Ελληνικός ποιμενικός 3,5 μηνών!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μάλλον δεν διατύπωσα σωστά τη σκέψη μου στο προηγούμενο post. Η επιλογή των φυλών δεν έγινε με βάση το χαρακτήρα τους αλλά τις ανάγκες που έχουνε λόγω της πρωταρχικής τους χρησιμότητας πριν γίνουν pet, π.χ. ανάγκη για πολύ εκτόνωση. Απλά και μόνο για να τονίσω ότι η ζωή στην πόλη δεν ταιριάζει τελικά σχεδόν σε κανένα σκύλο για τους Α ή Β λόγους. Όσον αφορά τον χαρακτήρα και το ταπεραμέντο του Ε.Π. στο δεύτερο κομμάτι του post αναφέρω την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο! Δηλαδή όποιος αποκτήσει έναν θα πρέπει να γνωρίζει που μπλέκει και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, να ασχοληθεί επισταμένα με την κοινωνικοποίησή του, την εκπαίδευσή του, καθώς και δεν θα πρέπει ποτέ να εφησυχάζει αλλά πάντα να κοιτάζει 5 λεπτά μπροστά ώστε να προβλέπει και να αποτρέπει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις! Αν δεν είναι διατεθημένος να τα κάνει αυτά προφανώς και πρέπει να στραφεί προς κάποια άλλη ράτσα! Κατά την ταπεινή μου άποψη η ζωή στην πόλη με έναν Ε.Π. αυξάνει κατά πολύ την ευθύνη του ιδιοκτήτη του αλλά δεν είναι αδύνατη! Δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τους ποιμενικούς καθοδήγησης κοπαδιού με τους ορεινούς ποιμενικούς. Προσωπικά αυτός ο ανεξάρτητος και "σκεπτόμενος" χαρακτήρας τους με κάνει να λατρεύω αυτά τα σκυλιά, λόγω αυτού του πάθους και ο φίλος μου με ρώτησε για το κουτάβι.
Συμφωνώ απόλυτα ότι ο Αυστραλέζος δεν θα διαλέξει ποτέ έναν στριμμένο σκύλο σαν τους Ελληνικούς Ποιμενικούς για παρέα.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Γράφει ο Dr.Zhivago:

@Foibos:
O Αυστραλιανός Ποιμενικός έχει σχεδόν ΙΔΙΟ χαρακτήρα με Γκόλντεν Ρετριέβερ.
Φαντάσου ένα Γκόλντερ με άλλο "λούκ" κι είσαι μέσα.
Σοβαρά? Τα μόνα που του προσάπτουν πάντως είναι ότι άμα βαριέται μασάει πράγματα. Ο δικός μου δε μασάει παρά μόνο το frisbee! lol

Ο λόγος που ο Ελληνικός Ποιμενικός δεν κάνει για πόλη είναι γιατί έχει εκτραφεί ΜΟΝΟ για εργασία (και μοναχική εργασία στην ύπαιθρο, ποτέ σε συνεργασία με ανθρώπους) και δεν μπορεί ν' ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σκύλου της πόλης.
Δεν αμφισβητώ αυτό που γράφεις. Λένε πάντως το ίδιο ακριβώς για τον Α.Π. που όμως δεν είναι δύστροπος, κάθε άλλο μάλιστα.

Μάθε για τον Καύκασο (συζήτα με άτομα εκεί που τον ξέρουν) και μετά πολλαπλασίασέ τα ΜΕΙΩΝΕΚΤΗΜΑΤΑ του Χ 4 για να καταλάβεις τι είναι ο Ελληνικός Ποιμενικός.
Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Θα το διερευνήσω το ζήτημα. Όπως είπα όμως, θα πάρω πρώτα δικό μου σπίτι σε οικόπεδο/φάρμα τεραστίων διαστάσεων. Και δε χωράει αμφιβολία ότι εάν το Μουφ-Μουφ δε θέλει Ε.Π., ή οποιοδήποτε άλλο σκύλο διότι δεν του ταιριάζει ο χαρακτήρας του, δεν παίρνω άλλο σκύλο. Το πιθανότερο είναι να βρει καποιο σκυλί που θα του αρέσει, στην ανάγκη απευθύνομαι στον τοπικό μπόγια που τον ξέρει μια συνάδελφος προσωπικά και πάμε στο μπογιάδικο μετά του Μουφίου για να διαλέξει εάν το επιθυμεί. Θα ρωτήσω και την τύπισσα που τον κράτησε τα Χριστούγεννα διότι του βρήκε εύκολα σκύλο να παίζει ιδιαιτέρως. Γενικά το Μουφ-Μουφ είναι εύκολο στις παρέες και δεν τσακώνεται με σκυλιά. Βεβαίως το αυτό ενδέχεται να μη συμβαίνει με τον Ε.Π. που μπορεί όντως να βλέπει το Μουφάκι ωσάν μεζεδάκι.

Ο Αυστραλέζος σου δεν θα διαλέξει ΠΟΤΕ Ελληνικό Ποιμενικό ενήλικο για "παρέα". Δεν είναι βλάκας. Κι η στείρωση δεν θα σε βοηθήσει πουθενά...
Αν αγαπάς τη φυλή και ΜΠΟΡΕΙΣ να έχεις τέτοιο σκύλο, να πάρεις κουταβάκι.
Καλή κι αυτή η ιδέα. Θα πρέπει όμως να το κάνω άνοιξη ή φθινόπωρο ώστε να μπορεί να βγαίνει έξω και να μη λαλήσει από το κρύο ή τη ζέστη. Το κουτάβι γενικά έχει ιδιοσυγκρασία στριμένη? Είναι δυνατόν να διαφαίνεται η προσωπικότητά του, τουλάχιστον στον Αυστραλέζο? Πάντως εγώ βοσκοπούλα δε γίνομαι σ' αυτή την ηλικία! Ήδη με κοροϊδεύει το σύμπαν στην Ελλάδα διότι επιδίδομαι εις την κηπουρικήν και φτιάχνω τυρί και γιαούρτι. Έχω παλιούς φίλους που με φωνάζουνε Γκόλφω!

Και μετά λέτε γιατί αρπάζομαι...
Γιατί με αγχώνετε!:rolleyes:
Έλα μωρέ, σιγά τώρα μην αρπάζεσαι. Και αν αρπάζεσαι κακώς, θα σου ανεβεί η πίεση πρόωρα.:D Αφού είμαστε άτομα που συζητούμε και ρωτάμε και δεν κάνουμε μπούρδες χωρίς να σκεφτούμε. Άσε που κανείς εδώ μέσα δε φαντάζομαι να πετάει σκυλιά έτσι στην ψύχρα. Όπως είπα, θα το σκεφτώ καλά το ζήτημα πριν αποφασίσω και θα συμβουλευτώ σε κάθε περίπτωση τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον Αυστραλέζο.

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Διάβαζα χτες στον site του Αρκτούρου οτι ο ΕΠ αποτελεί είδος προς εξαφάνιση καθώς ελάχιστα λέει καθαρόαιμα έχουνε μείνει και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και εκτροφείο στη Νάουσα με σκοπό να τονώσει τη φυλή, το οποίο δε εκτροφείο τα εκπαιδεύει πριν ακόμα φτάσουν στο προορισμό τους για τη κτηνοτροφική τους δράση. Φοβερό δεν είναι;

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εντάξει μην φανταστείς κάτι πολύ τραγικό για όσο είναι κουτάβι,αλλά δεν είναι κι από τα σκυλιά που θα παίξουν frisbee, αν και εξαιρέσεις υπάρχουν!Γνώριζα προσωπικά σκύλα που και 3 χρονών τρελαινόταν να παίζει με μπαλάκια!Σαν να βλέπεις Labrador!!!!!Γενικά θα είναι ένα κουτάβι πολύ πιο σοβαρό απ'ότι θα περίμενες!Η μεγάλη αλλαγή γίνεται με την ενηλικίωση οπότε και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την θέση του και συχνά γίνεται πιο επιθετικό με τα άλλα σκυλιά ένω παλαίοτερα ήταν φιλικότατο!Δεν ξέρω αν το Μουφ-Μουφ καταλάβει την ιδιοσυγκρασία του πάντως άν απευθυνθείς σε καλό εκτροφέα αυτός μπορεί να καταλάβει!Βοσκοί που γνωρίζω από τον πρώτο μήνα ξέρουν πως θα εξεληχθεί το κάθε κουτάβι!Αυτοί όμως δεν δίνουν!Προτιμούν να τα σκοτώσουν όσα δεν θέλουν από το να φύγουν τα αίματα τους!Αν κι ευτυχώς τώρα τελευταία αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει!Γενικά πάντως η εμπειρία μου με σκυλιά που μεγάλωσαν σε πόλεις και άλλα που μεγάλωσαν ως τσοπανόσκυλα λεεί ότι αυτά που μεγάλωσαν στην πόλη, παντα μιλάμε για σωστά μεγαλωμένα σκυλιά, ήταν πολύ πιο ηπιων τόνων!!Πάντως πρέπει να πώ ότι ακόμα κι αυτά που μεγάλωσαν στα βουνά ακούνε απίστευτα τον βοσκό!Έχω τρύπες στον προφυλακτήρα από ποιμενικό,για την ακρίβεια Μολοσσό της Ηπείρου, ο οποίος μόλις του μίλησε ο βοσκός έγινε παναγία!!Κι έχω πολλά αντίστοιχα παραδείγματα γιατί έχω περάσει πολλές ώρες πάνω στα βουνά μιλώντας με βοσκούς και φωτογραφίζοντας τσοπανόσκυλα, πάθος είναι αυτό, τι να κάνω!:rolleyes:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Γενικά το Μουφ-Μουφ είναι εύκολο στις παρέες και δεν τσακώνεται με σκυλιά. Βεβαίως το αυτό ενδέχεται να μη συμβαίνει με τον Ε.Π. που μπορεί όντως να βλέπει το Μουφάκι ωσάν μεζεδάκι.
Προσωπική εμπειρία σχετικά με τους Ελληνικούς Ποιμενικούς (ή άλλους ποιμενικούς) δεν έχω. Ηθελα απλά να σου πω ότι αυτό (το εύκολος στις παρέες & δεν τσακώνεται) δεν είναι από μόνο του αρκετό για εγγύηση ότι θα πάνε όλα μελι-γάλα αν του φέρεις δεύτερο σκύλο, ακόμα και αν ο δεύτερος είναι αρνί. Αλλο οι παρέες, άλλο η συγκατοίκηση.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Έλεγα επίσης να χρησιμοποιώ τις μεθόδους του Cesar Millan που παραλαμβάνει κακότροπο και δύσκολο σκύλο και τον μετατρέπει σε υπάκουο σκύλο.
Με τίποτα όμως να μην το κάνεις αυτό. Ο Ελληνικός Ποιμενικός απαιτεί σεβασμό και ήπιες μορφές εκπαίδευσης, ασχέτως αν πρέπει να του δείχνεις πόσο από πάνω είσαι. Δε θα ανεχτεί βία. Μιλάμε για πραγματικές συνθήκες και όχι για ένα σόου στην τηλεόραση.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
που τον είχε σώσει τυχαία από έναν βοσκό πάνω στην Πίνδο που δεν το ήθελε και σκόπευε να τον σκοτώσει, του είχε πει χαρακτηριστικά παρ'το,θα μου γλυτώσεις κι ένα φυσιγγι!!!!!!!!!!!:eek::eek::eek:
Ετσι κατέληξε να είναι ο Ελληνικός ποιμενικός ο σκύλος που μπορούμε να περιγράψουμε ώς δύσκολο, κυριαρχικό, κλπ κλπ και άλλα θετικά ... φοβού τα ΠΑΙΔΙΑ του σκύλου που προοριζόταν για φυσίγγι , που θα μένουν στον κήπο ... ;)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Sara, με ανησυχεί το ότι βάζεις την "άποψη" του σκύλου σου πάνω από τη δική σου...
Στην αρχή νόμιζα πως έκανες πλάκα.

Φοβάμαι πως ο ιδιοκτήτης ενός κυριαρχικού σκύλου πρέπει να έχει αντίθετη νοοτροπία!

Για παράδειγμα, ο "Μουφ" μπορεί να λατρέψει ένα μικρό, καλόβουλο, κουτάβι Ελληνικό Ποιμενικό. Αυτό δεν συμαίνει απαραίτητα πως θα τα πάνε καλά αργότερα που ο Ε.Π. θα τον τινάζει σαν σακί επειδή πλησίασε το φαγητό του....

Ένα Λασνιερ ή Λέβενμπεργκερ ποτέ δεν θα το έκανε αυτό αν τον "μεγάλωσε" ο Μούφ. Στην Αμερική είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολο να βρεις αυτές τις φυλές. Και "rescue" ακόμα. Μοιάζουν εμφανισιακά πολύ με τους μεγάλους ποιμενικούς, αλλά έχουν παρόμοιο χαρακτήρα με του σκύλου σου.

Μακάρι να μπορούσε ο "Μούφ" να διαβάσει και να μιλήσει με εκτροφείς. Αν μπορούσε, να είσαι σίγουρη πως τέτοιο σκύλο θα επέλεγε και ΠΟΤΕ Ελληνικό Ποιμενικό.

Δεν μπορεί όμως. Εσύ μπορείς! Γι' αυτό σταμάτα να βάζεις τις απόψεις του πάνω από τις δικές σου (δεν έχει μελετήσει αρκετά ο σκύλος για να ξέρει!).

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ας πούμε ότι μ' ενδιαφέρει η άποψη των σκύλων πάνω από τη δική μου. Διότι μπορεί μεν ο Μουφ να λατρέψει ένα κουτάβι Ε.Π., θα ισχύει όμως το ίδιο με το κουτάβι? Πιστεύεις ότι οι πιθανές σχέσεις μεταξύ των δυο δεν πρόκειται να φανούν από την πρώτη επαφή τους? (δεν γνωρίζω ακριβώς, γι' αυτό ρωτάω)

@Νοela: Ο Cesar Millan δε χρησιμοποιεί βία και θα έλεγα ότι δείχνει σεβασμό προς τα σκυλιά. Μάλιστα αγαπά την πρόκληση της "αποκατάστασης συμπεριφοράς" των λεγόμενων "δύσκολων" ρατσών.

Όπως όμως έγραψα και προηγουμένως, ό,τι κι αν αποφασίσω να κάνω θα το σκεφτώ πρώτα καλά, θα διαβάσω περισσότερα και θα μιλήσω και με διαφόρους που γνωρίζουν περισσότερα. Αυτό άλλωστε έκανα και με τον Αυστραλέζο τον οποίον τον λιμπιζόμουνα για χρόνια. Πρώτα όμως έμαθα περί αυτού και μετά έκανα αίτηση για έγκριση υιοθεσίας. Και μόλις εγκρίθηκα άρχισα να ψάχνω για συγκεκριμένο σκύλο. Σχετικά τώρα με τη συγκατοίκηση, έλεγα να εφαρμόσω τη μέθοδο της εκτροφέως/εκπαιδεύτριας/ιδιοκτήτριας φάρμας για σκύλους όπου άφησα το Μουφ. Ουσιαστικά τον άφησε να βρει μόνος του την παρέα του και να δει εάν η παρέα που ήθελε τον ήθελε κι αυτή. Η πλάκα ήτανε ότι μου είπανε ότι τους "ξήλωσε" δυο φορές το "φράχτη" που χώριζε το runner του από του διπλανού και στο τέλος τους αφήσανε να συγκατοικήσουν αφού τόσο το θέλανε πράγμα που έκαναν με αρμονία.

Έχω δει επίσης/διαβάσει για μεθόδους επιλογής σκύλων με βάση το πώς διαφαίνεται η προσωπικότητά τους. Θα τα ξέρετε ασφαλώς, οπότε υποθέτω ότι κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, αλλά υπάρχουν εκπαιδευτικά βίντεο και βιβλία για το πώς παίρνει κανείς σκύλο. Εννοείται ότι αυτά συμπεριλαμβάνουν και συζητήσεις με ειδικούς. Φαντάζομαι ότι ένας εκτροφέας π.χ. (ή και rescue volunteer) θα γνωρίζει κάτι για τα σκυλιά του. Όταν πήρα το Μουφ δεν το διάλεξα έτσι στα κουτουρού. Διάβασα ολόκληρο κατεβατό για τις συνήθειές του και την προσωπικότητά του, το οποίο διαπίστωσα όταν τον συνάντησα ότι ήταν απολύτως ακριβές. Ως αποτέλεσμα δεν είχα προβλήματα ως τώρα, ούτε και απρόβλεπτα. Υπήρχαν επίσης κατεβατά για άλλους παρόμοιους σκύλους που όμως δε θα μου ταίριαζαν κι ας μου άρεσαν εμφανισιακά. Όταν π.χ. έγραφε το κατεβατό ότι δεν μπορεί ένας συγκεκριμένος σκύλος να ζει με άλλο σκύλο προφανώς και θα ήτανε άτυχη επιλογή να τον πάρει κανείς άμα ήδη έχει ένα ζώο ή δε λογαριάζει να πάρει και δεύτερο.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
@Sara: Έχω δει αρκετό Cesar Millan και ξέρω τι κάνει. Ακόμη και τις φοβίες με πνίχτη τις αντιμετωπίζει αντί να κάνει απευαισθητοποίηση ή κάτι άλλο. Δε λέω ότι είναι όλα απορριπτέα αλλά αν νομίζεις ότι θα μπορείς να βάζεις κάτω και να κρατάς έναν Ελληνικό Ποιμενικό για να του επιβληθείς και θα λύσεις όλα τα προβλήματα με πνίχτη είσαι γελασμένη. Θα γελάει και ο ίδιος μαζί σου. Ελπίζω να μη σκέφτεσαι για αρσενικό τουλάχιστον αφού θες παρέα για τον Μουφ-Μουφ σου.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Noela, έχω όλο το Cesar Millan. Επιπλέον δεν είναι ένα απλό σόου στην τηλεόραση, ο άνθρωπος έχει κέντρο όπου εφαρμόζει τις μεθόδους του και με όποιον το έχω συζητήσει εδώ χαίρει σεβασμού και αναγνώρισης. Και οι Αμερικάνοι γενικά απεχθάνονται τη βία στα σκυλιά. Πρέπει όμως να πω ότι δεν είμαι σίγουρη για τη μετάφραση του "πνίχτη" στα αγγλικά αφού σκύλο πήρα για πρώτη φορά στην Αμερική και έτσι γνωρίζω μόνο την εδώ ορολογία. Αν εννοείς αυτό που οι εδώ ονομάζουν choke collar, δηλαδή αυτό με τα σύρματα που μπήγονται στο λαιμό του σκύλου τρόπον τινά, τέτοιο δεν χρησιμοποιώ, ενώ ο Millan νομίζω το είχε χρησιμοποιήσει μια φορά διότι το είχαν οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου σκύλου. Αλλιώς χρησιμοποιεί αυτό το φτηνό "σκοινί" κολλάρο που το φοράει κοντά στο κεφάλι του σκύλου για να τον διορθώνει. Την ίδια δουλειά κάνει και το κανονικό κολλάρο απ' ό,τι λέει, που έχει και ο σκύλος μου. Τώρα εγώ κάνω την εκπαίδευση αυστηρά και μόνο με τις λιχουδιές και τις διορθώσεις με συνδυασμό λιχουδιάς και κολλάρου/λουριού. Και φυσικά χρησιμοποιώ και εκπαιδευτή, δεν τα κάνω όλα μόνη μου. Περπατάω δε με το σκύλο αριστερά και αν τραβάει σταματάω αμέσως και δεν προχωράω. Οπότε σταματάει να τραβάει και συνεχίζουμε μέχρι να μάθει ότι τράβηγμα σημαίνει ότι δεν προχωράμε. Το τράβηγμα που κάνει ο Millan το κάνω σπάνια τώρα διότι τώρα που τελειοποιούμε το heel ο σκύλος αισθάνεται το γόνατο/πόδι μου δίπλα να τον "μπλοκάρει" έτσι και δεν κάνει αυτό που πρέπει. Και όταν λέω αισθάνεται, εννοώ ακριβώς αυτό και όχι ότι του δίνω γονατιά ή ο,τιδήποτε άλλο βίαιο.

Τώρα τι ιδιαιτερότητες έχει ο Ε.Π. δεν γνωρίζω όπως είπα ακριβώς. Μπορεί να είναι δυσκολότερος από τον South African boerboel? Διότι ο Millan ακολούθησε την ίδια μέθοδο και με ένα αρκετά επιθετικό boerboel με επιτυχία. Και όχι, δε νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά, αλλά με εκπαίδευση δική μου και των σκύλων μπορεί και να γίνεται. Όπως ξαναείπα θα το διερευνήσω το ζήτημα σε βάθος πριν αποφασίσω.

Last edited:

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Aγαπητή Sara West και εγώ είμαι απίστευτη fan του Cesar Milan, πραγματικά ο άνθρωπος έχει κότσια γιατί κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να τα κάνει. Αλλά οι τεχνικές του έχουν αμφισβητηθεί από πολλούς, καλώς ή κακώς δεν ξέρω, είναι θέμα προς συζήτηση, εμένα με γοητεύει το ατρόμητο του χαρακτήρος του που τα βάζει με σκυλιά άκρως επικύνδινα και επιθετικά αλλά μην σκεφτείς να τον ακολουθήσεις. Νομίζω οτι είναι ασυναγώνιστος. Έχει δημιουργήσει μία φιλοσοαφία που αν και χρόνια γνωστή, ελάχιστα διαδεδομένη, έχει αρχίσει να περνάει στον κόσμο και αυτό κάνει τη διαφορά. Αυτό και το ταλέντο του. Θα μου άρεσε πάρα πολύ κάποια στιγμή να εκφράσουν τις αποψεις τους παρόντες άπαντες σχετικά με το Cesar. Aλήθεια γιατί έναν ΕΠ και όχι οποιονδήποτε άλλο; Επειδή διάβασα σχετικά με αυτόν έχει αρκετούς και επίσημους εκτροφείς. Αλλά γιατί αυτή τη ράτσα;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
To Boerboel που εχει και το Bullmastiff είναι γλύκες σε σχέση με τον Ε.Π.
Πολύ εκπαιδεύσιμοι/συνενοήσημοι σκύλοι.

Φυσικά είναι επικίνδυνοι σε λάθος χέρια αλλά δεν θυμώνουν τόσο εύκολα όσο ο "δικός μας".

Είναι ΠΟΛΥ λιγότερο κυριαρχικοί με την οικογένειά τους (γιατί ΠΑΝΤΑ ήταν και πετ/μέλη οικογένειας, σε αντίθεση με τον δικό μας που δεν ήταν ποτέ μέχρι τώρα πετ).

Όσο για τον Cesar τον σέβομαι πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε εκπαιδευτή έχω δει ποτέ στο χαζοκούτι. Λάθος, είναι ο μόνος που σέβομαι αν και έχω δει μόνο 2 εκπομπές του. Κι αυτό γιατί προσπαθεί να αλλάξει την συμπεριφορά του σκύλου πραγματικά, όχι μόνο για μέχρι να πάρει ένα "μπισκοτάκι" και όχι για μόνο όσο τραβούν οι κάμερες...

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ο Millan έχει πείρα από σκύλους διότι τους παρατήρησε από μικρός στο φυσικό τους περιβάλλον όταν έβοσκε με τον παππού του στο Μεξικό. Όπως και ο ίδιος λέει σκοπός του δεν είναι να εκπαιδεύσει το σκύλο, όσο να αποκαταστήσει τη συμπεριφορά του την οποία συνήθως έχει αλλοιώσει ο άνθρωπος. Και έχει και τρομερές ικανότητες να καταλαβαίνει την ψυχολογία διάφορων βλαμένων Καλιφορνέζων που βοηθάει πολύ. Γι' αυτό και λέει ότι αποκαθιστά συμπεριφορές σκύλων και εκπαιδεύει ανθρώπους. Οπότε το μπισκοτάκι δε δουλεύει στην περίπτωσή του. Πάντως όλοι όσοι ασχολούνται ιδιαιτέρως με σκύλους, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτών και κτηνιάτρων που έχω ρωτήσει, τον εκτιμούν στην Αμερική.

Επειδή το Ατταλόπουλο είναι ο πρώτος σκύλος που απέκτησα στη ζωή μου, ο Millan αποδείχτηκε πολύτιμος. Πριν τον πάρω είχα δει όλη τη σειρά, καθώς και βίντεο περί εκπαίδευσης από άλλους, ενώ είχα μιλήσει με αρκετούς ειδικούς και διαβάσει πάμπολλα βιβλιά, τόσο για τα Αυστραλεζάκια όσο και για σκύλους γενικά. Για να πάρω δε το σκύλο μου που ήτανε rescue dog έκανα αίτηση και με πέρασαν από τα σαράντα κύματα, ενώ μου ζήτησαν τέσσερεις συστατικές επιστολές και τηλεφώνησαν μάλιστα σε όλους όσοι μου τις γράψανε! Και τώρα ακόμα είμαι υποχρεωμένη να κρατάω επαφή μαζί τους και να στέλνω νέα του και φωτογραφίες.

Όταν πήρα το Ατταλίδιο δε χάρηκε ιδιαιτέρως και μου στριτζώθηκε. Δυο ώρες όμως με τη μέθοδο Millan και αγώνα που τουλάχιστον εμένα μου θύμιζε το Μεγαλέξανδρο και το Βουκεφάλα υπό το άγρυπνο βλέμμα των αντιπροσώπων του ομίλου και μετά το Μουφ-Μουφ έβαλε τα κλάματα νομίζοντας ότι φεύγω χωρίς να τον πάρω μαζί μου. Εκείνη τη μέρα δε με τσιμπήσανε τόσα κουνούπια που έγινα νταούλι και πλάκωσα τα αντιαλλεργικά και τις κορτιζόνες για να φύγω. Το Μουφάκι όμως μπήκε μόνο του στο αυτοκίνητο με μεγάλη όρεξη και the rest, as they say, is history.

Γενικά ωφελήθηκα από την όλη μελέτη θα έλεγα. Ακόμα και οι φίλοι μου που λέγανε να μην πάρω το Αυστραλάκι-Μπλεμερλάκι, τώρα παραδέχονται ότι είχα δίκιο και ότι η υιοθεσία ήταν επιτυχής. Καλοπερνάει κιόλας ο σκύλος, τον έχω μη στάξει και μη βρέξει. Ο λόγος που τον ήθελα ήτανε ο χαρακτήρας του που διάβασα στο κατεβατό που μου στείλανε για το συγκεκριμένο ζώο, καθώς και η φήμη που έχουνε τα Αυστραλάκια ως ιδιαιτέρως έξυπνα. Και όντως δε διαψεύστηκα. Το Μουφ-Μουφ πέρασε τις εξετάσεις του Obedience και μπήκε με τα τσαρούχια στο Agility. Θα τον κάνω εγώ από χωριάταρο με διδακτορικό!:D

Τώρα για τον Ε.Π. δεν ξέρω τι θα κάνω. Με τράβηξε και πάλι η προσωπικότητά του που είναι μεν διαφορετική από του Μουφ-Μουφ, είναι ελκυστική όμως δεδομένων πτυχών της δικής μου προσωπικότητας. Όπως είπα, θα το μελετήσω το θέμα πρώτα. Νομίζω ότι ως τώρα δεν έχω Κεχαγιά πάνω από το κεφάλι μου διότι δεν ανέχομαι διακοπές στη δουλειά μου και το Μουφ-Μουφ το έχει σεβαστεί ως τώρα απόλυτα.

Θα 'χει πάντως πλάκα να πάρω Ε.Π. και να μου κάνει ιστορίες, οπότε να με δείτε σε κανένα επεισόδιο του Millan! lol

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ρε σεις, διάβαζα σήμερα διάφορα περί Ελληνικού Ποιμενικού. Έτσι και αποφασίσω να πάρω τελικά (καλά, έχει να πέσει εμβόλιο και μικροτσίπ και εκπαίδευση και DNA που θα πάει σύννεφο!), τι ακριβώς περιβάλλον θέλει? Πέφτουν συνεχώς οι τιμές των σπιτιών εδώ και σήμερα κοίταζα ένα ράντσο (ΔΕΝ κάνω πλάκα) στις αγγελίες. Όπως έχω πει, εδώ είμαστε καράβλαχοι, οπότε έχει άπλα να φάν κι οι κότες. Περιφραγμένος χώρος ολίγων στρεμμάτων του κάνει? Και η κανονική εκπαίδευση στον όμιλο λέει τίποτα, ή θα επιτεθεί στους πάντες και τα πάντα? Καλά, για agility δεν το συζητάω, μάλλον δεν του πάει, άλλωστε έχουμε εδώ το μέλλοντα πρωταθλητή που είναι και στη φύση του. Διάβασα μια δήλωση του προέδρου του ΟΦΕΠ όπου έλεγε ότι ο Ε.Π. είναι, λέει, ευπροσάρμοστος στις πόλεις. Σε πόλη τώρα ακριβώς δε μένω, είπαμε, καραβλαχιά και καλαμπόκια, άρα δε θα μελαγχολήσει, έτσι?

Τώρα βέβαια το ζήτημα είναι εάν συμφωνεί και το Μουφ-Μουφ. Το οποίο γενικά τα πάει καλά με τα ζώα. Τώρα εσείς λέτε ότι ο Ε.Π. είναι τζαναμπέτης και δε θα πάει το Μουφ-Μουφ. Λέτε ότι θηλυκός θα είναι καλύτερη επιλογή? Εγώ ήθελα αρσενικό, αλλά δε θέλω να γίνει και σφαγή διότι έχω μεγάλη αδυναμία στο Μουφάκι (το οποίο αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει το βραδυνό treadmill αφού έξω κάνει -11 και έχει φράξει τη χαραμάδα της εξώπορτας με τον αποτέτοιο του). Α ναι, ο Ε.Π. αντέχει τα -20 έτσι και θέλει να τρέχει έξω?

Και κάτι άλλο: οι Αμερικάνοι έχουνε συλλόγους οι οποίοι διοργανώνουν ποιμενικές ασκήσεις (δεν ξέρω τι άλλο να τις πω), όπου σε φέρνουν σε επαφή με κάποιον που έχει σοβαρό ράντσο και ζώα και του στέλνεις τον Ποιμενικό σου να μαζεύει πρόβατα, άλογα, πάπιες και χήνες (είπαμε: είμαστε καράβλαχοι). Σκεφτόμουνα λοιπόν να στείλω τον Αυστραλέζο που συγκινείται πολύ στη θέα των λάμας και των αλόγων (κυρίως) ενώ δε λέει όχι και στις πάπιες. Ο Ε.Π. θα επιδιδότανε σε τέτοια ή θα τα έβρισκε φτιαχτές μπούρδες? Σημειωτέον ότι οι εδώ κτηνοτρόφοι είναι αληθινότατοι.

Σκεφτείτε τώρα να λέτε εσείς ότι θα έχω προβλήματα με τον Ε.Π. κι εγώ να μη σας ακούσω. Και να πάρω τον Ε.Π. Και να γίνει ΤΟ ΣΩΣΕ εδώ. Και να παρακαλάω το Cesar Millan να με σώσει. Και να με δείτε και στην τηλεόραση!! :D:D:D Διαφήμιση να σας κάνω επιτρέπεται? :D:D:D:D:D:D

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν κάνει "ποιμενικές ασκήσεις". Είναι "Large Flock Guardian" ΟΧΙ τσοπανόσκυλο τύπου Border Collie. Εξ'ου κι ο δυστροπος κι ανεξάρτητος χαρακτήρας.

Στο εξήγισα και παραπάνω. Αυτοί η σκύλοι είναι το αντίθετο από σκύλους σαν τον δικό σου και κάνουν ΑΛΛΗ δουλειά. Η αγέλη τους είναι το κοπάδι κι όχι εσύ/ο βοσκός.

Μίλισες με κανέναν με Καύκασους; Υπάρχει φοβερή εκτροφέας στην Αμερική. Ο Ε.Π. είναι κάπως έτσι αλλά πιο δύσκολος. Σαν τον Καύκασο ΠΡΙΝ πάει στις πόλεις και δουλέψει με τον στρατό. Ακατέργαστος και προτόγονος και δεν κάνει για πετ.

Πάρε ένα κοπάδι Λάμα (ή κάτι τέτοιο) και μετά πάρε κι έναν Ε.Π. να το φυλάει από τις αρκούδες, τους λύκους και τους κλέφτες.... και μην πολυμπλέκεις στα πόδια του.

.... αλλά θυμήσου. Κράτα τον μακριά από τον σκύλο σου. Και τον σκύλο σου μακριά από το κοπάδι του.

Τα Aussies, και τα άλλα τσοπανόσκυλα που μαζεύουν το κοπάδι, το βλέπουν εχθρικά (δαγκώνουν και αγριοκοιτάζουν το κοπάδι για να το καθοδηγίσουν).

ΔΕΝ θα του αρέσει αυτό ΚΑΘΟΛΟΥ του Ελληνικού Ποιμενικού. Λίγο να στο "μαλώσει" το Μούφ σου και ίσως στο κόψει στα δύο.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
ελλας -αυστραυλια σημειωσατε ....1! ρε σαρα τι σε εχει ποιασει και εχεις φαγωθει να παρεις Ε.Π στην βλαχοαμερικη?

υπαρχει καποια χρηστικη πλευρα του θεματος που αγνοω? αν σαρεσουν οι βοϊδοκεφαλες υπαρχουν τοσες ρατσες πολυ ποιο ομορφες απο ελληνικο ποιμενικο.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
βασικα τωρα που ειπες cesar milan

ειδα λιγο στο ιντερνετ και θελω να σε ρωτησω πως ειναι με τα θεματα επιθετικοτητας στο Αμερικα ;

γιατι ειχε μια περιπτωση με ενα σκυλακι το πολυ 20 κιλων που επειδη εδειχνε επιθετικοτητα στον ταχυδρομο μεσα απο την πορτα χωρις να τον εχει δαγκωσει ποτε τον καταγγειλαν και επρεπε να το παει για ευθανασια αν δεν διορθωνε την κατασταση