Επιλογη κουταβιού απο μια γέννα.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Για έναν και μοναδικό στόχο πρέπει να γίνεται η εκτροφή και αυτός δεν είναι το κέρδος. Το κέρδος είναι κακός σύμβουλος και αναπόφευκτα σε ωθεί σε εκπτώσεις στην ποιότητα, προσπαθώντας να μειώσεις τα έξοδα.

Και ναι, όσο και να σας φαίνεται περίεργο, φορτώνεις μια γέννα τη σκύλα σου μετά από πολύ μελέτη και το κάνεις για ΣΕΝΑ, γιατί περιμένεις με ανυπομονησία το νέο σου αστεράκι, το σκυλάκι εκείνο που θα σε κάνει περήφανο για τις επιλογές σου.

Είμαι δε της άποψης πως μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις ενός σοβαρού εκτροφέα, είναι όχι μόνο που και με ποιους όρους θα διαθέσει ένα show quality σκύλο του ,αλλά το που θα διαθέσει τα πετ κουτάβια του. Συμπαθέστατα σκυλάκια που για τον χψ λόγο επέλεξε πως δεν έχουν να προσφέρουν στη φυλή τους, αν δοθούν σε λάθος ανθρώπους θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στη φυλή από ό,τι "καλό" θα προσφέρει αυτό που κράτησε. Μην ξεχνάμε πως "βελτίωση της φυλής μπορεί να προσφέρει όχι μόνο εκείνος που επιλέγει να εκθρέψει, αλλά το ίδιο - και ακόμα περισσότερο - εκείνος που αποφασίζει να μην εκθρέψει, απαλλάσσοντας τη φυλή από τη διαιώνιση σκύλων που δεν είναι απόλυτα άξιοι να αναπαραχθούν"
Ολα σωστα και συμφωνω, υπό ιδανικές συνθήκες. Στην πραγματικότητα τι συμβαίνει; Επαρκουν οι ψυχικες απολαβες και η ικανοποιηση της επιτυχίας ; Δε θα πρέπει να επιβραβεύονται και υλικά μεσω της πωλησης η προσπάθεια και το αποτέλεσμα ; Ειναι ο μόνος τρόπος να συντηρηθεί και να ακμάσει ένα εκτροφείο. Μιλάμε για επαγγελματίες εκτροφείς όχι απλους χομπίστες.

Γεράσιμος

Active Member
3 Δεκεμβρίου 2013
31
0
Μιας και μιλάμε για εκτροφέα Βελγίου, εδώ δεν συνηθίζεται να πουλάς κουτάβια 8 εβδομάδων από την ίδια γέννα σε διαφορετικές τιμές, παρά μόνο φτηνότερα αν κάποιο έχει ελάττωμα που φαίνεται ήδη σε αυτή την ηλικία.

Κατά τ' άλλα έχω την εντύπωση ότι βιάζεσαι. Δεν μαθαίνεις μια φυλή μέσω διαδικτύου.
Αν δεν υπάρχει εκτροφέας επίσημος στην ελλάδα δεν έχω το προνομιο να κανω ταξιδάκια σε εκτροφεία.
Θα μπορουσα να περιμένω να δώ μια έκθεση ίσως αλλα μεταξυ μας αυτο το πηγάδι δεν έχει πάτο.
Θα υπάρχει πάντα αυτος που θα σχολιάσει ότι κι αυτό δεν είναι αρκετό εγώ με την ερευνα μου είμαι ικανοποιημένος και προθυμος να υποστώ τις όποιες επιπτώσεις απο μια ενδεχόμενη λάθως επιλογη.
Δεν σε κάνει πιο υπευθυνο να ψάχνεις 2 χρόνια και να χαλάσεις 2,3 χιλιάρικα.
ΚΑτα τη δική μου γνώμη σε κάνει υπερβολικό.
Μιλησα με εκτροφεις και κατόχους μιλησα με πόσα εκτροφεια και με 4,5 κτηνίατρους.
Αυτα είχα, αυτα μπορουσα, αυτα έκανα. σεβαστη η γνώμη σου αλλα εγω πιστεύω οτι εξάντλησα τις διαθέσιμες πηγές και αν έχεις να προτείνεις κάτι με χαρά θα σε ακούσω :)

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
το pick of litter ειναι υποθετικο όπως αναφέρθηκε σε αυτες τις ηλικίες.
Αυτο που κυρίως με απασχολεί είναι να έχω την επιλογη στα υποθετικα καλυτερα κουταβια της γεννας
-αφου δε μπορεις να εκτιμησεις ουτε υποθετικα το καλυτερο κουταβι γιατι σε απασχολεί;
και σαφως δεν θα με πειραζε να θελει να κρατησει ένα κουτάβι αλλα θα το λαμβανα υποψιν μου στο ποσα χρηματα μπορω να διαθεσω.
- δηλαδη αν κρατουσε ενα θα ζητουσες να κατεβει η τιμη στα υπόλοιπα;

Αν η κοστολογιση ηταν κυμαινομενη δεν θα έδινα 1250 ευρω για pet quality
θα έδινα πχ 700.
- αν παραδειγμα ενα ειχε ελάττωμα και το εδινε 700, 3 ηταν εφαμιλλα και τα εδινε 1250 και ενα κορυφαιο ηθελε να το κρατησει ή το εδινε στα 1500 ποιο θα διάλεγες;

οταν η τιμη δεν είναι κυμαινομενη έχω το δικαίωμα για το καλυτερο μορφολογικα προτυπο.
ή έστω ένα αντιστοιχο.

- νομιζω οτι το δικαιωμα στο παραχωρει ο εκτροφεας, εαν θελει..

Όλα είναι μεσα στον διάλογο με τον εκτροφέα.
Την διαμόρφωση της δικης μου ζήτησης και απαιτήσεων καθως και την εκπέδευση μου ώς μελλοντικος ιδιοκτήτης.

Η αναζήτηση ήταν εμπειρία απο την οποια αποκομησα έναν γενικότερο ορίζοντα της κατάστασης και βάση αυτου διαμόρφωσα τα κριτήριά μου.
εαν θελεις show quality ισως θα επρεπε να περιμενεις μεχρι 4ο-5ο μηνα οπου αρχιζουν να φαινονται πιο ξεκαθαρα τα πραγματα

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
θα έδινα πχ 700
οταν η τιμη δεν είναι κυμαινομενη έχω το δικαίωμα για το καλυτερο μορφολογικα προτυπο.
ή έστω ένα αντιστοιχο.
Όπως έγραψα και παραπάνω στο Βέλγιο συνηθίζεται να φεύγουν τα κουτάβια ηλικίας 8-12 εβδομάδων στην ίδια τιμή, είτε είναι πολλά υποσχόμενο, είτε λιγότερο. Με 700 ευρώ δεν βρίσκεις κουτάβι ποιοτικής εκτροφής.

Γεράσιμος

Active Member
3 Δεκεμβρίου 2013
31
0
Όπως έγραψα και παραπάνω στο Βέλγιο συνηθίζεται να φεύγουν τα κουτάβια ηλικίας 8-12 εβδομάδων στην ίδια τιμή, είτε είναι πολλά υποσχόμενο, είτε λιγότερο. Με 700 ευρώ δεν βρίσκεις κουτάβι ποιοτικής εκτροφής.
Ναι στο Βέλγιο ίσως να μη βρίσκεις εγω στο άλλο εκτροφείο είχα βρει αξιόλογη γεννα με τελευταίο κουτάβι για show n breed προδιαγραφές στα 700 ευρώ. Το είδε και η εκτροφέας που διάλεξα και μου είπε οτι ειναι καλή γεννα.

Γεράσιμος

Active Member
3 Δεκεμβρίου 2013
31
0
Αρχικό μήνυμα απο Γεράσιμος
το pick of litter ειναι υποθετικο όπως αναφέρθηκε σε αυτες τις ηλικίες.
Αυτο που κυρίως με απασχολεί είναι να έχω την επιλογη στα υποθετικα καλυτερα κουταβια της γεννας
-αφου δε μπορεις να εκτιμησεις ουτε υποθετικα το καλυτερο κουταβι γιατι σε απασχολεί;

Δεν μπορω στις 8 εβδομάδες αν ηταν 6 μηνών θα ήξερα πιο να διαλέξω τουλάχιστον για να ικανοποιεί το πρότυπο που έχω στο μυαλό μου.

και σαφως δεν θα με πειραζε να θελει να κρατησει ένα κουτάβι αλλα θα το λαμβανα υποψιν μου στο ποσα χρηματα μπορω να διαθεσω.
- δηλαδη αν κρατουσε ενα θα ζητουσες να κατεβει η τιμη στα υπόλοιπα;

Πιστευεις οτι δεν έχω αρκετά υποθετικές σενάρια στο μυαλό μου για να μου βάζεις επιπλέον απορίες;
Πάντως οχι θα το λάμβανα υπόψιν μου ως εχει.
εκτίμησα σαν θετικό οτι εχω την πρώτη επιλογή χωρις να διευκρινήσε αν σκοπεύει να κρατήσει κάποιο. Παρέθεσα τι μου ειχε πει βλέπε πιο πάνω.

θα έδινα πχ 700.
- αν παραδειγμα ενα ειχε ελάττωμα και το εδινε 700, 3 ηταν εφαμιλλα και τα εδινε 1250 και ενα κορυφαιο ηθελε να το κρατησει ή το εδινε στα 1500 ποιο θα διάλεγες;

Σιριουσλι;; Θα άνοιγα θέμα στο φόρουμ και θα το σκεφτόμουν μέχρι να ανατιναχτεί το κεφάλι μου.

ή έστω ένα αντιστοιχο.

- νομιζω οτι το δικαιωμα στο παραχωρει ο εκτροφεας, εαν θελει..
Ειναι δικαίωμα μου να θελω. Για προσδοκίες μιλούσα.
Όλα είναι μεσα στον διάλογο με τον εκτροφέα.
Την διαμόρφωση της δικης μου ζήτησης και απαιτήσεων καθως και την εκπέδευση μου ώς μελλοντικος ιδιοκτήτης.

Η αναζήτηση ήταν εμπειρία απο την οποια αποκομησα έναν γενικότερο ορίζοντα της κατάστασης και βάση αυτου διαμόρφωσα τα κριτήριά μου.
εαν θελεις show quality ισως θα επρεπε να περιμενεις μεχρι 4ο-5ο μηνα οπου αρχιζουν να φαινονται πιο ξεκαθαρα τα πραγματα
..

Γεράσιμος

Active Member
3 Δεκεμβρίου 2013
31
0
Τα show quality κουτάβια που φεύγουν μετά τον 6το μήνα δεν τα παίρνεις με 1.250 ευρώ.
Θα ρισκάρω και στην χειρότερη απο μια τέτοια γεννα απογοητευμένος δε θα μείνω. Το εκτροφείο το είδες; Απο αυτα που βλέπεις και απο αυτα που εχω πει πως σου φαίνεται σαν επιλογή;

jimmynet

Well-Known Member
26 Μαϊου 2008
74
0
Ειναι οχι απλα περιεργο αλλα πολυ περιεργο. Οι λογοι ειναι 3
α) η αναπαραγωγη σε εκτροφειο εχει δυο στοχους, την βελτιωση της φυλης και το κερδος απο την πωληση των κουταβιων. Για να βελτιωθει η φυλη πρεπει τα καλυτερα "δειγματα" της να παραμεινουν στο εκτροφειο ωστε να συνεχιστει απο γεννα σε γεννα η εξέλιξη.
β) η εκτροφεας πρεπει να κατεβαινει σε εκθεσεις και να κερδιζει διακρισεις , για να το πετυχει αυτο πρεπει να εχει σκυλια εξαιρετης μορφολογιας.
γ) Το καλυτερο κουταβι (εαν ειναι εκθεσιακο) δε δινεται επιπολαια και δια τηλεφωνου, ο ιδιοκτητης περναει απο κοσκινο. Επισης συνηθως δεσμευεται να το κατεβαζει σε εκθέσεις και τελος η τιμη του ειναι συνηθως υψηλοτερη απο όσα ειναι pet quality.
Το πιθανοτερο που μπορει να ισχυει στην περιπτωση του Γερασιμου ειναι, εαν η γεννα εχει γινει ηδη οπως φαινεται στο σαιτ, να αποφασισε η εκτροφεας οτι απο αυτη τη γεννα δε θελει να κρατησει κανενα (ισως επειδη δεν ειδε σε καποιο εξαιρετικα χαρακτηριστικα? ισως για οικονομικους λογους? ποιος ξερει) και γι αυτο εχουν ολα την ιδια τιμη
Λοιπόν δεν είναι καθόλου περίεργο αν δεις τη δική μου περίπτωση.
Επισκέφθηκα το εκτροφείο πέρυσι τα Χριστούγεννα και αφού πληροφορήθηκα για την επόμενη προγραμματισμένη γέννα που θα γινόταν τον επόμενο Ιούνιο είδα τους γονείς και μου είπε ο εκτροφέας ότι όταν έρθει η στιγμή να πάρω το κουτάβι θα έχω την πρώτη επιλογή.
Δεν ζήτησα ούτε dog quality show ούτε pet ούτε καν το αναφέραμε αυτό.
Να πω εδώ ότι ο πατέρας του δικού μου έχει τους τίτλους TOP PUPPY ALL BREEDS IN GREECE 2011 και TOP DOG ALL BREEDS IN GREECE 2012
πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν πολλές πιθανότητες να βγουν και κουτάβια dog quality show μπορεί και όχι όμως, αυτό δεν το ήξερε ο εκτροφέας 6 μήνες πριν την γέννα και παρ όλα αυτά μου είπε ο άνθρωπος ότι όταν έρθει η ώρα θα έχω την πρώτη επιλογή. Έτσι κι έγινε πήγα πάλι στο εκτροφείο τέλη Ιουνίου όταν τα κουτάβια ήταν περίπου 20 ημερών για να τα δω και πήγα και τελευταία φορά τον Αύγουστο για να πάρω τον δικό μου.
Όντως λοιπόν από τα 7 της γέννας διαλεξα αυτό που έκανε στο εμένα κλικ χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη εμπειρία.
Τώρα αν αυτό είναι περίεργο τι να πω, εγώ πάντως έμεινα απολύτως ικανοποιημένος μέχρι στιγμής που έχω ένα κουτάβι με απίστευτα φοβερό χαρακτήρα.

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Ναι, δεν αμφιβαλλω οτι ετσι εγιναν τα πραγματα, εξαλλου και οι εκτροφεις ανθρωποι ειναι, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία ο καθένας και τη δικη του επαγγελματικη τακτικη. Σιγουρα υπαρχουν εκτροφεις που επιτρεπουν σε κάθε ενδιαφερομενο να επιλεξει οποιο κουταβι επιθυμεί. Το θέμα ειναι αν είναι ο κανόνας ή η εξαιρεση. Εγω πιστευω το δευτερο. Το πιο συνηθες απο τη δικη μου εμπειρία και οσα εχω ακουσει, διαβασει και δει όσα χρονια ασχολουμαι ειναι να σε αφηνουν να επιλεξεις απο τα κουταβια που ειναι προς διάθεση, πλην όσων επιλεγουν πρωτα οι ιδιοι να κρατησουν. Εαν δεν κρατησουν κανένα εισαι ελευθερος να διαλεξεις απο ολα.
Η πρώτη φορά που ηρθα αντιμετωπος με αυτη την λογικη ηταν οταν αγορασα τον δευτερο μου σκυλο. Απευθυνθηκα σε Ελληνίδα εκτροφέα και όταν ηρθε η ωρα της 1ης επισκεψης μου στο εκτροφειο τα 3 διαθεσιμα αρσενικα ηταν 2,5 μηνων. Μετα την πρωτη επαφη με τα ζωα, μου εκανε κλικ το ενα αρσενικο και το γνωστοποιησα στην κυρια για να εισπραξω την αποστομωτική απαντηση πως πρεπει να περιμενω 1-1,5 μηνα ακόμη για να ειναι σε θεση να κρινει τα σκυλια και αφου κρατησει το ενα θα εχω δικαιωμα επιλογης απο τα υπολοιπα 2. Εκνευριστηκα πολυ και απογοητευμενος αποχωρησα, αλλα στο διάστημα των 8 χρόνων που μεσολαβησαν μεχρι σημερα, συνειδητοποιησα οτι δεν είχα δίκιο. Φυσικα αυτο αποτελεί προσωπικη μου εμπειρια και γνωμη, ο καθένας διαμορφωνει αποψη με το δικο του σκεπτικο.