Εγω παιρνω απο αυτον : www.voldogfood.com. Ειμαι πολυ ευχαριστημενη. Δινω κι αλλα πραγματα εκτος ετοιμης αλλα χρησιμοποιω και αυτη για ευκολια.
Τί λετε;[/QUOTE
Εγω λεεω, οτι οσο εμενα κανενας αλλος απολυτος δεν νοιαζεται για την καλη, υγειηνη και ποιοτικος αψογη διατροφη των σκυλων μου.
Και επισης, οσο εμενα, κανενας αλλος δεν μπορει να ξερει και να εκτιμισει της διατροφικες αναγκες των σκλων μου.
Ολοι οι υπολοιποι που παρασκευαζουν ετοιμα γευματα. απλα εκμεταλευονται το χασμα και την αγνοια μερικων- και πολλοι απο αυτους απλα αρπαξαν την ευκαιρια να πασσαρουν και φικια για μεταξοτες κορδελλες- οπου εγω αδυνατω να ξερω η να ελεγξω για το ποιος κανει τι και τι σκοπους εχει.
Και για αυτο- θα επιμενω να διατητρω αυτοπροσωπος την επιμελεια της διατροφης των σκυλων μου, απο την αρχη μεχρι το τελος (δηλαδη απο την προμηθεια μεχρι την παρασκευη γευματων). Μονο ετσι μπορω να ειμαι σιγουρη για το αποτελεσμα.
Λοιπόν δοκιμάσαμε χθες το βράδυ πρώτη φορά barf, που αγοράσαμε έτοιμηαπό τον barfer.
Η τροφή έρχεται "αλεσμένη" σε μορφή κιμά, χωρίς κομμάτια κοκκάλων κτλ.
Αυτό δεν επιτρέπει τον εύκολο καθορισμό της ποιότητας της πηγής του κρέατος, ποιά κομμάτια δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν, πάντως παραδέχομαι ότι το κρέας μοσχομύριζε, μοσκοβολούσε τόσο το ίδιο, όσο και τα λαχανικά που είχε μέσα.
Ο σκύλος μου την δέχθηκε αμέσως με περισσή ευχαρίστηση, αλλά τον ξάφνιαζε λίγο η χαμηλή θερμοκρασία του γεύματος.
Το καλοκαίρι μπορεί να μην τον πειράζει τόσο, τον χειμώνα μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες, δεν ξέρω εικασίες κάνω εδώ.
Τώρα, το παιδί που μου έφερε τη τροφή ήταν ευγενέστατο και με βοήθησε στον υπολογισμό της τροφής που θα έπρεπε να δίνω στον 12 μηνών περίπου σκύλο μου (καταλήξαμε στα 330γρ περίπου ημερησίως, δλδ ένα κιλό.συσκευασία για τρεις μέρες) ΑΛΛΑ προφανώς δεν είχε καμία συμμετοχή στην παρασκευή του γεύματος.
Τον ρώτησα τί λαχανικά έχει μέσα, μου είπε "εποχιακά" χωρίς να ξερει τί ακριβώς χρησιμοποιύν αυτή την εποχή και σε τί ποσότητες.
Προφανώς το κατάστημα Barfer.gr λειτουργεί απλώς ως παράρτημα του αθηναϊκού Barfing.gr. Που σημαίνει ότι οι όποιες ερωτήσεις για τα περιεχόμενα θα πρέπει μάλλον να απευθύνονται κατευθείαν στο κεντρικό κατάστημα.
Στην συσκευασία μάλιστα γράφει την επωνυμία της εταιρείας που παράγει τα γεύματα και αναφέρεται στο barfing.gr
J & J Υπηρεσίες Διατροφής
Λυσία 2Β & Αγ. Παρασκευής
Τ.Κ. 121 32, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Βάσει του ΑΦΜ της εταρείας βρήκα τις εξής πληροφορίες:
Ι ΡΟΥΣΣΟΣ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Διακριτικός Τίτλος: ΤECH MOTOPARK J J ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΕ
ΑΦΜ: 099991500
Δραστηριότητα: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΩΝ
Κωδικός Δραστηριότητας: 52212404
Τηλέφωνο: 8821295
Fax:
Διεύθυνση: ΚΡΗΤΗΣ 30-32, 10439 ΑΘΗΝΑ
ΔΟΥ: Α΄ ΑΘΗΝΩΝ
Κωδικός ΔΟΥ: 1101
Ημ.Έναρξης: 16/12/2002
Περίεργο που συνταιριάζονται οι χώροι σταθμευσης με υπηρεσίες διατροφής, αλλά έστω...
ΥΠΟΘΕΤΩ, λόγω της ονομασίας της εταιρείας, αλλά και λόγω των αναφορών στην σελίδα barfing.gr για τους δύο chef που επιμελούνται τις συνταγες, πως πρόκειται για εταιρεία catering.
Αν κάποιος έχει εταρεία διατροφής, που απευθύνεται κατά βάση σε ανθρώπους, υποθέτω ότι η δραστηριοποίηση του στην παρασκευή barf εξυπηρετεί κυρίως την πλήρη αξιοποίηση των υλικών, ώστε να παράγεται το μέγιστο κέρδος.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν γίνεται η βέλτιστη επιλογή κομματιών κρέατος και χρησιμοποιούνται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, τα υπολείμματα της παρασκευής ανθρώπινων τροφών.
Αυτό δεν σημαίνει διολου βέβαια πως μια κατεξοχήν εταιρεία παρασκευής barf θα διάλεγε καλύτερα κομμάτια και κρέατα, εξάλλου κι η ίδια η υπόθεση περί μη χρήσης των βέλτιστων δυνατών κομματιών κρέατος είναι εικασία.
Η παρασκευή barf από εταιρεία catering μπορει πράγματι να συνεπάγεται υιοθέτηση αυστηρότερων υγειονομικών κανόνων, που να είναι συνεπείς με στάνταρ υψηλότερα.
Έπειτα παρόλο που θέλω κι εγώ να δώσω το "καλό" στον σκύλο μου, δεν είμαι απόλυτα εξοικειωμένος με την ιδέα του "ανταγωνισμού" στη διατροφική ασφάλεια μεταξύ της βιομηχανίας ζωοτροφών και τροφών ανθρώπινης κατανάλωσης, δηλαδή όταν τόσοι άνθρωποι δεν τρώνε καλά ή δεν έχουν να φάνε, η χρήση των καλύτερων κομματιών κρέατος (με τα ανθρώπινα κριτήρια) για παραγωγή ζωοτροφών μού προκαλεί κάποια αμηχανία.
Εφόσον μπορεί να τηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των δύο και τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, δεν ξέρω κατά πόσον ο σκύλος θα καταλάβει τη διαφορά.
Εξάλλου και στην οικιακή παραγωγή barf βλέπω προτιμούνται κομμάτια (φτερούγες, λαιμός κοτόπουλου) που αξιοποιούνται καλύτερα από τους σκύλους χωρίς αυτό να μειώνει τη διατροφή αξία ή τη ποιότητα του γεύματος, οπότε τα παραπάνω μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό ο αντιφατικός μονόλογος ενός άσχετου.
Δηλαδή αν ετοιμάζουν γεύματα για δεξιώσεις και φτιάχνουν πχ φιλετο κοτόπουλο, μπόύτια κοτόπουλου κτλ, και χρησιμοποιούν τις φτερουγες και τους λαιμούς για το barf, δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο εδώ.
Στο ζητούμενο, πώς θα επηρεάσει αυτή η διατροφή τον σκύλο, θα το δούμε εν καιρώ...
Αυτό που θα ήθελα να δω θα ήταν μια εργαστηριακή ανάλυση των συστατικών, πχ πρωτεΐνη τόσο, υγρασία τόσο, λιπαρά τόσο, βιταμίνες τόσο κοκ.
Επίσης θα πρότεινα, αν είναι δυνατόν, να διοργανωθεί κάποιο review έτοιμων λύσεων barf ώστε να τους "σπρώξουμε" είτε να τις αναβαθμίσουν είτε να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να ενημερωθούμε κι εμείς καλύτερα για τη ποιότητα της τροφής που δίνουμε.
Τί λετε;
Επειδη ειναι μεσα ανακατεμενη! Αυτο δεν το βρισκω και τοσο κακ0- και εγω πανω απο το κρεας τους, που το κοβω σε κομματια κεμπαπ- βαζω λαχανικα/φρουτα σε πολτοποιημενη μορφη και το τρωνε ολο μαζι.Να κάνω μια ερώτηση λίγο άσχετη; Εγώ ξέρω ότι αν θέλω να δώσω στους δικούς μου φρούτο πρέπει να περιμένω ένα 20λεπτο τουλάχιστον από το κυρίως γεύμα. Προσωπικά δίνω αραιά και πού το μεσημέρι (τρώνε πρωί - βράδυ το κρέας). Η έτοιμη barf πώς γίνεται να έχει 5% φρούτα μέσα και να τα τρώνε μαζί με το κυρίως;
Λαχανικά κι εγώ βάζω. Αλλά όπου έχω διαβάσει, λέει πάντα τα φρούτα τουλάχιστον 20 λεπτά μετά. Κάτσε να το δω να σου πω και γιατί.Επειδη ειναι μεσα ανακατεμενη! Αυτο δεν το βρισκω και τοσο κακ0- και εγω πανω απο το κρεας τους, που το κοβω σε κομματια κεμπαπ- βαζω λαχανικα/φρουτα σε πολτοποιημενη μορφη και το τρωνε ολο μαζι.
Παντα ετσι εκανα- και ποτε δεν ειχαμε προβληματα. 12-13 χρονια τωρα.
Καμία αντίρρηση...σχεδόν δηλαδή, γιατί ενδέχεται κάποιος -τεχνολόγος τροφίμων, διατροφολόγος ή ο,τιδήποτε στον τομέα- να ξέρει καλύτερα, ακόμη κι αν δεν νοιάζεται για τα συγκεκριμένα ζώα περισσότερο.Εγω λεεω, οτι οσο εμενα κανενας αλλος απολυτος δεν νοιαζεται για την καλη, υγειηνη και ποιοτικος αψογη διατροφη των σκυλων μου.
Και επισης, οσο εμενα, κανενας αλλος δεν μπορει να ξερει και να εκτιμισει της διατροφικες αναγκες των σκλων μου.
Ολοι οι υπολοιποι που παρασκευαζουν ετοιμα γευματα. απλα εκμεταλευονται το χασμα και την αγνοια μερικων- και πολλοι απο αυτους απλα αρπαξαν την ευκαιρια να πασσαρουν και φικια για μεταξοτες κορδελλες- οπου εγω αδυνατω να ξερω η να ελεγξω για το ποιος κανει τι και τι σκοπους εχει.
Και για αυτο- θα επιμενω να διατητρω αυτοπροσωπος την επιμελεια της διατροφης των σκυλων μου, απο την αρχη μεχρι το τελος (δηλαδη απο την προμηθεια μεχρι την παρασκευη γευματων). Μονο ετσι μπορω να ειμαι σιγουρη για το αποτελεσμα.
Όχι, εδώ κάνεις λάθος...πάρε μια συσκευασία, δώσε την για ανάλυση και θα βρεις τί έχει μέσα...αν υπάρχουν σάπια κτλ θα φανούν...Σε πόσα και πόσα εστιατόρια δεν βγαίνει κατά καιρούς για την κακή ποιότητα των πρώτων υλών τους?
Σε πόσα και πόσα προιόντα (κρέατα, γάλατα, αλλαντικά κλπ κλπ) δεν ακούμε συνεχώς πως έχουν μέσα ότι σαβούρα υπάρχει ? Μέχρι και για τροφές μωρών, έχουνε βγει τα χειρότερα στη φόρα... Φαντάσου τις πιθανότητες όταν πρόκειται "απλώς για ένα σκύλο" (γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι η πλειοψηφία "απλώς σκύλους" τους θεωρεί) ειδικά όταν παίζει μέσα και κέρδος.
Μπορεί ο συγκεκριμένος τύπος να κάνει σούπερ δουλεία με τη μπαρφ τροφή που πουλάει, εγώ προσωπικά, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σε καθημερινή βάση, δεν θα εμπιστευόμουν περισσότερο μια αλεσμένη μπαρφ άγνωστων υλικών από μία ξηρά, από τη στιγμή που δεν βλέπω τί βάζει μέσα. Μπορεί τα λαχανικά που χρησιμοποιεί να έχουν σαπίσει ήδη. Μπορεί τα κρέατα που χρησιμοποιεί να είναι επίσης σαπισμένα. Μπορεί οτιδήποτε. Αν δεν ήταν τελείως αλεσμένο, και ήτα μεριδούλες με τα υλικά να φαίνονται, εκεί θα ήμουν πιο δεκτικός.
Από την άλλη, με το φτωχό συλλογισμό μου, έρχομαι και λέω στον εαυτό μου : "Όσο χάλια και να είναι η έτοιμη μπαρφ, μπορεί να είναι χειρότερη της ξηράς?" Τελικά η επιλογή μας είναι με το σκεπτικό "από δυο κουβάδες σκ@τ@ επιλέγουμε αυτόν που βρωμάει λιγότερο"?
Μήπως χτυπάνε οι "έτοιμοι μπάρφερς" εκεί που πονάνε οι σκυλογονείς, προσφέροντάς τους την ποιοτική τροφή που ονειρεύονται για τους σκύλους τους χωρίς κόπο, και τελικά δούμε τα χειρότερα στο μέλλον?
Σου απαντώ με τους δικούς μου προβληματισμούς στο θέμα, ως τροφή για σκέψη.
Η "συμβουλή" που εγώ μπορώ να σου δώσω, είναι προσπάθησε να διαβάσεις και να μάθεις πως να ταΐζεις ωμά μόνος σου (δοσολογίες, υλικά κλπ), και σιγά σιγά δοκίμασέ το (εφ' όσον απ' ότι φαίνεται ενδιαφέρεσαι για μπαρφ). Θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο τουλάχιστον, πως η ποιότητα είναι αυτή που πρέπει και την ευχαρίστηση του να ετοιμάσεις εσύ το γεύμα του καλύτερού σου φίλου.
Όσον αφορά την καθαριότητα στον πάγκο προετοιμασίας της μπαρφ στο σπίτι, επειδή πολλοί για κάποιο λόγο "αγχώνονται" και για αυτό, θα πω το εξής : Δεν μαγειρέουμε για τους εαυτόυς μας σε βρώμικο πάγκο ούτως ή άλλως (θέλω να πιστεύω). Ε το ίδιο καθάρισμα θα κάνουμε και στην προετοιμασία της μπαρφ, δεν βλέπω κάποια πρακτική διαφορά εκεί (αν υπάρχει, παρακαλώ διαφωτίστε με).
Αυτό με το ΑΦΜ και το γκαράζ με ξενίζει αρκετά.
Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε με κάποιο τρόπο τί βάζουν μέσα όλες αυτές οι εταιρείες έτοιμης μπαρφ, δεν μπορώ να φανταστώ τον τρόπο που θα τους παρακινήσω εγώ και εσύ για καλύτερες υπηρεσίες και γεύματα.
Για να κλέισω αυτό το σεντονάκι, εγώ προσωπικά, τείνω στη "σιγουριά" (όση μπορούμε να έχουμε) της ξηράς, από την έτοιμη μπαρφ (μέχρι να αποδειχτεί πως είναι καλύτερη η δεύτερη).
Έστω ότι είναι τα περισσεύματα που διαφορετικά θα τα πέταγε, γιατί να μην τα πουλήσει φθηνά και από πού προκύπτει ότι αυτά θα είναι εξορισμού διατροφι΄κα κατώτερα;Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής. 3,10 δίνει το μοσχάρι το κιλό. Πόσο φτηνά να παίρνει το μοσχάρι; Έστω και με 55% μέσα, έστω και με χονδρική, τι μοσχάρι βάζει μέσα; Τα περισσεύματα που τα δίνουν 2,5 ευρώ και λυπάσαι να τα δώσεις στο σκυλί σου; (αν τα έχει δει κανείς ξέρει τι εννοώ). Βγάζω το κόστος για λαχανικά, εντόσθια, συσκευασίες κλπ.
Από εκεί που παίρνω κοτόπουλα, μου λέει μια μέρα "Έχω κιμά μοσχαρίσιο για τα σκυλιά με 3 ευρώ". Ρώτησα τι κιμάς είναι αυτός και τον δίνει 3 ευρώ ρε παιδί μου; Τα περισσεύματα βάζει.
Όσον αφορά τη παρασκευή στο σπίτι, εγώ προσωπικά δεν έχω την ισχυρή κατάψυξη που απαιτείται για τη γρήγορη ψύξη των κρεάτων ούτε το χώρο για την αποθήκευση σεβαστής ποσότητας.
Ξέρεις πόσο κοστίζει αυτό; Πάρε μια κατάψυξη καλύτερα...Όχι, εδώ κάνεις λάθος...πάρε μια συσκευασία, δώσε την για ανάλυση και θα βρεις τί έχει μέσα...αν υπάρχουν σάπια κτλ θα φανούν...
μας είδα και πριν την κρίση...κρίση φίλε μου , κρίση. Ο,τι δηλώσεις είσαι στο Ελλαδιστάν..
Και εγω παντα εκανα πολτο απο φρουτα και λαχανικα ανακατεμενα ( το μονο που εκει προσεχα ηταν, να αποτελειται το 50% απο αυτο απο πρασινα φυλλα) και ταιζα μαζι με το κρεας- και τα σκυλια μου ειχαν No Problem at all!Λαχανικά κι εγώ βάζω. Αλλά όπου έχω διαβάσει, λέει πάντα τα φρούτα τουλάχιστον 20 λεπτά μετά. Κάτσε να το δω να σου πω και γιατί.
http://marthathesharpei.blogspot.gr/2009/05/barf-biologically-appropriate-raw-food.html
Θα το δεις, λέει "Δεν αναμιγνύω διαφορετικά είδη στο ίδιο γεύμα για καλύτερη πέψη και για να μην επιβαρύνω το πάγκρεας.
Στο ίδιο γεύμα μπορώ να αναμιγνύω: ..." κλπ.
Α,και μετά πιο κάτω λέει και αναλυτικά για τα φρούτα.