Απο τη στιγμη που ο καλος ανθρωπος πουλαει σκυλια (βγαζει κερδος) , η εκτροφη γινεται αυτοματα επαγγελμα.
Εγω λοιπον θα εμπιστευομουν εναν καλο επαγγελματια παρα εναν "καλο ανθρωπο"...
Αντε, να κάνουμε μιά τελευταία προσπάθεια...
Και το λέω έτσι, μιάς και, αν ψάξεις τα posts που έχω αναρτήσει... μόνο για σχετικά θέματα (και έχω κουραστεί, αρκετά, να εξηγώ)... θα διαπιστώσεις ότι έχω πλέον εξαντλήσει τα επιχειρήματά μου... μη σου πω ότι τα έχω ανακυκλώσει, με άλλα λόγια, 2-3 φορές ακόμα...
Για το τι σημαίνει "επένδυση"... τι σημαίνει "πάγιο κόστος"... τι σημαίνει "λειτουργικό κόστος"... τι σημαίνει "αποσβέσεις"... τι σημαίνει "δάνεια" και "χρέη"... τι σημαίνει "έσοδα"... τι σημαίνει "ταμειακές ροές"... τι σημαίνει (αφού έχεις ιδρώσει με όλα τα προηγούμενα) "κέρδος"... τι σημαίνει "κέρδη εις νέον"... αλλά και τι σημαίνει "ζημιές εις νέον"...
Δεν ξέρω αν (σε όποια δραστηριότητα έχεις) είσαι υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας, "οικιακά", ή οτιδήποτε άλλο... αλλά, φαντάζομαι πως έχεις (γιατί κάθε άνθρωπος έχει - αρχίζοντας σαν μαθητής και τελειώνοντας σαν συνταξιούχος) μιά κύρια δραστηριότητα...
Λοιπόν, στο "χώρο" της κύριας δραστηριότητάς σου θα διαπιστώνεις, φαντάζομαι, ότι υπάρχουν επιτυχημένοι, αποτυχημένοι, μετριότητες, "χρυσές" μετριότητες, λαμόγια, έντιμοι, πονηροί, αφελείς κλπ., σε διάφορους συνδυασμούς... και σε διάφορες δόσεις από τα συστατικά αυτά... όλοι δε, έχουν σκοπό τη δημιουργία εσόδων... και, τελικά, παράγουν έσοδα... όχι απαραίτητα κέρδος (γιατί, τότε, θα μιλούσαμε μόνο για τους επιτυχημένους)... άλλος για να επιβιώσει και να τα "φέρει βόλτα"... άλλος για να αφήσει κάτι στα παιδιά του... άλλος για εκείνο το Rolex, ή τη Ferrari (που λέω αρκετές φορές - μιάς και είναι κατάλληλα παραδείγματα, υπό κάποιες συνθήκες θεμάτων "εδώ μέσα")... άλλος γιατί έχει τη φιλοδοξία να είναι ο πρώτος απ' όλους... άλλος, τέλος, για να βγάλει τον "τέλειο σκύλο" (αλλά με τι κόστος και τι είδους κόστος?)...
Χωρίς να είναι απαραίτητο να μου απαντήσεις, κοίτα γύρω σου, ανάμεσα σε όλους αυτούς και σκέψου ποιόν από αυτούς τους συνδυασμούς θα θεωρούσες "καλό επαγγελματία"... Και, για να το κάνουμε λίγο πιο περίπλοκο, σκέψου ποιόν θα θεωρούσες "καλό επαγγελματία", ανά ειδικότητα (ανά επάγγελμα)... Ποιόν θα εμπιστευόσουν, ποιός θα ήθελες να είναι "συνομιλητής" σου, ή "συνοδοιπόρος" σου... ή, απλά, ο "προμηθευτής" σου...
Αν, τώρα, πάμε και σε δραστηριότητες (κύριες ή δευτερεύουσες) που αφορούν "τη ζωή" και τον έλεγχό της... τα πράγματα (τουλάχιστον για μένα) γίνονται πολύ αυστηρότερα...
Ο γιατρός μου, δεν προσδοκώ απλά να είναι 100% ικανός χειρουργός... προσδοκώ (είδες? δεν χρησιμοποιώ το ρήμα "απαιτώ", μιάς και δεν με παίρνει σε τέτοιες καταστάσεις), επίσης, να έχει ευθυκρισία και "ευσυνειδησία" (να είναι "σωστός", δηλαδή) και να με βάλει στο χειρουργείο, μόνο αν είναι απαραίτητο και όχι για να "τα 'κονομήσει" από την ασφαλιστική εταιρεία... αυτός, για μένα (και, πάντα, σε σχέση με το συγκεκριμένο ιατρικό θέμα) είναι "καλός άνθρωπος"... μπορεί να γυρνάει στο σπίτι και να δέρνει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, αλλά εμένα δεν με αφορά (εφόσον δεν τον βλέπω - το λέω έτσι, για να μην κάνουμε ακόμα πιο φιλοσοφική τη συζήτηση)... όσο επιστρέφει με τον σωστό τρόπο στους ασθενείς του, είναι "καλός άνθρωπος"...
Ετσι και ο εκτροφέας "μου", δεν προσδοκώ απλά να είναι 100% ικανός γενετιστής - συμπεριφοριστής - διατροφολόγος και οραματιστής...
Προσδοκώ (είδες? δεν χρησιμοποιώ το ρήμα "απαιτώ", μιάς και δεν με παίρνει, ούτε στην περίπτωση αυτή - αν το θέλει, θα με ξεγελάσει άνετα και όχι μόνο εμένα) να έχει μελετήσει πολύ... να έχει οραματιστεί (να ξέρει τι επιδιώκει)... να έχει σχεδιάσει καλά τα πράγματα που αφορούν τα σκυλιά του και τις γέννες του...
Να με βοηθήσει με ευθυκρισία και "ευσυνειδησία", ώστε να επιλέξουμε το κουτάβι που πρέπει...
Και, αν κάτι πάει στραβά, να το ομολογήσει (όχι στην τηλεόραση ή στο dogforum - μου αρκεί να το ομολογήσει σε μένα και στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που αφορά το θέμα) και να συζητήσει μαζί μου τι μπορεί να γίνει... και να ξαναμελετήσει (ακόμα πιο σκληρά), για να το απαλείψει - βελτιώσει...
Και, σαφώς, να πληρωθεί (να "αποζημιωθεί", αν θέλεις - με χαρά μου) για όλα αυτά... να δημιουργήσει, δηλαδή, έσοδο (ή, καλύτερα, ταμειακή ροή), προκειμένου να προχωρήσει - βελτιώσει - επανορθώσει...
Και, επανορθώνοντας, να δημιουργήσει πρόσθετα έξοδα, τα οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερα από τα εισοδήματα της δραστηριότητας...
Και να χαρώ κι εγώ, μαζί του... ή να υποστώ, μαζί του κι εγώ μέρος του κόστους... ή μέρος της άφατης στεναχώριας...
Ναι, αγαπητή μου, για να γίνουν όλα αυτά, ο εκτροφέας θα πρέπει να είναι "καλός άνθρωπος"...
Ή, αν θέλεις, όπως το ορίζω εγώ, να είναι "σωστός", "ευσυνείδητος", "έντιμος" άνθρωπος...
Αν είναι τέτοιος, το "λάθος" (η αποτυχία, αν θέλεις - που είναι πάντα στο πρόγραμμα) επανορθώνεται (αργά ή γρήγορα)... αν δεν είναι τέτοιος, το "λάθος" διαιωνίζεται... και το αντικρύζουμε στους δρόμους, στα βουνά, στον "κουβά", στα εργαστήρια...
Υ.Γ. Θα μου πεις και πάλι: "Αφελής?"... Ισως, αλλά αυτή η αφέλειά μου, σε διαβεβαιώνω, με έχει "ταξιδέψει" αρκετά μακριά... στις περισσότερες "συναλλαγές" μου... ακόμα και για λογαριασμό του "σκύλου"... και, για να μην ξεχνιόμαστε, για λογαριασμό και της "σκύλας"...