απο ολο το θεμα για πολλες φυλες ειπατε εκτος απο την δικια σας ολα τοσο τελεια ηταν?
αν ναι τοτε ειλικρινα μπραβο γιατι ετσι παει μπροστα η φυλη σας
Καλημέρα,
Εδώ, ίσως έχεις ένα δίκιο, γι' αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να δικαιολογηθώ λιγάκι, μιάς και το συγκεκριμένο θέμα το άνοιξα εγώ. Επειδή το άνοιξα στο bullmastiff sub-forum, τόσο προσωπικά, όσο και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες - μελη του forum αναφερθήκαμε συγκεκριμένα στη φυλή αυτή και στα σκυλιά που συμμετείχαν, με διάφορα σχόλια και φωτογραφίες.
Τώρα, κάποιοι φίλοι ανέφεραν ορισμένες παρατηρήσεις τους από άλλους στίβους και άλλες φυλές και δεν τους αδικώ. Σκυλοφόρουμ είμαστε εξάλλου. Και εγώ, όταν τελείωσαν οι συμμετοχές και οι κρίσεις των bullmastiffs έκανα τις βόλτες μου και παρακολούθησα όσο περισσότερο μπορούσα τις κρίσεις άλλων φυλών που αρέσουν και με ενδιαφέρουν.
Π.χ. παρακολούθησα τα cane corso και τα dogo canario που είναι "κοντινά" στη δική μου φυλή, λίγα rottweiler (που τα παρακολουθώ εδώ και χρόνια), τα dogo argentino (μιάς και υπάρχουν πολλά μέλη του forum με αυτά τα όμορφα σκυλιά, αν και δεν έχω μελετήσει σχεδόν καθόλου τη φυλή). Τέλος, σαφέστατα "ρούφηξα" κάθε κουβέντα των κριτών σε όσα ορεινά ποιμενικά μπόρεσα (Καυκάσου, Κεντρικής Ασίας, Ορεινό Πυρηναίων) που είναι σκυλιά που λατρεύω και με ενδιαφέρουν πολύ. Δεν μπόρεσα να δω τα Γερμανικά Ποιμενικά, μιάς και διαγωνιζόντουσαν ταυτόχρονα με εμάς.
Παρόλα αυτά, έκανα και εγώ τις σκέψεις μου για όλα τα παραπάνω. Ας πούμε, αυτή η κλίση των περισσότερων Γ.Π. δεν μου αρέσει ούτε εμένα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για οποιοδήποτε θέμα ορθοπεδικό κλπ., γιατί δεν το έχω μελετήσει καθόλου στον Γ.Π.
Στα rottweiler δεν θυμάμαι να είδα "τεράστια" ζώα. Είδα μεγαλόσωμα σκυλά, αλλά δεν νομίζω ότι πρόσεξα κάποιο εκτός προτύπου. Αλλά ξαναλέω ότι δεν πρόλαβα να δω όλα τα σκυλιά.
Εκεί που υπήρχε το "θέμα" ήταν όντως στα cane corso και στα pressa canario. Ήταν χαρακτηριστική η ερώτηση της γυναίκας μου (που δεν ασχολείται και τόσο φανατικά με τα σκυλιά) και αφορούσε το καλύτερο φυλής cane corso του Σαββάτου: "Τι είναι αυτό? Mastino Napolitano?" Οι δύο αυτές φυλές είχαν πολλά υπερτυπικά σκυλιά.
Στα Ποιμενικά Καυκάσου, είδα 2 κουτάβια 8-9 μηνών, που έλεγες ότι θα τα ακουμπήσεις και θα πέσουν. Στεναχωρήθηκα πολύ.
Στα Κεντρικής Ασίας (ενήλικα αρσενικά), αν και δεν μπορείς να μιλήσεις για απόκλιση από το πρότυπο (μιάς και δεν υπάρχει ανώτατο όριο ύψους και βάρους), ίσχυε το ...ελληνικό ρητό the bigger the better. Καλύτερος φυλής βγήκε ένας σκύλος 90 κιλών και (όπως υπολόγισα) ύψους άνω των 90cm. Με ότι συνέπειες μπορεί να έχει το μέγεθος αυτό σε ένα σκύλο που προδιαγράφεται να περπατάει και να τροχάζειι επί ολόκληρα 24ωρα διανύοντας τεράστιες αποστάσεις με μέση ταχύτητα. Ο ίδιος δε ο ιδιοκτήτης - εκτροφέας (?) μου είπε ότι έχει και ένα κουτάβι που θα γίνει μεγαλύτερο και βαρύτερο από τον συγκεκριμένο σκύλο. Διαφαινόταν δε και ένα κάποιο aggressiveness (τουλάχιστον, ως προς τους σκύλους) πράγμα που το παρατήρησε ο κριτής. Θα μου πείτε: "Εσύ είσαι τσοπάνης και ενδιαφέρεσαι να σε ακολουθήσει στη μετανάστευσή σου μέσα στις στέπες, ή τον θέλεις για να φυλάει τον κήπο σου (αν όχι τη μάντρα με τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά σου)"? Θα συμφωνήσω ότι για τον κήπο μου θα είναι μια χαρά, μιάς και όποιος διανοηθεί να μπει μέσα, θα πρέπει να έχει ...βαρύ οπλισμό
!
Για να συνεχίσω, ο 3ος φυλής (Κεντρικής Ασίας) ένιωθα ότι δεν μπορούσε εύκολα να στηριχτεί στα πίσω του πόδια και έτρεχε λιγάκι σα λαγός...
Σε σχέση με τα Ορεινά των Πυρηναίων (για μένα ο ...άρχοντας των ποιμενικών) ήταν μέσα στο πρότυπο, αλλά μάλλον προς το κατώτερο όριο (όσα είδα). Πολύ όμορφα σκυλιά.
Άφησα για το τέλος τα bullmastiff.
Οχι, δεν ήταν όλα τα σκυλιά τέλεια, εκτός ίσως από ένα αρσενικό σκύλο που ήταν αρκετά κοντά στο υποδειγματικό πρότυπο, που το έχω ήδη αναφέρει εδώ και σε άλλο topic για την έκθεση.
Σε σχέση με τη Ρωσίδα σκύλα, που δεν ήταν μέλος της ...παρέας μας, πιστεύω ότι ήταν ένα όμορφο σκυλί (χωρίς να είναι φοβερή) και της άξιζε το όποιο βραβείο πήρε στην έκθεση.
Και πάλι, κατά την δική μου ταπεινή άποψη.
Παρόλα αυτά, κανένα από τα bullmastiff που διαγωνίστηκαν δεν ήταν υπερτυπικό είτε πιό μικρό από το πρότυπο. Ήταν όλα αρκετά όμορφα σκυλιά, τα περισσότερα όχι έτοιμα (ή κατάλληλα) να πάρουν μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, αλλά γεμάτα υγεία και χωρίς εμφανή προβλήματα (ισχύα, αγκώνες κλπ.). Επίσης, αυτό που μου έδωσε κουράγιο και ελπίδα δεν ήταν τα ίδια τα σκυλιά, αλλά οι ιδιοκτήτες τους και οι εκτροφείς τους. Μιλάμε για ανθρώπους που λατρεύουν τη φυλή, που προσπαθούν σταδιακά και συστηματικά να την βελτιώσουν μέσα στα μικρά σύνορα της Ελλάδας, που δεν αγχώνονται με τα σκυλιά που έχουν, που δεν πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο και που κάποιοι από αυτούς (εκτροφείς ή/και ιδιοκτήτες - βλέπεις,
είναι να μη σου μπει το μικρόβιο) ίσως μας εκπλήξουν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εισάγοντας πραγματικά μεγάλα δείγματα της φυλής.
Θεωρώ ότι οι παρουσίες bullmastiff σ' αυτή την έκθεση ήταν ακριβώς αυτό που επισημαίνεται μεταξύ των γραμμών που γράφονται: Μία πρώτη καλή προσπάθεια. Και σαν τέτοια, ήταν επιτυχημένη.
Για να σταματήσω να σας κουράζω, να σταθώ μόνο στο τι κάνουν τα bullmastiff, εκτός από το να τρώνε, εκτός από το να σε κοιτάζουν με λατρεία στα μάτια, εκτός από το ότι σε ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο για να μη σε χάσουν από τα μάτια τους, εκτός από την τρομερή τους διαίσθηση για το ποιός είναι φίλος και ποιός είναι απατεώνας (και στη 2η περίπτωση να τοποθετούν το σώμα τους ανάμεσα σε σένα και τον "άλλο"):
Τι κάνουν? Ερώτηση "κακεντρεχής"?
Το bullmastiff φιγουράρει ανάμεσα στους καλύτερους σκύλους-φύλακες και εκτράφηκε γι' αυτό τον σκοπό. "Επαγγελματίας" φύλακας οικογένειας και περιουσίας. Και, ναι, οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να ζήσουμε με το bullmastiff μας, χωρίς να μάθουμε ποτέ το what if. Όμως, όλα αυτά τα μικρά "σημάδια" είναι εκεί...
Θα μου πεις, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...