Εκπαίδευση για αποφυγή φόλας

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το να μην τρώει ο σκύλος σου από το έδαφος όταν είσαι μπροστά είναι πανεύκολο μάθημα πάντως. Του βάζεις "δολωμα" στην πορεία του στη βόλτα και τον μαλώνεις αν το κοιτάξει. Αυτό είναι ένα μάθημα που οφείλουν να κάνουν όλοι ανεξαιρέτως, άσχετα με το αν θέλουν να κάνουν και για φόλα ή όχι.
Στελλα, η Ηρα δεν τολμαει να φαει μπροστα μου, ή αν αρπαξει κατι το φτυνει με ΜΗ, γιατι ξερει οτι αν δεν το φτυσει θα χωσω την χερουκλα μου οσο πιο βαθεια μπορω μεσα στο στομα της.

Το αποτελεσμα ειναι να εχει γινει γατα και να με ξεγελαει τρωγοντας αστραπιαια και μονο οταν δεν κοιταζω και φυσικα δεν μπορω να ξερω τι κανει αν δεν ειμαι πολυ κοντα της.

Με λιγα λογια, το μονο που καταφερα να κανω ειναι να την κανω να αρπαζει ταχυτατα και στα μουλωχτά, χωρις να μου δινει την ευκαιρια να δω για να αντιδρασω.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Είναι πονηρούλα η άτιμη. Αν ήσουν κι εσύ θα την είχες "παγιδέψει" αρκετές φορές μέχρι τώρα και θα το είχε κόψει (αν και πάντα θα έτρωγε αν έλειπες τελείως).

Κάνε το τώρα. Κάνε σκηνικά παρόμοια με αυτά που ΔΕΝ παρακολουθούσες (και κάνε πως ΔΕΝ παρακολουθείς) μα ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΑ. Επίσης, παίζει ρόλο το μάλωμα και το πότε θα το κάνεις. Σημασία έχει να το κάνεις όταν ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ να το αρπάξει. ΠΡΙΝ κάνει την κίνηση.

Οι καλύτερες διορθώσεις (οι πιο αποτελεματικές) είναι αυτές που είναι 1 δευτερόλεπτο ΠΡΙΝ κάνει το λάθος ο σκύλος. Το να καταφέρεις να ψυχολογείς έτσι τον σκύλο σου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, και είναι απίστευτα πολύτιμο στην εκπαίδευσή του (ή ΤΗΣ!).

Κάνε τον αδιάφορο και σκάσε σαν πυρινική βόμβα μόλις γυρίσει τα μάτια της προς το φαγητό. Βάλε διαφορετικά φαγητά, σε διαφορετικά μέρη (μιά-δυό φορές την εβδομάδα για έναν μήνα).

Θα εκπλαγείς. Μωρό είναι. ΟΤΙ θες εσύ θα της μάθεις. Και μην ανεχτείς να σου πει κανείς το αντίθετο!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Κάποιος κάποτε, ούτε που θυμάμαι ποιος και που, έλεγε ότι όταν χρησιμοποιούμε "δολώματα" δεν πρέπει να τα βάζουμε εμείς για να μην έχουν την μυρωδιά μας πάνω....
Εμένα τότε, και τώρα η αλήθεια είναι, μου είχε φανεί άκρως λογικό...
Έχει βάση όμως;

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Εσείς καλά τα λέτε όλα αυτά και μάλλον έχετε δει πολλά πριν καταλήξετε.

Προσωπικά όμως έχω δει το εξής κουφό. Ήμουν σε ένα συνεργείο και περίμενα το αμάξι μου από σέρβις. Εκεί που περίμενα ήταν κάποιος με ένα σκυλάκι δεν ξέρω τι φυλή ήταν (σαν μικρό κυνηγόσκυλο φανταστείτε με λεπτή ουρά, καφέ χρώμα ανοιχτό και πολύ κοντή τρίχα) ο οποίος μας είπε ότι του έχει κάνει εκπαίδευση για φόλα και βάζει στοίχημα έναν καφέ ότι δεν μπορούμε να το ταϊσουμε τίποτα.

Πράγματι, το παλληκάρι μας άφησε το σκυλάκι πάνω σε μία καρέκλα και ελειψε κάνα μισάωρο, στη διάρκεια του οποίου το σκυλί δεν κουνήθηκε εκατοστό και δεν έφαγε ΤΙΠΟΤΑ. Σκεφτείτε ότι ένας μηχανικός του συνεργείου έτρωγε ένα πιροσκί, έβγαλε το λουκανικάκι, το έδωσε στο σκύλο και αυτός τίποτα :eek: εγώ του έδωσα λίγη τυρόπιτα και πάλι τίποτα :eek: γλειφόταν σαν τρελό αλλά ΔΕΝ έπαιρνε τίποτα.

Δεν ξέρω τι του είχε κάνει αλλά ξέρω ότι επιασε τέλεια ;)

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
To θέμα είναι αν θα αντιδρούσε το ίδιο ο σκύλος αν το λουκανικάκι ήταν παρατημένο στο πάτωμα, ο σκύλος δεν ήταν στο "μείνε" (το οποίο προφανώς το εκτελεί τέλεια!!!), και δεν είχε και ανθρώπινη παρουσία στον ίδιο χώρο.

Γιατί η άρνηση φόλας δεν είναι μόνο να μην τρώει το σκυλί από ξένους, είναι να μην τρώει και αν βρει μια λιχουδιά ξαφνικά μπροστά του.

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
δεν βλεπω να εχει προβληματιστει κανεις απο το παραδειγμα μου, γιαυτο θα το επαναλαβω. Αν υποθεσουμε οτι ενα σκυλι εχει εκπαιδευτει και δεν τρωει με τιποτα μπιφτεκια και λουκανικα απο ξενους η αν τα βρει κατω. Ποιος μου λεει εμενα οτι δεν θα φαει ενα παιχνιδι, το οποιο ειναι γεματο δηλιτιριο;

Να σας πω πως εφαγε φολα η μικρη μονη της, και ευτυχως το σωσαμε. Πηρε ενα πολυ ωραιο σωληναριο με σκονη Baygon, της φανηκε πολυ ομορφο παιχνιδι και το μασουλησε. Τα υπολοιπα τα καταλαβαινετε...
:eek:

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
To θέμα είναι αν θα αντιδρούσε το ίδιο ο σκύλος αν το λουκανικάκι ήταν παρατημένο στο πάτωμα
έχεις δίκιο είναι πιο σημαντικό, αλλά σε αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω :cool:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Δρ Ζιβαγκο.
Ευχαριστω πολυ Στελλα. Πολυ χρησιμο μαθημα ως συνηθως :)
Θα δοκιμασω την τακτικη που περιγραφεις με την πρωτη ευκαιρια.

Η εκπαίδευση της αρνησης τροφης απασχολει εδω και πολλα χρονια ιδιοκτητες σκυλων στην χωρα μας, σε αντιθεση με το εξωτερικο που δεν υφισταται η λεξη (φολα).Εκατο τοις εκατο επιτυχια εχουμε μονο αν ο σκυλος δεν εχει γευτει τροφες οπως μπιφτεκι,ζαμπον,τυρι και τρεφεται εξ'ολοκληρου με ξηρα τροφη.Η εκμαθηση με το ηλεκτρικο κολλαρο απαιτει γνωση και εμπειρια φανταστειται ενα νυστερι σε λαθος χερια.Οπωσδηποτε πρεπει να χρησιμοποιηθει το νταμι(ψευτικο ηλεκτρικο κολλαρο χωρις χρηση ρευματος)για τουλαχιστον 2 βδομαδες τοποθετωντας στον σκυλο μας καθημερινα στην βολτα ωστε να μην συνδυασει την διορθωση με το συγκεκριμενο κολλαρο.
Με προσοχη,αγαπη και συγκεκριμενη σκαλα ρευματος στο μηχανημα μπορουμε να εχουμε επιτυχια.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
"Το να μην τρώει ο σκύλος σου από το έδαφος όταν είσαι μπροστά είναι πανεύκολο μάθημα πάντως. Του βάζεις "δολωμα" στην πορεία του στη βόλτα και τον μαλώνεις αν το κοιτάξει. Αυτό είναι ένα μάθημα που οφείλουν να κάνουν όλοι ανεξαιρέτως, άσχετα με το αν θέλουν να κάνουν και για φόλα ή όχι."
Εαν ακολουθησεις αυτη τη μεθοδο, πρεπει να προσεξεις να μην αγγιξεις εσυ ή μελος της οικογενειας σου, το δολωμα οπως περιγραφεις γιατι θα αφησεις οσμη. Καλο ειναι οτι εκπαιδευση κανεις στο συγκεκριμενο αντικειμενο να φορας γαντια latex και να σου βαζει αλλος το δολωμα. Οπως ανεφερα και σε προηγουμενο ποστ δεν πρεπει να συνδυαστει η παρουσια του χειριστη με την αρνηση τροφης και το ηλ. κολαρο. Πρεπει ο σκυλος να πιστεψει οτι η διορθωση "ερχεται" απο την πραξη ( κινηση να πιασει την τροφη) και οχι απο τον χειριστη.
Επισης δεν πιστευω οτι ο σκυλος που τρωει βιομηχανοποιημενη τροφη εχει λιγοτερες πιθανοτητες να φαει αλλη τροφη απο το δρομο. Φαντασου οτι τρως συνεχεια σουπα, και εχεις την ευκαιρια για μια ζουμερη μπριζολα τι θα διαλεγες;

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
δεν βλεπω να εχει προβληματιστει κανεις απο το παραδειγμα μου, γιαυτο θα το επαναλαβω. Αν υποθεσουμε οτι ενα σκυλι εχει εκπαιδευτει και δεν τρωει με τιποτα μπιφτεκια και λουκανικα απο ξενους η αν τα βρει κατω. Ποιος μου λεει εμενα οτι δεν θα φαει ενα παιχνιδι, το οποιο ειναι γεματο δηλιτιριο;

:eek:
Δυστυχώς σ'αυτήν την περίπτωση δεν τη γλυτώνει ο σκύλος.

Το μάθημα της φόλας είναι μόνο για τα φαγώσημα (και πόσιμα επίσης αν το θες).

ΔΕΝ μαθαίνουμε σε κανέναν σκύλο να μην πιάνει παιχνίδια (μπαλάκια κλπ) για λόγους αυτονόητους.

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Επισης δεν πιστευω οτι ο σκυλος που τρωει βιομηχανοποιημενη τροφη εχει λιγοτερες πιθανοτητες να φαει αλλη τροφη απο το δρομο. Φαντασου οτι τρως συνεχεια σουπα, και εχεις την ευκαιρια για μια ζουμερη μπριζολα τι θα διαλεγες;
Αυτο λεω και εγω, και αν λαβω υποψη μου πως κανει (η μικρη - γιατι η μεγαλη εχει φαει απ'ολα κατα καιρους) αμα βρεθει τιποτα στο δρομο της..... Ενω τρωει μονο ξηρα, παραλιγο να την ξελαρυγγιασω την αλλη φορα για να της παρω ενα κοκαλο απο κοτοπουλο που αρπαξε. Θα μου πεις δεν εχει εκπεδευτει.... σωστα, αλλα το βλεπω σαν δειγμα συμπεριφορας.

Δυστυχώς σ'αυτήν την περίπτωση δεν τη γλυτώνει ο σκύλος.

Το μάθημα της φόλας είναι μόνο για τα φαγώσημα (και πόσιμα επίσης αν το θες).

ΔΕΝ μαθαίνουμε σε κανέναν σκύλο να μην πιάνει παιχνίδια (μπαλάκια κλπ) για λόγους αυτονόητους.
Αυτο ειναι που με κανει να αμφιβαλω κατα ποσο μπορει να εχει αξια η εκπαιδευση με ηλεκτρικο κολαρο, ή με "παγιδευμενα" δολωματα. Δηλαδι, και να περασει τη διαδικασια με το ρευμα το σκυλακι, και 100% επιτυχεια να μην εχει... Αλλη μεθοδος δεν υπαρχει;

Εχω ακουσει και μια ιστορια περι αριστεροχειρων και δεξιοχειρων, οτι κανεις λεει το σκυλο να τρωει μονο απο αριστεροχειρες - γιατι βαση στατιστικης οι αριστεροχειρες εχουν 5% ποσοστο εγκληματικης συμπεριφορας και 95% οι δεξιοχειρες... - ο θεος και η ψυχη του.......
Περα πο τον μυθο που μπορει να υπαρχει σε αυτη τη στατιστικη, δεν μπορουμε να μαθουθμε στο σκυλο μας να τρωει απο συγκεκριμενα ατομα; Ή απο συγκεκριμενο δοχειο; Εχω παραδειγμα σκυλου, που ετρωγε (κακος οπως αποδειχθικε τελικα) μονο απο το χερι του αφεντικου του. Ο κυριος αυτος ομως ηταν ηλικιωμενος και οταν εφυγε απο τη ζωη, ο σκυλακος δεν δεχοταν τροφη ουτε απο την κορη του κυριου - ουτε απο τα εγγονια του, και τελικα πεθανε και αυτος. Δεν θα γινοταν να εξελιχθει μια μεθοδος, που φυσικα να ειναι πιο ελαστικη ωστε να μην εξαρταται απο ενα μονο ατομο η διατροφη του σκυλου, αλλα να βασισζεται σε κατι τετοιο;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Οι σκύλοι που τρώνε ΜΟΝΟ από χέρι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Ήξερα ένα κανίς που έτρωγε μόνο από το χέρι της κυράς της και ΜΟΝΟ στο ένα παγκάκι του πάρκου.
Και κακομαθημένο, ΚΑΙ νευρωτικό το σκυλάκι....
Ευτυχώς είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο.

Στο μάθημα της φόλας (όταν γίνεται σωστά) μαθαίνουμε στον σκύλο να τρώει μόνο από το μπώλ του. Άρα πάντα μπορείς να τον φολιάσεις αν βρεις το μπωλ του, και φυσικά πάντα και παντού, αν πιάσει το φολιασμένο μπαλάκι σου.
Και πάλι αξίζει. Ο σκύλος μου είναι λυτός σε πάρκα (με πεταμένα σκουπίδια κι αποφάγια) και είμαι ήσυχη. Στον κήπο μου επίσης. Εκτός αν το δώσεις φολιασμένο παιχνίδι (εντάξει μην τα θέλω κι όλα!).

Αυτό που πρέπει ΟΛΟΙ να σκεφτούν καλά πριν κάνουν το μάθημα της φόλας (κυρίως σε νεαρά ζώα) είναι το αν αργότερα θα ΘΕΛΟΥΝ να φάει ο σκύλος από χέρι κάποιου.

Πχ, Αν δουλεύεις το κουτάβι σου σε ανίχνευση ατόμων ίσως να θέλεις να του κάνεις άρνηση φόλας ΜΟΝΟ σε φαγητά που βρήσκονται στο έδαφος.
Μπορείς να του κάνεις το μάθημα με την επιβράβευση να έρχετε ΜΟΝΟ από εσένα (πιο δύσκολο), αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσεις ΠΡΙΝ κάνεις φόλα.

ΠΧ2: Ο σκύλος είναι εκθεσιακός και θέλεις να τον χειρίζονται διάφοροι (έστω 2-3) και να τον επιβραβεύουν με τροφή... ίσως να ΘΕΛΕΙΣ να βλέπει τροφή και να είναι "λιγούρης".

Συχνά οι εκπαιδευτές προκειμένου να πάρουν το μάθημα, ξεχνούν να ενημερώνουν τον πελάτη πως υπάρχουν συνέπειες που ίσως να μην "βολεύουν" μελλοντικά. Κάποιοι θα προτιμήσουν να κάνουν άλλη χρονιά το μάθημα. Καλό είναι να επιλέξουν μόνοι τους (να τους ΡΩΤΗΣΕΙ ο εκπαιδευτής) και να το σκεφτούν καλά πριν το κάνουν.

Είναι λάθος να θεωρούμε πως ξέρουμε τι θα θέλει να κάνει ένας ιδιοκτήτης με τον σκύλο του σε λίγο καιρό. Ακόμη κι οι πιο αρχάριοι ιδιοκτήτες συχνά μαθαίνουν ΠΟΛΥ γρήγορα κι αποκτούν σοβαρό ενδιαφέρον για κάποια κυναθλήματα.

Last edited:

wonderdimi

New Member
29 Ιανουαρίου 2011
1
0
Λοιπόν το θέμα με την αποφυγή φόλας είναι πολύ ποιο απλό με τον εξής τρόπο. Απλά μαθαίνεις στον σκύλο σου να τρώει από το πιάτο του και όχι από το έδαφος. Έτσι πετυχαίνεις πολλά περισσότερα διότι όταν λείπεις και θέλει κάποιος να ταΐσει τον σκύλο σου και αυτό θα είναι ένα μυστικό που θα το ξέρεις εσύ και τα δικά σου άτομα. Εννοείται ότι το πιάτο του σκύλου σου δεν θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο του σπιτικού σου η σε εύκολα προσβάσιμο για τους αγνώστους τοποθεσία.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
συνδιασμος πολλων πραγματων ειναι.συμφωνουμε οτι δεν εχει παντα επιτυχια,αλλα αξιζει να μειωσουμε τα ποσοστα.απο εκει κ μετα δεν ειναι ενα πραγμα που θα το κανει αυτο,ουτε ειναι κ τοσο απλο.θελει δουλιτσα κ καλο ειναι απο οταν ακομη ειναι μικρο το σκυλι.

thachriser

Well-Known Member
26 Ιουνίου 2011
134
0
Εγω παιδια στον Λαμπραντορακο μου ο οποιος βεβαια ειναι 9 μηνων κα ιμαθαινει ακομα.....
απο 4 μηνων και μετα του κανω μονος μου εκπαιδευση .....
1. τον ταιζω μονο εγω και η γυναικα μου...κανενας αλλος ..
2. Ειχα βαλει γνωστο μου να του δωσει λιχουδια και το μαλωσα (οχι πολυ) αλλα φωναζωντας μη πολυ δυνατα
3. Καθε φορα που δεν ετρωγε απο αλλον ειχε λιχουδια
4. Οταν εφυγα απο το σπιτι και αφησα εναν αλλον φιλο μου να του δωσει φαι δεν εφαγε...αλλα με εψαχνε για να παρει λιχουδια ..δεν με εβρισκε και με περιμενε στην πορτα μετα και οταν μπηκα ετρεξε καρφι στο σημειο που εχω τις λιχουδιες απο κατω κα ιπεριμενε να του δωσω(Τρομερα λαιμαργος)
5.Φαι εκτος απο το πιατακι του δεν εχει φαει ποτε.
6Το ιδιο ειχε γινει στην βολτα με κοματι γυρο το οποιο μολις το ειδε απομακρυνθηκε κατα μισο μετρο απο αυτο(ειμαιι σιγουρος οτι απομακρυνεται γτ αμα περασει απο πανω δεν μπορει να αντισταθει)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Πριν από δύο εβδομάδες κάναμε ασκήσεις στον εκπαιδευτή όχι άρνησης τροφής, αλλά δυνατότητας ελέγχου του σκύλου όταν υπάρχει κάτι στο δρόμο μας...
Μας έλεγε κάποιος για ένα λαμπραντορ που είχε και το είχε πάει για εκπαίδευση φόλας σε άλλο εκπαιδευτή με ρεύμα. Το λαμπραντόρ έτρωγε ρεύμα και φαγητό ταυτόχρονα... δεν καταλάβαινε τίποτα μπροστά στο φαγητό...!!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Μας έλεγε κάποιος για ένα λαμπραντορ που είχε και το είχε πάει για εκπαίδευση φόλας σε άλλο εκπαιδευτή με ρεύμα. Το λαμπραντόρ έτρωγε ρεύμα και φαγητό ταυτόχρονα... δεν καταλάβαινε τίποτα μπροστά στο φαγητό...!!
Eνα σωστό λάμπραντορ :D:p

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul