υποθέτω ότι εννοείς αυτό που λέγεται εν συντομία "δαγκώματα" και πραγματικά με απασχολεί η άποψη του εκτροφέα και όχι (Γιάννη) των expert που σίγουρα θα είχαν η μέν την μία άποψη και η δέ την διαμετρικά αντίθετη.
Επιμένω με τον εκτροφέα επειδή η φυλή είναι ιδιαίτερη και έχω καταλάβει ότι ο εκτροφέας της (ειδικά ο συγκεκριμένος) θα έχει μία εμπεριστατωμένη άποψη
Βαγγέλη,
Ο εκτροφέας, γενικά (και κατά δήλωσή του - γιατί "ότι δηλώσεις είσαι") προσανατολίζεται στην "αυτοφυή - αυτόφωτη" εξέλιξη του σκύλου (Boerboel)... δηλαδή, πιστεύει ότι η φυλή έχει τα ένστικτα και αν ο σκύλος διαθέτει το κατάλληλο ταμπεραμέντο, θα κάνει ότι "πρέπει" (και ότι μπορεί) να κάνει... δηλαδή, πιστεύει ότι εξαρτάται (κυρίως) από τον συγκεκριμένο σκύλο...
Σαν παράδειγμα, ο πατέρας του Casper "ξέρει"... δεν θα χτυπήσει σε μιά κατάσταση, αν δεν την επεξεργαστεί πρώτα και αν δεν καταλάβει ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο... και, κατά τον εκτροφέα, δεν χρειάζεται καμμία περαιτέρω (ανθρώπινη) καθοδήγηση...
Ομως, ο παππούς του Casper, "δεν ξέρει" (ή ξέρει καλύτερα, με βάση τα αρχέγονα ένστικτα - πιο πρωτόγονος, δηλαδή)... έτσι, θα ορμήσει, καταρχήν, να συντρίψει την (άγνωστη) ενόχληση... και, μετά, ίσως αποδειχτεί ότι ο εισβολέας ήταν απλά ένας courier της UPS... έτσι, κατά τον εκτροφέα, χρειάζεται καθοδήγηση και "ξεκαθάρισμα" στο μυαλό του, για το τι αποτελεί κίνδυνο...
Επίσης, ο εκτροφέας "ανθρωποποιεί" λιγότερο (από εμένα). Σου λέει: Βάζω 2 σκυλιά στον ίδιο χώρο (με φίμωτρα) και βρίσκουν τη σχετική θέση τους... δεν πολυασχολείται... έχει και τεράστιο κτήμα και όλα καλά... έχει δε διαπιστώσει (εν τοις πράγμασι) ότι όταν "εργάζονται" δύο σκυλιά (του ιδίου φύλου, ας πούμε) ενστικτωδώς, δεν τσακώνονται (εφόσον έχει αποκατασταθεί η σχετική θέση στην ιεραρχία)... αν, όμως, τα αφήσει μαζί για πειρσσότερο χρόνο, χωρίς κανένα αντικείμενο, ναι, μπορεί άνετα να πλακωθούν...
Και, έχοντας πει όλα αυτά, δεν ασχολείται παραιτέρω... δηλώνει, μάλιστα, ότι είναι υπέρ της "ήπιας" εκπαιδευτικής προσέγγισης...
Κατ' αυτόν, λοιπόν, "δύσκολος" σκύλος (Boerboel) αρχίζει να είναι αυτός που καλείται να ζήσει σε αστικό - πολυπληθές - απαιτητικό περιβάλλον... με πολλούς εισερχομένους (και πολλούς άγνωστους) στο σπίτι του κλπ... όπως ο δικός μου σκύλος, δηλαδή...
Εκεί χρειάζεται να σταθμίσεις τον συγκεκριμένο σκύλο... και ο εκτροφέας πιστεύει ότι, αν ο μικρός μου είναι περισσότερο σαν τον παππού του (και λιγότερο σαν τον πατέρα του), τότε, ναι, χρειάζεται ξεκαθάρισμα μέσα του... και επικροτεί (περίπου) αυτό που υποστηρίζει ο Eammon... όχι τα δαγκώματα "per se" (μιάς και τα δαγκώματα - απ' ότι φαίνεται - είναι η χαρά του κούταβου!), αλλά η εκπαίδευση φύλαξης... και σε ηλικία πάνω από 2-2,5 ετών...
Εδώ, λοιπόν (με τη σύμφωνη γνώμη του εκτροφέα - ο οποίος μην ξεχνάμε ότι είναι remote) χρειάζεται να επικαλεστείς τις "ιθαγενείς expert opinions"...