Αρη,
Μέσα στην τεράστια πίεση της καθημερινότητας, που περνάω τις τελευταίες εβδομάδες... δεν θα μπορούσα να μην σταθώ, έστω για λίγο, στο έξοχο κείμενο, στο βαθύ προβληματισμό και στις παράπλευρες σκέψεις που δημιουργεί η περιγραφή σου...
Καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά, μιάς και παρόμοια κείμενα δεν γράφονται εύκολα στις μέρες που ζούμε!!! Και να σχολιάσω λίγο (κατά τη "στατιστική" μου συνήθεια)...
Θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο (ή βιβλία - και, όντως, έχουν γραφτεί καποια), αλλά δεν είναι τώρα η ώρα... πολύ βιαστικά, λοιπόν, να πω δυό - τρία λόγια κι εγώ...
Για τη σκύλα σου και το σκυλάκο μου... για τον οποίο, πρώτος απ' όλους, μου τηλεφώνησες για να κουβεντιάσμουμε "μερικά πράγματα"... στο "χρωστάω"...
1. ...Μετα το πρωτο κτημα ηρθε το δευτερο και τωρα ετοιμαζω το τριτο. Μικρα όλα αλλά παραγωγικα...
2. ...Και η Ηρα είναι παντα εκει, μαζι μου. Και λαμπει ολοκληρη ειδικα όταν σκοτεινιαζει, σαν την πανσεληνο. Και εχει και την άλλη οψη, την πολύ σκοτεινη, αυτή που κανείς δεν θελει να γνωρισει. Σαν να βρισκει επιτελους διεξοδο το δαιμονιο που παντα ειχε μεσα της, που κανενας πλεον δεν ενδιαφερεται ουτε θελει να καταπνιξει...
3. ...Και κοιμαμαι ησυχος στην ερημια, γνωριζοντας ότι υπαρχει εκει γυρω καποιος υπερ του δεοντος ικανος και προθυμος να ασκησει οση βια χρειαζεται για να με προστατευσει.
4. ...Και απορω καμια φορα αν πραγματικα φυλαει το μερος και εμενα ή απλά ψαχνεται να εκτονωσει αυτό που μαζευει μεσα της όταν ζει στο διαμερισμα με τα μη και τα όχι, με τους μικρους και μεγαλους περιορισμους...
5. ...Ξεκινησαμε πριν τρια και κατι χρονια, και επειδη δεν μπορουσα να την καταπληξω με την λαμψη και την ανωτεροτητα μου, την μπερδεψα και την φλομωσα με μπουρδες...
6. ...Γιατι δεν ηξερα τιποτα, και, το χειροτερο, δεν ηξερα κάν τι ηταν αυτό που δεν ηξερα.
7. ...Και επεμενα. Και καθισα κι εμαθα...
8. ...Δυο φορες βρεθηκα μπαταρισμενος στο νοσοκομειο και αρκετες φορες χτυπησα ή κουτσαθηκα...
9. ...Βρεθηκα πεσμενος ανασκελα με κομμενη την ανασα κι αυτήν από πανω μου πατωντας με στο στηθος να ξερει ότι της ειναι τοσο ευκολο να κανει αυτό που από τη φυση της ξερει καλα να κανει. Και με εγλειψε στο προσωπο και αρχισε να χορευει γυρω μου χοροπηδωντας σαν ινδιανος νικητης.
10. ...Αλλά, νιωσε νικητης και γινε νικητης. Και την αγαπησα αλλά και της μιλησα στην γλωσσα που αυτή γνωριζει και καταφερα και επιβληθηκα και την εκανα όπως ηθελα.
11. ...Πλεον μπορει να ζει αναμεσα στους ανθρωπους, είναι μια εκπαιδευμενη και κοινωνικοποιημενη λυκαινα.
12. ...Και θυμηθηκα μια παλια προταση του σεβαστου μελους djSoukis που ελεγε ότι η εξημερωση ειναι από μονη της βιαιη διαδικασια.
1. Να τα εκατοστήσεις, Αρη... και, αν χρειαστείς κάποια μικρή βοήθεια, στη συντήρηση (ή στη φύλαξη!), εδώ είμαστε!
2. Απότι φαίνεται, same here... "σύμφωνα με τις γραφές" (και τώρα πλέον, live) και ο κούταβός μου, όταν σκοτεινιάζει, μεταμορφώνεται... έστω και στα "ορεινά" της πρωτεύουσας... και τότε, καθόμαστε και κουβεντιάζουμε (και όχι πάντα μόνοι μας): Ο μικρός μας έχει, σίγουρα, δυό όψεις... δεν ακολουθεί τους διάφορους τόνους του γκρί, αλλά (όπως και η Ηρα) έχει μόνο "μαύρο" - "άσπρο"... και νιώθεις ότι κάτι βράζει μέσα του, ακόμα κι όταν είναι ξαπλωμένος και λαγοκοιμάται... ναι, η όψη που κανείς δεν θέλει να γνωρίσει... και, όσο ο χώρος (και τα πρόσωπα) διαφοροποιείται (και δεν είναι πια ο δικός του, αλλά κάποιος νέος χώρος), τόσο περισσότερο αρχίζει κανείς και μιλάει για το "δαιμόνιο"...
3. Θα σου πω ένα πράγμα: Οταν ο μικρός μας έκελισε τους 6 μήνες, η γυναίκα μου, για πρώτη φορά (μετά από καιρό) δέχτηκε να αφήνει ανοιχτή τη μπαλκονόπορτα, για να μπαίνει λίγος καθαρός αέρας!
Οσο για το "πρόθυμος"... νομίζω ότι είναι μάλλον υπερτιμημένη λέξη (understatement), σε σχέση με αυτό που νιώθει η Ήρα και ο μικρός μου...
4. Να σου το απομυθοποιήσω λιγάκι? Δεν απορώ: Φυλάει το μέρος κι εσένα!
Τα αρχέγονα ένστικτα επέβαλαν πάντοτε την αποφυγή άσκοπου τραυματισμού... και σε τέτοια "σκηνικά", τα ένστικτα αυτά επανέρχονται, σαν να ζούσε χτες στη μητέρα φύση...
5. Ακριβώς... σαν να έγραψα εγώ αυτή τη φράση!!! Αυτό νιώθω κι εγώ και αυτό προσπαθώ: Κάποια στιγμή, να τον καταπλήξω με την ανωτερότητά μου... και, ξέρεις κάτι? Το περιμένει πως και πως! Σαν να με παρακαλάει, σαν να με βοηθάει να γίνω περισσότερο αρχηγός...
6. Αυτό είναι πολύ βασικό... να μην ξέρεις τι είναι αυτό που δεν ξέρεις!
Και όχι μόνο εσύ, αλλά και άλλοι, έμπειροι άνθρωποι...
Να υπάρχει "κάτι" και να προσπαθείς να το μάθεις... και να το ψάχνεις, να μελετάς, να βλέπεις, να συζητάς... και πάλι, να σου λείπουν πράγματα... κάτι μα μην "δένει"... όση βοήθεια (και από όποιον) να παίρνεις... και, η μόνη σου ελπίδα να είναι να ξαναγυρνάς με προσδοκία στον ίδιο το σκύλο σου... μήπως βρει ένα τρόπο και "σου εξηγήσει"...
Και αυτό είναι που αποκαλώ καμμιά φορά "το μαγικό ταξίδι με το σκύλο"...
7. ...γιατί δεν γίνεται διαφορετικά... με τα σκυλιά που "έχουμε μπλέξει", είναι μονόδρομος... οφείλουμε να μάθουμε όλοι, όπως έμαθες εσύ...
8. Επ' αυτού, δεν νομίζω ότι έχω γράψει τα πάντα... εντάξει, δεν έχω βρεθεί (ακόμα) στο νοσοκομείο... αλλά, τα πόδια μου, τα χέρια μου, η μέση μου, μαρτυρούν τη στενή αυτή επαφή...
και πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα!!!
9. Η φάση αυτή μου έχει, επίσης, συμβεί 2-3 φορές, σε διάφορες ηλικίες...
Σε όλες αυτές τις φορές, πάντα βρέθηκα ξαπλωμένος (εκτός από μία, που "νίκησα" οριακά), με τον κούταβο από πάνω μου... και πάντα το στόμα του βρισκόταν λίγα εκατοστά από το πρόσωπό μου...
Και
πάντα... το στόμα αυτό ήταν ερμητικά κλειστό και σε κατεύθυνση μακριά από εμένα... χωρίς να χορέψει ποτέ το χορό του νικητή... αλλά με ένα θλιμμένο βλέμμα: "Εσύ δεν θα το ξανακάνεις αυτό
ποτέ... κι εγώ,
πάντα, θα σου δώσω αυτό που θέλεις, αρκεί να μου το ζητήσεις"...
Μας καθοδηγούν τα σκυλιά μας, Αρη... και όσο πιο "ακατέργαστα", τόσο περισσότερο μας καθοδηγούν...
10. Εντάξει, στην περίπτωσή μου... ας γίνει 3 ετών και βλέπουμε...
Γιατί, όσο οι "άλλοι" λένε πως, μεγαλώνοντας σκληραίνει και γίνεται (ακόμα πιο) δύσκολος... εγώ βλέπω πως (οριακά - αργά) μαλακώνει, στρογγυλεύει, δένεται, ξεκαθαρίζει πράγματα μέσα του...
11. Εδώ (μέχρι στιγμής) έχουμε μιά διαφοροποίηση: Μπορεί να ζει ανάμεσα σε ανθρώπους "που ξέρουν" (βασικό!)... μπορεί να ζει ανάμεσα σε ανθρώπους "που ξέρει" (δευτερεύον, αλλά πολύ σημαντικό!)... μπορεί να περνάει αδιάφορος ανάμεσα σε όλους (σχεδόν) τους ανθρώπους... και, νομίζω, μάλλον δεν θα αλλάξει μέχρι τα 3 χρόνια του...
Και, όση κοινωνικοποίηση να έχει πάρει, το θεματάκι του είναι με άλλα, μεγαλόσωμα - αρσενικά - κυριαρχικά σκυλιά... με φωτεινή εξαίρεση όλα τα αδέσποτα (ή χαμένα) σκυλιά...
Τώρα, αν αυτό το θεωρείς "εξημέρωση"... τότε και ο δικός μου είναι εξημερωμένος!
12. Ναι... η εξημέρωση (τείνω να πιστεύω) είναι μιά βιαιη διαδικασία...
...ξυπνά το αγρίμι μέσα τους
και κλαίει
Να σε ευχαριστήσω κι εγώ, Τάκη!
Δεν το ήξερα ούτε εγώ...
...Ούτε το σκέφτομαι σε τόσο βάθος. Εχω άλλα θέματα να σκεφτώ τόσο, αν θέλω να βασανίζομαι.
Θα έλεγα ότι, επειδή ακριβώς έχουμε άλλα θέματα που μας βασανίζουν... αυτοί οι (παιδικοί, ίσως? - και σίγουρα ρομαντικοί!) προβληματισμοί είναι που μας κρατούν "ζωντανούς", μας αποτρέπουν από το να τρελλαθούμε...
...εγω θα μπορουσα να επαναλαβω αυτό που ειπε καποτε παλια ο φιλος Κοκονης, ότι η εναλλακτικη «καριερα» της Ηρας θα ηταν να φυλαει καμια μαντρα...
Πόσο σε καταλαβαίνω...
τώρα πλέον...
Μεγάλη κουβέντα είχε πει τότε ο Κοκόνης και θα συμφωνήσω... υπάρχουν σκυλιά που, αν δεν "φτύσεις αίμα" μαζί τους, η εναλλακτική καριέρα τους είναι ακριβώς εκεί... δεν μπορεί να γίνει αλλιώς!
Και μη τολμήσεις να με ρωτήσεις, τώρα: "αφού το ξέρεις αυτό, γιατί απέκτησες το συγκεκριμένο σκυλι?"...
Θεωρω λοιπον διασκεδαζοντας λιγο, το ρομαντικο υφος πολλων απο εμας οτι, ολοι, ανθρωποι και ζωα, τραβαμε ενα-καποιο ζορι σε αυτη τη ζωη σε καποιους τομεις, αλλοι μικροτερο, αλλοι μεγαλυτερο, λογω τυχης, συνθηκων, συγκυριων και πολλων αλλων παραγοντων! Για τα δεδομενα τα δικα μου ας πουμε και για τις επιλογες που ειχα να κανω στη ζωη μου διαλεξα αυτο που πιστεψα οτι ειναι το καλυτερο για εμενα και μεσα απο αυτο νιωθω καλα, νιωθω ευτυχισμενος θα πω. Ε, της Ηρας της ελαχε αυτο, να "ζοριζεται" λιγο στην πολη οπως πιστευει ο κηδεμονας της...
Κι εγώ, από το ροζ συννεφάκι μου... δεν θα μπορούσα να αλλάξω ούτε μία λέξη!