Αγαπητά συννεφάκια-μπουρίνια και λοιπές δυνάμεις...
Η διαδικασία της εξημέρωσης μας είναι σχετικά άγνωστη.
Η μία πιθανότητα (ελάχιστη) είναι να εξημερώθηκαν ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ τα σκυλιά, όπως "εξημερώνονται" άλλα άγρια ζώα..τώρα πια για τον χαβαλέ, τότε δε για να καλύψουν ανάγκες προστασίας,,,κλπ
Η άλλη πιθανότητα (μέγιστη) είναι ότι εξημερώθηκαν ιδία βουλήσει...ζώντας στην αρχή ως αγέλες-παρίες στο περιθώριο των ανθρώπινων ομάδων, τρώγοντας αποφάγια, ή καθαρίζοντας το υπόλοιπο του θηράματος μετά το κυνήγι. Αργότερα, η σχέση έγινε πιο κοντινή, και η συνεργασία ανθρώπου-σκύλου πήγε σε άλλα επίπεδα.Από αυτό είναι προφανές, ότι τα σκυλιά εξελίχτηκαν ΜΑΖΙ με τον άνθρωπο προσαρμοζόμενα στα νέα δεδομένα, γιατί αυτό ήταν το ΣΥΜΦΕΡΟΝ της επιβίωσής τους! Πλέον, είναι ένα συγκεκριμένο είδος -ΣΚΥΛΟΣ και όχι ΛΥΚΟΣ- που έχει στο dna του το interactivity (είδες Johnk?) με τον άνθρωπο, με όρους υπακοής και προσφοράς εργασίας.
Κατά την γνώμη μου, το να σκέφτεται κανείς το "τι τραβάει το σκυλί που είναι μαζί του και όχι στο βουνό" είναι τουλάχιστον άτοπο, και θυμίζει τον ρομαντισμό των αρχών του αιώνα για τον "ευγενή άγριο" και άλλα τέτοια χαριτωμένα που δεν έχουν σχέση ούτε με την ιστορία, ούτε με την πραγματικότητα. Είναι περισσότερο αποκυήματα της τάσης για συναισθηματική εκτόνωση των ενοχών που δημιουργούνται επειδή βάζεις ένα άλλο ζωντανό πλάσμα να κάνει ζιτς, πλατς, πλουτς...κλπ...
Μέχρι εκεί...και δεν νομίζω ότι το top poster ή οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να σκέφτεται "εγώ γιατί δεν νιώθω έτσι"