Θετική ή παραδοσιακή εκπαίδευση;

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24

Τον δένεις σε ένα σημείο του σπιτιού μακριά από το ψυγείο και κάνεις τη δουλειά σου , βάζεις διαχωριστικά κάγκελα με πορτούλα στην πόρτα για την κουζίνα ,παίρνεις τηλ έναν εκπαιδευτή που δεν χρησιμοποιεί βία και σε βοηθάει στο πρόβλημα.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Δηλαδή αποφεύγεις το πρόβλημα.

Αν δεν ξέρεις να το λύσης μόνος σου, ναι, καλυτέρα από το να κάνεις ζημιά στο σκύλο σου για κάτι που δεν ήξερες πώς να φερθείς

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τι θα μου προτείνει ο εκπαιδευτής που δεν χρησιμοποιεί βία να κάνω με τον σκύλο που συμπεριφέρεται έτσι λοιπόν;

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Foivo.
Πάρε τηλ τον εκπαιδευτή και ρώτα. Έχεις ακούσει τον Ivan Pavlov και τα σκυλιά του στο πείραμα που έκανε?. Στην περίπτωση αυτή εφόσον στο ψυγείο ο σκύλος βγάζει φύλαξη πρέπει να συνδεθεί το ψυγείο με κάτι θετικό και να γίνει απευαισθητοποίηση του ερεθίσματος για να μην προκαλεί φύλαξη στο ψυγείο, κάπως έτσι δουλεύει.

tsiotas nikos

Active Member
10 Δεκεμβρίου 2009
34
0
καταρχην δεν θελω να ερθω σε καμια κοντρα με κανεναν και για κανεναν λογο απλα θελω 1ον να καταλαβω γιατι να εκπαιδευσω εναν σκυλο με κλικερ για αγωνεσ μιας και στουσ αγωνεσ δεν μπορω να το χρησιμοποιήσω λογο κανονισμων 2ον ποιοσ μου εγγυαται ειδικα στο βιντεακι που καποιος ανεβασε εδω με ενα μαλινουα οτι η διαδικασια ειναι με κλικερ γιατι η ουριτσα δεν ειναι και τοσο πανω ενω υπαρχουνε βιντεο με σκυλους χωρισ κλικερ με καλυτερα αποτελεσματα.το θεμα δεν ειναι να φτασει καποιοσ να εκπαιδευσει τον σκυλο του επειδη ειναι αγριος και επιθετικος αλλα να τον εκπαιδευση για να προλαβει κατι τετοιο.και στην τελικη γιατι καθε φορα που ο σκυλοσ μου θα κανει κατι καλο αντι να του λεο μπραβο να ακουει ενα κλικ κλικ και αν ξεχασω να το παρω μαζι μου στο παρκο τι κανω περνω κουτακι κοκακολας για το κλικ κλικ?

Last edited:

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
καταρχην δεν θελω να ερθω σε καμια κοντρα με κανεναν και για κανεναν λογο απλα θελω 1ον να καταλαβω γιατι να εκπαιδευσω εναν σκυλο με κλικερ για αγωνεσ μιας και στουσ αγωνεσ δεν μπορω να το χρησιμοποιήσω λογο κανονισμων 2ον ποιοσ μου εγγυαται ειδικα στο βιντεακι που καποιος ανεβασε εδω με ενα μαλινουα οτι η διαδικασια ειναι με κλικερ γιατι η ουριτσα δεν ειναι και τοσο πανω ενω υπαρχουνε βιντεο με σκυλους χωρισ κλικερ με καλυτερα αποτελεσματα.το θεμα δεν ειναι να φτασει καποιοσ να εκπαιδευσει τον σκυλο του επειδη ειναι αγριος και επιθετικος αλλα να τον εκπαιδευση για να προλαβει κατι τετοιο.και στην τελικη γιατι καθε φορα που ο σκυλοσ μου θα κανει κατι καλο αντι να του λεο μπραβω να ακουει ενα κλικ κλικ και αν ξεχασω να το παρω μαζι μου στο παρκο τι κανω περνω κουτακι κοκακολας για το κλικ κλικ?
Καλησπερα Nικο διάβασε αυτό
http://www.dogforum.gr/v3/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7.%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-18/%CE%B7.%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7.%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF.%CE%BD%CE%B1.%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9.%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF.%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-12558/

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το κλίκερ είναι για να μαρκάρεις την επιθυμητή συμπεριφορά, κι επειδή είναι ένας σταθερός ήχος(κι όχι μεταβλητός, όπως η φωνή μας) είναι πολύ έυκολο για το σκύλο να καταλάβει ότι έκανε το επιθυμητό. Από τη στιγμή που θα συνδέσει την λέξη/εντολή με την επιθυμητή συμπεριφορά, το κλίκερ μπορεί να αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη εντολή. Άρα δεν είναι απαραίτητο, σε έναν ήδη εκπαιδευμένο σκύλο να κουβαλάς το κλίκερ, εκ΄τος κι αν θέλεις να του μάθεις μια καινούρια συμπεριφορά.

Edit:Έχει ολόκληρη θεωρεία η χρήση του κλίκερ. Ακόμα και το "κλικ" που σημαίνει "μπράβο, μόλις έκανες σωστά αυτό που σου ζήτησα" έχει θεωρία, δεν γίνεται αυτόματα. Είναι αυτό που λέγεται, αν θυμάμαι καλά " φόρτισμα του κλικερ"

To να πάρουμε ένα κλικερ και να κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι, σίγουρα δεν εξασφαλίζει καλά αποτελέσματα. Οπώς και με τον πνίχτη, το κλίκερ είναι εργαλείο εκπαίδευσης. Κάποιος πρέπει να σου δείξει το σωστό τρόπο

Last edited:

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
balaso, συζήτηση κάνουμε. Έχεις καταλάβει πλέον ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σωστή εκπαίδευση μόνο με θετική, ούτε αποκλειστικά με αρνητική. Αν θες να έχεις σοβαρό αποτέλεσμα όλα χρειάζονται την στιγμή που χρειάζονται και πάντα ανάλογα το σκυλί.

Στο παράδειγμα μου τι λένε τελικά τα βιβλία που έχεις διαβάσει?
Λένε πως να εκπαιδεύεις σκυλιά που έχουν ανάγκη απο εκπαίδευση ή απλά εξηγούν πως να κάθονται και να ξαπλώνουν?

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Σαφώς είναι καλό και το μπράβο, απλά το κλίκερ μπορεί να έχει πιό ξεκάθαρα, και κατά συνέπεια πιό γρήγορα αποτελέσματα, αφού ο ήχος του δεν έχει διάρκεια και δεν επηρεάζεται από την διάθεσή μας. Αλλά σίγουρα κάνει και το μπράβο δουλειά. Εγώ, που έχω χάσει το κλίκερ μου, όταν θέλω να μάθω ένα καινούριο τρικ στο σκύλο μου, μπράβο του λέω και πιάνει.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ο Bart Bellon είχε πει ότι το κλίκερ δημιουργει μια επικίνδυνη ρουτίνα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βαρεμάρα στο σκυλί ή να το κάνει να συσχετίσει αυτό το άσχημο ουδέτερο άψυχο ήχω ως μια λιχουδιά. Με λίγα λόγια όταν ο σκύλος δεν ξέρει τι το περιμένει η έκπληξη έχει μεγαλύτερη σημασία και αντίκτυπο.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
BiggBilly γι'αυτό ακριβώς το λόγο χρησιμοποιείται στην αρχή, μέχρι να κατλάβει ο σκύλος την αντιστοιχία λέξη/κίνηση..

Superman το μπράβο το χρησιμοποιώ και σαν επιβράβευση αυτή καθεαυτή, όχι μόνο σαν μαρκάρισμα συμπεριφορας

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
balaso, συζήτηση κάνουμε. Έχεις καταλάβει πλέον ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σωστή εκπαίδευση μόνο με θετική, ούτε αποκλειστικά με αρνητική. Αν θες να έχεις σοβαρό αποτέλεσμα όλα χρειάζονται την στιγμή που χρειάζονται και πάντα ανάλογα το σκυλί.

Στο παράδειγμα μου τι λένε τελικά τα βιβλία που έχεις διαβάσει?
Λένε πως να εκπαιδεύεις σκυλιά που έχουν ανάγκη απο εκπαίδευση ή απλά εξηγούν πως να κάθονται και να ξαπλώνουν?

Τα βιβλία λένε ορισμένα πράγματα όχι όλα.Αν θες να δεις πως λειτουργεί ,καλο βιβλίο είναι του morgan spector ''clicker training for obedience''. και το quick clicks

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Καλό είναι να διαβάζουμε κάποια πράγματα και να μιλάμε με ανθρώπους που τα κατέχουν απο κοντά για κάποια συγκεκριμένα θέματα και όχι να βγάζουμε συμπεράσματα επειδη καποιος άσχετος με το θέμα μας το είπε.
Διαβασες ο φύλος μας ποιο πάνω που κατεβαίνει και σε αγώνες πως δουλεύη με το κλίκερ?

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Και εγώ δεν πολυσυμφώνω με τη χρήση του κλικερ συνέχεια. Χάνεται όλη η ουσία του bravo και του τόνου της φωνής με την οποία μπορείς να μεταδώσεις πολύ περισσότερα. Καλό εργαλείο αλλά όχι πάντα. Υπάρχει και το ταλέντο του εκπαιδευτή που μπορεί να μεταδώσει πολύ περισσότερα με τη φωνή του.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Και εγώ δεν πολυσυμφώνω με τη χρήση του κλικερ συνέχεια. Χάνεται όλη η ουσία του bravo και του τόνου της φωνής με την οποία μπορείς να μεταδώσεις πολύ περισσότερα. Καλό εργαλείο αλλά όχι πάντα. Υπάρχει και το ταλέντο του εκπαιδευτή που μπορεί να μεταδώσει πολύ περισσότερα με τη φωνή του.
Το κλίκερ είναι για να πιάσεις την συμπεριφορά και χρησιμοποιείται μονο στα αρχικά στάδια,επιβάλεται να φυγει γρηγορα, για να μη κάνει συσχετισμο της εντολής μονο με κλίκερ.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Αλλά ξεφεύγουμε από την διόρθωση ανεπιθυμητης συμπεριφοράς...

Μια παγιομένη κι ανεπιθύμητη συμπεριφορά, που δεν μπορουμε να αποφύγουμε τις συνθηκες που τη δημιουργούν... Πως τη διορθώνει ο μέσος χειρηστής? Που δεν κατοικει Αθήνα...