Σε ποιο νομο αναφερεσαι ?
Λάθος μου!!! Το κοίταξα και ο νόμος δεν λέει κάτι τέτοιο!!! Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι στην μεταφορά με αεροπλάνο όπου υπάρχουν οι περιορισμοί με τα 10 εκατοστά όταν ο σκύλος είναι όρθιος και να μπορεί να γυρνάει άνετα και να μην έχει ροδάκια (αλλά αυτός δεν είναι κανονισμός της ελληνική νομοθεσίας συγκεκριμένα) οπότε άκυρον αυτό που είπα!! (sorry κιόλας!)
Εγω να πω ενα φτου σου παλικαρι μου να μην σε ματιασω στον thinker.
Δυστυχως ειμαστε ακομα στο σημειο που αν πετυχουμε σωστο κυνηγο ή σωστο ιδιοκτητη σκυλου μας κανει και εντυπωση.
χαχα! Φτου σκόρδα μη με ματιάξεις!!!!
σωστός για το τόξο
αν και με το ντουφέκι συμβαίνει να μην πεθαίνει το ζωντανό αμέσως και σίγουρα υποφέρει για αρκετή ώρα.......
συν ότι το ντουφέκι σου επιτρέπει να ρίξεις απο μεγαλύτερη απόσταση άρα συνεπώς μεγαλώνει η πιθανότητα να μην θανατωθεί και να μην βρεθεί το θήραμα ενώ αντιθέτως με το τόξο αναγκαστικά θα πάς πολύ κοντά και έχει και το σύν ότι είναι αθόρυβο
σε κάποιες περιοχές το κυνήγι με όπλο επιτρέπεται για π.χ. 10 μέρες ενώ το κυνήγι με τόξο για 30.....(μου έχουν πεί ομογενείς εξ Αμερικής)
για το βρωμόκουτο ο λόγος είναι ότι ο σκύλος "τους" βρωμάει οπότε ούτε κουβέντα για μέσα στο αμάξι........
αυτό για το πυροβόλο όπλο πως συμβαίνει να μην θανατώνει το θήραμα αμέσως έχει να κάνει με το είδος του πυρομαχικού. Στην Ελλάδα επιτρέπονται τα λεγόμενα "δράμια" που είναι στην ουσία 6 ή 9 μικρές μπαλίτσες οι οποίες φεύγουν προς το θήραμα σαν σύννεφο και όπου το βρουν το βρήκαν.... Εάν δεν βρουν ζωτικό όργανο όπως πχ καρδιά ή πνεύμονα ή συκώτι τότε το ζώο δεν "μένει στον τόπο" και αρχίζει και τρέχει τρέχει και μερικές φορές πάει αρκετά χιλιόμετρα.... Στας Ευρώπας και σε μερικές πολιτείες τα δράμια απαγορεύονται επειδή ακριβώς δεν επιβάλλουν ακρίβεια στην σκόπευση. Για τον ίδιο λόγο απαγορεύονται και τα λειόκαννα (δλδ οι καραμπίνες και τα δίκαννα όπως τα ξέρουμε) Εκεί επιβάλλουν τα ραβδωτά όπλα (δηλαδή μία μόνο βολίδα ανα πυρομαχικό ) και με συγκεκριμένους περιορισμούς ανα θήραμα (συγκεκριμένα αναφέρεται η ελάχιστη διάμετρος της βολίδας και η ελάχιστη κινητική ενέργεια που θα πρέπει να έχει). Κάποιοι ίσως να σκεφτούν "τι λες ρε παληκάρι; Γίνονται τέτοια πράματα;;" Σε οργανωμένα κράτη όπου οι αστυνομικοί ξέρουν και κάνουν την δουλειά τους, οι δασικοί υπάλληλοι είναι σχετικοί με το δάσος και όχι με την καφετιέρα και οι οικολογικές οργανώσεις είναι πρωτίστως οικολογικές και όχι στείρα αντικυνηγετικές τότε προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα!
Στην Αγγλία π.χ. επιτρέπεται το κυνήγι των ελαφοειδών μόνο με ραβδωτό όπλο με υποχρεωτικά χρήση της διοπτρας επειδή ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να φύγει λαβωμένο θήραμα και να το βρεις μετά από μεγάλη απόσταση (ή χειρότερα, να μην το βρεις ποτέ - σούπερ ηλιθιότητα). Δλδ οι άνθρωποι σου λένε "μεγάλε, ή θα το κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να τελειώσει ήσυχα και γρήγορα η διαδικασία ή δεν θα το κάνεις καθόλου". Η Ελληνική νομοθεσία σε ωθεί στο ακριβώς ανάποδο!!!
Τέλος πάντων, όλα για τ'ανάθεμα είναι.... η νομοθεσία περί όπλων είναι απαράδεκτη, η νομοθεσία των δασών και της θήρας είναι οτι νά'ναι πλέον μετά από τόσες υπουργικές αποφάσεις που την τροποποίησαν (τραγικό αλλά η νομοθεσία της χούντας για τα δάση ήταν καταπλητική αλλά την κατακρεούργησαν όλοι οι μεταγενέστεροι), η νομοθεσία περι σκοπευτηρίων (και κατα συνέπεια η γνώση γύρω από την ασφάλεια των όπλων για τους κυνηγούς) είναι επίσης τραγική, η κυνηγετική συνομοσπονδία απλώς ξύνει τα τέτοια της και την ενδιαφέρουν τα λεφτά που παίρνει κάθε χρόνο από τους κυνηγούς για να βγάλουν άδεια (είναι ένα κάκιστο όργανο που συμπεριφέρεται χειρότερα από κάποια συνδικαλιστικά όργανα στυλ γενοπ-δεη), κοινώς επιπεβαιώνεται το ρητό "όποιος ενδιαφέρεται δεν ξέρει, και όποιος ξέρει δεν ενδιαφέρεται". Τέλος πάντων, εδώ άλλα κι άλλα δεν δουλεύουν το κυνήγι θα δούλευε σωστά;
Πάντως ενημερωτικά για τις αποστάσεις που λες δεν διαφέρουν και τόσο με ένα όπλο.
Με ένα καλό τόξο (μιλάμε για 3000 ευρώ) μπορείς άνετα να χτυπήσεις στόχο μεγέθους πεπονιού στα 80 μέτρα. Άλλωστε η ολυμπιακή τοξοβολία είναι στα 50 μέτρα, απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα τολμούσε να τουφεκίσει ο μέσος Έλληνας κυνηγός επειδή την θεωρεί πολύ μεγάλη!!
Με λειόκαννο όπλο (όπως αυτά που επιτρέπονται στην Ελλαδα) μπορείς με μονόβολο να χτυπήσεις τον ίδιο στόχο στην ίδια απόσταση. Στην Γαλλία κυρίως δεν σημαδεύουν πέρα από τα 50 μέτρα με λειόκαννο+μονόβολο.
Με ραβδωτό όπλο (που απαγορευονται στο κυνήγι στην Ελλάδα αλλά επιτρέπονται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες ανεξαιρέτως ) μπορείς να χτυπήσεις ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ στόχο μέχρι και στο χιλιόμετρο. ΠΡΑΚΤΙΚΑ πρέπει να είσαι ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων για να χτυπάς συστηματικά κέντρο πέρα από τα 200 μέτρα και για αυτό στο εξωτερικό σπάνια θα δοκιμάσουν να πυροβολήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 150-200 μέτρων. Αυτό καταδεικνύει και την διαφορά στην παιδεία: η αυτοσυγκράτηση.
Ουφ πάλι πολλά έγραψα!! Μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να γράφω για τον ivan balabanov καλύτερα παρά για το κυνήγι!!
Φιλικα,
Κώστας