Με καθε επιφυλαξη,παραθετω τη δημοσιευση που εγινε απο τη σελιδα του παρατριχα στο φεησμπουκ.
αναφερουν οτι τροποποιηθηκε,δεν τεθηκε σε διαβουλευση αλλα εμφανιστηκε "μαγικα" το Μεγαλο Σαββατο.
Τροποποιηση 4039.
10. Μετά το άρθρο 17 προστίθεται νέο άρθρο 17α, ως εξής:
«Άρθρο 17α
Αντιμετώπιση λεϊσμανίασης
1. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι, στους οποίους έχει διαγνωστεί η νόσος της λεϊσμανίασης (Leishmania spp) από κτηνίατρο και έχει επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις η μη αναστρέψιμη πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων καθώς και τον δυνητικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της ως άνω νόσου, υπόκεινται σε ευθανασία, με την συναίνεση του ιδιοκτήτη.
Στην περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ευθανασία, μετά από γνωμάτευση του κτηνίατρου και με την ευθύνη των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων σκύλων, λαμβάνονται όλα τα υποστηρικτικά θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα, λόγω του ότι η νόσος κατατάσσεται στα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης, σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και καταγράφεται υποχρεωτικά στο βιβλίο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης, που πρέπει να διατηρεί κάθε κτηνίατρος.
2. Σε όλους τους αδέσποτους σκύλους, ανεξάρτητα με την κλινική εικόνα, που είναι υπό την προστασία φιλοζωϊκών ενώσεων ή σωματείων ή Δήμων, αν οι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ζώων ή είναι ελεύθεροι, αντίστοιχα, επιβάλλεται ορολογική εξέταση για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp, κατά την πρώτη διαδικασία περισυλλογής τους και πριν από οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη, όπως περίθαλψη ή στείρωση.
Εφ’ όσον το αποτέλεσμα είναι θετικό:
α) Αν επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο, με επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, η μη αναστρέψιμη πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων καθώς και τον δυνητικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της Leishmania spp, υπόκεινται σε ευθανασία.
β) Αν, μετά από γνωμάτευση κτηνιάτρου, η κλινική εικόνα και οι αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις επιτρέπουν την θεραπεία, οι σκύλοι επιβάλλεται να κρατούνται σε κλειστό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία ορίζεται από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως αντιμονιούχα ή μιλτεφοσίνη με την ταυτόχρονη χορήγηση αλλοπουρινόλης.
Με ευθύνη των φιλοζωϊκών ενώσεων ή σωματείων ή των Δήμων, αν οι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ζώων ή είναι ελεύθεροι, κατά περίπτωση, γίνεται αυστηρή καταγραφή των ζώων που είναι υπό θεραπεία, τηρούνται όλα τα παραστατικά των εξετάσεων και αναλαμβάνεται η ευθύνη της πλήρους θεραπείας και λήψης των κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Εάν οι σκύλοι δοθούν σε αναδόχους επιβάλλεται η υποχρεωτική γραπτή ενημέρωση του αναδόχου για τον τίτλο αντισωμάτων και εν συνεχεία ο ανάδοχος υποχρεούται να αναλάβει γραπτώς την ευθύνη της ενδεδειγμένης θεραπείας με παράλληλο έλεγχο από τη φιλοζωϊκή ένωση ή σωματείο ή τον Δήμο.
Κάθε εξάμηνο επιβάλλεται να γίνεται κτηνιατρική εξέταση και ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp για την αξιολόγηση της πορείας του νοσήματος, με τήρηση όλων των παραστατικών των εργαστηριακών εξετάσεων.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα ανωτέρω αποδεικτικά έγγραφα πρέπει να είναι στη διάθεση των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειών της χώρας για έλεγχο.
3. Για τον προληπτικό έλεγχο της Leishmania spp, λαμβάνονται, σωρρευτικά, τα ακόλουθα μέτρα:
α) Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάϊο έως το Νοέμβριο κάθε έτους, χρησιμοποιείται στο ζώο αποτελεσματικό απωθητικό εντομοκτόνο με πυρεθροειδή (spot on, spray ή περιλαίμιο)
β) Κατά τους μήνες Μάϊο και Νοέμβριο κάθε έτους γίνεται προληπτική ορολογική εξέταση του σκύλου, διότι έγκαιρη διάγνωση και άμεση θεραπεία των μολυσμένων σκύλων μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος.
γ) Επιβάλλεται ο εμβολιασμός των σκύλων για την απόκτηση ισχυρής κυτταρικής ανοσίας.»