Ερωτήσεις

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Για σε όλους/ες.

Μπαίνω απευθείας στο θέμα για να μην κουράσω.
Ενδιαφέρομαι να αποκτήσω ένα Cane Corso κουτάβι ,για συντροφιά ,
τουλάχιστον εδώ κατέληξα μετά απο 2 εβδομάδες διαβάσματος στο ιντερνετ.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω (καθόλου) εμπειρία και ότι ζώ σε διαμέρισμα στην θεσσαλονίκη.
Είμαι 32 χρονών και δουλεύω απο 14.00 μέχρι 22.00 πενθήμερο.
Μένω μόνος και το διαμέρισμα είναι αρκετα μεγάλο όπως και το μπαλκόνι .

Πιστεύεται ότι είναι καλή επιλογή?
Και αν ναι μήπως μπορείτε να προτείνετε κάποιον εκτροφέα?
Αν όχι μπορείτε ναι προτείνεται κάποια διαφορετική ράτσα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ Απο αυτά που είδα τις 2 αυτές εβδομάδες έχω πάθει ζημιά και με τα λαμπραντοράκια

Καλησπέρα και από εδώ

Με μια βόλτα στο φόρουμ και ένα γρήγορο (αλλά προσεκτικό) διάβασμα των χαρακτηριστικων των φυλών που αναφέρεις είμαι σίγουρος πως θα καταλάβεις πως μιλάς για 2 τελείως διαφορετικά πράγματα.

Τα λαμπραντόρ είναι απείρως πιο διαχειρίσιμα από τα κάνε κόρσο και η πιο λογική επιλογή για άπειρο χειριστή.Το διαμέρισμα,από τη στιγμή που θα καλύπτεις τις ανάγκες του σκύλου,δεν είναι πρόβλημα,αλλά και πάλι,άλλες οι ανάγκες/απαιτήσεις ενός Groenendael και άλλες ενός αγγλικού μπουλντογκ...

Σαν μια πρώτη κατεύθυνση,προσπάθησε να μην κάνεις βιαστική επιλογή βασισμένη στο τι σαρέσει μόνο αισθητικά αλλά και αν στις περιγραφές της εκάστοτε φυλής κουμπώνουν οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής σου,και κυρίως η έλλειψη εμπειρίας σου.Ενας αρχάριος χειριστής με ένα σκύλο απαιτητικό και "δύσκολο" είναι βέβαιο πως θα ζοριστεί πάρα πολύ,σε σημείο που δε φαντάζεσαι,και δε χρειάζεται να ζήσεις κάτι τέτοιο.

Για τα λαμπραντόρ δε μπορώ να σε βοηθήσω,εμένα μαρέσουν και μελετώ φυλές με μάγουλα και σάλια,ζύγισε με λογική τις επιλογές που έχεις και κάνε την καλύτερη

(και αν σαρέσουν οι φυλές με μάγουλα και σάλια,αφενός welcome to the club & αφετέρου προσανατολίσου ιδανικά σε ένα μπόξερ,εξαιρετικό intro στον κόσμο των μαστιφ,πολύ πιο εύκολο από τα κορσο,που θα συγχωρέσει σίγουρα πολλά από τα βέβαια λάθη σου,λάθη που κάναμε ΟΛΟΙ και συνεχίζουμε να κάνουμε ;) )

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Νομιζω πως δεν συννενοουμαστε ευκολα εμεις οι δυο @east49 δυστυχως! :(

Δεν θα θεωρησει τιποτα δεδομενο, ανοητος δεν ειναι, μπορει να κρινει. Το οτι παει βολτες σκυλακια για ξεμουδιασμα & περπατημα, μονο κακο δεν κανει....οσο αφορα τον εθελοντισμο, καθε προθυμο ατομο ειναι ευπροσδεκτο & του ανατιθεται η αναλογη δουλεια με βαση την ηλικια/ικανοτητες του. Το stray [γνωστη φιλοζωικη οργανωση στο πενελληνιο] ζητα εθελοντες απο 11 ετων και πανω, θες να μου πεις οτι θετουν σε κινδυνο τα σκυλια στα χερια των 11χρονων ή των 14χρονων; Για ολους υπαρχει η αναλογη δουλεια & σιγουρα κατι θα μαθεις...
Αυτο ακριβως......

Οτι επειδη οι φιλοζωικες ψαχνουνε τους εθελοντες με το κυαλι (δυστυχως απο πολλες αποψεις) δεν σημαινει οτι θα βρουν τον πρωτο προχειρο να μαθει..... βασικη υπακοη σε σκυλο ας πουμε......
Ουτε θα του αναθεσουνε δυσκολο σκυλο, ουτε θα βγαλει βολτα σκυλο με "προβληματα" ουτε ουτε ουτε......

Εγω αυτο το παραπανω ξερεις πως το βλεπω; σαν να λεει μια κοπελα "θελω να κανω παιδι" κ της απαντας "δουλεψε κανα δυο μηνες στο χαμογελο του παιδιου".
Δεν νομιζω οτι χρειαζεται..... Οχι οτι κανει και κακο ετσι;

Ειναι η αποψη σου κ την σεβομαι, αλλα η δικη μου ειναι διαφορετικη.

• Like
Reactions: sis

aem50

Well-Known Member
18 Σεπτεμβρίου 2015
133
32
35
Αυτο ακριβως......

Οτι επειδη οι φιλοζωικες ψαχνουνε τους εθελοντες με το κυαλι (δυστυχως απο πολλες αποψεις) δεν σημαινει οτι θα βρουν τον πρωτο προχειρο να μαθει..... βασικη υπακοη σε σκυλο ας πουμε......
Ουτε θα του αναθεσουνε δυσκολο σκυλο, ουτε θα βγαλει βολτα σκυλο με "προβληματα" ουτε ουτε ουτε......

Εγω αυτο το παραπανω ξερεις πως το βλεπω; σαν να λεει μια κοπελα "θελω να κανω παιδι" κ της απαντας "δουλεψε κανα δυο μηνες στο χαμογελο του παιδιου".
Δεν νομιζω οτι χρειαζεται..... Οχι οτι κανει και κακο ετσι;

Ειναι η αποψη σου κ την σεβομαι, αλλα η δικη μου ειναι διαφορετικη.
@east49
Σεβομαι την αποψη σου φυσικα, αλλα νομιζω πως δεν καταλαβαινεις το point μου & οσο αφορα το παραδειγμα με την κοπελα & το οτι θελει να κανει παιδι, συγκρινεις ανομοια πραγματα.

Οπως προειπα, κανεις μας ΔΕΝ γεννηθηκε ο τελειος σκυλογονεας που ξερει τα παντα! Εσυ, π.χ. απ'την πρωτη στιγμη που ασχοληθηκες με τους σκυλους/πηρες σκυλο ηξερες τα παντα τελεια; Δεν αρχισες να μαθαινεις κανουργια πραγματα σιγα-σιγα οπου να μαθεις να χειριζεσαι οπως πρεπει τον/τους σκυλο/ους σου; Αρα, δε ειναι κριμα για εναν απειρο ανθρωπο που δεν γνωριζει απο χειρισμο σκυλων, να αποκτησει ξαφνικα εναν & να τα βρει μπαστουνια;
Επισης, οπως και εγω, κι αλλα μελη ανεφεραν το ενδεχομενο υιοθεσιας αφου ο ιδιος ειπε πως
δεν εχει καμια απαιτηση απο καποια ρατσα, απλα θελει μια φιλικη ρατσα συντροφιας.
Επομενως, υποθετοντας πως θα προβει σε υιοθεσια, δεν ειναι καλο να εχει ερθει σε επαφη με τα σκυλια φιλοζωικων πρωτυτερα; Το λεω αυτο επειδη τα σκυλια των φιλοζωικων σε πολλες περιπτωσεις εχουν μικροπροβληματα συμπεριφορας εξαιτιας κακοποιησης/παραμελησης που εχουν υποστή ή εχουν εγκαταληφθει ακομη και λογω λαθος χειρισμου...

Μπορει να μην του αναθεσουν με την μια 'δυσκολο' σκυλο ή σκυλο με προβληματα, ομως μπορει να του ανατεθει ενας σκυλακος χωρις καποια ιδιαιτεροτητα, για μια βολτα, να ξεμουδιασει λιγο απ'το κλουβι της πανσιον. Συνηθως, οι φιλοζωικες πηγαινουν στο επισκεπτηριο (4-5 ατομα π.χ.) για να δουν τα σκυλακια τους, βγαζουν φωτογραφιες για περαιτερω προωθηση στο Ιντερνετ & τα πηγαινουν και βολτα. Αν δει οτι δεν μπορει να το χειριστει ευκολα, καλλιστα μπορει να τον βοηθησει καποιο αλλο μελος..εεε...και εν τελει, δεν ειναι και πηρυνικη φυσικη...
Και οπως προειπα, δεν θα μαθει τα παντα, αλλα μερος των βασικων, οπως βολτα. Επιπλεον, οταν οποτε & οπως μπορεις συνεισφερεις, μαθαινεις πληθωρα πραγματων ακομη και σχετικα με τα φαρμακα για σκυλους, πως να τους πλησιαζεις, πως να χειριστεις εναν 'δυσκολο' σκυλο...εγω αυτα αρχισα να τα μαθαινω απ'τον πρωτο μηνα που εγινα μελος, απ'τις καταστασεις που αντιμετωπιζαμε....ειπαμε, κανεις δεν γεννθηκε τελειος, ολοι μαθαμε & μαθαινουμε! ;)

Τελος, ειναι το ενδεχομενη φιλοξενιας οπως ανεφερε και η sis. Σιγουρα μπορει να φιλοξενησει για λιγες ωρες/μερες καποιο σκυλακι, φυσικα αφου τον πληροφορησουν πρωτα τα αναλογα μελη περι 'τινος προκειται'. Αν του δωθουν τα guidelines σχετικα με το πως να συμπεριφερεται στο σκυλι, δεν θα εχει θεμα. Π.χ. Οταν φιλοξενησα εγω πρωτη φορα, μου ειπαν πως εχει μαθει να κατουραει σε πανα, αρα ας εχω στο μπαλκονι σε μια γωνια την πανα & καθε μια ωρα να του αλλαζω επιδεσμο στο χτυπημενο ποδαρακι του. Και απειρος να εισαι, αν βοηθηθεις λιγο πρωτα, καλα θα τα πας..[προσωπικη εμπειρια οπως ανεφερα].
Μεσω φιλοξενιας, μαθαινεις τα βασικα πολλες φορες [potty training, βολτα, χτενισμα, χειρισμος συμπεριφορων κλπ.]- για μενα ειναι μια πολυ καλη λυση...

aem50

Well-Known Member
18 Σεπτεμβρίου 2015
133
32
35
Και καταληξαμε πολλοι απο εμας στο ενεχομενο υιοθεσιας, εφοσον δεν τον ενδιαφερει καποιο συγκεκριμενο χαρακτηριτικο..ετσι προεκυψε και το [off topic πλεον] θεμα των φιλοζωικων...τι να πω, εγω την αποψη μου την εξεφρασα, οποιος διαφωνει, απολυτα σεβαστον...(n)

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
@aem50 αφενός μεν όταν κάποιος ζητάει πληροφορίες επί συγκεκριμένου και κάποιος από εμάς του απαντάει αλλα ντάλλων (=κέντρα προστασίας/ενδεχόμενο υιοθεσίας) είναι κουραστικό και άσχετο και αφετέρου,αν ο άνθρωπος ενδιαφερθεί για παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να προβεί σε "υιοθεσία",τότε μπορούμε να το σκίσουμε στην ανάλυση

• Like
Reactions: east49

aem50

Well-Known Member
18 Σεπτεμβρίου 2015
133
32
35
@aem50 αφενός μεν όταν κάποιος ζητάει πληροφορίες επί συγκεκριμένου και κάποιος από εμάς του απαντάει αλλα ντάλλων (=κέντρα προστασίας/ενδεχόμενο υιοθεσίας) είναι κουραστικό και άσχετο και αφετέρου,αν ο άνθρωπος ενδιαφερθεί για παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να προβεί σε "υιοθεσία",τότε μπορούμε να το σκίσουμε στην ανάλυση
Αλλα νταλλων; Ειναι αλλα νταλων να του πεις πως εφοσον δεν ενδιαφερεται για συγκεκριμενα χαρακτηριστικα, μπορει καλλιστα να σκεφτει το ενδεχομενο υιοθεσιας & να καλυψεις τροπους με τους οποιους μπορει να τα 'βρει πιο ευκολα' με τον νεο σκυλο..;;Δηλαδη, κακο ειναι η εκφαση μιας διαφορετιης προτασης; & αν δεν θες ρε φιλαρακι μην την σκεφτεσαι, δεν πειραζει.....εγω πιστευα οτι στα φορουμ μπορεις να πεις την αποψη σου/προτεινεις κατι....

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Ναι,είναι,όταν δεν καλύπτεις πρώτα το "γιατί όχι" σε αυτό το συγκεκριμένο που ρωτάει ένα νέο μέλος επαρκώς.Δεν αρκεί το "αφού δεν ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά",δε δημιουργεί καμία κουλτούρα πάνω στα θέματα που συζητάμε,δε βοηθάει και τρίτους που μπαίνουν και ενδιαφέρονται πιθανότατα για κόρσο και είναι πρωτόπειροι να καταλάβουν το "γιατί όχι".Αν σε κάθε νέο θέμα απαντάμε με το "σκέψου την υιοθεσία" τελικά ποτέ κανεένα νέο μέλος δε θα καταλάβει γιατί όχι κόρσο ή ό,τι άλλο τέτοιων κυβικών

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
...... Εγω να συμπληρωσω,

Θεμιτο το να εκφραζεις το θεμα του ημιαιμου, αφου πρωτιστως τεκμηριωσεις το "γιατι οχι" στην αρχικη του επιλογη, και με δεδομενες παντα τις αναγκες (η την ελλειψη αυτων) που αναφερει το νεο μελος, ως εναλλακτικη προταση.

Ομως, απο το να εκφρασεις μια διαφορετικη προταση να φτασεις στην εθελοντικη εργασια σε φιλοζωικη ως προαπαιτουμενο για την αποκτηση σκυλου απο καποιον που δεν ειχε αλλον στο παρελθον, ειναι περιττο.

Δεν ζητησε συμβουλες, τι να κανει πριν αποκτησει σκυλο.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Ας βγω κι εγω λίγο off topic :D

Θεωρώ πως τα λάθη σου πρέπει να τα κανεις στον σκυλο σου και να τα βλεπεις μπροστά σου κάθε μερα. Ετσι μαθαίνεις. (Το οτι δεν επηρεάζεται η ευζωία του σκύλου φαντάζομαι ειναι δεδομένο, δε λέω πχ να εχεις δεμένο τον πρώτο σκυλο σου 24/7, να μάθεις και στον επόμενο να μη το κανεις...) Οταν ζεις μαζί με ενα ζώο το οποίο το εχεις χειριστεί λάθος (πχ υπερβολικά πολλές ελευθερίες) και μπορείς καθημερινά να εντοπίζεις τις επιπτώσεις αυτής της ενέργειας, μπορείς ευκολότερα τόσο να δουλέψεις σωστά με το σκυλί(με την κατάλληλη καθοδήγηση) για να το διορθώσεις όσο και να εχεις πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς σημαίνουν οι "υπερβολικά πολλές ελευθερίες" στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Σιγουρα ειναι θεμιτό να εχεις καποια εμπειρία απο πριν αλλα δε θεωρώ πως ο "πειραματισμός" πρέπει να γίνεται σε ξένα σκυλια και ποσο μάλλον σκυλια φιλοζωικών οργανώσεων.

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Ας βγω κι εγω λίγο off topic :D

Θεωρώ πως τα λάθη σου πρέπει να τα κανεις στον σκυλο σου και να τα βλεπεις μπροστά σου κάθε μερα. Ετσι μαθαίνεις. (Το οτι δεν επηρεάζεται η ευζωία του σκύλου φαντάζομαι ειναι δεδομένο, δε λέω πχ να εχεις δεμένο τον πρώτο σκυλο σου 24/7, να μάθεις και στον επόμενο να μη το κανεις...) Οταν ζεις μαζί με ενα ζώο το οποίο το εχεις χειριστεί λάθος (πχ υπερβολικά πολλές ελευθερίες) και μπορείς καθημερινά να εντοπίζεις τις επιπτώσεις αυτής της ενέργειας, μπορείς ευκολότερα τόσο να δουλέψεις σωστά με το σκυλί(με την κατάλληλη καθοδήγηση) για να το διορθώσεις όσο και να εχεις πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς σημαίνουν οι "υπερβολικά πολλές ελευθερίες" στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Σιγουρα ειναι θεμιτό να εχεις καποια εμπειρία απο πριν αλλα δε θεωρώ πως ο "πειραματισμός" πρέπει να γίνεται σε ξένα σκυλια και ποσο μάλλον σκυλια φιλοζωικών οργανώσεων.
όπως λέει και ο λαός,αν δε λουστείς τα λάθη σου δε μαθαίνεις κιόλας

• Like
Reactions: vas