Τότε με συνοπτικές διαδικασίες τον έβαλα μπρουμητα κάτω κι του κράτησα το κεφάλι έως ότου ηρέμησε σε 5-10 δευτερόλεπτα...
και όταν μεγαλώσει και καταλάβει τη δύναμή του θα σου κάνει και αυτός τα ίδια!
Βρε, μη σας ξεγελάνε που είναι μικρά και τα έχετε του χεριού σας! Να θυμάστε πάντα ότι ένας ενήλικος σκύλος, και δη τέτοιου μεγέθους, χάρη σας κάνει κάθε μέρα που δεν σας "ξεσκίζει". Από αγάπη και σεβασμό θα το κάνει. Όχι επειδή του σπάσατε τον τσαμπουκά. Και αγάπη και σεβασμό τον κερδίζεις και τον διδάσκεις, δεν τον επιβάλεις.
Μετά ενώ είτε του πήρα το κόκκαλο και έκανε να ηρεμήσει τελείως 5 λεπτά.
Το πήρες και το απομάκρυνες και δεν το έβλεπε ούτε το μύριζε?Αν ναι, δεν ηρέμησε, το ξέχασε. Έχει διαφορά.
Αν το είχες στο οπτικό του πεδίο, τοτε επρεπε να επιβραβεύσεις έντονα μετά από λιγο που ήταν ήρεμος. Ζητα μια εντολή, να εισαι σιγουρος οτι εχεις παρει το μυαλο του απο εκει και εχεις παλι τον ελεγχο και επιβραβευσε.
Αφού βλέπεις οτι έχει θέμα, πλησιάζεις με άλλη λιχουδιά στο χέρι. Να τη βλέπει. και ανταλλάσσεις. Παίρνεις κόκκαλο, χαϊδεύεις, δίνεις λιχουδιά επιστρέφεις κόκκαλο. Μέχρι να φτάσεις στο σημείο μόνο να χαϊδεύεις και να μην χρειάζεται να επιστρέψεις το κόκκαλο. Αυτό θα το κάνεις και με παιχνίδια και με το φαΐ μέχρι να γίνει 10μηνών τουλάχιστον. Μετά θα τσεκάρεις περιστασιακά αν ακόμα μπορείς.
Το χέρι σου για το σκύλο πρέπει να είναι ο ουρανός που φέρνει το μάνα! Το κατάλαβες? Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να σκεφτεί οτι πρέπει να απομακρυνθεί από αυτό το χέρι γιατί απειλείται.
Αυτό το κάνει μόνο με κόκαλο. Με παιχνίδια ή με το φαγητό του δεν τον νοιάζει και ας έχω το χέρι μου μέσα στο μπαλάκι του
όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. και προς θεού όχι την "αδυναμία" του παρουσία άλλων ανθρώπων και
ποτέ παρουσία σκύλων. Ακόμα και αν μάθει να δέχεται να το παίρνεις εσύ, δεν σημαίνει οτι θα το δεχτεί και από εμένα
πολύ καλά στα λέει και η mariakala πιο πάνω. Ενημερωτικά, και ο δικός μου (τσοπάνος) τα ίδια έκανε. Σήμερα, 16 μηνών, ανοίγω στόμα και παίρνω οτι θέλω. Αντιστέκεται, αλλά ποτέ δεν έχει δαγκώσει. Φυσικά, σε καθε βόλτα (γιατί εμεις εξω τα εχουμε τα θέματα, τσιμπάμε)έχω ενα "μπισκοτο αναγκης( =τρελη λιχουδια)" για την περίπτωση που χρειαστεί να το κάνω για να μπορώ μετά να επιβραβεύσω ανάλογα.