Ηθικοί προβληματισμοί

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εδώ ο κόσμος χάνεται ...
συνανθρωποί μας ερεθίζονται σεξουαλικα στην θέα γυμνών παιδιων (κατα εκατοντάδες χιλιάδες)
άνθρωπος σκοτώνει άνθρωπο για να πλουτίζουν εταιρίες που ήδη είναι πολυ πολύ πλουσίες απο άλλους φόνους εδώ και δύο αιώνες

και θα προβληματιστούμε ηθικά που το σκυλί μας το βουρτσίζουμε και το ταίζουμε μαγειρευτά????????

Κουραστηκα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τοτε γιατι ολα τα βασιζουμε πανω στην παρατηρηση της συμπεριφορας των λυκων?
Αν ειχε φαγητο στα βουνα, τα αδεσποτα πιθανον θα πηγαιναν εκει και οχι στις πολεις. Απλά πηγαινουν στο ευκολο φαγητο.

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
Απλά να μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον των σκύλων είναι το ανθρώπινο περιβάλλον!Τα σκυλιά είναι ανθρώπινο δημιούργημα και μικρή πια είναι η σχέση με τους άγριους συγγενείς τους!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα αδέσποτα συνωστίζονται στις αστικές περιοχές ή τις παρυφές τους!Τα σκυλιά που εγκαταλείπονται σε δάση, λόγγους και βουνά συνήθως αδυνατούν να επιβιώσουν....
Φίλε φοίβο επέτρεψε μου να διαφωνήσω !!!!

Αν σε πάρω σπίτι μου να μου κάνεις τον υπηρέτη για το υπόλοιπο της ζωής σου και τα παιδιά σου τα πάρω και αυτά για τον ίδιολόγο και τα παιδιά των παιδιών σου επίσης και κτλ κτλ ... Έπειτα απο 40 γενιές τα χαρακτηριστικά των απογόνων σου θα έχουν αλλειωθεί και θα είναι πλέον προσαρμοσμένοι σύμφωνα με το περιβάλλον που θα τους προσφέρεται . Τότε αν μου πείς πως το φυσικό περιβάλλον των απογόνων σου είναι να υπηρετεί τους δικούς μου απόγονους πιστεύω πως είναι λάθος. Το να πείς πως τους έχεις κάνει να είναι θα συμφωνήσω . Δεν νομίζω πως κανένας ζωντανος οργανισμός δημιουργήθηκε για να είναι κολλημένο δίπλα σου . Σίγουρα όμως κάποια απο αυτά εξημερώθηκαν και πλέον έχουν αλλοιωθεί οι χαρακτήρες τους ώστε να προσαρμόζονται πλέον στα ν΄΄εο περιβάλλον.

Επίσης το να αφήσεις ελεύθερο ένα σκυλί είναι σαν να έχει πάρει ένα λιονταράκι να το έχεις σπίτι και μετά απο 6 χρόνια να τοαπελευθερώσεις στην ζούγκλα ... Μικρές οι πιθανότητες επιβίωσης...

Γιαυτό λοιπόν ας μην λέμε πως όλα δημιουργήθηκαν για να μας υπηρετούν... :)

Aυτά ..

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Γιαυτό λοιπόν ας μην λέμε πως όλα δημιουργήθηκαν για να μας υπηρετούν... :)
Κανένας δεν λέει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον κανένας σώφρον άνθρωπος, που αγαπάει τα σκυλιά.

Εγώ πάντως παιδιά μου, συνηδειτά στερούμαι πολλά για χάρη τους. Δεν εννοώ χρήματα μόνο και δεν παραπονιέμαι γι' αυτό. Επίσης, δεν περιμένω καμμία ανταπόδοση. Επειδή όμως την προσφέρουν απλόχερα, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μεταξύ μας κατάσταση, είναι ιδανική και για τις δυο πλευρές και κανένας μας δεν καταπιέζεται.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Η αγάπη όμως είναι εγωιστικό και δεσμευτικό συναίσθημα (για μένα μιλάω.... δεν ξέρω εσείς!):)
Εκεί είναι που χαλάει η συνταγη.....

Καλή η αγάπη, καλή κι ελευθερία..... (ευτυχής είναι αυτός που έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα στα δυο....)
Σε αυτό εδώ θα σταθώ... :)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Άρη, ο λύκος είναι ο πιο κοντινός συγγενής που ζει σε άγρια κατάσταση οπότε μπορείς και κάνεις τις αναγωγές στους ήμερους συγγενείς!Παρόλα αυτά υπάρχουν διαφορές!Ας πουμε, νομίζω κάπου είχε ξανασυζητηθεί νομίζω ένα ντοκυμαντέρ στο οποίο γίνονταν κάποιες δοκιμασίες με εξημερωμένους λύκους και ήμερα σκυλιά, και η συμπεριφορά τους ήταν σχεδόν σε κάθε μια διαφορετική!Ο σκύλος γυρνούσε να πάρει επιβεβαίωση ή βοήθεια από τον άνθρωπο ενώ ο λύκος όχι!

Σίγουρα υπάρχουν και σκυλιά που πέρασαν σε άγρια κατάσταση, αναφέρονται συχνά πολλές επιθέσεις από αγέλες "αγριόσκυλων" σε κοπάδια προβάτων, με παραπλήσιες τεχνικές με αυτές των λύκων, πλεον σε πολλές χώρες είναι μάλιστα συχνότερες από αυτές των λύκων!

Βασιλη, ο σκύλος δεν αναγκάστηκε με την βία( τουλάχιστον έτσι υποθέτουμε) να μας υπηρετεί όπως τα άλογα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα πρόβατα, οι αγελάδες κι άλλα ζώα, αλλά θεωρησε ότι έχει κέρδος με την συμβίωση και τελικά με τα χρόνια και την δική μας παρέμβαση, εξελίχθηκε όπως τον ξέρουμε!
Παρόλαυτά, ακόμα κι αν τον αναγκάσαμε τότε να μας υπηρετεί, πλεον μιλάμε για τον σύγχρονο σκύλο κι όχι για τον μακρινό του πρόγονο οπότε για αυτό το ζώο το φυσικό περιβάλλον είναι το δικό μας!ΑΝ μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον πρόγονο αυτό κι εγώ θα συμφωνούσα ότι το φυσικό του περιβάλλον είναι η άγρια φύση!

Last edited:

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
[
εδώ ο κόσμος χάνεται ...
συνανθρωποί μας ερεθίζονται σεξουαλικα στην θέα γυμνών παιδιων (κατα εκατοντάδες χιλιάδες)
άνθρωπος σκοτώνει άνθρωπο για να πλουτίζουν εταιρίες που ήδη είναι πολυ πολύ πλουσίες απο άλλους φόνους εδώ και δύο αιώνες

και θα προβληματιστούμε ηθικά που το σκυλί μας το βουρτσίζουμε και το ταίζουμε μαγειρευτά????????

Κουραστηκα
Το δέχομαι ότι μπορεί και να "χτενίζομαι" τούτη την ώρα.
Αν όμως ήμασταν σε ένα κοινωνικό φόρουμ θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα περί παιδεραστείας κλπ, σε ένα dogforum νομίζω πως οι προβληματισμοί μας έχουν να κάνουν με τους σκύλους και σε τελική ανάλυση τη στιγμή που αποφάσισα να πάρω τη ζωή ενός ζώου στα χέρια μου δε βρίσκω και κακό να σκέφτομαι αν οι επιλογές που έχω κάνει είναι και οι καλύτερες.
Με την ίδια λογική τη στιγμή που παιδιά πεινάνε δε θα έπρεπε να συζητάμε αν θα δώσουμε την τάδε τροφή ή τη δείνα στο σκύλο μας, έτσι δεν είναι?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω μπερδευτηκα παντως. Και οι δυο αναλυσεις, του Φοιβου και του Βασιλη, μου αρεσαν πολυ παντως και τις βρισκω λογικοτατες.

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
!

!

Βασιλη, ο σκύλος δεν αναγκάστηκε με την βία( τουλάχιστον έτσι υποθέτουμε) να μας υπηρετεί όπως τα άλογα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα πρόβατα, οι αγελάδες κι άλλα ζώα, αλλά θεωρησε ότι έχει κέρδος με την συμβίωση και τελικά με τα χρόνια και την δική μας παρέμβαση, εξελίχθηκε όπως τον ξέρουμε!
Παρόλαυτά, ακόμα κι αν τον αναγκάσαμε τότε να μας υπηρετεί, πλεον μιλάμε για τον σύγχρονο σκύλο κι όχι για τον μακρινό του πρόγονο οπότε για αυτό το ζώο το φυσικό περιβάλλον είναι το δικό μας!ΑΝ μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον πρόγονο αυτό κι εγώ θα συμφωνούσα ότι το φυσικό του περιβάλλον είναι η άγρια φύση!
Φοίβο ,

Μπορείς να μου εξηγήσεις αυτό που λές πως ο σκύλος θεώρησε ότι έχει κέρδος με την συμβίωση και ότι δεν αναγκάστηκε με την βία ? Ο σκύλος τα έβαλε κάτω και είπε " Γιατί να τρέχω να βρώ φαγητό ? Καλά δεν μου τα φέρνει ο άνθρωπος στο πιάτο ? Το αποφάσισα θα μείνω με τους ανθρώπους.. "

Εφόσον τα σκυλιά τα εκτρέφουμε και τα εκπαιδεύουμαι εμείς τότε είναι πλέον υπο την δική μας ευθύνη η διαβίωση τους .

Εν πάση περιπτώση αυτό που θέλω είναι πως κανένα ζώο δεν δημιουργήθηκε για να είναι δεμένο με μία αλυσίδα ...
Πιστεύεις πως μία αγέλη σκύλων σε ένα ελεύθερο περιβάλλον δεν θα επιβίωνε ? Τι είναι καναρίνια ??
Τώρα το ότι τα σκυλιά μπορούν και είναι κατοικίδια αυτό είναι άλλο ...

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
Aν θέλεις Φοίβο διάβασε το παρακάτω για να δείς πως η έμφυτη τάση του σκύλου να αναζητά την τροφή και την αγάπη απο τον άνθρωπο γαλουχήθηκε με την παροδο των χρόνων καθώς επίσης και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ύπέπεσαν και αυτά σε πειραματισμούς ώστε να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα

"Περίπου το 10% των αλεπούδων που εκτρέφονταν στις φάρμες, έδειχναν πολύ ήπια συμπεριφορά και επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν την πρώτη γενιά του πειράματος.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων της πρώτης γενιάς ήταν 100 θηλυκά και 30 αρσενικά. Ο αριθμός των αλεπούδων που χρησιμοποιήθηκαν για την αναπαραγωγή ήταν minimum 93 (στη 2η γενιά) και maximum 800 μεταξύ της 20ης και 35ης γενιάς. Οι επιλεγόμενες αλεπούδες παρήγαγαν πάνω από 47.000 απογόνους, οι οποίοι ελέγχονταν για τις δυνατότητες εξημέρωσής τους. Η εξημέρωση των κουταβιών ελεγχόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ηλικία των 2 εβδομάδων.
Τα κουτάβια έρχονταν σε επαφή με ανθρώπους για καθορισμένο χρόνο. Ο πειραματιστής τάϊζε τα κουτάβια με το χέρι και προσπαθούσε να τα χειριστεί και να τα χαϊδέψει.
Η συμπεριφορά των κουταβιών βαθμολογούνταν με βάση διάφορες παραμέτρους. Η επιλογή με βάση την εξημέρωση ήταν αυστηρή: μόνο ένα 10% των θηλυκών κι όχι παραπάνω από 3-5% των αρσενικών επιλέγονταν από μία γενεά για να παράγουν την επόμενη. Η επιλογή διήρκεσε για παραπάνω από 40 γενεές.
Η συμπεριφορά των αλεπούδων άλλαξε κατά την διαδικασία της επιλογής.
Οι περισσότεροι απόγονοι πλέον ανήκαν στην εξημερωμένη «ελίτ» και συμπεριφέρονταν από πολλές απόψεις όπως τα σκυλιά. Όταν ζητούσαν την ανθρώπινη συμπάθεια κλαψούριζαν, κουνούσαν τις ουρές τους και έγλυφαν όπως τα σκυλιά.

Όταν έβγαιναν από τα κλουβιά τους, συμπεριφέρονταν με σκυλίσια υποταγή και ακολουθούσαν πιστά τα αφεντικά τους.

Πολλά τέτοια – πλήρως εξημερωμένα – άψογα δείγματα, εμφανίστηκαν από την 6η γενιά. Στην 20η γενιά το 35% των απογόνων ήταν απόλυτα εξημερωμένα ζώα.

Πολλές από τις εξημερωμένες αλεπούδες ανταποκρίνονταν στα ονόματά τους. Όταν ανταγωνίζονταν για την ανθρώπινη προσοχή γρυλίζανε και τσακώνονταν μεταξύ τους.

Ποιος είναι όμως ο λόγος, για τον οποίο τα εξημερωμένα ζώα αισθάνονται πιο άνετα στο ανθρώπινο περιβάλλον;
Σε μια σύγκριση μεταξύ των εξημερωμένων και των ανεξημέρωτων κουταβιών, παρατηρήθηκαν τα εξής: Τα εξημερωμένα κουτάβια είχαν την πρώτη ακουστική απόκρισή τους και άνοιξαν τα μάτια τους νωρίτερα από τα άγρια. Αντίθετα (τα ήμερα κουτάβια) καθυστέρησαν σημαντικά να σηκώσουν τα αυτιά τους, να μειώσουν την εξερευνητική τους δραστηριότητα και να εκδηλώσουν φόβο.
Στα άγρια κουτάβια η εκδήλωση του φόβου εμφανίζεται κατά μέσο όρο στις 45 μέρες. Για τον λόγο αυτό, η εξερευνητική δραστηριότητά τους μειώνεται σημαντικά σε αυτή την ηλικία. Αντίθετα στα ήμερα κουτάβια η εξερευνητική δραστηριότητα δεν μειώνεται καθόλου, ούτε καν στην ηλικία των 60 ημερών, γιατί δεν έχουν νιώσει ακόμα την αίσθηση του φόβου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ηλικία των 45 ημερών, όπου τελειώνει η ευαίσθητη ηλικία της κοινωνικοποίησης στα άγρια κουτάβια, αυξάνεται απότομα το επίπεδο των γλυκοκορτικοειδών3 στο αίμα, σε αντίθεση με τα ήμερα, στα οποία το επίπεδο των γλυκοκορτικοειδών παραμένει σταθερό και η τάση εξερεύνησης αυξάνεται. Από τα παραπάνω βγήκαν τα εξής συμπεράσματα:
1. Η επιλογή για ήρεμη συμπεριφορά επηρέασε τα γονίδια που ελέγχουν τον ρυθμό ανάπτυξης.
2. Ότι κάποια λειτουργία των γενετικών συστημάτων, η οποία καθορίζει τη δράση της υπόψυσης3 και των επινεφριδίων3 σχετίζεται με την ρύθμιση της ταχύτητας ανάπτυξης.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσο πιο εξημερωμένο ήταν ένα ζώο, τόσο πιο αργά αυξανόταν το επίπεδο των κορτικοστεροειδών3 και τόσο πιο αργά εμφάνιζε ανταπόκριση στον φόβο..

Αλλαγές στο φαινότυπο
Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, θεωρείται ότι ο σκύλος άρχισε να εξημερώνεται περίπου 100.000 χρόνια πριν, αλλά οι φαινοτυπικές αλλαγές άρχισαν να εμφανίζονται μόλις πριν 10.000 – 15.000 χρόνια. Ωστόσο, η επίσημη άποψη των ερευνητών για την εξημέρωση ήταν ότι η πρώτη εμφάνιση ποικιλομορφιών έγινε πολύ γρήγορα. Ακολούθησε μία στάση και έπαψαν να εμφανίζονται αλλαγές στον εξημερωμένο σκύλο. Το επόμενο βήμα αύξησης της ποικιλομορφίας ήρθε πιο πρόσφατα με την ανάπτυξη των μεθόδων εκτροφής.
Οι μορφολογικές αλλαγές άρχισαν να εμφανίζονται σε αλεπούδες που είχαν επιλεχθεί για ήρεμη συμπεριφορά επί 8-10 γενιές. Φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία, όπως η συμπεριφορά και ο χρωματισμός μεταβλήθηκαν με καθολικό τρόπο σε επίπεδο ατόμου.
Είναι γνωστό ότι τα γενετικά συστήματα που ελέγχουν τον σχηματισμό του χρώματος, σχετίζονται με την νευροενδοκρινική3 λειτουργία. Επίσης η ορμόνη που διεγείρει τα μελανοκύτταρα4 και ρυθμίζει την σύνθεση της μελανίνης, δεν εμφανίζεται μόνο στα μελανοκύτταρα, αλλά και σε εγκεφαλικούς ιστούς, οι οποίοι σχετίζονται με την εξερευνητική και την συναισθηματική συμπεριφορά. Έχοντας αυτό υπόψη μας, δεν είναι καθόλου περίεργο που η επιλογή για την συμπεριφορά αύξησε κυρίως τις αλλαγές στο χρώμα.
Μεταλλαγμένα κουτάβια με λευκό «αστεράκι» στο μέτωπο ή γυριστή ουρά, γεννήθηκαν σε εντυπωσιακά μεγάλη συχνότητα 1% έως 10%. Κουτάβια με κοντή ουρά ή πεσμένα αυτιά εμφανίστηκαν σε ποσοστό 1/1.000 "

http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=2534

Άρα το ότι ο΄σημερινός σκύλος παρουσιάζει αυτή την συμπεριφορά του να είναι προσκολλημένος και εξαρτώμενος απο τον άνθρωπο είναι φυσιολοκική αν όμως αναλογιστεί κανείς πως φτάσαμε εδώ με την πλήρη χειραγώγηση της συμπεριφοράς απο τον άνθρωπο . Απο τον λύκο στο δάσος ξεκίνησε και έφτασε με το μαλτέζ στο σαλόνι μας ...

Last edited by a moderator:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Την γνωρίζω αυτή την μελέτη με τις αλεπούδες!

Αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος να το εξηγήσω, από όσα έχω διαβάσει, οι παλαιοντολόγοι αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι πρωτόγονοι δεν έπιασαν σκυλιά και τα εξημέρωσαν-τιθάσευσαν, αλλά αυτά βρίσκοντας ευκολότερα φαΐ γύρω από τους ανθρώπινους οικισμούς άρχισαν να ζουν τριγύρω, οι πρωτόγονοι στην πορεία είδαν ότι τους βοήθησαν στο κυνήγι, τους ενημέρωσαν ότι ερχονται εισβολείς και δεν ξερω τι άλλο και τελικά ασχολήθηκαν περισσότερο μαζί τους!
Έτσι τελικά αναπτύχθηκε μια συμβιωτική σχέση!

Αυτό εγώ το θεωρώ διαφορετικό από το πως εξημερώθηκαν άλλα είδη!

Η εξέλιξη από κει και πέρα και η αλλαγή μέσω επιλεκτικής εκτροφής είναι άλλο ζήτημα!

Αν θες, για να είμαστε και τυπικοί βάλε και την πηγή ή κάποιο link που να παραπέμπει, από το κείμενο που παρέθεσες!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Εμένα πάντως, η θεωρία που παρέθεσε ο Φοίβος (του οφέλους εκατέρωθεν), μου φαίνεται λογική, χωρίς να έχω διαβάσει άλλες, για να μην παρεξηγηθώ.

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
Την γνωρίζω αυτή την μελέτη με τις αλεπούδες!

Αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος να το εξηγήσω, από όσα έχω διαβάσει, οι παλαιοντολόγοι αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι πρωτόγονοι δεν έπιασαν σκυλιά και τα εξημέρωσαν-τιθάσευσαν, αλλά αυτά βρίσκοντας ευκολότερα φαΐ γύρω από τους ανθρώπινους οικισμούς άρχισαν να ζουν τριγύρω, οι πρωτόγονοι στην πορεία είδαν ότι τους βοήθησαν στο κυνήγι, τους ενημέρωσαν ότι ερχονται εισβολείς και δεν ξερω τι άλλο και τελικά ασχολήθηκαν περισσότερο μαζί τους!
Έτσι τελικά αναπτύχθηκε μια συμβιωτική σχέση!

Αυτό εγώ το θεωρώ διαφορετικό από το πως εξημερώθηκαν άλλα είδη!

Η εξέλιξη από κει και πέρα και η αλλαγή μέσω επιλεκτικής εκτροφής είναι άλλο ζήτημα!

Αν θες, για να είμαστε και τυπικοί βάλε και την πηγή ή κάποιο link που να παραπέμπει, από το κείμενο που παρέθεσες!
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=2534

Δεν ξέρω τελικά πως ακριβώς εξημερώθηκαν τα σκυλιά , αν προσέγγισαν αυτά λόγο πεινας ή όχι , αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως η σημερινή μορφή του σκύλου δεν προυπήρχε . Απο άγριο ζώο εξελίχθηκε όχι όμως μόνο του αλλά με την παρέμβαση του ανθρώπου και έγινε αυτό που είναι σήμερα . Άρα υπάρχει παρέμβαση . Και φυσικά το πλάσμα απο το οποίο προήλθε ο σημερινός σκ'υλος δνε προοριζόταν για κατοικίδιο . Νομίζω πως΄απο κάπου εκέι ξεκίνησε η συζήτηση . Δηλαδή το άν έχει επέμβει ο άνθρωπος και το κατά πόσο έχει προσαρμόσει στα δικά του μέτρα και στις δικές του επιθυμίες την συμπεριφορά του σκύλου .

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
[

Το δέχομαι ότι μπορεί και να "χτενίζομαι" τούτη την ώρα.
Αν όμως ήμασταν σε ένα κοινωνικό φόρουμ θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα περί παιδεραστείας κλπ, σε ένα dogforum νομίζω πως οι προβληματισμοί μας έχουν να κάνουν με τους σκύλους και σε τελική ανάλυση τη στιγμή που αποφάσισα να πάρω τη ζωή ενός ζώου στα χέρια μου δε βρίσκω και κακό να σκέφτομαι αν οι επιλογές που έχω κάνει είναι και οι καλύτερες.
Με την ίδια λογική τη στιγμή που παιδιά πεινάνε δε θα έπρεπε να συζητάμε αν θα δώσουμε την τάδε τροφή ή τη δείνα στο σκύλο μας, έτσι δεν είναι?

αλίμονο
δεν είπα εγώ ότι είναι κακό....τς τς τς

απλά θέλω να επισημάνω ότι παντού μπορεί κανείς να βρεί προβληματισμούς ηθικού περιεχομένου-ανάλογα το φιλοσοφικό ρευμα που ακολουθεί (συνειδητά ή ασυνείδητα)
Τελικά
και μέσα στο σύγχρονο χάος
η υπερφιλοσοφία και υπερφιλολογία απλά μας απομακρύνει απο την πράξη
και μας κάνει να αποτυγχάνουμε να δούμε την ΟΥΣΙΑ που κάνει ηθική ή ανήθικη την ίδια ποιοτικά πράξη

και αυτό είναι οι προθέσεις του πράττοντα

αν είναι για το γενικό και μακροχρόνιο όφελος
ή
για το πρόσκαιρο και προσωπικό

αν σκέφτεσαι και τις παρενέργειες
ή απλά αδιαφορείς

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
αλίμονο
δεν είπα εγώ ότι είναι κακό....τς τς τς

απλά θέλω να επισημάνω ότι παντού μπορεί κανείς να βρεί προβληματισμούς ηθικού περιεχομένου-ανάλογα το φιλοσοφικό ρευμα που ακολουθεί (συνειδητά ή ασυνείδητα)
Τελικά
και μέσα στο σύγχρονο χάος
η υπερφιλοσοφία και υπερφιλολογία απλά μας απομακρύνει απο την πράξη
και μας κάνει να αποτυγχάνουμε να δούμε την ΟΥΣΙΑ που κάνει ηθική ή ανήθικη την ίδια ποιοτικά πράξη

και αυτό είναι οι προθέσεις του πράττοντα

αν είναι για το γενικό και μακροχρόνιο όφελος
ή
για το πρόσκαιρο και προσωπικό

αν σκέφτεσαι και τις παρενέργειες
ή απλά αδιαφορείς

Σπουδάζεις στην Πάντειο ?

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
όχι
αλλά θα έπρεπε να διδάσκω :lol:
μου ζητάγαν όμως κατι χαρτιά που δεν έχω....και τελικά έπιασα δουλειά σε εργοστάσιο ....

είμαι 89ος απόγονος του Πλάτωνα...φτάνει???

Ektor 13

Banned
Banned
15 Ιανουαρίου 2010
160
9
όχι
αλλά θα έπρεπε να διδάσκω :lol:
μου ζητάγαν όμως κατι χαρτιά που δεν έχω....και τελικά έπιασα δουλειά σε εργοστάσιο ....

είμαι 89ος απόγονος του Πλάτωνα...φτάνει???
Σε καταλαβαίνω... Ανεκπλείρωτες επιθυμίες... Και εγώ παραλίγο να έπαιζα στην ομάδα μπάσκετ του παναθηναικού..

Είμαι πρώτος ξάδελφος του Διαμαντίδη .... Πλάκα κάνω.. :)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ο σκύλος έχει απομακρυνθεί από τον λύκο γιατί τον σύμφερε (τον έχουμε απομακρύνει κι εμείς ακόμη περισσότερο για το συμφέρον μας).

Δεν έχει νόημα να αναλύουμε τη φύση του λύκου όσον αφορά την ευτυχία του σκύλου μας. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ΤΟΣΟΙ πολλοί διαφορετικοί σκύλοι (και σε σχήμα και σε χαρακτήρα) ο καθένας με άλλες ανάγκες για να είναι ευτυχισμένος.

Ο Φοίβος έχει δίκιο. Τώρα πια είναι ελάχιστοι οι σκύλοι που είναι ικανοί να επιβιώσουν χωρίς ανθρώπινη υποστήρηξη, κι ακόμη λιγότεροι που θα το ήθελαν καν. ΄

Πάρα πολλές ράτσες είναι εκτρώματα της φύσης (επιστημονικά φέρουν ελλατώματα που η φύση δεν θα επέτρεπε να επιβιώνουν) και ράτσες που ΔΕΝ σας περνάει από το μυαλό:

Κόκερ (ΚΑΙ τα δύο)
Κανίς
Σνάουτσερ
Μπασέ
Μπουλ Ντόγκ (και όλες οι βραχυκέφαλες φυλές)
Τέκελ
Λάσα 'Απσο
Μαλτές
Γιορκσάιρ
Τσιουάουα
Κινέζικος Λοφιοφόρος
Πικενουά

Θα συνέχιζα αλλά το πιάσατε το νόημα.
ΌΛΕΣ οι παραπάνω φυλές (κι άπειρες άλλες) θα πέθαιναν χωρίς ανθρώπινη προστασία/φροντίδα, οι περισσότερες ακόμη κι αν ως δια μαγείας είχαν πάντα εξερετική πηγή τροφής! Κάποιες θα τις σκότωναν τα μαλλιά τους (ή η έλλειψη αυτών!).

Ο σκύλος ΔΕΝ είναι "φυσικό πλάσμα" ξεχάστε το.
Από 'κει και πέρα, ο καθένας ωφείλει να μελετήσει και να παρέχει τα ΣΩΣΤΑ στοιχεία (άσκηση, τροφή, χάδια, καλλωπισμό, παιχνίδι) στον δικό του σκύλο, όπως αξίζει σε ένα αγαπητό μέλος της οικογένειας.

Γιατί ο ευτυχισμένος σκύλος αυτό είναι: ένα αγαπητό μέλος της οικογένειας.