Θετικη vs κλασσικη εκπαιδευση και e-colar

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΑΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕΣ Η ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Οπότε Κατερίνα το να λες ότι το δοκίμασες στον εαυτό σου και δεν πονάει και το βάζεις και στο σκύλο σου είναι εντελώς άκυρο συμπέρασμα.
Alexandra, το άκυρο κατ’ εσένα συμπέρασμα, ήταν απάντηση στην Liajoe η οποία μεταξυ αλλων ρώτησε:

Liajoe said:
Εάν άνθρωπος θα φόραγε το κολάρο τι θα ήταν??
Γιατί υπάρχει διαφορά??

http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=3069&page=3

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Rottie, τόση ώρα μου λένε ότι δεν εξαρτάται από τα κιλά, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Εγώ καταλαβαίνω ότι εσύ δεν πονάς στο 40 και ο djdoctor στο 60. Όχι τα σκυλιά σας στο αντίστοιχο επίπεδο.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
προσωπικά ξέρω σκυλί το οποίο θέλει 2 κολάρα γιατί το ενα πολύ απλά δεν το ενδιαφέρει
:eek: :eek: Θέμα εμπειριών ... :)

Alexandra πώς κατέληξες στο ότι δεν δέχεσαι την δοκιμή σε άνθρωπο ώς επιχείρημα ?? Σ'έχασα πραγματικά ... αν και κουράστηκα και απο την συζήτηση, δεν καταλαβαίνω τί δεν καταλαβαίνετε ... :confused:

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Τα σύγχρονα e-collars έχουν διαβάθμιση. Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ έχει διαβάθμιση από το 1 εώς το 100. Πριν το χρησιμοποιήσω στο σκύλο μου, το χρησιμοποίησα στον εαυτό μου. Μέχρι το 40 δεν μου είχε προκαλέσει καμία σοβαρή ενόχληση.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως εάν το ηλεκτρικό κολάρο δεν μπορεί να προκαλέσει καμία σοβαρή ενόχληση σε μια γυναίκα 52 κιλών (όπως είμαι εγώ) στην θέση 40, ο σκύλος μου (ένα rottweiler 45 κιλών) δεν το αντιλαμβάνεται σχεδόν καθόλου. Το σκυλί το δουλεύω συνήθως στην θέση 35.
Δικό σου το συμπέρασμα, όχι δικό μου.

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Ντένις αυτό κατάλαβες? Το πρώτο πράγμα που είπα είναι ότι πριν το δοκιμάσω στο σκύλο μου θα το δοκίμαζα σε εμένα. Εσείς μου είπατε ότι δεν είναι θέμα κιλών. Πρέπει να κάνω quote τις απαντήσεις σας?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Δεν είμαστε ένα στόμα μία φωνή :eek: :D - γιαυτό μπερδεύεσαι ... ;)

Ωραία, πού θές να καταλήξεις - πές μου ...

Θές την άποψή μου για το αν είναι θεμα κιλών ??

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δικό σου το συμπέρασμα, όχι δικό μου.
Συγνώμη, αλλά η προσπάθεια να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας με κούρασε!:(
Είπα εγώ πως το δικό μου συμπέρασμα θα έπρεπε να είναι και συμπέρασμα κάποιου άλλου? :confused:

Έκανα τον παραλληλισμό για να σας δώσω να καταλάβετε πως ο κάθε άνθρωπος ή σκύλος αντιλαμβάνεται το ερέθισμα διαφορετικά και πως πριν το βάλω στο σκύλο μου, το δοκίμασα επάνω μου για να το διαπιστώσω, όπως και όλοι όσοι παρακολουθήσαμε το σεμινάριο στο οποίο αναφέρθηκα.
Επαναλαμβάνω πως τον όρο «πόνο» ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΕΧΟΜΑΙ.

Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής:
Χρησιμοποιώ κολάρο και επιχειρηματολογώ βάση γνώσης και εμπειρίας.
Οι πολέμιοι του κολάρου βάση τίνος επιχειρηματολογείτε?
Alexandra, έχεις χρησιμοποιήσει κολάρο?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Το ιδανικό είναι

Ο ιδιοκτήτης ξέρει, πάει σε μαθήματα κουταβιών - κοινωνικοποιει κλπ

Οταν έρθει ο καιρός, ίσως και να μην πιασει καθολου λουρί ο εκπαιδευτής, όχι απλά να παρίσταται ο ιδιοκτήτης, αλλά να τα κάνει όλα αυτός.

Τώρα Αν είναι να έχουμε σπάσει το κουτάβι στο ξύλο - μην έχει δεί άνθρωπο ποτέ μέχρι 8-9 μηνών ή δεν έχουμε καμία πεθαρχία - σύστημα - ιεραρχία - στο σπίτι ή έχουμε υπερβολικο για κάποιους λογους δέσιμο του σκύλου με τον ιδιοκτήτη, και άλλα πολλά θέματα που μπορει να επηρεάσουν το σωστό αποτέλεσμα (έστω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει τουλάχιστον τί θέλουμε) είναι καλύτερα να γίνεται ένα πρώτο μέρος (διαφορετικό κατά περίπτωση) μέρος της εκπαίδευσης από τον εκπαιδευτή μόνο του.

Σε καμία περίπτωση δεν την θεωρω μέθοδο - νοοτροπια που στέκει θεωρητικά ... πρακτικά όμως είναι δυστυχώς απαραίτητη στα 3/4 των σκύλων που έχω δεί στην ζωή μου ...

Αρα δεν το θεωρώ σωστό αλλά απαραίτητο απλά σε κάποιες περιπτώσεις.
τωρα δεν φταιω εγω που αναμεσα στα ηλεκτροσοκ και τις λοβοτομες,πεταγομαι ωσαν τσουτσου , αλλα τωρα βρηκα χρονο να απαντησω:D
λοιπον, να εξηγησω περιπου πως εγινε η διαδικασια και να μου πεις εαν ηταν λαθος ,εχοντας ομως σαν δεδομενο οτι το σκυλι μου ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΖΗΣΕΙ σε συνθηκες που περιγραφεις (Αν είναι να έχουμε σπάσει το κουτάβι στο ξύλο - μην έχει δεί άνθρωπο ποτέ μέχρι 8-9 μηνών ή δεν έχουμε καμία πεθαρχία - σύστημα - ιεραρχία - στο σπίτι ή έχουμε υπερβολικο για κάποιους λογους δέσιμο του σκύλου με τον ιδιοκτήτη).
εχουν περασει και παρα πολλα χρονια και δεν τα θυμαμαι με ακριβεια.
το σκυλι μου το εκπαιδευσε ο εκτροφεας του, τον οποιο γνωριζε γιατι ανα τακτικα διαστηματα πηγαιναμε και τον εβλεπε ,ειχαμε και φιλικες επαφες δηλαδη.
το σκυλι ,το συγκεκριμενο περιβαλλον και τους ανθρωπους εκει τους καραγουσταρε (και ακομη ,γιατι και τωρα μετα απο τοσα χρονια εχουμε επαφες )
τον πηγα εαν θυμαμαι καλα για εκπαιδευση περιπου ενος ετους.
(να διευκρινησω εδω οτι αυτος ο πρωτος χρονος περασε πολυ προσεκτικα απο καθε αποψη και με επικοινωνια με τον εκτροφεα στο οτιδηποτε, και το σκυλι ζουσε μεσα στο σπιτι)
μου ειπε ο εκτροφεας οτι θα τον κρατησει αρκετο διαστημα εκει ,γιατι δεν γινεται να ξεκινησει την εκπαιδευση τσακ μπαμ, στα καλα καθουμενα,αλλα οπως καταλαβαινεις θελει το σκυλι να "χαλαρωσει" συναισθηματικα απο εμας, να προσαρμοστει στο νεο περιβαλλον, να αρχισει να παιρνει τον εκπαιδευτη στα σοβαρα ,να τον εμπιστευτει,να δημιουργησει μια αλλου ειδους σχεση μαζι του.
ισως επαιξε ρολο και η φυλη που "ξεμυαλιζεται " ευκολα, δεν ξερω.
εμεινε εκει σχεδον δυο μηνες, τοσο που ειχα αρχισει πλεον να παθαινω ταρακουλο και να νομιζω οτι ο σκυλος πεθανε και δεν μου το λενε:D
(πηγαινα και τον εβλεπα απο μακρια, χωρις να με βλεπει αλλα νομιζα οτι μου δειχνει αλλον..χαχα )
μετα απο εναμιση μηνα περιπου ,ξεκινησα να πηγαινω 3 φορες την εβδομαδα ,και καναμε μαζι αυτα που ειχε μαθει ,φυσικα μαθαινα κι εγω, αλλα σκεψου οτι τα περισσοτερα τα ειχα ηδη μεσα μου σαν ,πως να το πω, προυπηρχαν, δηλαδη αυτα που εβλεπα, μαθαινα,ακουγα, μεσα μου ηχουσαν ηδη σωστα, μου εβγαιναν δηλαδη .
μετα απο αυτο, πηγα καποιες φορες και με τον εκπαιδευτη να πινει καφε μακρια, καναμε με τον σκυλο αυτα που ειχε μαθει.
μετα ,συζητουσαμε που και εαν εκανα λαθος ,(για ενα λαθος βεβαια φαντασου οτι μπορει να μιλουσαμε και 2 ωρες)
καναμε και μαθηματα εξω, στον δρομο,στο δασος, παιρνωντας απο εργοστασια με σκυλια ,απο δρομους με αγελες αδεσποτων, κινηση, πανικο κλπ.
οταν τελειωσε η φαση αυτη,τον πηρα σπιτι και φυσικα καναμε καθημερινα οτι ειχαμε μαθει.
εαν ειχα καποια απορια ,το τηλεφωνο ηταν παντα εκει και παντα προθυμος στα παντα.
ε,μετα πηγαμε 3-4 φορες ακομη για λουκανικα ουσιαστικα , :D και ειδε και τον σκυλο.
εγω αυτον τον ανθρωπο τον εμπιστευομουν, δεν εφευγα δηλαδη και ειχα στο μυαλο μου οτι μπορει και να κακοποιουσε τον σκυλο, το εβλεπα, το ηξερα, ημουν σιγουρη.
το ειδα και στο αποτελεσμα ,το ζω χρονια τωρα καθημερινα.
με εμπιστευτηκε και αυτος.
υπηρξε καπου λαθος στην τακτικη απου ακολουθησαμε?

Last edited:

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Βρε παιδιά, το πολύ απλό που θέλω να πω είναι ότι μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε το επίπεδο ενόχλησης/ πόνου που προκαλούμε στο σκύλο.

Και επειδή όπως είπατε είναι θέμα πυκνότητας σώματος κλπ κλπ, η σύγκριση ανάμεσα σε ένα άνθρωπο 52 κιλών και ένα ροτ 45 για μένα δεν εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Και τέλος, ότι αν εσείς διαφωνείτε στο επίπεδο, δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο σε ποιον θα εμπιστευτείς το σκυλί σου για να εφαρμόσει ηλεκτρικό κολάρο? Θα μου πεις ναι, όπως σε όλα, απλά για μένα αυτά που διακυβεύονται δεν αφήνουν περιθώριο λάθους.

Last edited:

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Δεν είμαι πολέμιος του κολάρου. Να το καταλάβω προσπαθώ.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει κολάρο Κατερίνα. Για σένα πότε δικαιούμαι να κάνω ερωτήσεις? Αφού το χρησιμοποιήσω?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δικαιούσαι να κανείς ερωτήσεις, αλλά δεν δικαιούσαι να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα και να προκαταλαμβάνεις αυτούς που μας διαβάζουν, δημιουργώντας εντυπώσεις.
Το όρο «πόνο» τον χρησιμοποιείς κατά κόρον. Αυτό είναι συμπέρασμα και μάλιστα αυθαίρετο και όχι ερώτηση. ;)

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Χρησιμοποιώ τον όρο πόνος/ ενόχληση, τουλάχιστον στα περισσότερα ποστς μου. Για όσα δε το έχω κάνει, ανασκευάζω.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Χρησιμοποιώ τον όρο πόνος/ ενόχληση, τουλάχιστον στα περισσότερα ποστς μου. Για όσα δε το έχω κάνει, ανασκευάζω.
ειλικρινα, ουτε εγω σε καταλαβαινω.
δεν ποναει ο ηλεκτρισμος ,δεν ποναει! εχω μπει η ηλιθια με βρεγμενα παπουτσια σε υποσταθμο τιγκα στην βροχη ,απορω πως δεν εγινα παξιμαδι ,αλλα δεν πονεσα,ενοχληθηκα πολυ,τα ειδα ΟΛΑ, ναι.
μα, πως το λενε πια για να το καταλαβεις?

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Δηλαδη στην προκληση ποιου συναισθηματος βασιζεται? Δηλαδη ο σκυλος που εδειξε ο μακης και που ηταν ετοιμος να ξεσκησει τον ανθρωπο με μια απλη ενοχληση σταματησε? Εχω παθει ηλεκτροσοκ-κοτσιδα εσυ δεν το ανεφερες?- και δε μου αρεσε. Φανταζομαι οτι δεν ειναι ακριβως θεμα κιλων αλλα σκυλου και για αυτο γινεται το τεστ. Παντως για την αντιδραση στον πονο εχω να πω οτι οταν η ριτα ειχε την σπονδυλικη στηλη ,σκεφτειται πονος το κοκαλο να σου ροκανιζει το μυελο, αν εξαιρεσεις στο πρωτο σοκ και οταν ξυπνησε απο εγχειρηση ουτε που καταλαβαινα οτι πονουσε. Ουτε εκλαιγε ουτε τπτα. Ηταν αναπηρη εντελως η κυστη της ειχε ματωσει γιατι δεν ειχαμε καταλαβει οτι πρεπει να την αδειασουμε και δεν αντιδρουσε πλεον στον πονο ουτε μισο παραπονο. Για αυτο βρισκω ενδιαφερουσα την απορια της αλεξανδρας. Για αυτο δεν ειμαι σιγουρη αν πρεπει να μιλαμε για πονο η οχι. Παντως σα χαδι δεν το νιωθει,ε?οχι? εστω ενα μικρο τσιμπημα?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Βρε παιδιά, το πολύ απλό που θέλω να πω είναι ότι μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε το επίπεδο ενόχλησης/ πόνου που προκαλούμε στο σκύλο.
Οχι, είναι πολύ εύκολο - με την παρατήρηση. Τον ΤΡΟΠΟ που το αισθάνεται ναι, είναι δύσκολο, είναι σαν να λέμε ότι φανταζόμαστε ακριβώς πώς ακούει - αλλά το ΕΠΙΠΕΔΟ της ενόχλησης πάραπολύ εύκολα. Οπως ακριβως μπορείς να ξέρεις τα ΟΡΙΑ της ακοής του στο αντίστοιχο παράδειγμα που χρησιμοποίησα.

Και επειδή όπως είπατε είναι θέμα πυκνότητας σώματος κλπ κλπ, η σύγκριση ανάμεσα σε ένα άνθρωπο 52 κιλών και ένα ροτ 45 για μένα δεν εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.
Να πώ την άποψή μου για τα κιλά.
Ενας ΣΚΥΛΟΣ 50 ΚΙΛΑ 100% ενοχλείται λιότερο από ένα ΑΝΘΡΩΠΟ 50 κιλά.

Τα υπόλοιπα περί χαρακτήρα - ερεθίσματος κλπ κλπ φυσικά ισχύουν.

Εξαίρεση σκ'ύλος που έχει τρομοκρατηθεί από άσχετο στο κολλάρο στο παρελθόν - φοβικός κλπ αυτός θα αντιδράσει σαν να το σφάζεις.

Και τέλος, ότι αν εσείς διαφωνείτε στο επίπεδο, δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο σε ποιον θα εμπιστευτείς το σκυλί σου για να εφαρμόσει ηλεκτρικό κολάρο? Θα μου πεις ναι, όπως σε όλα, απλά για μένα αυτά που διακυδεύονται δεν αφήνουν περιθώριο λάθους.
Είναι. Πρέπει να είσαι μπροστά και να παρακολουθείς τί κάνει - όπως και σε όλες τις εκπαιδεύσεις που θέλεις να είσαι σίγουρος για τον τρόπο και το αποτέλεσμα. Η ζημιά με άλλες μεθόδους (πχ πνίχτη) αν εφαρμοστούν από άσχετο είναι ακόμα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από το ηλεκτρικό ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (σωματικά - ψυχολογικά).
Επίσης και η μέθοδος της θετικής ενίσχυσης μπορεί να είναι καταστροφική άμεσα αλλά κυρίως έμμεσα αν εφαρμοστεί από άσχετο.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
. Παντως σα χαδι δεν το νιωθει,ε?οχι? εστω ενα μικρο τσιμπημα?
ναι,εχεις δικιο ,δεν το αρνηθηκε κανεις.
ικανοποιημενη τωρα? φτανει? ενταξει?

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Denis με κάλυψες, σε ευχαριστώ.

Γαλάζιο εσύ μπορεί να έχεις πάθει ηλεκτροσοκ, εγώ όχι. Τόσο δύσκολο είναι να δεχτείς τη δυσκολία μου να το καταλάβω? Ας είναι. Αυτό που ήθελα να μάθω το έμαθα.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Denis με κάλυψες, σε ευχαριστώ.

Γαλάζιο εσύ μπορεί να έχεις πάθει ηλεκτροσοκ, εγώ όχι. Τόσο δύσκολο είναι να δεχτείς τη δυσκολία μου να το καταλάβω? Ας είναι. Αυτό που ήθελα να μάθω το έμαθα.
οχι,ειναι τοσο δυσκολο να δεχτω οτι εχεις επικεντρωθει τοσο πολυ σε μια μεθοδο που ειναι το ιδιο επικινδυνη η ακινδυνη ,οπως ΟΛΕΣ και της προσαπτεις και την εννοια "πονος" που αντικειμενικα δεν ισχυει.

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Αυτό το αντικειμενικά είναι που με προβληματίζει. Και γαλάζιο, μην ανησυχείς, έχω τις απορίες/ ενστάσεις μου για όλες. Απλά το συγκεκριμένο θέμα με έκανε να τις εκφράσω για το ηλεκτρικό κολάρο.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog