνενοηθουμε ναι στη Σερβια υπαρχουν πολλα κοντορυγχα, ναι το βλεπω σαν ταση, ναι στη Γερμανια δεν ειναι εντονη αυτη η ταση, στην Αμερικη θα βρεις τα παντα, εχω δει τα "καλυτερα" και τα "χειροτερα", αυτη ειναι η αποψη μου.
Το προηγουμενο διαστημα επισκεφθηκα καποια εκτροφεια, 5 στο συνολο. Κανεις εκτροφεας δεν μου εδωσε την εντυπωση οτι δεν υφισταται ως προβλημα, και κανεις δεν θεωρει οτι τα παραδειγματα που παραθετω στις φωτογραφιες ειναι φυσιολογικα. Αυτο καταλαβα τουλαχιστον, με οσους εγινε συζητηση επ αυτου.
Δεν γνωριζω ποσο εχεις ψαξει, χρειαζεται πολυ ψαξιμο καλως ή κακως, να δεις πεντιγκρι, να δεις φωτογραφιες προγονων, να επισκεφθεις εκτροφεια...ειδικα αυτο, μου το ελεγαν εδω και ειχαν δικιο.
Επισης,μια φωτογραφια δεν μπορει σε καμια περιπτωση να αποδωσει την πραγματικοτητα στο 100%. Ουτε 10 στο 100%. Σου δινει μια πολυ καλη εικονα, αλλα το καλυτερο ειναι να δεις το σκυλο απο κοντα.
Το προτυπο του Ροτ οπως και ολων των φυλων θα το βρεις εδω
http://www.fci.be/en/nomenclature/ROTTWEILER-147.html και μετεφρασμενο σε διαφορα ελληνικα σαιτ και εκτροφεια.
Απο εκει και περα, οπως σου αναφερθηκε και πιο πανω, το θεμα με το ρυγχος ειναι ενα απο τα θεματα που καλεισαι να αντιμετωπισεις (αναλογα και τι ψαχνεις βεβαια) καθως μη θεωρεις δεδομενο τιποτα, επειδη σε ειδα οτι θεωρεις το ταπεραμεντο δεδομενο.
Επιτελους ενα θεμα για ροτ, και ας ειναι το ιδιο!!!