Να πω μερικά πράγματα κι εγώ μια και το θέμα έχει μεγάλη ανταπόκριση!
Βλέπω πολλούς να λένε "αν ο λύκος έκανε επίθεση στο σκύλο μου θα τον έκανα θα τον έδειχνα κτλ!"
Σκύλος που είναι ίσος άντε και λίγο μεγαλύτερος από τον λύκο, η διαδικασία διαρκεί περίπου 5 δευτερόλεπτα.
Ο λύκος είναι επαγγελματίας δολοφόνος με τακτικές που έχουν αποκλειστικό σκοπό τον φόνο και κατ επέκταση το φαΐ. Ακόμα και έμπειρα τσοπανόσκυλα την πατάνε.
Μια γνωστή μέθοδος είναι να βγαίνει ένας λύκος από το δάσος στο καθαρό που είναι τα πρόβατα και να προσπαθεί να κάνει το τσοπανόσκυλο να τον κυνηγήσει. Όταν καταφέρει και βάλει το τσοπανόσκυλο μέσα στο δάσος τον περιμένουν άλλοι λύκοι.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας βοσκός είναι να έχει πολλά και έμπειρα τσοπανόσκυλα.
Όχι για να αποκλείσει, αλλά για να μειώσει το φαινόμενο.
Τα τσοπανόσκυλα όμως κοστίζουν, και πολλές φορές φέρνουν και μπελάδες.
Μπορεί να περάσει κάποιος από το βοσκοτόπι και να τον δαγκώσουν.
Οι φόλες δεν κάνουν τίποτα στους λύκους. Μόνο από τύχη αν θα φάει κανένας.
Τι θέλω να πω με όλα αυτά...
Επιθέσεις λύκων υπήρχαν και θα υπάρχουν.
Δεν πρόκειται να εξαλειφθούν ότι και να κάνουμε.
Στα χωριά λοιπόν πάντα θα υπάρχουν τέτοιου είδους απώλειες.
Μπορεί να είναι κότες, μπορεί κουνέλια, μπορεί σκύλοι, γάτες κτλ.
Για την ύπαιθρο είναι κάτι φυσιολογικό.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις κλουβιά για τα πάντα, ούτε να τα βάλεις όλα μέσα στο σπίτι.
Στην θεωρία φαίνονται όλα εύκολα και ακόμα πιο εύκολο είναι να κατηγορούμε τους πάντες νομίζοντας ότι εμείς ξέρουμε την μόνη αλήθεια. Λες να ξέρεις εσύ καλύτερα τι θα κάνεις με τον λύκο και πώς θα τον αντιμετωπίσεις?
Αν δεις λύκο να σε κοιτάζει μέσα από τα έλατα ακίνητος την ωρα που ξημερώνει, θα καταλάβεις αμέσως ποιος κάνει κουμάντο στο βουνό.
Και οι περισσότερες θεωρίες σου θα μείνουν θεωρίες...
Όσο για τους καργκιόζιδες κυνηγούς, ευτυχώς τείνουν να γίνουν μειονότητα.
Ελπίζω να εξαφανιστούν.
και προφανώς δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των κυνηγών...
Από τα 100 που λένε, μπορεί να μην κάνουν ούτε το ένα...
Αυτά από εμένα και συγνώμη για το μεγάλο post!