Θα ταιριάξω με ενα cane corso ?

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Εχεις απόλυτο δίκιο. Δεν θέλω να κάνω κανένα πείραμα, γι' αυτό οι τόσες ερωτήσεις-απορίες. Ούτε λάστιχα στο αμάξι μου δεν αλλάζω αν δεν κάνω μια σωστή έρευνα, πόσο μάλλον ένα σκύλο.
Δεν θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου ή στους γύρω μου κάτι.
Αν ίσχυε αυτό θα ήμουν άλλος ένας ο οποίος θα ρώταγε αν φυλάνε καλά και θα το πάρω απο φίλο με 200€, και πως σας φαίνονται αυτά τα σκυλιά στις φωτό.. είναι κόρσο? και κοίτα ο πατέρας έχει δαγκώσει κροκόδειλο και είναι 65 κιλά. Και σεις θα με λέγατε μάλλον ακατάλληλο κλπ κλπ εγω θα τσαντιζόμουν και δεν θα ξαναγραφα (χαχαχα). Οχι genie καμία σχέση, δεν είμαι τέτοιος. Να μάθω θέλω, για να μην κάνω λάθος και μετά τρέχω.. (αλήθεια παίζει να αλλάξει ιδιοκτήτη και σπίτι ενα ενήλικο corso? χλωμό το βλέπω..)
Οι ευθύνες του σκύλου θα μπούν μέσα στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό. Τώρα αν μια μέρα πάνε όλα ανάποδα και ο σκύλος βγεί μόνο μια ώρα βόλτα δε νομίζω να είναι και τόσο τραγικό. Ακόμα έχω φροντίσει το σπίτι να ναι δίπλα στην εργασία μου.

Παρακαλώ συνεχίστε με δύσκολες ερωτήσεις και προβληματισμούς.. αυτά είναι που θέλω να μάθω :)

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Εχεις απόλυτο δίκιο. Δεν θέλω να κάνω κανένα πείραμα, γι' αυτό οι τόσες ερωτήσεις-απορίες. Ούτε λάστιχα στο αμάξι μου δεν αλλάζω αν δεν κάνω μια σωστή έρευνα, πόσο μάλλον ένα σκύλο.
Δεν θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου ή στους γύρω μου κάτι.
Αν ίσχυε αυτό θα ήμουν άλλος ένας ο οποίος θα ρώταγε αν φυλάνε καλά και θα το πάρω απο φίλο με 200€, και πως σας φαίνονται αυτά τα σκυλιά στις φωτό.. είναι κόρσο? και κοίτα ο πατέρας έχει δαγκώσει κροκόδειλο και είναι 65 κιλά. Και σεις θα με λέγατε μάλλον ακατάλληλο κλπ κλπ εγω θα τσαντιζόμουν και δεν θα ξαναγραφα (χαχαχα). Οχι genie καμία σχέση, δεν είμαι τέτοιος. Να μάθω θέλω, για να μην κάνω λάθος και μετά τρέχω.. (αλήθεια παίζει να αλλάξει ιδιοκτήτη και σπίτι ενα ενήλικο corso? χλωμό το βλέπω..)
Οι ευθύνες του σκύλου θα μπούν μέσα στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό. Τώρα αν μια μέρα πάνε όλα ανάποδα και ο σκύλος βγεί μόνο μια ώρα βόλτα δε νομίζω να είναι και τόσο τραγικό. Ακόμα έχω φροντίσει το σπίτι να ναι δίπλα στην εργασία μου.

Παρακαλώ συνεχίστε με δύσκολες ερωτήσεις και προβληματισμούς.. αυτά είναι που θέλω να μάθω :)

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αν με το καλο παρεις το σκυλι, θα πρεπει να γνωριζεις να υπολογιζεις παντα στο χειροτερο σεναριο. Αν υπαρχει μια πιθανοτητα να κανει κατι εσυ θα υπολογιζεις οτι θα το κανει. Ειναι μεγαλο κ δυνατο ζωο, ταυτοχρονα στο χωρο του αρκετα..... "ανεξαρτητο" στην ληψη αποφασεων.

Αντιστροφη ερωτηση λοιπον.
Για ποιο λογο αν εχεις ξενο κοσμο στο σπιτι να εχεις κι ενα σκυλο που δεν καλοβλεπει αλλα στην καλυτερη ανεχεται αυτη την κατασταση, κ να μην μπορεις κι εσυ να χαλαρωσεις αλλα να εισαι στην τσιτα;;

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Φυσικά και δεν επιθυμώ να μαι στην τσίτα.
Σε τέτοια περίπτωση θα τον περιόριζα στο χώρο της αυλής (δεν μιλάω για δέσιμο, εννοώ σε ειδικά διαμορφωμένο περιφραγμένο χώρο) έως ότου να φύγουν οι επισκέπτες. Αν και μου φαίνεται αρκετά ακραίο σενάριο αυτό που συζητάμε (επειδή όπως με συμβούλεψες πάντα παίρνω το χειρότερο)

Θα σου πώ τι εννοώ με 2 παραδείγματα.

Στο παρελθόν έχω βρεθεί σε χώρο με 2 corso. Μου είπαν κάτσε ακίνητος να σε μυρίσουν, ήρθαν μύρισαν και έφυγαν. Ουτε κούνησαν ουρά, ούτε καν με κοίταξαν στα μάτια. Με αγνόησαν παντελώς. Εγω όσο κ αν ήθελα δεν έκανα καμία κίνηση για χάδι διότι με την στάση τους κατάλαβα οτι απλά θα με ανεχτούν για τις επόμενες 2 ώρες. Ετσι κ έγινε. Δυστηχώς δεν μπόρεσα να ανοίξω σκυλοκουβέντα διότι εκεί ήμουν για δουλειά.

Σε άλλη περίπτωση σε φιλικό σπίτι που είχα πάει 6-7 φορές είχαν ένα ημίαιμο μολλοσοειδή σκύλο (σαν τον δικό σου τον τυφλούλη east) ο οποίος ηταν μόνος του 5 ημέρες και πήγαιναν εκεί μόνο το ΣΚ. Ο σκύλος με προβληματική συμπεριφορά, πολύ επιθετικό σε όλους, ακόμα και στα αφεντικά πέταγε δόντι, αυτοί βέβαια καυχιόντουσαν. Ενα βράδυ μας είχε σπάσει τα νεύρα με το αδιάκοπο γάβγισμα και τον λύσανε. Ενώ όλα κοιλούσαν ομαλά ξαφνικά με μούνταρε στο μπατζάκι.

Αν η είναι τυπική συμπεριφορά του corso είναι η 1η περίπτωση τότε καλά είμαστε.
Αν είναι η 2η (που δεν το νομίζω), ευχαριστώ αλλά δεν κάνει για μένα και το γυρνάω σε boxer :D

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Η τυπικη συμπεριφορα ειναι η πρωτη.

Συμπεριφορα ομως που μπορει να αλλαξει σε δευτερολεπτα αν κ ξενος κανει καποιο ενθερμο χαιρετισμο στον ιδιοκτητη η σηκωθει να παει στο μπανιο κ μπερδευτει με την πορτα του παιδικου δωματιου πχ.
Εκει εχεις σοβαρα προβληματα.

Επισης σοβαρα προβληματα εχεις αν ο καλεσμενος ειναι ασχετος απο σκυλια, η αν οι καλεσμενοι ειναι πολλοι κ κυκλοφορουν διαρκως, παντου (περιπτωση παρτυ).

Για ολες λοιπον τις περιπτωσει κ κυριως για να εισαι εσυ ησυχος, ο κανονας λεει οτι δεν αφηνεις το σκυλι χυμα με ξενο κοσμο που κυκλοφορει στο χωρο του.

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Φυσικά και δεν επιθυμώ να μαι στην τσίτα.
Σε τέτοια περίπτωση θα τον περιόριζα στο χώρο της αυλής (δεν μιλάω για δέσιμο, εννοώ σε ειδικά διαμορφωμένο περιφραγμένο χώρο) έως ότου να φύγουν οι επισκέπτες. Αν και μου φαίνεται αρκετά ακραίο σενάριο αυτό που συζητάμε (επειδή όπως με συμβούλεψες πάντα παίρνω το χειρότερο)

Θα σου πώ τι εννοώ με 2 παραδείγματα.

Στο παρελθόν έχω βρεθεί σε χώρο με 2 corso. Μου είπαν κάτσε ακίνητος να σε μυρίσουν, ήρθαν μύρισαν και έφυγαν. Ουτε κούνησαν ουρά, ούτε καν με κοίταξαν στα μάτια. Με αγνόησαν παντελώς. Εγω όσο κ αν ήθελα δεν έκανα καμία κίνηση για χάδι διότι με την στάση τους κατάλαβα οτι απλά θα με ανεχτούν για τις επόμενες 2 ώρες. Ετσι κ έγινε. Δυστηχώς δεν μπόρεσα να ανοίξω σκυλοκουβέντα διότι εκεί ήμουν για δουλειά.

Σε άλλη περίπτωση σε φιλικό σπίτι που είχα πάει 6-7 φορές είχαν ένα ημίαιμο μολλοσοειδή σκύλο (σαν τον δικό σου τον τυφλούλη east) ο οποίος ηταν μόνος του 5 ημέρες και πήγαιναν εκεί μόνο το ΣΚ. Ο σκύλος με προβληματική συμπεριφορά, πολύ επιθετικό σε όλους, ακόμα και στα αφεντικά πέταγε δόντι, αυτοί βέβαια καυχιόντουσαν. Ενα βράδυ μας είχε σπάσει τα νεύρα με το αδιάκοπο γάβγισμα και τον λύσανε. Ενώ όλα κοιλούσαν ομαλά ξαφνικά με μούνταρε στο μπατζάκι.

Αν η είναι τυπική συμπεριφορά του corso είναι η 1η περίπτωση τότε καλά είμαστε.
Αν είναι η 2η (που δεν το νομίζω), ευχαριστώ αλλά δεν κάνει για μένα και το γυρνάω σε boxer :D
Μιλάς για οικογένεια. Παιδάκι. Που θα φέρει στο σπίτι τα άλλα παιδάκια, μαμάδες κλπ. Έτσι κι αλλιώς, αν δε μιλάμε για καλοβολο 5κιλο σκυλάκι (και πάλι παίζεται), θα πρέπει να εχεις πρόβλεψη ο σκύλος να περιορίζεται. Ούτε το δικό σου παιδί θα αφήσεις χωρίς επίβλεψη να παίξει με το σκυλί γύρω (είτε 50κιλο είναι είτε 20κιλο) ούτε θα είσαι συνέχεια από πάνω χωρίς να πας ούτε στην τουαλέτα, ούτε θα ρισκάρεις με επισκέπτες. Άλλο καταστάσεις με μία παρέα 30ρηδων ενηλίκων, άλλο οικογενειες, παιδάκια, άνθρωποι που δεν είναι του στενού φιλικού κύκλο κλπ κλπ. Οπότε την ανάγκη ενός τρόπου περιορισμού του σκύλου και την ανάγκη επιτηρησης όταν δεν είστε απλά το ζευγάρι με το σκύλο, δεν τη γλυτώνεις.

• Like
Reactions: Pepev50

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
εαν,εκτος απο πετ,θελεις και φυλαξη και αυτο θελεις να το συνδυασεις με παραδοσιακο μαστιφ, οτι φυλη και να ειναι αυτο,τοτε οι σχεσεις του με ξενους θα πρεπει να περιοριστουν σε επιπεδα απλης ανοχης...

απολυτη σιγουρια μη εμπλοκης με ασχετους φιλοξενουμενους,εχεις μονο με το σκυλι δεμενο η εκτος χωρου...

με το παιδι δεν θα εχεις θεμα,εφ οσον εισαι παρον και σε εγρηγορση...

• Like

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
@east49
Λογικές αντιδράσεις τέτοιας κατηγορίας σκύλου και στις 2 περιπτώσεις που αναφέρεις.
Ωραία, κάπως έτσι το φανταζόμουν. Το πράγμα γίνεται όλο και καλύτερο.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το εκτιμώ !

• Like
Reactions: reinmeister2

cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
καταρχας ευχαριστω @east49 για τα καλα σου λόγια..
η αληθεια ειναι αυτη, με διαφορα 2 μηνων ηρθε το κουταβι μετα τη γεννηση της δευτερης κορης μου...αυτο που εχω να πω...dont try this @ home :p ...πολλες δυσκολιες στην αρχη, ελαχιστος προσωπικος χρονος αλλα ξερεις κατι ο σκυλος αυτος ητανε ονειρο ζωης, τον αγορασα και τον μεγαλωνω εχοντας μια φραση στο μυαλο μου "whatever it takes" με αυτη τη φραση κατα νου δεν εχεις αδιεξοδα.

τωρα σχετικα με τους επισκεπτες ο σκυλος ξεχωριστα παντα, ακομα και να μην εχει καχυποπτη διαθεση αλλα φιλικη, ενα ακουμπημα μουρης η ενα γλυψιδι στους επισκεπτες και θα απλωνουμε ρουχα να στεγνωσουν..ποσο μαλλον που το ενστικτο του του δινει ροπη για αντιδρασεις φυλαξης..

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Γνωρίζω οτι πρόκειται για ενα μεγαλόσωμο και δυνατό σκύλο.
Ακόμα και το δάγκωμα του παιχνιδιού μπορεί να είναι σκληρό δάγκωμα. Και πως με τους ξένους πάντα θα προσέχω.
Δεν είχα στο μυαλό μου να έχω επισκέπτες και αυτό να είναι δίπλα μας στο χαλάκι και να ροχαλίζει.

Εχω ακόμα μια ερώτηση η οποία με προβληματίζει.
κατά την εφηβεία τους συνήθως, αυτής της κατηγορίας οι σκύλοι κάνουν κάποια ξεσπάσματα για να δουν τελικά ποιός έχει το πάνω χέρι στην "αγέλη". Άλλα σκυλιά γίνονται ανυπάκουα ή μπορεί πάνω στο παιχνίδι να αγριέψουν ή να βρίσκουν αφορμές να γρυλίζουν στο αφεντικό.
Κάπου είχα διαβάσει οτι θα πρέπει με γρήγορες και αποφασιστηκές κινήσεις να ακινητοποιήσεις τον σκύλο με τέτοιο τρόπο ωστε αν προσπαθεί να δαγκώσει για παράδειγμα να μην μπορεί (χωρίς να τον χτυπήσεις φυσικά).
Άλλος έλεγε οτι σήκωσε τον σκύλο ψηλά, κρατώντας απο τον σβέρκο και τα πόδια με τέτοιο τρόπο ωστε πάλι να μην μπορεί να κάνει τίποτα και του μίλαγε κάπως αυστηρά (φαντάζομαι τα κιλά του σκύλου το επέτρεπαν κιόλας).

Υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης ή με βάσει αυτά που έγραψα παραπάνω αντιδρούμε κατα το δοκούν. Και τι γίνεται αν δεν είμαι εγω και είναι η κοπέλα? Αν δεν αντιδράσει καθόλου εκείνη ? Ο σκύλος της θεωρεί κατώτερη μετά ?

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
πολυ νωρις για τετοιου ειδους ερωτησεις μια και ακομη δεν εχεις παρει τον σκυλο και δεν ξερεις το ταμπεραμεντο του...

μπορει να κανει κινηση, μπορει και οχι...

εφ οσον λες οτι θα μπεις στην διαδικασια εκπαιδευσης με επαγγελματια,θα σου λυσει ολες αυτες τις αποριες...

εδω θα ακουσεις τα παντα και θα μπλεξεις...εγω θα σου πω να το σβερκωσεις,ακινητοποιωντας το,ετσι ωστε να μην μπορει να κουνησει ουτε φρυδι μεχρι να κανει μοκο...

ο αλλος θα σου πει οτι η βια δεν ειναι λυση και μονο η λια ειναι βισση,διοτι θα φαει το ζωντανο βαρυ ψυχολογικο και θα τρεχεις μετα στους γιατρους,οποτε η λυση ειναι μπαλακοκροκετα κι ευχελαιο,για να μην μπει μεσα του ο "διαβολος"...

αστο λοιπον για την ωρα και μολις με το καλο το παρεις,βλεπεις...

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
θα σου απαντησω στο σκελος του ετερου ημισεος...ο αρχηγος της αγελης θα εισαι εσυ...

η κυρια θα ειναι μελος της αγελης με καποια παραπανω δικαιωματα,οπερ μεθερμηνευομενον εστι,θα την ακουει οταν ειναι χαλαρος και θα την γραφει εκει που δεν πιανει μελανι,οταν βαριεται η δεν γουσταρει...

οσο δεν προσπαθει να του επιβληθει στις βου και γου περιπτωσεις δεν θα τεθει ποτε ζητημα επιβολης απο την μερια του...

αυτο που μπορεις να κανεις εσυ ειναι να την ενταξεις απο νωρις στο προγραμμα του σκυλου,ετσι ωστε να ειναι η κατασταση οσο το δυνατον κοντυτερα στο επιθυμητο...αφεντικο του δεν θα γινει ποτε φυσικα,αλλα καλο ειναι να βρεθει οσο πιο κοντα γινεται σε αυτη την θεση...

• Like

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Εγω θα ηθελα οταν με το καλο παρεις το σκυλο σου, να κανεις εναν κοπο να μας περιγραψεις εαν ισχυει η παραπανω περιγραφη του Reinmeister2.
Δηλαδη ειναι κανόνας οτι ο σκυλος δεχεται ΜΟΝΟ εναν σαν αρχηγο (με την εννοια οτι μπορει να τον χειριστει σε οποιαδηποτε στιγμη - κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες )?

Ξερω αρκετες περιπτωσεις που σκυλια τυπου και ταπεραμεντου ιδιου (γενικα, οχι ειδικα αφου ο καθε σκυλος ειναι ξεχωριστος) εχουν δεχτει σαν αρχηγους και τους 2 ανθρωποσυντροφους τους.
(ειναι αυτονοητο οτι τα μεγαλωσαν μαζι και δεν ηρθε ο ενας στην πορεια οπως επισης και οτι ειχαν και οι δυο τη διαθεση να χειριστουν-ζησουν-εκπαιδευσουν (πες το οπως θες) το ζωο τους ).

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Είναι κατατοπιστικότατες οι συμβουλές και πληροφορίες που μου δίνετε... καλά έκανα και έγραψα λοιπόν..

Amaliaz ίσως ακούγεται ακραίο αυτό που λέει ο reinmeister2 και οχι το τυπικό της ράτσας αλλά πιο πάνω ζήτησα να μου λένε ωστε να προετοιμάζομαι για το χειρότερο.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Βασικά - και αν μου επιτρέπεται φυσικά - είναι κάπως παρεξηγημένη η έννοια του "αρχηγού".

Προσπάθησε από νωρίς να δείξεις στο κουτάβι σου εξαρχής αυτά που επιτρέπονται και αυτά που δεν επιτρέπονται και να είσαι σταθερός, συνεπής και δίκαιος μαζί του. Οσο πιο γερές βάσεις βάλεις στην κουταβίσια ηλικία, τόσο πιο απροβλημάτιστα θα περάσει ο σκύλος από την εφηβεία στην ενηλικίωση.
Δεν ξέρω αν όποιος τα κάνει αυτά ονομάζεται "αρχηγός" - πόσο μάλλον στα μάτια ενός σκύλου.

Anyway....
Καλώς ήρθες και με το καλό όποια απόφαση και να πάρεις.

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
αυτο που γραφω pepev50 ειναι αυτο που συνηθιζεται...απο κει και περα ξερω κι εγω περιπτωσεις πολλων ανθρωπων που εγιναν αστροναυτες κι εκαναν πολλα ταξιδια στο διαστημα...

• Like

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
αυτο που γραφω pepev50 ειναι αυτο που συνηθιζεται...απο κει και περα ξερω κι εγω περιπτωσεις πολλων ανθρωπων που εγιναν αστροναυτες κι εκαναν πολλα ταξιδια στο διαστημα...
Και βέβαια συνηθίζεται, γιατί δεν έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας την ίδια σταθερότητα και συνέπεια στις αντιδράσεις τους απέναντι στον σκύλο. Αυτή η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μπερδεύει τον σκύλο με αποτέλεσμα να χρειάζεται μόνιμα να διορθώνεις τις κουτσουκέλες και ΕΝΑΣ να γίνεται ο "κακός" της παρέας.

Αντίθετα αν όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν την ίδια στάση απέναντι στον σκύλο (συνέπεια και σταθερότητα στα πράγματα που επιτρέπονται και σε αυτά που δεν επιτρέπονται) όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Πέρα από όλα αυτά, θεωρώ υποτιμητικό για το ανθρώπινο είδος να "μάχεται" για την "αρχηγία" σε μια ανθρωποσκυλίσια αγέλη.
Ξεκάθαρα είμαστε διαφορετικοί, ξεκάθαρα ελέγχουμε τους πόρους.

Το αν δεν μπορούμε λόγω ιδιοσυγκρασίας ή διαφόρων άλλων λόγων να διαχειριστούμε έναν σκύλο, δεν σημαίνει πως εκείνος είναι πάνω από εμάς ιεραρχικά. Απλά δεν θέσαμε εξαρχής τα όρια στον σκύλο μας και κάνει ό,τι θέλει.

Το πως θέτεις όρια και καθοδηγείς - μαθαίνεις ένα σκυλοβρέφος να κινείται στον κόσμο των ανθρώπων, είναι άλλο τεράστιο κεφάλαιο και ο καθένας κάνει ό,τι τον προστάζει η ιδιοσυγκρασία, η ηθική του και φυσικά οι γνώσεις του.

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Επικρατεί ένα φοβερό μπέρδεμα στο μυαλό μου.

Απο την μία πλευρά έχουμε ένα κυρίαρχο στην συμπεριφορά σκύλο, με έντονα τα πρωτόγονα ένστικτα (να τραφεί, να προστατέψει κλπ) ο οποίος επιλέγει αρκετές φορές να δράσει αυτόνομα επειδή μπορεί να το κάνει.
Απο την άλλη όλα τα παραπάνω συγκρούονται με το σαφώς ανώτερο πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου (δεν παίρνω κ όρκο για όλους τους ανθρώπους). Πάντως νομίζω οτι αφού ο άνθρωπος είναι αποδεδειγμένα ο αρχηγός όλων, (ή χειριστής ή αφεντικό κλπ) πρέπει να βρεί τρόπο να επιβληθεί στο ζώο του και μάλιστα με τον ομαλότερο τρόπο.

Χθες μίλησα με 2 ανθρώπους στο τηλέφωνο οι οποίοι είναι κάτοχοι corso.
1η περίπτωση
Αρσενικό corso 3 ετών απο Ιταλικό εκτροφείο (κακοποιημένο και δαρμένο σκυλί). Ο αρχικός ιδιοκτήτης το έδωσε σε φιλόζωο γνώστη μεγαλόσωμων φυλών (είχε 2 dogue de bordeaux και άλλα).
Μου πε πως το σκυλί το πήρα γιατί ή θα το σκότωνε ή θα το αμόλαγε αδέσποτο. Δεν το αγόρασε, ουσιαστικά το έσωσε. Ο σκύλος κοντά 60 κιλά με απίστευτες φοβίες (χαρακτηριστικά μου είπε φοβόταν μέχρι και το νερό) και αρκετά κρούσματα επιθετικότητας. Μετά απο αρκετές προσπάθειες κοινωνικοποίησης το σκυλί έχει έρθει σε νορμάλ επίπεδο. Έκανε ήρεμο βόλτα ανάμεσα σε κόσμο, πάντα με λουρί φυσικά. Δέθηκε με την οικογένειά του και όλα κοιλάνε ομαλά. Το τελευταίο 6μηνο λόγω μετάθεσης πήγε σε νησί όπου ζουν σε απομονωμένη περιοχή. Βγαίνει βόλτα κανονικά αλλά εκεί που είναι δεν συναντά κόσμο. Ο σκύλος πλέον έχει γίνει πολύ επιθετικός με όλους πλην της οικογένειας. Πιστεύει οτι θα καταφέρει να τον κοινωνικοποιήσει ξανά εως ένα καλό επίπεδο αλλά δεν ξέρει αν θα γίνει ισορροπημένος σκύλος. Μου λέει τον βγάζω σε κόσμο και νοιώθω οτι κρατώ ένα οπλισμένο πιστόλι.

2η περίπτωση
Οικογένεια με 3 παιδιά του δημοτικού και κουτάβι κόρσο θυληκό 4 μηνών απο εκτροφείο. Μου έλεγε ο ιδιοκτήτης : δεν το πολυσκέφτηκα, μίλησα με 2-3 γνωστούς και ρώτησα για φύλακα που να αγαπάει τα παιδιά. Πήγα σε 1-2 εκτροφεία και το πήρα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, παίζουμε όλη μέρα και όλη νύχτα.

Θα συνεχίσω να συλλέγω εμπειρίες και θα τις καταθέτω μέχρι να κατασταλάξω

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
Και βέβαια συνηθίζεται, γιατί δεν έχουν όλα τα μέλη της οικογένειας την ίδια σταθερότητα και συνέπεια στις αντιδράσεις τους απέναντι στον σκύλο. Αυτή η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μπερδεύει τον σκύλο με αποτέλεσμα να χρειάζεται μόνιμα να διορθώνεις τις κουτσουκέλες και ΕΝΑΣ να γίνεται ο "κακός" της παρέας.

Αντίθετα αν όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν την ίδια στάση απέναντι στον σκύλο (συνέπεια και σταθερότητα στα πράγματα που επιτρέπονται και σε αυτά που δεν επιτρέπονται) όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα.
επισης εκκρινουν εντελως διαφορετικες ορμονες, η τις ιδιες σε διαφορετικες ποσοτητες, τις οποιες μυριζει ο σκυλος και δρα αντιστοιχως, κατα περιπτωση...κατα συνεπεια, καθε ανθρωπινη μοναδα εχει διαφορετικη ψυχολογια, ιδιοσυγκρασια,συμπεριφορα...

ακομη λοιπον κι αν δυο ανθρωπινες μοναδες φερονται με τον ακριβως ιδιο τροπο στο ιδιο ζωο,αυτο σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι το ζωο θα "βλεπει" την ιδια ανθρωπινη μοναδα εις διπλουν,αναφορικα με τον τροπο που θα αντιδρασει απεναντι της...

ουσιωδες αποδεικτικο παραδειγμα αποτελουν περιπτωσεις οικογενειων που το ενα μελος ασχολειται πληρως με το ζωο,διατροφικα και συμπεριφορικα,αλλα το ζωο υπακουει περισσοτερο στο μελος που δεν ασχολειται...

μπορω να επεκταθω και περισσοτερο αν χρειαστει...

Πέρα από όλα αυτά, θεωρώ υποτιμητικό για το ανθρώπινο είδος να "μάχεται" για την "αρχηγία" σε μια ανθρωποσκυλίσια αγέλη.
Ξεκάθαρα είμαστε διαφορετικοί, ξεκάθαρα ελέγχουμε τους πόρους.

Το αν δεν μπορούμε λόγω ιδιοσυγκρασίας ή διαφόρων άλλων λόγων να διαχειριστούμε έναν σκύλο, δεν σημαίνει πως εκείνος είναι πάνω από εμάς ιεραρχικά. Απλά δεν θέσαμε εξαρχής τα όρια στον σκύλο μας και κάνει ό,τι θέλει.

Το πως θέτεις όρια και καθοδηγείς - μαθαίνεις ένα σκυλοβρέφος να κινείται στον κόσμο των ανθρώπων, είναι άλλο τεράστιο κεφάλαιο και ο καθένας κάνει ό,τι τον προστάζει η ιδιοσυγκρασία, η ηθική του και φυσικά οι γνώσεις του.
και σε μια αγελη ζωων,ο αρχηγος ελεγχει τους πορους...αυτο ομως δεν σημαινει οτι ανα πασα ωρα και στιγμη δεν θα αμφισβητηθει αυτη του η κυριαρχια...

σαφως και δεν θα βγει ξαφνικα ο σκυλος στην αγορα να δουλεψει και να καθορισει τα οικονομικα της οικιας,ουτε θα παιρνει οποιεσδηποτε αποφασεις...εξ αυτης της αποψεως σαφως και δεν τιθεται θεμα κυριαρχιας...

στην απολυτη υπακοη ομως τιθεται...ο ελεγχος των πορων δεν λεει απαραιτητα και πολλα πραγματα στην περι ης ο λογος περιπτωση...

οταν το ζωο κανει οτι θελει και οριοθετει,σαφως και τιθεται πανω απο μας ιεραρχικα...αντιλαμβανεσαι οτι το θετω σε ορια υπακοης...

• Like
Reactions: cygor and Pepev50