Εξειδίκευση εκπαιδευτών;

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
To BH είναι τίτλος, ο οποίος μένει.

Δεν έχει σημασία αν ο σκύλος που έχει τώρα ο εκπαιδευτής είναι κουτάβι, ή πολύ γέρος ή άρρωστος ή οτιδήποτε άλλος.

υπάρχει το χαρτί, με υπογραφή και σφραγίδα από κριτή και όμιλο που διοργάνωσε τις εξετάσεις που πιστοποιεί ότι η δουλειά που έδειξε κάποιος με το σκύλο του ήταν άξια για να πάρει την εξέταση.

@xotikouli

Όταν ένας σκύλος μπαίνει σε υπακοή, το κάνει είτε είναι στην εξέταση, είτε είναι στο δρόμο, είτε στο σπίτι είτε όπου να' ναι.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Εννοούσα ότι
Όταν ένας σκύλος μπαίνει σε υπακοή, θα μπορούσε να το κάνει είτε είναι στην εξέταση, είτε είναι στο δρόμο, είτε στο σπίτι είτε όπου να' ναι.
Το αν όντως μπορεί, εξαρτάται από το πόσο έχει ασχοληθεί κάποιος ώστε να το γενικεύσει.

Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τη δουλειά που χρειάζεται για να περάσει ο σκύλος. Απλά επειδή αναφέρθηκε ως κριτήριο σημειώνω τη διαφορά.

Προφανώς κάποιος που μπορεί να δουλέψει με έναν σκύλο ώστε να περάσει ΒΗ, μπορεί αν θέλει με επιπλέον δουλειά να γενικεύσει την υπακοή. Αλλά δεν είναι αυτονόητο πώς ότι βλέπουμε σε μία εξέταση λειτουργεί εξίσου καλά και στο δρόμο.

Και αυτό που "καίει" τον περισσότερο κόσμο είναι η καθημερινότητα...
Με αυτή τη λογική θα με "έπειθε" ένας σκύλος που τα πάει καλά στην καθημερινότητα (που είναι και πιο απρόβλεπτη) και ας μην έχει τίτλο.

(Μήπως το θέμα μας είναι τελικά το ΒΗ? Η εξειδίκευση μια φορά μάλλον δεν είναι! :) )

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Υπάρχουν χώρες που οι εκπειδευτές σκύλων έχουν επαγγελματικό επιμελητήριο? πως χωρίζονται οι ειδικευσεις? χωρίζονται?

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
To BH είναι τίτλος, ο οποίος μένει.

Δεν έχει σημασία αν ο σκύλος που έχει τώρα ο εκπαιδευτής είναι κουτάβι, ή πολύ γέρος ή άρρωστος ή οτιδήποτε άλλος.
Τα περί ηλικίας τα ανάφερα για κάποιον σκύλο "κράχτη" ή test drive που αναφέρθηκε ως δείγμα δουλείας κάποιου, προκειμένου να πείσει.
Δεν λέω για σκύλο στίβου.

Πιστεύω ότι γράφω απλά και κατανοητά.

Επίσης μην κολλάτε στα "χαρτιά".
Εσείς οι εργασιακοί που απασχολήστε με τον χώρο,
πρέπει να ξέρετε τα πρόσφατα γεγονότα γνωστού ομίλου....
Τι είναι τα χαρτιά, και πως βγαίνουν....

Δεν είναι όλοι το ίδιο σίγουρα.
Αλλά και τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!

Ετσι, απλά για την ιστορία.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ο kkranis αναπαράγει έναν γνωστό "μύθο" - είναι λάθος έχει όμως κάποια βάση.

Ενας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων πρέπει να μπορεί να καλύπτει πολύ ικανοποιητικά ένα φάσμα απαιτήσεων ή να μπορεί να κάνει πολύ καλά μία εξειδικευμένη εργασία (οπότε είναι εκπαιδευτής για ... ) ή και τα δύο. Και στις δύο περιπτώσεις κατά την γνώμη μου πρέπει να γνωρίζει ΠΑΡΑ πολύ καλά την ψυχολογία του ζώου αυτού, αλλά και να έχει εμπειρία όπως και μεταδοτικότητα και προσαρμοστικότητα. Σίγουρα όλα αυτά πρέπει να καθιστούν έναν άνθρωπο που πληρώνεται για τις υπηρεσίες του ικανό να περάσει μία βασική εξέταση - δεν το συζητάμε - αλλά δεν κάνει μή επαγγελματία και μή ικανό κάποιον η επιλογή του να μην το κάνει. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις διάφορες, αλλά δεν είναι κριτήριο αυτό ...

... το πιο σημαντικό (μιάς και η εκπαίδευση του σκύλου πλέον είναι ένα τεράστιο αντικείμενο) είναι να γνωρίζεις τα παραπάνω, και (για μένα) η ανθρώπινη φύση μας σπρώχνει να εξειδικεύουμε και να αναπτύσσουμε σε υψηλότερα επίπεδα τον οποιονδήποτε τομέα αποφασίσουμε να εξειδικευθούμε, άρα θεωρώ φυσιολογικό κάποιος να αναπτύσσει ένα κομμάτι περισσότερο. Οχι απαραίτητα αυτό όμως, αλλά εκεί έγκειται και το "δίκιο" του kkranis.

Το θέμα είναι τεράστιο και πολύπλευρο (τυπικό - νομικό - φορολογικό - ηθικό κλπ) και το BH ή το κάθε BH είναι το λιγότερο κατά την γνώμη μου.

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
…. και χωρις να αρπαξει τον πρωτο τυχοντα που σου μιλησε θυμωμενα, ή που σου εκανε μια χειρονομια ή μια παρεξηγημενη και υποτιθεμενη κινηση εναντιον σου. Θεματα εμπειριων, κοινωνικοποιησης, υπακοης και γενικοτερης δουλειας.
Ενας σκυλος που αγριευει, γαυγιζει, επιτιθεται, δεν το κανει αναγκαστικα από φοβο.
Ναι , ok , δεν διαφωνω. Αλλα αυτο υπαγεται σε παραμετρους. Οπως , σκυλος δουλεμενος; αδουλευτος; σωματοφυλακη, control κλπ κλπ.. IPO;; οπου παλι γυρναμε σε εξετασεις, αλλου επιπεδου ομως - και θα αναρωτιομαστε ..ο εκπαιδευτης που περναει IPO 1, 2, 3 ειναι καλυτερος απο αυτον που δεν περναει;; (..στη σωματοφυλακη και το control ας πουμε....)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ρε παιδιά, το ΒΗ για έναν εκπαιδευτή το βλέπω απλά ως ένα τυπικό προσόν που πρέπει να έχει ως επαγγελματίας

Ούτε αυτό ορίζει τον εκπαιδευτή, ούτε όποιος έχει περάσει ένα ΒΗ με το σκύλο του είναι εκπαιδευτής.

Απλά είναι ένας απλός (και ως απλοϊκός πολλές φορές) τρόπος να διαχωρίζονται αυτοί που λένε ότι κάνουν τη δουλειά (με πολύ συζητήσιμα αποτελέσματα στην καλύτερη) με αυτούς που σίγουρα ξέρουν να την κάνουν (άσχετα αν τελικά είναι καλοί επαγγελματίες).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι , ok , δεν διαφωνω. Αλλα αυτο υπαγεται σε παραμετρους. Οπως , σκυλος δουλεμενος; αδουλευτος; σωματοφυλακη, control κλπ κλπ.. IPO;; οπου παλι γυρναμε σε εξετασεις, αλλου επιπεδου ομως ....
Ναι, και αν δεν υπαρχει μια στανταρ διαδικασια αξιολογησης, εστω με τον κινδυνο οποιασδηποτε υποκειμενικοτητας, δεν μπορουμε να κρινουμε τον σκυλο. Ή μηπως μπορουμε?
Πιθανον το ιδιο θα επρεπε να συμβαινει και με τους εκπαιδευτες.

Αληθεια, οι εκπαιδευτες που βγαινουν απο αναγνωρισμενες σχολες (του εξωτερικου, μια και εδω δεν εχει). απο τι εξετασεις περνανε?

Dimitris-b

Well-Known Member
4 Δεκεμβρίου 2008
187
0
Επειδή στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι και επειδή δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας από την πολιτεία για να μπορεί να μου πιστοποιήσει ότι ο ….Χ…. είναι πράγματι εκπαιδευτής καλό είναι να υπάρχει έστω και ένα BH στο ενεργητικό του. Αν έχει κάποιο χαρτί από το εξωτερικό εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτα εάν δεν τον δω εδώ σε εξετάσεις εργασίας να κριθεί από επίσημο όμιλο και κριτή. Έχουμε φτάσει αυτή την στιγμή να δηλώνουν <<εκπαιδευτές>> επειδή έχουν λέει κάποιο χαρτί από το εξωτερικό και ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί εμένα την αξία αυτού του χαρτιού αλλά και την γνησιότητα?
Υπάρχει και η άλλη κατηγορία που έγιναν εκπαιδευτές μέσω ιντερνέτ και δια αλληλογραφίας και αυτή με σπουδές στο εξωτερικό .:dohh:
Ααα κι μην το ξεχάσω και εδώ έχουμε κάποια σχολή που κάνει παραγωγή <<εκπαιδευτών>> και με χαρτί παρακαλώ.:eyecrazy: Οπότε τα πολλά λόγια είναι φτώχια η δουλεία δείχνει το επίπεδο και αυτό κρίνετε ΜΟΝΟ μέσα από της εξετάσεις .

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
εστω λοιπον... οτι παιρνω ενα κουταβι...
αμεσως ασχολουμαι μαζι με εναν καλο εκπαιδευτη... και ξεκιναω μαζι του την εκπαιδευση του κουταβιου...
σε εναν χρονο το κουταβι κι εγω ειμαι σουπερ...
δινω εξετασεις και περναω κι εχω ενα χαρτι που λεει οτι περασα τον σκυλο ΒΗ.
αυτο με κανει εκπαιδευτη??? ΟΧΙ.... γιατι γνωριζω κι εκπαιδευσα τον σκυλο μου....
δεν εχω εμπειρια με αλλα σκυλια... αντιστοιχες γνωσεις αλλες φυλες... προβληματικες συμπεριφορες... κλπ....

καλο ειναι ενας εκπαιδευτης να εχει ΒΗ αλλα και οποιος εχει ΒΗ δεν σημαινει οτι ειναι κι εκπαιδευτης...
( παλι συμφωνω με τον κρανης... θα μου γινει συνηθεια... :p )

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Ο καλύτερος εκπαιδευτής για κυνήγι πρέπει να έχει περάσει ΒΗ ? Και τί κυνήγι είναι η δεύτερη ερώτηση μιάς και εκεί και αν υπάρχει εξειδίκευση ...

Δεν είναι προφανές ότι το ΒΗ είναι μία βασική εξέταση του ΣΚΥΛΟΥ - και όχι μία βασική εξέταση πιστοποίησης του ΚΛΑΔΟΥ ? Αν όχι, κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά.

Στην υποθετική περίπτωση που για να πιστοποιηθεί το επάγγελμα ζητείται ΒΗ δεν είναι - μακροπρόθεσμα - ΠΟΛΥ πιο επικίνδυνο με αυτήν ή κάποια άλλη εξέταση να χωρίζεται η Ηρα από το στάρι ?

Κύριοι

Οταν όσοι πληρώνονται και φορολογούνται για την εκπαίδευση σκύλων διεκδικήσουν αναγνώριση του - πολύ σκληρού - επαγγέλματός τους από το κράτος, καλό είναι να ζητήσουν ανά διετία γραπτή εξέταση και χαρτί από ψυχίατρο (σε εταιρίες security το ζητάνε, επειδή φέρουν όπλα - στον άνθρωπο που εκπαιδεύει rottweiler για επίθεση σε πλήθος δεν του ζητάνε ούτε AΦΜ) καθώς και εκπαίδευση 2 αδέσποτων προβληματικών ζώων - πιστοποιημένων προβληματικών - ετησίως.

Ετσι θα γίνει δουλειά σε πολλά επίπεδα, και αυτός που θέλει να κάνει το πολύ δύσκολο αυτό επάγγελμα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να προσφέρει υπηρεσία και γνώση.

Αν είναι όποιο σκυλάκι έχει κάνει προχωρημένη βασική ή 3-4 προπονήσεις σε group να αλλάζει χέρια για να "πιστοποιεί" επαγγελματίες ...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δεν είναι προφανές ότι το ΒΗ είναι μία βασική εξέταση του ΣΚΥΛΟΥ - και όχι μία βασική εξέταση πιστοποίησης του ΚΛΑΔΟΥ ? Αν όχι, κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά.
...
Σε αυτό θα διαφωνίσω

Το ΒΗ και η κάθε εξέταση δεν εξετάζει το σκύλο, αλλά τη δουλειά που έχει κάνει κάποιος χειριστής με το συγκεκριμένο σκύλο

Όπως έγραψα και πιο πριν, φυσικά και δεν είναι αποδεικτικό. Είπες πολύ σωστά, ότι το σύστημα αυτό μπάζει από παντού. Ένας σκύλος super μπορεί να αλλάξει χέρια και να πάρουν την εξέταση 4,5, όσοι...

Δεν παύει όμως να είναι μια ένδειξη, ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει πραγματική δουλειά από πίσω.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Μία ΛΑΘΟΣ ένδειξη, που βάζει περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, και είναι συγκεκριμένα ... άρα για μένα λάθος και αποπροσανατολιστικό να ζητείται, αν για σένα είναι σωστό επειδή είναι μία αρχή, δεκτό, πόσο παραπάνω να το αναπτύξουμε ?

Το ΒΗ και η κάθε εξέταση δεν εξετάζει το σκύλο, αλλά τη δουλειά που έχει κάνει κάποιος χειριστής με το συγκεκριμένο σκύλο
??
Υπάρχει κάποια βαθμίδα σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εξέταση που να δίνει πόντους στον τρόπο χειρισμού ?
Και να υπήρχε, τότε μιλάμε για ικανότητα ΧΕΙΡΙΣΤΗ και όχι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Το ίδιο είναι ;)

Η λάθος αρχή είναι πολύ πιο βλαβερή από την μη αρχή ... στην τελική όποιος μπορεί να σταθεί, έχει και δουλίτσα μακροπρόθεσμα, όπως έχει η κατάσταση τώρα (όχι πως είναι καλή)

Σκέψου

- πόσες διαφορετικές εκπαιδεύσεις υπάρχουν. Πόσα στρατόπεδα θα δημιουργήσει αυτό.

- πόσα σκυλιά που ακούν τα βασικά και από την γιαγιά μου. Πόσα έτοιμα σκυλιά πωλούνται σε τιμές όσο μία ακριβή βασική εκπαίδευση, και θα ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ επαγγελματίες.

- πόσες σχολές που θα βασίζονται στο BH (ή στο IPO ή ... ) ΕΝΟΣ από αυτούς που θα δουλεύουν μέσα, και θα είναι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ επαρκείς.

- και τέλος ΜΠΟΡΕΙ ή όχι ένας ανεπαρκής τελικά άνθρωπος να περάσει BH με green dog ? Φυσικά μπορεί, η ζημιά που θα κάνει μετά στα γκριφόν που θα τα εκπαιδεύει για τουαλέτα (το λέω έτσι για να είναι κατανοητό δεν έχω τίποτα με κανέναν σκύλο και καμία εκπαίδευση) είναι η ίδια με το να μην πέρναγε.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Η λάθος αρχή είναι πολύ πιο βλαβερή από την μη αρχή ... στην τελική όποιος μπορεί να σταθεί, έχει και δουλίτσα μακροπρόθεσμα, όπως έχει η κατάσταση τώρα (όχι πως είναι καλή)
...
Εδώ θα διαφωνίσω

Είναι καλύτερα να υπάρχει ΚΑΤΙ που να αποδυκνύει μια δουλειά, παρά να μην υπάρχει τίποτα απολύτως. Επισημαίνεις πολύ σωστά τις "τρύπες" του θέματος, αλλά με σύστημα και αυτές μπορούν να κλείσουν κατά το δυνατόν.

Σίγουρα καλύτερα από την ασυδοσία που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Αν π.χ. έλεγα εγώ (λέμε τώρα) ότι για να είναι κάποιος εκπαιδευτής βασικής υπακοής πρέπει να περάσει από διαδικασία όπου δηλώνει ένα, δύο τρία κουτάβια και με αυτά τα κουτάβια μετά από 1,5 χρόνο δίνει για το ΒΗ.

Αν ένας εκπαιδευτής δε μπορεί να πάρει μια εξέταση με τον ίδιο του το σκύλο, τότε τι πάει να κάνει με τα σκυλάκια των άλλων;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι Κωστα, αλλά παντα υπαρχει ο τροπος τα σκυλια αυτα να τα εκπαιδευσει καποιος αλλος και να παω μετα εγω να περασω την εξεταση σαν ενας απλος καλος χειριστης. Θα ερχεσαι σπιτι μου να δεις ποιος τα εκπαιδευει?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, τουλάχιστον έτσι δείχνει κάποιος ότι έχει ασχοληθεί μέχρι να του "κουμπώσουν" το σκύλο επάνω του

Είπα και πάλι. Δεν είναι ούτε απόδειξη, ούτε τίποτα. Απλά τώρα όλοι δηλώνουν εκπαιδευτές με πτυχία άκυρα και μέσω αλληλογραφίας. Οπότε το να υπάρχει μια εξέταση (τώρα είναι το ΒΗ, μεθαύριο ας υπάρχει μια άλλη) είναι μονόδρομος.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Απαντάς πολύ γρήγορα φίλε μου.

Εχω προτείνει αντί αυτού να δουλεύει 2 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ προβληματικά αδέσποτα. Θές να τα περνάει BH οπωσδήποτε ?
Και αν είναι εκπαιδευτής κυνηγόσκυλων, ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ναι είμαι γρήγορος :D

Πολύ καλή η ιδέα με τα αδέσποτα προβληματικού χαρακτήρα! Απλά δε φτάνει μόνο η δουλειά. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι κάνει δουλειά καλή. Πρέπει να υπάρχει και κάποια εξέταση στη μέση.

Από πριν μιλούσα για βασική υπακοή (τώρα βαριέμαι να κάνω παράθεση) οπότε την εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων ας πουν οι κυνηγοί πώς πρέπει να γίνεται και από ποιόν (αν και νομίζω ότι οι ίδιοι τα εκπαιδεύουν)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97