Προσωπικά επιλέγω να μιλάω την ''γλώσσα'' τους(των σκύλων) για να είμαι κατανοητός (είμαι της παραδοσιακής)......αν επιλέξω άλλους τρόπους δεν ξέρω αν θα με καταλάβει, μπορεί και να με κάταλάβει , δεν το αποκλείω αλλά δεν ρισκάρω να μην πάρει σωστά το μηνυμα που θέλω να του περάσω. Επισης , θεωρώ ότι η ''γλώσσα'' τους έχει άμεσα αποτελέσματα . Το τελειώνεις εκείνη την στιγμή ...Τέλος.
Ρώτησες για την κοπέλα σου και θα σου πω την δικιά μας περίπτωση.
Η συμπεριφορά της κοπέλας σου πρέπει να είναι ίδια με την δικιά σου και η δική σου ίδια με της κοπέλας σου(αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας βλέπει το ίδιο), δηλαδή , οι κανόνες να είναι ίδιοι μεσα στο σπίτι , είτε είσαι εσύ είτε η γυναίκα σου.
Θα σου πω ενα παράδειγμα για να μη λέμε αερολογίες και να δεις, τι συνέβη στη γυναίκα μου όταν σε ίδιο περιστατικό ενεργούσαμε διαφορετικά.
Απο κάποια ηλικία και μετά ο Arrigo όταν έβγαινε που και που στο μπαλκόνι και έβλεπε σκύλο ή γατα να περνάει από κάτω νόμιζες θα ρίξει το μπαλκόνι. 'Οταν γινόταν αυτό έβγαινα στο μπαλκόνι και του έλεγα ''Μέσα'' αυτός δεν εκτελούσε πάντα , μερικές φορές γυρνούσε με κοιτούσε και με γρύλιζε δεν εκτελούσε και συνέχιζε αυτό που κάνει. Εγώ τον έπιανα από το λουρί τον έβαζα μέσα και έκανε B.Y. δέκα λεπτά και μετά τον άφηνα μέσα φυσικά , δεν έβγαινε έξω ξανά.
Όταν έβγαινε η γυναίκα μου και τον έλεγε ''Μέσα'' αυτός είχε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, ότι έκανε και σε εμένα , δεν εκτελούσε πάντα και γυρνούσε την κοιτούσε, γρύλιζε και συνέχιζε αυτό που κάνει.Η γυναίκα μου τον έπιανε από το λουρί και τον έβαζε μέσα αλλά δεν τον έκανε Β.Υ. , απλά τον έβαζε μέσα στο σπίτι και δεν τον έβγαζε έξω ξανά . Της έλεγα ,''δεν είναι σωστή η συμπεριφορά του , να γρυλίζει ,......δώστου και μερικές εντολές , σήκω , κάτσε , κάτω, ...5-10 λεπτά για να καταλάβει ότι εσύ δίνεις εντολές και αυτός εκτελεί, δεν αρκεί μόνο τον έβαλες μέσα και σταμάτησε'' και μου έλεγε ...'' Έλα ρε κουτάβι είναι ακόμα , δεν τον κόβει ...'' και κάτι τέτοια.. όντως τότε ήταν 8-10-14 μηνών ίσως και λίγο πιο μςγάλος, δεν θυμάμαι ακριβώς, μέσα στην τρέλα της εφηβείας ...τότε κάνουν τις μ@λκς. Σημαντική περίοδος κυρίως για τα αρσενικά 10 έως 24 μηνών ίσως και έως 36μηνών γιατί πολλά αργούν να ωριμάσουν.
Μια μέρα εγώ ήμουν στην δουλειά, η γυναίκα μου σπίτι και τον έβγαλε για λίγο στο μπαλκόνι(2 ος όροφος)......δεν ξέρω τι πέρασε από κάτω , άρχισε αυτός να κάνει σαν τρελός . Βγαίνει η γυναίκα μου έξω και του λέει ''Μέσα'' αυτός δεν εκτελεί και κάνει όπως τις άλλες φορές , την κοιτάει γρυλίζει και συνεχίζει αυτό που κάνει .... τοτε τον πιάνει από το λουρί για να τον βάλει μέσα όπως κάθε φορά και αυτός αρχίζει να πηδάει για να τον αφήσει, τον βάζει μέσα αλλά τον αφήνει και μόλις τον αφήνει αρχίζει να ανεβαίνει με τα δυο πόδια πάνω της και να γρυλίζει......100% εκδήλωση κυριαρχίας .
Η γυναίκα μου αντέδρασε σωστότατα ..... έβγαλε το γόνατο μπροστά και προχωρούσε προς τα πανω του, όταν σηκωνόταν αυτός χτυπούσε με το στηθος του στο γόνατο και συγχρόνως έχανε και έδαφος.(φυσικά και δεν δάγκωσε αλλά την γρατσούνισε με τα νύχια του). Τον στρίμωξε σε μια γωνία και τον έβαλε στο κάτσε. Κάθισε μπροστά του και δεν τον άφησε να κουνηθεί , σε κάποια δευτερόλεπτα χωρίς εντολή έκανε το κάτω και μετά του έκανε B.Y. για δεκα λεπτά . Με πήρε τηλέφωνο κατα αγχωμένη , στενοχωρημένη , γρατσουνισμένη και απελπισμένη....αλλά κερδισμένη!! ..... Αν το άφηνε θα ήταν χαμένη με την έννοια της θέσης στην ιεραρχία! Αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα ....ίσως να του έδωσε αυτή το δικαίωμα να δοκιμάσει από την συμπεριφορά της , στις προηγούμενες φορές...... ίσως και όχι , απλά γιατί έψαχνε αφορμή να ανεβεί στην ιεραρχία.
Εγώ αν ήμουν στη θέση της θα τον ''σβέρκωνα'' αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο για μια γυναίκα να το κάνει σε έναν σκύλο 55+ κιλά.
Θα μου πεις ....αποτέλεσμα είδε και η γυναίκα σου χωρίς να τον ''σβερκώσει''....διαφωνώ γιατί και αυτό ''σβέρκωμα'' είναι . Δεν είναι απευαισθητοποίηση κ.α. .... Το τελείωσε εκεί με επιβολή κυριαρχίας.
Αυτό είναι προσωπική εμπειρία και δεν είναι με τίποτα κανόνας.
Είναι όμως ένα γεγονός και όχι θεωρία.
Επίσης , τίποτα δεν είναι δεδομένο ..... ότι αν κάνεις ''αυτό'' ο σκύλος θα κάνει ''αυτό'' ή αν κάνεις ''αυτό'' ο σκύλος θα κάνει ''το άλλο''.
Αυτό , δούλεψε στην περίπτωση της γυναίκας μου αλλά δεν σημαίνει ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλα τα σκυλιά ή με όλους του ιδιοκτήτες*.... Γιατί 1ον δεν ξέρουμε το παρελθόν τους και πόσο προχωρημένη είναι η αρνητική συμπεριφορά του σκύλου και ..2ον ο κάθε ιδιοκτήτης είναι διαφορετικός αλλά και ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός.
*Για αυτούς που ξέρουν τι κάνουν και πότε να το κάνουν θα έχει αποτελέσματα.
Κανένας δεν ξεκίνησε ξέροντας τα πάντα.
Αν στο μέλλον έχεις θεματάκια με τον σκύλο σου και δεν ξέρεις να τα διορθώσεις, καλό θα είναι να απευθυνθεις σε έναν επαγγελματία , είτε είναι της παραδοσιακής είτε της θετικής , εσύ θα το αποφασίσεις, δικός σου θα είναι ο σκύλος, πρόσεχε όμως, να μη πειραματιστεί πάνω σε εσένα και τον σκύλο σου.
Αν ξέρεις, διόρθωσέ τον μόνος σου.
Και κάτι ακόμα, λιγο άσχετο αλλά σημαντικό.
Δεν θα δαγκώσει ποτέ ένας σκύλος χωρίς να έχουν προηγηθεί κιάλλα θέματα κατά καιρούς που δεν τα έδωσε σημασία ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Ποτέ στα καλά καθούμενα .....έτσι γιατί του ήρθε μια μέρα επειδή τον ζόρισες παραπάνω να σε δαγκώσει ...ΠΟΤΕ , να σε γρυλίσει (σε δοκιμάζει πρώτα) ΝΑΙ μπορεί !
Αυτό είναι το κλειδί.... γρυλίζει το ''κουτάβι'' και λέει ο άλλος ''α τι χαριτωμένο , με γρύλισε'' δεν το δίνει σημασία....του ρίχνει και ένα χάδι από την άγνοια του και να πως επιβραβεύει την ενέργεια του σκύλου του .....Την επόμενη φορά όμως ο σκύλος θα κάνει ένα βήμα παραπάνω και την μεθεπόμενη θα πουν '' ααα αυτός ο σκύλος στα καλά καθούμενα δάγκωσε τον ιδιοκτήτη του ...ή την γυναίκα του...ή το παιδί του!!!
Διάβασε τον (μελλοντικό) σκύλο σου.
Υ.Γ.
1) Eίχα και εγώ θεματακια με τον σκύλο μου τα οποία, πολλά διόρθωσα μόνος μου με τον καιρό και κάποια άλλα πήγα όταν ήταν 2.5 χρονών σε επαιδευτή γιατί εκ΄των πραγμάτων κάποια θέματα συμπεριφοράς δεν μπορείς να τα διορθώσεις στον δρόμο με φίλους ή με σκύλους φίλων .
2) Και η γυναίκα μου είναι τις παραδοσιακής εκπαίδευσης πλέον (παλιά ήταν της θετικής) μετά απο το αποτέλεσμα που είδε στην δικιά μου περίπτωση αλλά και από αυτό που έζησε και αντιμετώπισε. Πριν συμβεί οτιδήποτε πήγαμε μαζί και μιλησε με θετικούς και παρακολουθήσαμε σεμιναρια θετικής εκπαίδευσης , εκείνο το διάστημα πήγαμε και μίλησε και με παραδοσιακό εκπαιδευτή, δεν είδε μόνο την μια πλευρά. Αργότερα επέλεξε μόνη της να δουλέψει με παραδοσιακό.
Εσύ μπορεί να κάνεις το αντίθετο γιατί θα σε γεμίζει περισσότερο και να δεις εξίσου καλά αποτελέσματα . Θεωρώ όμως ότι η θετική εκπαίδευση έχει ταβάνι.
3) Όλα αυτά μπορεί να μην τα χρειαστείς γιατί ο σκύλος σου μπορεί να έχει άλλον χαρακτήρα ή μπορεί να σου είναι και εντελώς αδιάφορα.
4) Δεν είχα και δεν έχω καμία πρόθεση να πάω την συζήτηση στο Θετική και Παραδοσιακή Εκπαίδευση. Δεν μπόρεσα να το αποφύγω όμως . Ειπα απλά την εμπειρία μας και την άποψή μας πάνω σε τέτοια θέματα.