Από κει και πέρα για εμένα η κάθε περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε είναι μοναδική...
Και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για να προστατευτούμε κι εμείς κι ο σκύλος μας, αλλά ενδεχομένως κι ο άλλος σκύλος είναι πολλά, από ήπια μέχρι και βίαια,ανάλογα με τις καταστάσεις!
Επειδή συμφωνώ με αυτό απόλυτα και επειδή βλέπω να γίνεται συζήτηση γενικευμένη, που καλώς γίνεται, αλλά με ενοχλεί λιγουλάκι που δε διευκρινίζεται από όλους πότε μιλάνε γενικά αλλά και ότι το πιο σημαντικό για τη σωστότερη αντιμετώπιση σε κάθε κατάσταση (με σκύλο ή άνευ) για μένα είναι πώς, ακριβώς, η
κάθε κατάσταση είναι παντελώς διαφορετική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, θα ήθελα να το τονίσω.
Και βέβαια επειδή κατόπιν εορτής μιλάμε χωρίς πίεση, φαντάζομαι όλοι καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για το τι είναι σωστό σύμφωνα με τη γνώμη μας και πως αν βρεθείς εν θερμώ μπορεί να αντιδράσεις διαφορετικά από ότι περίμενες ή θα ήθελες.
Κλείνοντας αυτό, να πω ότι επειδή έχω δεχθεί επιθέσεις και στον Άρη και μια εντελώς αλλοπρόσαλλη παλιότερα στον μεγάλο μας, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι στην κλωτσιά (= σουτ, όπου το πόδι παίρνει φόρα πριν φτάσει στο σώμα) προφανώς και θα φτάσω στη μεγάλη ανάγκη. Αλλά δεν έχω φτάσει ποτέ, ποτέ μέχρι τώρα. Για 2 λόγους: 1. δεν θέλω να κάνω κακό στον επιτιθεμενο όσο με παίρνει, και θα εξαντλήσω τα περιθώρια που βλέπω ότι με παίρνει. 2. Κατά την άποψή μου το καλημέρα και κλωτσιά μπορεί και να βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο επίθεσης και εμένα και το σκύλο μου εάν ο επιτιθέμενος είναι όχι-μόνο-λόγια. Ότι μεγέθους και να ναι, δεν το διαχωρίζω στα μεγάλα.
Το στάδιο πριν το σουτ για μένα είναι απώθηση με το πόδι μεν αλλά όχι κλωτσιά δε, όχι να πονέσει το ζωντανό για να ξαφνιαστεί αλλά να αποκτήσει απόσταση από το σκύλο μου. Πριν και από την απώθηση έχω άλλα 2 στάδια. Όλα αυτά ενστικτωδώς και χωρίς καμιά διεργασία στο κεφάλι μου, δεν λέω τι ΘΑ έκανα, λέω τι ΕΧΩ κάνει. Μία φορά μόνο έφτασα στα πρόθυρα να εφαρμόσω την απώθηση - και σε αγέλη, κομματάκια θα μας είχαν κάνει αλλά δεν έβρισκα άλλη λύση, αλλά ούτε και εκεί χρειάστηκε τελικά. Τα 2 προηγούμενα στάδια έφτασαν ευτυχώς. Οπότε όχι, άμα πραγματικά δεν θέλεις να φτάσεις στην κλωτσιά μπορείς και να εξαντλήσεις τα περιθώρια. Και αν εξαντλήσεις τα περιθώρια και όντως φτάσεις στην κλωτσιά τότε σε περίπτωση με δεσποζόμενα αν δε σου πει και ευχαριστώ ο απέναντι θα είναι μαλάκας. Αν όμως δικαιολογούμε πώς σε κάθε σκυλί που σε πλησιάζει, και δη αδέσποτο αλλά και δεσποζόμενο, αρχίσεις να μοιράζεις πλασέ κάθε φορά που νιώθεις ανασφάλεια για καλό και για κακό, φταίει δε φταίει αυτός που πλησιάζει για αυτή την ανασφάλεια, τότε για μένα λέμε "και να είσαι έτοιμος ε, γιατί η γειτονιά θα ξέρει ακριβώς πότε βγάζεις το σκύλο σου αφού θα σου γαυγίζουν όλα τα ζωντανά της περιοχής στο τέλος".