Θα ταιριάξω με ενα cane corso ?

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Καλησπέρα,
επανέρχομαι στο θέμα μετά απο 4 μήνες με έναν προβληματισμό. Σε αυτό το διάστημα που μεσολάβησε ψάχνω γραμμές κλπ. Πολλές φορές έβλεπα φωτογραφίες και δεν μπορούσα να αναγνωρίσω αν είναι corso ή οχι.
Χτυπάς στο google και σου βγάζει 6,7+ εκτροφεία cane corso. Βλέπω τα σκυλιά, συγκρίνω τα κεφάλια με το πρότυπο, μετά τα συγκρίνω μεταξύ τους... η διαπίστωσή μου είναι :
Τα περισσότερα κεφάλια αποκλίνουν απο το πρότυπο ειδικά στη μουσούδα. Καμία σχέση με 1:2 η αναλογία. Τα περισσότερα έχουν πιο έντονο stop και μοιάζουν με boxer. Άλλα έχουν πολύ μακρυά μάγουλα και άλλα πιο κοντά, έχουν πιο πλατύ κούτελο, άλλα έχουν πολλές ζάρες ανάμεσα στα μάτια (και μοιάζουν με buulmastif) και άλλα πολύ χαλαρό κάτω βλέφαρο. Το απίστευτο είναι οτι τα περισσότερα απο αυτά έχουν κ κάποιους τίτλους. (οι περισσότεροι τίτλοι βέβαια είναι όταν τα σκυλιά είναι μικρά σε ηλικία, τα οποία δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παίζει να συγχωρούνται αποκλείσεις καθώς κάθε κριτής φαντάζεται πως μόλις μεγαλώσει θα έχει εκείνο κ το άλλο χαρακτηριστικό κλπ κ έτσι δίνουν τα βραβεία. Παίζει αυτό ?)
2 εκτροφεία είναι αυτά που κατά τη γνώμη μου έχουν μια ομοιογένεια στα σκυλιά τους.
Πως γίνεται να υπάρχουν τόσο έντονες διαφορές?
Εγω κάνω λάθος ή αυτό που βλέπω υπάρχει ?

Εγω ψάχνω ενα σκύλο που να μοιάζει πολύ με αυτόν της 1ης φωτό. Με σωστό μήκος ρύγχους, νορμάλ μάγουλα, χωρίς υπερβολικές ζάρες, με ανοιχτά ρουθούνια και αμυγδαλωτά σε σχήμα μάτια.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μοιάζει με τον σκύλο της 2ης φωτό.

(και οι 2 φωτό είναι τυχαίες απο αναζήτηση στο internet, δεν τα ξέρω τα σκυλιά)

Attachments

Χριστόφορος_Καρ

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2015
510
445
Αθήνα
στα μάγουλα ίδια μου φαίνονται, η μόνη διαφορά που βλέπω είναι στο άνω μέρος ανάμεσα στα μάτια ψιλά το 2ο είναι πιο ζαρωμένο.

Elohim

Member
19 Ιουνίου 2014
5
2
38
καλησπέρα και απο μένα. εγω προσωπικα ειμαι εξισου μπερδεμενος με σενα. εχει αναφερθει και παλαιότερα και αν θυμάμαι και καλά απο τον @east49. υπάρχουν corso που boxerizoun. αν με ρωτας καθως δεν ειμαι κριτης δε θα σου τα απορρίψω άλλα για καποιυς δεν ειναι corso. επειδη και εγω ειμαι ακομα στη φαση αναζητησης,προσφατα έπεσα corso θυληκο με τίτλο και πιστεψε με μου θυμιζε σε σωματικη διαπλαση bull terier. σε καθε περιπρωση καταληγω οτι η υπερβολική ζητηση οδηγησε και σε αυτες τις διαφοροποιησεις. για μενα καθε ρατσα εχει τα χαρακτηριστικα της και ειτε μορφολογικα ειτε σε ταπεραμεντο. δυστυχως ενα κουταβι δε ξερεις πως θα εξελιχθει μορφολογικα και σα γνωμονα εχεις παντα τους γονεις.

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Ας μην συγκρίνουμε και αυτά που βλέπουμε στο δρόμο καθώς δεν ξέρουμε αν είναι όντως corso ή byb κλπ. Αν το κάνουμε θα μας βγουν τα μάτια.
Εδω υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε πεντιγκράτα σκυλιά...
Τι και αν δείς γονείς, αφού τα σκυλιά δεν είναι πιστές αντιγραφές αυτών. Και πάλι παίζεις με τις πιθανότητες. Μπορεί να βγεί .. μπορεί και οχι.
Ισως φταίει που η φυλή αναγνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα και ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί το κεφάλι. Και λέω το κεφάλι γιατί αφενώς εκεί εντοπίζω τις μεγαλύτερες διαφορές, αφετέρου στο σώμα πάνω κάτω είναι όλα ίδια (άσχετα με το μέγεθος του σώματος, το σουλούπι είναι λίγο η πολύ το ίδιο ή το δικό μου απαίδευτο μάτι δεν εντοπίζει διαφορές).
Μου θυμίζει λίγο τη κατάσταση στα Ελληνικά ποιμενικά. Παίρνεις ένα κουτάβι απο ΟΦΕΠ και μπορεί να βγεί... μπορεί και να μη βγεί, θα μάθουμε μετά απο 1,5 - 2 χρόνια. Με την τεράστια διαφορά οτι το κουτάβι ΕΠ κοστίζει περίπου το 1/6 του corso.

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
Επειδη ειχα και εγω διαφορες αποριες για τη δικη μου φυλη, αυτο που εχω να σου πω ειναι...επισκεψου τα εκτροφεια :)
Καμια σχεση ο σκυλος απο κοντα και ο σκυλος στις φωτογραφιες. Ακομα και αν δεν εχεις καταληξει σε διαφορα πραγματα, το να δεις απο κοντα τα σκυλια ειναι πολυ διαφορετικο.

Και με την ευκαιρια συζητας και με τους εκτροφεις, διασταυρωνεις τα λεγομενα τους κτλ κτλ κτλ

Παρακολουθω το θεμα σου και τις κινησεις σου, καλα κανεις και το ψαχνεις και επειδη ειδα οτι το εγραψες, συνεχισε να ρωτας, δε γινεσαι κουραστικος, υπαρχουν και χειροτερα.......:p

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Το σκέφτηκα κ αυτό @zenio . Λογικά θα υπάρχει διαφορά απο κοντά αλλά στις λεπτομέρειες. Το σκυλί με την τεράστια κεφάλα τύπου ddb ή αυτό που μποξεροφέρνει ... πόσο ν αλλάξουν απο κοντά..

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
Οταν ειχα παρομοιες αποριες μου ελεγαν πανε απο κοντα και επεμεναν. Πλεον οχι απλα λεω το ιδιο, αλλα το τονιζω! Ειναι παρα μα παρα πολυ σημαντικο για εμενα. Ειναι αλλο πραγμα

Χρειαζεται να συνηθισει το ματι σου να βλεπει και οσο μπορει να "βλεπει", οποτε ναι λιωσε λιγο στις εικονες απο το ιντερνετ, απο εκτροφεια απο εκθεσεις κτλ κτλ κτλ ωστε οταν πας εκει οσο γινεται να "δεις" πραγματα. Το προτυπο να υποθεσω το εχεις ετσι;

• Like
Reactions: mareco and Pepev50

cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
μα η ιδια η καταστροφη της φυλης απο τους Ιταλους ξεκινησε που ριξανε αιματα απο αλλες φυλες να πετυχουν σαγονια και μουσουδια, τωρα αποτι ακουω η μοδα ειναι να μικρυνει το κορσο και να μαζεψει οπως επισης να χασει και την αψαδα του και το εντονο ταπεραμεντο ωστε να μπει στα διαμερισματα και γενικα να ανταπεξελθει ευκολοτερα σε αστικο περιβαλλον (που εκει ειναι τα λεφτα και το μεγαλυτερο αγοραστικο κοινο) οπως και ναχει θα υπαρχουμε παντα εστω και λιγοι που θα θαυμαζουμε και θα επιλεγουμε rustico γραμμες σεβομενοι την παραδοση αλλα και την εργασιακη δυνατοτητα της φυλης αυτης...

Last edited:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Φυσικα κ υπαρχουν corso που δεν θυμιζουν corso αλλα boxer η bullmastiff.
Φυσικα ομως υπαρχουν ακομα πολλα κ καλα corso.
Εξαρταται που ψαχνεις να βρεις αυτο που θες.....

Εξω στην πατριδα τους οι επιλογες ειναι παρα παρα πολλες. Εμενα (που καταστραφηκα κ εφτασα να μαθω κ Ιταλικα) μου πηρε 5 χρονια να παρω την αποφαση να κοιταξω εξω. Αν ειχα λεφτα θα ειχα παρει μια ντουζινα τυπικοτατα cane corso παραδοσιακης εκτροφης.
Εδω τα πραγματα ειναι πολυ πολυ ποιο δυσκολα. Παρ ολα αυτα υπαρχουν καλα σκυλια κ εδω.

Αυτο που ψαχνεις ομως ξερω σιγουρα οτι δεν θα το βρεις σε σκυλια που εχουν τιτλους πολυπρωταθλητων, αλλα σε παραδοσιακες γραμμες που δεν θα διαπρεψουν στα σαλονια.

Ο λογος που το πραγμα ξεφυγε δεν εχει να κανει με την προσφατη αναγνωριση αλλα με την υπερτυπικοτητα στις εκθεσεις συν κατι μαυρα σημεια στο προτυπο που ερμηνευτηκαν λαθος μεσα στα χρονια...... Συν την ηλιθια ζητηση βεβαια που βοηθησε στον αμεσο εκφυλισμο.

Τεσπα, καλο ψαξιμο κ καλη τυχη γιατι θα την χρειαστεις.

Υ. Γ. Μην αμφιβαλλεις πως αν οι γονεις ειναι οπως πρεπει (σωστες αναλογιες, σωστη αναπνοη, σωστα ματια, χωρις περιττα πετσομαγουλα, σωστο ΔΑΓΚΩΜΑ) κ κρατανε απο rustic γραμμες ΕΤΣΙ θα βγει κ το κουταβι......! Καποια χαρακτηριστικα δεν αλλαζουν απο μονα τους στο χρονο κ η εκφραση κ ο χαρακτηρας του σκυλου παραμενει αναλοιωτα.....

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Ειναι ακρως ενδιαφερον να παρακολουθει κανεις την αλλαγη των φυλων και πως μπορει η ανθρωπινη παρεμβαση να βελτιωσει η να καταστερψει. Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι πως μεσα σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα, σε σχεση με τη φυσικη εξελιξη, μπορει να δημιουργηθει και να καθιερωθει μια φυλη. Αυτο ειναι και καλο και κακο. Το κακο ειναι πως αν περασει καποιο γενετικο ελαττωμα ειναι παρα πολυ δυσκολο να αποβληθει.

akis1323

Active Member
28 Απριλίου 2017
29
18
Ένα κουκλί σαν την αριστερή φωτογραφία έχω και εγώ αλλα σε μπλέ. Αν θες να σου προτείνω κάποιο εκτροφείο που εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια και έχει σουπερ σκύλους και με ωραίο τεπεραμέντο στείλε μου προσωπικό μήνυμα.

Ευχαριστώ.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ειναι ακρως ενδιαφερον να παρακολουθει κανεις την αλλαγη των φυλων και πως μπορει η ανθρωπινη παρεμβαση να βελτιωσει η να καταστερψει. Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι πως μεσα σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα, σε σχεση με τη φυσικη εξελιξη, μπορει να δημιουργηθει και να καθιερωθει μια φυλη. Αυτο ειναι και καλο και κακο. Το κακο ειναι πως αν περασει καποιο γενετικο ελαττωμα ειναι παρα πολυ δυσκολο να αποβληθει.

Μια κουβεντα που μου εχει μεινει στο μυαλο κ ειχε σχεση με ακριβως αυτο, ειναι η εξης:

Ολα εχουν να κανουν με βαση το τι εκτρεφεις κ γιατι. Με βαση αυτο θα βρεις τα χαρακτηριστικα στα οποια δεν κανεις καμια παραχωρηση και αυτα στα οποια συμβιβαζεσαι. Αν εκτρεφεις με βαση την λειτουργικοτητα (την εργασια κατ επεκταση) θες εναν αρτια ανατομικα σκυλο, με τα χαρακτηριστικα που επιτελουν την εργασια του κ συμβιβαζεσαι με αλλα που ειναι δευτερευοντα κ αφορουν κυριως την εμφανιση.

Απο την δικη μου εμπειρια το cane corso στο περιβαλλον του εχει παραμεινει το ιδιο πολλα χρονια τωρα, τουλαχιστον απο τις αρχες του '80 που υπαρχουν στοιχεια, μεχρι σημερα που υπαρχουν ζωντανα δειγματα......

• Like
Reactions: vasgial

AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Ειναι ακρως ενδιαφερον να παρακολουθει κανεις την αλλαγη των φυλων και πως μπορει η ανθρωπινη παρεμβαση να βελτιωσει η να καταστερψει.
Θα μπορούσες να μου υποδείξεις έστω και μία φυλή σκύλου που να βελτιώθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση ; Προσωπικά δεν πάει το μυαλό μου σε κάποια. Ακόμη κι αν υπάρχει, μπορώ να σου αντιτάξεω 10 που καταστράφηκαν για κάθε 1 που βελτιώθηκε. Όλα τα πατριωτικά των εκτροφέων οτι βελτιώνουν τη φυλή με κάθε γέννα κλπ , τα ακούω βερεσέ. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ....

(off topic σχόλιο και άσχετο, μην μπείτε στον κόπο να απαντήσετε)

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Θα μπορούσες να μου υποδείξεις έστω και μία φυλή σκύλου που να βελτιώθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση ; Προσωπικά δεν πάει το μυαλό μου σε κάποια. Ακόμη κι αν υπάρχει, μπορώ να σου αντιτάξεω 10 που καταστράφηκαν για κάθε 1 που βελτιώθηκε. Όλα τα πατριωτικά των εκτροφέων οτι βελτιώνουν τη φυλή με κάθε γέννα κλπ , τα ακούω βερεσέ. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ....

(off topic σχόλιο και άσχετο, μην μπείτε στον κόπο να απαντήσετε)
Μου ζητάς να σου πω μια. Η πλειοψηφία των φύλλων έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του λίγες είναι αυτές που χαρακτηρίζονται πρωτόγονες.
Μέχρι να πετύχει το επιθυμητό και να καθιερωθεί μια φυλή μιλάμε για βελτίωση.
Το κακό γίνεται αργότερα και ειδικά αν μια φυλή γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, μπουν πολλοί στο παιχνίδι, αρχίσει να κατεβαίνει σε εκθέσεις και να επιβραβέυονται χαρακτηριστικά που οδηγούν στον εκφυλισμό, πχ υπέρβαρα, κοντοπόδαρα, περίσσια δέρματος κτλ. Τότε γίνεται το κακό.
Υπάρχει αυτό το κρίσιμο σημείο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Θα μου πεις πιο είναι αυτό;
Η απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία και κατά συνέπεια στην ευζωία του σκύλου. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι παρεμβάσεις που απομακρύνουν το σκύλο από τον αρχικό του χαρακτήρα.

• Like
Reactions: AGRIAN

AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Μου ζητάς να σου πω μια. Η πλειοψηφία των φύλλων έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του λίγες είναι αυτές που χαρακτηρίζονται πρωτόγονες.
Μέχρι να πετύχει το επιθυμητό και να καθιερωθεί μια φυλή μιλάμε για βελτίωση.
Το κακό γίνεται αργότερα και ειδικά αν μια φυλή γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, μπουν πολλοί στο παιχνίδι, αρχίσει να κατεβαίνει σε εκθέσεις και να επιβραβέυονται χαρακτηριστικά που οδηγούν στον εκφυλισμό, πχ υπέρβαρα, κοντοπόδαρα, περίσσια δέρματος κτλ. Τότε γίνεται το κακό.
Υπάρχει αυτό το κρίσιμο σημείο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Θα μου πεις πιο είναι αυτό;
Η απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία και κατά συνέπεια στην ευζωία του σκύλου. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι παρεμβάσεις που απομακρύνουν το σκύλο από τον αρχικό του χαρακτήρα.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν εκφράστηκα εγώ σωστά : προφανώς αναφέρομαι στην ανθρώπινη παρέμβαση τις τελευταίες δεκαετίες, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις και εσύ.

• Like
Reactions: vasgial

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Μια κουβεντα που μου εχει μεινει στο μυαλο κ ειχε σχεση με ακριβως αυτο, ειναι η εξης:

Ολα εχουν να κανουν με βαση το τι εκτρεφεις κ γιατι. Με βαση αυτο θα βρεις τα χαρακτηριστικα στα οποια δεν κανεις καμια παραχωρηση και αυτα στα οποια συμβιβαζεσαι. Αν εκτρεφεις με βαση την λειτουργικοτητα (την εργασια κατ επεκταση) θες εναν αρτια ανατομικα σκυλο, με τα χαρακτηριστικα που επιτελουν την εργασια του κ συμβιβαζεσαι με αλλα που ειναι δευτερευοντα κ αφορουν κυριως την εμφανιση.

Απο την δικη μου εμπειρια το cane corso στο περιβαλλον του εχει παραμεινει το ιδιο πολλα χρονια τωρα, τουλαχιστον απο τις αρχες του '80 που υπαρχουν στοιχεια, μεχρι σημερα που υπαρχουν ζωντανα δειγματα......
Η εμφανιση και η λειτουργικοτητα στο μυαλο μου ειναι εννοιες ταυτοσημες. Δεν θα επρεπε να υφισταται τετοιος διαχωρισμος.

Minastse

Member
30 Ιουλίου 2016
6
1
36
Ένα κουκλί σαν την αριστερή φωτογραφία έχω και εγώ αλλα σε μπλέ. Αν θες να σου προτείνω κάποιο εκτροφείο που εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια και έχει σουπερ σκύλους και με ωραίο τεπεραμέντο στείλε μου προσωπικό μήνυμα.

Ευχαριστώ.[/QUOκαλησπερα εχω και εγω ενα κανε κορσο και θελω ν κανω μερικες ερωτησεις

cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
καλησπερα. ειμαι και εγω κατοχος ενος κανε κορσο και εχω μερικες αποριες
καλησπερα, ανοιξε ενα καινουριο τοπικ και κανε μας μια παρουσιαση, θα χαρουμε να βοηθησουμε

σαν τηλεφωνητρια στην κοσμοτε ακουστηκε το τελευταιο, τεσπα, γραψε εκει οτι απορια εχεις