Παιδιά, συγγνώμη που δεν απαντάω άμεσα, αλλά είμαι εν μέσω τρέλλας στη δουλειά...
και ετοιμάζομαι και για "ταξιδάκι" χειμωνιάτικα...
Σαν γενική τοποθέτηση, το post για το θεματάκι αυτό του Casper, το έγραψα εδώ, μετά από αρκετές μέρες μελέτης - έρευνας... τα βασικά μου ευρήματα (όπως ξανάγραψα) είναι μεταπτυχιακές έρευνες και διατριβές, αλλά με μικρά σχετικά κλινικά δείγματα... κατά συνέπεια, η κάθε μία περιγραφόμενη περίπτωση (και η αντίστοιχη εγχειριτική - φαρμακευτική αντιμετώπιση) αφορά, το πολύ 2-3 άτομα του δείγματος... και, για να είναι ακόμα "χειρότερα" τα πράγματα, αρκετά από τα άτομα των δειγμάτων (οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή) δεν επανήλθαν για αναφορά της εξέλιξης...
...νομιζω οτι αν συνεχισει να συμβαινει κιολας επιβαρυνει και τον προστατη του.
Αυτό είναι σαφές και δεν επιβαρύνει μόνο τον προστάτη, αλλά και άλλους αδένες της περιοχής...
1. ...αλλά νομίζω ότι βιάζεσαι να τρομάξεις και να σκεφτείς ακραία σενάρια για ακρωτηριασμούς κλπ.
2. Και τα δύο δεν θα τα χαρακτήριζα εξαιρετικά κυριαρχικά σκυλιά, αλλά ήταν σε φάση υπερέντασης, υπερενθουσιασμού και ίσως και εμμονής.
3. ...το μόνο που μου έρχεται είναι να μην μένουν μόνοι οι δυο τους και να κοπεί κάθε απόπειρα για καβάλημα εκ μέρους του...
1. Εντάξει, δεν πάει το μυαλό μου απαραίτητα εκεί, αλλά διαβάζοντας τη βιβλιογραφία, διαπιστώνω ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια που παίζουν... διαπιστώνω, επίσης, ότι το "έκταμα" και η χρονική διάρκεια, τουλάχιστον την τελευταία φορά, είναι δυσανάλογα έντονα σε σχέση με τα περιγραφόμενα στη βιβλιογραφία (σαν ακραία περιστατικά)...
2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα εξαιρετικά κυριαρχικό σκυλί, που, υπό συνθήκες, μπαίνει σε φάση "εμμονής"...
Γεγονός που με έχει παραπέμψει και παλιότερα (πριν από τα σχετικά περιστατικά) σε ένα έξοχο απόσπασμα της Temple Grantin, βασισμένο σε πανεπιστημιακή έρευνα στις ΗΠΑ (με μεγάλο δείγμα - 2 πολυπληθείς ομάδες σκυλιών - το έχω ξαναγράψει σε παλιό post, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι το θέμα εκείνο)... όπου η 1 ομάδα ήταν όλα "χαμογελαστά και κοινωνικά" σκυλιά, ενώ η 2η ομάδα ήταν όλα "μουντρούχοι" σαν τον κούταβό μου (κυριαρχικά - επιθετικά - "αγενή" κλπ.)...
Αποδείχτηκε (περίτρανα) ότι το 80% της 2ης ομάδας, είχε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα αλανίνης, ταυρίνης (και μιάς άλλης ορμόνης που μου διαφεύγει)... ενώ το 88% της 1ης ομάδας είχαν ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα των ορμονών αυτών...
Οπως ακριβώς έχει (εδώ και χρόνια) διαπιστωθεί και στους επιθετικούς εφήβους (και ενηλίκους) ανθρώπους... που, στους ανθρώπους, κοντρολάρονται με φάρμακα...
Ολα τα παραπάνω με είχαν κάνει σκεπτικό, όπως σας είπα, πολύ πριν τα περιστατικά της στύσης... γιατί?
Γιατί "έχουν γνώσιν οι φύλακες"... κάποιες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την βασική συμπεριφορά (του κυριαρχικού - ευαίσθητου - εξαρτημένου - "δίκαιου" σκύλου) που παρουσιάζει στο 95% της διαβίωσής του... αναρωτιέμαι, δηλαδή, μήπως το θέμα τείνει να είναι περισσότερο ορμονικό και (σχετικά) λιγότερο συμπεριφοράς - χαρακτήρα...
Απλά, για να κάνεις τέτοιες εξετάσεις, πρέπει να απευθυνθείς στο εξωτερικό... και είναι δύσκολα τα πράγματα τώρα...
3. Αυτό κάνουμε... το κόβουμε ακόμα και πριν πάει να μπει στην πρόθεσή του...
...για να ηρεμήσει, πρέπει να του αποσπάσεις την προσοχή, με ελαφρύ περπάτημα, ακόμη πιο ελαφρύ παιχνιδάκι και φυσικά οι κρύες κομπρέσσες, κάνουν θαυμάσια δουλειά.
Αυτό είναι γεγονός: Οι παγωμένες κομπρέσσες κάνουν θαύματα...
Τώρα, σε σχέση με το ελαφρύ περπάτημα και (ακόμα περισσότερο) παιχνίδι... ούτε να το διανοείσαι: Δεν μπορεί κάν να κουνηθεί... την τελευταία φορά έκλαιγε από τον πόνο (και τον φόβο)...
...Εσεις κυριε Γιαννη πως καταλαβατε οτι πονουσε?
Αγαπητή μου kasi,
Αν δεν μπορώ να καταλάβω εγώ (και η γυναίκα μου) ότι πονάει το σκυλί μου... τότε θα έπρεπε να θεωρούμαι (τελείως, όμως!) ακατάλληλος (έως επικίνδυνος) ιδιοκτήτης...
...στην φωτογραφία ο άμοιρος ο Κάσπερ έχει θέμα. Δεν μπορεί και να θέλει να το βάλει μέσα. Στην περίπτωση αυτή πονάνε και φωνάζουν και χρειάζονται παγοκύστες για να ηρεμήσει και να έρθει στην φυσιολογική του κατάσταση.
Το περιγράφεις ακριβώς όπως ήταν!
...θεωρω πως πρεπει να βρεις κατι ωστε να εκτονωνεται επαρκως ο σκυλος! Και στην περιπτωση του κατι που θα μπορει να βγαλει κ οτι εχει πισω του...γεννετικα εννοω! Θα ηταν κριμα να μην εκμεταλλευτεις το ταμπεραμεντο του!!!!!!
Βασίλη,
Οπως έχουμε ξανασυζητήσει, το σκέφτομαι και το ψάχνω αυτό το θέμα... όπως ξέρεις ήδη, οι (expert) γνώμες διαφέρουν:
- Μία γνώμη λέει ότι θα ξεκαθαρίσουν ευκολότερα τα πράγματα μέσα του...
- Μία άλλη γνώμη λέει το αντίθετο: με τίποτα... μακριά... μόνο να τρέχει και να παίζει σε (ελεγχόμενα) λιβάδια...
Ειλικρινά, δεν το έχω ξεμπερδέψει ακόμα μέσα μου...
εγώ θα έκανα ότι πεί ο εκτροφέας πάντως...
1. στείρωση? στείρωση.
2. ζευγάρωμα? ζευγάρωμα.
Βαγγέλη,
1. Οπως έγραψα και σε προηγούμενο post, η στείρωση είναι μέσα στις (πολύ) σοβαρές σκέψεις μας... για περισσότερους από ένα λόγους...
2. Αυτό, επίσης, για πολλούς λόγους, είναι μάλλον "αποφευκτέο"... οπότε, θα μείνει μόνο μέσα στα πονηρά όνειρα του κούταβου...
δεν ξέρω αν είναι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα
πάντως μας είχε προειδοποιήσει και εμάς πως αν μείνει πολλές ώρες έξω μπορεί να νεκρωθεί το σημείο με τα ακόλουθα δυσάρεστα αποτελέσματα...
Ετσι, όπως τα λες είναι περίπου...
Χωρίς να είμαι ειδικός το ζευγάρωμα δεν πρόκειται να βοηθήσει. Ίσα ίσα θα κάνει τις ορμές του πιο έντονες. Εκτός αν ζευγαρώνει συνέχεια..
Η στείρωση αν κριθεί απαραίτητη θα το αταματήσει γιατί δεν θα ερεθίζεται.
Συμφωνώ...
Αν, όπως λέει και ο mortezes, μάθει να "βάζει τον κολιό στο ξύδι"... μαύρο φίδι που μας έφαγε!!!
Θα κυκλοφορούμε όλοι, μέσα στο σπίτι, με τσίγκινα σωβρακάκια...
Και, έχεις δίκιο, με τη στείρωση δεν υπάρχει (ορμονική) στύση, παρά μόνο ευκαιριακή (και, σαφώς, πιο χαλαρή)...