Εκπαίδευση του τσιλιπούρδικου!!

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Θα πας σε αυτόν που θα σου εμπνέει εσένα εμπιστοσύνη. Δε τη χρειάζεσαι τη γνώμη μας πιστεύω, ειναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Λία,

Ομολογώ ότι έχω διαβάσει πολύ "επιδερμικά" το θέμα αυτό...
Αλλά, να πω "το μακρύ μου και το κοντό μου" λιγάκι:

Εχει δίκιο η mareco που λέει ότι δεν πρέπει να κρίνεις κάποιον με το "χαίρω πολύ"...
Και, ακόμα περισσότερο, αν αυτό το "χαίρω πολύ" είναι τηλεφωνικό (μιάς και λες "δεν τον είδε κάν"...)...:)

Μπορείς να κρίνεις, μόνο εάν έχεις 1-2 προσωπικές επαφές και, μάλιστα, για το εάν "σου κάνει εσένα" ο εκπαιδευτής και όχι αν είναι καλός ή όχι! Αυτό έρχεται με την εμπειρία, που, όπως ξέρουμε, δεν μεταβιβάζεται...

Αλλα πράγματα πρέπει να προσέξεις - σκεφτείς - αποφασίσεις και όχι (μόνο) το αν χρησιμοποιεί τον πνίχτη ο εκπαιδευτής...

Υ.Γ. Ας πούμε, οι παλιότεροι ξέρουν ότι η Μόκα μου έχει εκπαιδευτεί με πνίχτη, με μεγάλη επιτυχία (τουλάχιστον, ως προς την εκπαίδευση - εκμάθηση)...:)

Υ.Γ.2. Επειδή τώρα μόλις το είδα... Εχεις δίκιο και καλά κάνεις που ζητάς γνώμες από τα μέλη "εδώ μέσα"... Αλλά, τις γνώμες αυτές πρέπει να τις "ακούσεις", να τις σκεφτείς και να αποφασίσεις η ίδια... Αυτό είναι το δικό σου βαρύ προνόμιο!

Last edited:

lia26

Well-Known Member
24 Απριλίου 2011
484
1
Εχω την εντυπωση οτι εχετε μπερδεψει καποια πραγματα...αλλος ηρθε σπιτι μου(και δεν ασχοληθηκε καθολου μαζι του) και με αλλον μιλησα τηλεφωνικα...εμενα η αρχικη μου ερωτηση ηταν πως γινεται ενας εκπαιδευτης χωρις να ασχοληθει καθολου με τον σκυλο μου,δεν εχει δει την συμπεριφορα του να αποφασιζει τι ακριβως χρειαζεται?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.838
20.182
Εχω την εντυπωση οτι εχετε μπερδεψει καποια πραγματα...αλλος ηρθε σπιτι μου(και δεν ασχοληθηκε καθολου μαζι του) και με αλλον μιλησα τηλεφωνικα...εμενα η αρχικη μου ερωτηση ηταν πως γινεται ενας εκπαιδευτης χωρις να ασχοληθει καθολου με τον σκυλο μου,δεν εχει δει την συμπεριφορα του να αποφασιζει τι ακριβως χρειαζεται?
Εγώ πάντως δεν έχω μπερδευτεί. Μπορεί και να γίνεται. Τον είδε έστω και λίγο. Τον άκουσε. Ο κος.Μαρτίνης [χρησιμοποιώ το όνομά του επειδή αναφέρθηκε-δεν έχω να του προσάψω κάτι] ας πούμε, πως αποφάσισε; Στο τηλέφωνο μίλησε με σένα. Ούτε τον είδε. Ούτε τον άκουσε. Πως ξέρεις ότι στο τέλος δεν θα σου πει, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί πνίχτης; Δεν ξέρω αν χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και δεν με επηρεάζει. Προσπαθώ να σου δείξω την αντίθεση της σκέψης σου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.780
7.977
Προσπαθω να διαλεξω την καλυτερη δυνατη λυση για τον μικρο...η αληθεια ειναι οτι απογοητευτηκα με τον συγκεκριμενο..γνωριζεις αν ο κυριος Μαρτινης κανει μαθηματα κατ'οικον?
Nαι κάνει μαθήματα και κατ'οίκον εκτός από τα ομαδικά.

lia26

Well-Known Member
24 Απριλίου 2011
484
1
Κοιταξτε..εμενα προσωπικα δεν μου εκατσε καλα το οτι με το που ηρθε σπιτι,μου ζητησε κατευθειαν να τον κλεισουμε καπου...δεν μου ζητησε καν να τον βγαλω εξω να τον δει.....παρα μονο τον ειχα κλεισμενο στη κουζινα για 45 λεπτα...
Ο κυριος Μαρτινης(δεν τον ξερω προσωπικα,απλα εχω ακουσει καλα λογια),εστω και τηλεφωνικως μου ειπε ο ανθρωπος οτι θελει να βρεθουμε και να τον παμε(στον παρκο,στο χωρο που παρουσιαζεται το προβλημα δηλαδη)..θελει να δει την συμπεριφορα του,να τον μελετησει....μπορει και εκεινος να μου πει οτι χρειαζεται πνιχτη..τουλαχιστον ομως ο συγκεκριμενος θα εχει μια αποψη για το τι χρειαζεται να γινει με τον μικρο...γιατι θα τον παρατηρησει...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μία-δύο παρατηρήσεις ακόμα:

1. Η διαφορά ενός εκπαιδευτή από "εμάς" είναι ακριβώς αυτή: Μπαίνει στο χώρο σου και στο χώρο του σκύλου...
Μιλάει μαζί σου, χωρίς να δίνει καμία σημασία στο σκύλο...
Και καταλαβαίνει πράγματα που "εμείς" πρέπει να γουρλώνουμε τα μάτια και να σκύβουμε και το σώμα μας προς την κατεύθυνση του σκύλου, για να τα δούμε...:)

2. Τώρα που, ας πούμε, αναφέρεται το όνομα του κ. Μαρτίνη 3-4 φορές...
Σκέφτηκα την παλιά ατάκα του Αντυ Γουόρχολ: "Δεν με νοιάζει αν λέτε καλά ή άσχημα πράγματα για μένα, αρκεί να γράφετε σωστά το όνομά μου"!!!:D
Οπότε να μην αναφερθεί και το όνομα του άλλου εκπαιδευτή, για τον ίδο λόγο?

lia26

Well-Known Member
24 Απριλίου 2011
484
1
Δεν σκοπευω να αναφερω το ονομα του αλλου εκπαιδευτη δημοσια(αν θελετε με πμ)..ο αλλος εκπαιδευτης(οριστε,δνε ξαναλεω το ονομα του),τυγχανει να εχει ξανααναφερθει στο φορουμ με θετικα σχολια..
johnk....εχεις απολυτο δικιο στο οτι δεν δινει σημασια στον σκυλο...αλλα τουλαχσιτον επεξεργαζεται την συμπεριφορα του...πως γινεται να σου βγαζει προγραμμα εκπαιδευσης χωρις να τον ξερει???χωρις να τον βλεπει??

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Eπίλεξε τον εκπαιδευτή που θα εμπιστευθείς, τον εκπαιδευτή που μπορείς να επικοινωνήσεις, ένα πρόσθετο θετικό κριτήριο είναι να έχει πάθος με τη δουλειά του και να σου μεταφέρει γνώση άσχετη με την εκπαίδευση του συγκεκριμένου δικού σου σκύλου, είναι και αυτό μέρος της εκπαίδευσης σου στο να μάθεις πώς "σκέπτονται" οι σκύλοι.......όποιος δε σου εμπνέει εμπιστοσύνη, μακριά του και ας λένε άλλα οι φίλοι, ποτέ δεν θα προχωρήσεις σε βάθος την εκπαίδευσή σου ως ιδιοκτήτης με ένα εκπαιδευτή που τον αμφισβητείς, αν κάνεις δε, λάθος επιλογή καλύτερα να κόψεις την εκπαίδευση στη μέση....ούτε εσύ θα εκπαιδευτείς αν συνεχίσεις, ούτε ο σκύλος σου....και μην αυταπατάσαι ότι δεν θα αναγκαστείς να πιέσεις το σκύλο σου για να "μάθει"....αυτό πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένο....

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο Ορφεας τωρα ειναι 6 μηνων παρα μια μερα....του εχω μαθει μονη μου καποιες βασικες εντολες οπως το κατω,μεινε,ξαπλωσε και διαφορες σαχλαμαρες οπως να δινει το ποδαρακι του και να κολλαει πεντε... :)
σε τετοιους καιρους χαλεπους πιστευω οτι ειναι δυσκολο για τον οποιονδηποτε να δωσει τοσα λεφτα για εκπαιδευση...εγω δεν ζηταω πολλα...το μονο προβλημα μου ειναι στην βολτα..τραβαει σαν διαολεμενος και αν δει δεμενο σκυλι η' αν ειναι ο ιδιος δεμενος ορμαει...επικοινωνησα με τον κυριο Μαρτινη και ομολογω οτι τουλαχιστον τηλεφωνικα μου φανηκε αξιοπρεπεστατος και σωστος στη δουλεια του...συγκριτικα με τον αλλον που δεν τον ειδε καν και ηθελε να του βαλει πνιχτη του μωρου... :-(
Συγνωμη. Μπερδευτηκα στο μετρημα. Ακομα καλυτερα που είναι 6 μηνων.

Εχουμε λοιπον ένα σκυλακι (μαλλον κουταβι)6 μηνων, που συμφωνα με τα λεγομενα σου εχει μαθει (εχει εισαχθει στην εκμαθηση, θα ελεγα εγω) τις βασικες εντολες.
Αυτό βεβαια δεν σημαινει ότι τις γνωριζει καλα.
Πρεπει καποια στιγμη, μετα από αρκετη δουλεια, να χανεις οσο το δυνατον λιγοτερες εντολες.

Χρειαζεται μαθηματα σε πολλα και διαφορετικα περιβαλλοντα, και σταδιακη εισαγωγη σε ολοενα και αυξανομενους σε δυσκολια περισπασμους.
Αυξανεται η σημαντικοτητα του περισπασμου, μειωνεται η αποσταση από αυτόν, αυξανεται ο χρονος εκθεσης σε αυτόν.

Εφοσον, όπως λες, εχει μαθει τις εντολες, που είναι υπεραρκετες για την ηλικια του, μπορεις να προχωρησεις στο παραπανω, μονη σου, εφοσον εχεις την διαθεση. Οπου κολλάς, ρωτας.

Οσον αφορα τωρα σε αυτό που σε απασχολει περισσοτερο, το αγριεμα σε άλλα σκυλια στο λουρι.

Σε δυο σκυλια που είναι και τα δυο βολτα στο λουρι με τον ιδιοκτητη τους, είναι πολύ πιθανον να συμβουν τα παρακατω:

1.Τα σκυλια που συνοδευονται από τον ιδιοκτητη, τσαμπουκαλεύονται πολύ πιο ευκολα και εντονα από ο,τι αν ηταν ασυνοδευτα ή ο ιδιοκτητης βρισκοταν μακρια, οπου ισως και να μην κανανε και τιποτα ή απλά ο πιο «ισχυρος»/κυριαρχικος θα εδιωχνε τον πιο «αδυναμο».
Ο λογος είναι ότι αντλουν θαρρος από την παρουσια του ιδιοκτητη, και το «δεσιμο» με αυτόν με το λουρι ενισχυει το θαρρος αυτό.

2.Τα σκυλια, όντας δεμενα, δεν εχουν την δυνατοτητα να τραπουν σε φυγη όταν φοβουνται κατι, οπότε τους γυρναει σε αμυνα και επιτιθενται λογω φοβου.
Υπαρχει βεβαια η περιπτωση το ένα από τα δυο να κρυφτει πισω από τον ιδιοκτητη του ή να προσπαθησει να φυγει, παρασερνοντας και τον ιδιοκτητη.

3.Το ένα ή και τα δυο είναι κυριαρχικα, δεν ανεχονται την παρουσια αλλου σκυλου στον ιδιο χωρο, και επιτιθενται.

Αναλογα με το πόσο καλα γνωριζεις τον δικο σου σκυλο και αναλογα με το πόσο καλα αξιολογεις τον άλλο που ερχεται , ξερεις τι φταιει και δρας αναλογως, πχ απομακρυνεσαι με τον σκυλο σου ή συνεχιζεις γιατι κρινεις ότι σας παιρνει.

Αν δεν μπορεις να καταλαβεις τι είναι και τι προθεσεις μπορει να εχει ο άλλος σκυλος, βοηθαει πολύ να παρακολουθησεις την αντιδραση του δικου σου, που υποτιθεται ότι γνωριζεις καλυτερα (γλωσσα σωματος, δες αναλογα θεματα).

Όπως καταλαβαινεις, το να συναντηθουν δυο σκυλια ενώ είναι και τα δυο στο λουρι, είναι από τις πιο δυσκολες περιπτωσεις.

Αρα, ΔΕΝ ξεκινας από εδώ.
Αντιθετα, ξεκινας σταδιακα την κοινωνικοποιηση, με τα καταλληλα τετραποδα ατομα, όπως περιγραφεται σε απειρα θεματα του φορουμ.

Η άλλη λυση είναι να εχεις παντα τα μάτια σου 14 και να αποφευγεις ο,τι μπορεις ή εστω ο,τι σου φαινεται υποπτο για καυγα.

lia26

Well-Known Member
24 Απριλίου 2011
484
1
Harryf θελω να σε ευχαριστησω κατ'αρχην που μπηκες στο κοπο και εγραψες ολα αυτα για να με βοηθησεις...δεν ηξερα για ποιο λογο μπορει να το κανει αυτο ο μικρος..συγκεκριμενα το κανει σε σκυλια μεγαλοσωμα(γερμανικους ποιμενικους,ντοπερμαν,Πιτ-μπουλ)..θα προσπαθησω μεχρι να βρω μια λυση για το θεμα του εκπαιδευτη να ακολουθησω τις συμβουλες σου...;-)