Kαλησπέρα καλησπέρα φίλοι!
Η σημερινή μέρα είναι άλλη μία καλή μέρα και χαιρόμαστε πολύ η κατάστασή της συνεχίζει να είναι σταθερά θετική. Σήμερα μετά την πρωινή μας βόλτα και την επίσκεψή μας στην κλινική για να της πάρουν αίμα, λέω αφού είμαστε που είμαστε 'εξω ας σε ξαναβγάλω μία βόλτα γιατί η πρωινή ήταν αρκετά σύντομη.
Την παρατηρούσα και χαιρόμουν με την πρόοδό της. Το (τέλειο) κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ενώ δεν τη δουλεύω συνειδητά προς το παρόν να περπάει δίπλα μου (έχουμε πολλά σοβαρότερα θέματα) σήμερα περπάτησε ακριβώς δίπλα μου για τουλάχιστον 100 μέτρα με τον οδηγό ανοιχτό στα 4-5 μέτρα να σέρνεται από πίσω μας χαχα! Φυσικά την επιβράβευα σε κάθε δύο βήματα και επί τη ευκαιρία
σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα πράγματα που έχω δουλέψει μαζί της και τη βοήθησαν γιατί που ξέρεις; Μπορει να βοηθήσουν και κάποιον άλλον εδώ μέσα και η γνώση δεν είναι για να την κρατάς, αλλά γιανα τη μοιράζεις.
1. DMT = DIstraction / Marker / Treat
Σας το έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση αυτό.
Η βασική ιδέα είναι ότι επιλέgεις μία λέξη ως marker σου και αρχικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας την προφέρεις και ρίχνεις λιχουδιές/κροκέτες /ό,τι επιλέγεις στον σκύλο σου. Σύντομα εκείνος αρχίζει και συνδέει τη λέξη με κάτι θετικό. Η Μούση λοιπόν, πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι όταν ακούει "niiiiiiice" σημαίνει φαί! Σε αυτή τη φάση επέλεξα να αφήσω τα μπολ στην άκρη και να ταίζω μεγάλο μέρος του φαγητού της με DMT κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν η Μούση ανταποκρινόταν άμεσα σε κάθε μου "nice", ξεκίνησα -μέσα στο σπίτι- να συνδέω τη λέξη με κάποιο ηχητικό (και όχι μόνο) ερέθισμα. Ερεθίσματα ουδέτερα για εκείνη, που δεν της προκαλούν έντονη αντίδραση. Ουδέτερα όπως στυλό ή κέρματα που πέφτουν, χτύπημα με το χέρι στο τραπέζι - οποιονδήποτε θόρυβο. Όταν μου έδειξε ότι το κατανοεί ακόμα καλύτερα και είναι έτοιμη για το επόμενο στάδιο ξεκίνησε για εμένα η φάση alert! Κάθε, ΜΑ ΚΑΘΕ φορά που ακουγα έναν ήχο, ΠΡΙΝ αντιδράσει της έκανα DMT, δηλαδή έλεγα "niiiice" με κοιτούσε και της πετούσα κροκέτα. Niiiiice στα πουλιά, στα βήματα στην πολυκατοικία, στις ομιλίες που ακούγονταν απ' έξω, στην καγκελόπορτα του διπλανού, στο ασανσέρ που για κακή μας τύχη βρισκόμαστε δίπλα, σε όλα! Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα πως θα καταλάβω πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό; Αν π.χ. τη βοηθάει το DMT ή κάτι άλλο που κάνουμε στα πλαίσια της εκπαίδευσης. Τότε σκέφτηκα: Κάθε φορά που θα της κάνω DMT θα ταίζω το κρεβάτι της! Θα ρίχνω την κροκέτα της εκεί. Μόνο εκεί. Σήμερα η Μούση ακούει ήχους που στην αρχή την στρέσαραν και την έκαναν να γαυγίζει αλλά πλέον τρέχει στο κρεβάτι της και με κοιτάζει αναμένοντας την κροκέτα της!
2. clicker training + απευαισθητοποίηση με ανθρώπους
Εντάξει εδώ καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζεται να πουμε πολλά. CLick +treat σε κάθε βλεμματική επαφή της Μούσης σε άνθρωπο. Πάντα φροντίζω να κρατάμε μία απόσταση και να μειώνω σιγά σιγά ενώ φωνάζω σαν την τρελή στους περαστικούς σε περίπτωση που η κοντή γαυγίσει "Σαςςςςςς παρακαλώωωωωωω αγνοείιιιιιιιιστε τηννννν!"
Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην αντιδρά σε πολλές περιπτώσεις ενώ σχεδόν σε όλες αν αντιδράσει επιστρέφει πίσω σε μένα μετά από 1-2 γαβ. Είναι και συναγερμός, τι να την κάνεις!
3.Ρύθμιση διακόπτή ήόπως το λένε στο χωριό μου "Dimmer switch"
Είναι πολλά σκυλάκια που πηγαίνουν από το 0 στο 100 σε δευτερόλεπτα. Σαν να μην υπάρχει κάτι στο ενδιάμεσο και φυσικά δείχνοντας ότι δεν έχουν καλλιεργήσει την ικανότητα να σκέφτονται ότανκοντεύουν το 100 - φαντάζομαι το γνωρίζετε κάποιοι από πρώτο χέρι.
Για να μάθω στη Μούση να ρυθμίζει τον διακόπτη της δοκιμάζουμε τα παρακάτω:
Περπάτημα σε 8ακια: Αρχικά το ξεκινήσαμε στο σπίτι (όπως τα περισσότερα) με δύο λουριά - ένα στο στηθόλουρο κι ένα στο περιλαίμιο. Περπατάμε σε 8αρι μαζί δίπλα δίπλα εναλλάσσοντας συνεχώς διαφορετικές ταχύτητες και επιβραβεύοντας παράλληλα.
Παιχνίδι x εντολές: Κατά τη διάρκεια έντονου παιχνιδιού (μπαλάκι, tug of war ή οτιδήποτε) της δίνω εντολές(κάτσει, ξάπλα, μείνε κτλ.) και επιβραβεύω συνεχίζοντας το παιχνίδι. Ετσι της μαθαίνω να σκέφτεται ενώ το arousal της είναι στον Θεό.
4. Παιχνίδια αισιοδοξίας / αυτοπεποίθησης
Εδώ προσθέσαμε παζλ, δρόμο μετ' εμποδίων με λιχουδιές, πέρασμα μέσα από στενά σημεία, διάδραση με περίεργα αντικείμενα, target βάζοντας τα πόδια της σε αντικείμενα, κρυφτό βάζοντάς τη να βρει πράγματα μέσα στο σπίτι
5. Εκμάθηση και ενίσχυση ηρεμίας
Η ηρεμία δεν ήταν ατού της. Οπότε για αρχή όποτε την έβρισκα σε ήρεμη κατάσταση - ακόμη και για 3 λεπτά την
επιβράβευα χωρίς να λέω τίποτα με αργές ήρεμες κινήσεις, αφήνοντας μία λιχουδιά μπροστά στη μύτη της. Την έτρωγε και συνέχιζε να αράζει/κοιμάται.
Ξεκίνησα να της δίνω καθημερινά πράγματα που τη διατηρούν ήρεμη από Kong, κέρατα, snuffle mat στο κρεβάτι ή στο crate της - ειδικά κατά τη διάρκεια ωρών που έχει πολύ κινητικότητα έξω από το σπίτι και θορύβους.
Χαλάκι ηρεμίας. Σε ένα χαλάκι ξαπλώνει και την επιβραβεύω ανά 1'. ΣΙγά σιγά μαθαίνοντας η Μούση τι κάνουμε στο χαλάκι ενισχύσαμε διάρκεια. Δεν σηκωνόταν για λεπτά ακόμη κι αν δεν την τάιζα. πλέον το χρησιμοποιούμε όπου αισθάνεται άβολα. Μπαλκόνι, έξω βόλτα, σε καφέ (όταν με το καλό θα ξεκινήσουμε τις εξοδμήσεις σε τέτοια μέρη).
6. Arousal games
Εδώ παίζουμε με τα νεύρα της μάλλον χαχα
Κάνουμε ό,τι την εξιτάρει και μετά κάτι τελείως άσχετο και ουδέτερο.
ΠΙάνω τα κλειδιά και μετά κάθομαι στον καναπέ.
Πιάνω το στηθόλουρό της, κατευθύνομαι σ εαυτή (αυτή party σου λέει θα βγούμε έξω) και την προσπερνώ και πάω και πλένω τα πιάτα. Κι αυτά σκοπό έχουν να μάθει να ρυθμίζει το arousal της. Θέλω να ξεκινήσω να την παίρνω στο αμάξι και να κάνω ό,τι κάνω συνήθως όταν προετοιμαζόμαστε για βόλτα να την κάνω γύρα το τετράγωνο με το αυτοκίνητο κ να γυρίσω πίσω.
7. Boundarie games
Αυτό αφορά όλα όσα κάνω για να μάθει/ να λατρέψει/ να νιώσει άνετα στο κρεβάτι της. Γιατί το να της δίνω λιχουδιές μακράς διάρκειας από μόνα της δεν φτάνουν. Τί χρειάζεται; Να ανεβάσω την αξία του κρεβατιού της!
Πώς;
On/Off = Με εντολή την ανεβάζω και την κατεβάζω από το κρεβάτι.
"Μούση θέση" (ανέβα)
"Μούση free" κατέβα
Επιβραβεύω σε όλα τα πάνω-κάτω.
On/off με διάρκεια =κάνω το ίδιο με πριν απλά όταν είναι πάνω ταίζω λίγο περισσότερο για να μείνει πχ 4-5'
Δεν ξεχνώ να απελευθερώσω φυσικά. Θέλω να μάθει ότι φεύγει όταν της πω.
Το παιχνίδι του ποντικιού: Αυτό το παιχνίδι έχει ως εξής. Όσο κάνω το προηγούμενο βάζω σε ένα σημείο στην άκρη μέσα στο κρεβάτι λίγες λιχουδιές. Όταν πάει να τις φάει τις καλύπτω με το χέρι μου. Μόλις απομακρύνεται επιβραβεύω και της δίνω μία μία. Όσο μένει πέρα και δεν κάνει κίνηση να τις φάει επιβραβεύω.
Αφού μάθει πως δουλεύει αυτό το πάω ένα βήμα παρακάτω. Κάνω το ίδιο παιχνίδι αλλά αντί οι λιχουδιές να είναι στο κρεβάτι, είναι στο πάτωμα!
Παίζοντας με τις λιχουδιές: Παίζουμε On/off κι οσο είναι πάνω στο κρεβάτι εγώ παίζω με τις λιχυδιές στα χέρια μου, περνώντας τες πχ από το ένα χέρι στο άλλο - λίγο επιδεικτικά χαχα
Μπορεί να ρίχνω και κάποιες στο πάτωμα. Όσο μένει στο κρεβάτι ταίζω δίχως αύριο.
Αεροπλάνο ηρεμίας: Το ξέρετε το αεροπλανάκι που κάνουμε στα μωρά για να φάνε; Ε, το ξέρει και η Μούση! Στόχος όμως εδώ είναι να γίνει αργά και λίγο πριν τη μουσούδα της να σταματήσει. Αν μείνει ήρεμη και δεν κάνει κίνηση να αρπάξει την κροκέτα, ταίζω! Αν όχι, τραβάω το χέρι πίσω. Ετσι μαθαίνει να μένει ήρεμη στο κρεβάτι της.
Το θέλεις σαν τρελή το κρεβάτι: Παίζουμε on/off και στο off την κρατάω διακριτικά από το περιλαίμιο και ρίχνω κροκέτες στο κρεβάτι. Την κρατώ για να μην πάει και συνεχίζω να ταίζω το κρεβάτι. Την απελευθερώνω και τρέχει στο κρεβάτι.
Χρήση του κρεβατιού στην καθημερινότητα: Καλά τα παιχνίδια αλλά η καθημερινότητα έχει ανάγκες! Χρησιμοποιούμε λοιπόν, το κρεβάτι παντού όπως σας ανέφερα. Όταν πλένω τα πιάτα, όταν μαγειρεύω, όταν σφουγγαρίζω, όταν ξεσκονίζω, όταν σκουπίζω, όταν βγαίνω έξω να πετάξω τα σκουπίδια κι έχω σκοπό να το χρησιμοποιώ κι όταν μπαίνει κόσμος σπίτι -αλλά αυτό είναι ακόμα In progress. Πάει καλούτσικα παρόλα αυτά.
Να με συγχωρείτε για το σεντόνι, παίζει να ξέχασα και άλλα που κάνω. Θα σας τα γράφω στην πορεία! Εύχομαι κάποιο από εσάς να σας φανεί χρήσιμο ή να θέλετε ναν το δοκιμάσετε. Αν έχετε απορίες ή θέλετε πχ links για να δείτε πως γίνεται μπορείτε να μου στείλετε pm να σας στείλω αν υπάρχει γιατί κ εγώ αρκετά από αυτά τα πήρα από το absolute dogs.