Βεβαιως!! Αν και ειναι το πρωτο μου νιουφι και δεν ξερω ακομα ποσο ολοκληρωμενη ειναι η εικονα που εχω.. ευχαριστως γραφω για αυτα ενα σεντονακι.. και δυο
Ειναι ο χαρακτηρας που εψαχνα ακριβως σε σκυλο καταρχας.. πολυ ηρεμα σκυλια. Αν και ειναι μεγαλα οι κινησεις τους ειναι πολυ ευγενικες! Ειναι πολυ φιλικα δεν θα αγριεψουν δεν θα γρυλισουν ειδικα με τα μικρα παιδια. Θεμα κοινωνικοποιησης με τους αλλους σκυλους μικρους μεγαλους, δεν ειχα ποτε. Η ενεργεια τους ειναι μετρια αλλα δεν ειναι αυτο που φαινονται, οταν παιζουν και τρεχουν, εγω τουλαχιστον δεν τους το ειχα ειδικα στην ταχυτητα. Πολυ ευκολα σκυλια για εκπαιδευση (ή ο δικος μου ειναι πανεξυπνος
) αυτο το κομματι να πω οτι τοσο ευκολο δεν το περιμενα..θελουν ομως πολυ καλη εκπαιδευση με το λουρι γιατι ετσι και σε τραβιξουν μια, για να πανε να παιξουν με αλλο σκυλο πχ, την πατησες..η δυναμη αυτου του σκυλου ειναι απιστευτη! Δεν θα ξεχασω που μια φορα τον ειχα στο λουρι και του πεταξα μπαλακι που τελικα πηγε πιο μακρια απ τ λουρι..... Ε κ εφτυνα γκαζον μετα μου ειχαν σχιστει τα γονατα
τοτε ηταν 6 μηνων περιπου.
επισης ειναι πολυ αφοσιωμενα στον ανθρωπο τους. Εμεις στην αρχη ειδικα οταν τον αφηνα μονο του ειχε πολυ θεμα.. ακομα και τωρα δεν εχει ξεπεραστει τελειως ακομα κ μεσα στο σπιτι θα ερθει σε οποιο δωματιο ειμαι και θα ξανα αραξει! Γενικα μες στο σπιτι (και εξω μη σου πω
) ειναι σαν να μην υπαρχει. Αλλα πρεπει να τα ξεκουνισεις! Γιατι εχουν μια ταση να παρα αραζουν..Θα γαβγισει σπανια! Γενικα νομιζω οτι ηρεμια και γαληνη ειναι οι λεξεις που τα χαρακτηριζουν
Πηγαμε μαζι με την εκτροφεια στην ειδικη εκθεση στην γερμανια τον μαιο και οκ τα νεας γης ηταν πολλα
αυτο που μ εκανε εντυπωση ηταν οτι στα περισσοτερα αναγνωριζα τις κινησεις του δικου μου! Δεν ξερω πως να το πω! Ο τροπος που κοιτουσαν που αλληλεπιδρουσαν που επαιζαν!
Τωρα για την αγαπη στην θαλασσα μην το δεσετε κιολας.. ειναι πολλα που κανουν σαν τρελα με το νερο, άλλα οχι και τοσο! Ο δικος μου πχ θα μπει στην θαλασσα ναι αλλα οταν πια θα εχω μπει κ εγω, και θα μπει κυριως για να με βγαλει
να πλατσουρισει και να παιξει μπα!
Ο καλλωπισμος ειναι μια σοβαρη υποθεση.. βουρτσιζω σχεδον καθημερινα (αλλα εμενα μ αρεσει πολυ βεβαια) ενω τον χειμωνα δεν μαδαει και η τριχα του καθαριζεται παρα πολυ ευκολα απ το σπιτι, πρεπει να βουρτσιζεται συνεχεια τετοιο σκυλι.. το καλοκαιρι μαδαει σαν τι
α! Η τριχα ειναι αναλογα και την γραμμη ε! Η γουνα του δικου μου ας πουμε οτι ειναι πιο light.. εχω βοηθησει να πλυθει νιουφι που επλενες επλενες και το νερο ακομα δεν ειχε φτασει δερμα..
Τι αλλο;;;; ειναι πολυ καλα σκυλια για να εχεις κ αλλο ζωο.. δηλαδη θελουν την παρεα πολυ δεν ειναι σκυλι για εξω απ το σπιτι μονο του. Ουτε τεραστιους χωρους εχουν αναγκη που λενε.
Κ φυσικα αυτο που θελει τεραστια προσοχη ειναι να μην κουραζονται τα ποδια.. και οπως ολες οι μεγαλοσωμες ρατσες που αναπτυσσονται πιο αργα, καλο ειναι να μην στειρωθει πριν τα δυο του χρονια τουλαχιστον..
Μορφολογικα, σαν μεγαλη ρατσα, δεν ειναι ευκολη υποθεση. Μην το πολυ αναλυσω αυτο.. να πω μονο οτι υπαρχει πλεον η ταση για ακομα μεγαλυτερο μεγεθος, το οποιο οκ σιγουρα ειναι επιθυμητο (και αυτο που θελουν οι πολλοι που θα αγορασουν τετοιο σκυλο) αλλα τις περισσοτερες φορες δυστυχως παει πισω η αρμονια της σωματοδομης τους.
Εδω εχει καποια στοιχεια νομιζω αρκετα βοηθητικα:
http://www.ncanewfs.org/publications/illustratedguide/illusguidecontents.html