Διόρθωση ή κακοποίηση?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
σε αυτό το βίντεο ο γνωστός Cesar Milan εχει "αναλάβει" ένα επιθετικό σε άλλα σκυλιά husky, βλέπουμε καθαρά πως ο Μίλαν διορθώνει αμέσως μολις το Χάσκι δείξει επιθετικότητα προς το άλλο σκυλί και αμέσως το Χάσκυ του επιτίθεται και δαγκώνει.
Τα ερωτήματα είναι
1) Θα έπρεπε να "προκληθεί" το Χάσκυ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του τόσο άμεσα?
2) Δεν θα έπρεπε να έχει άλλου είδους πνίχτη και όχι το απλό λουρί για την περίπτωση που έπρεπε να γίνει διόρθωση?

1). όχι δεν έπρεπε να προκληθεί τόσο άμεσα
απλα είναι οτι μερικοί εκπαιδευτές.... επειδή " κοστίζουν" κιόλας καλούνται να λύσουν συγκεκριμένο πρόβλημα και μόνο.... και πρέπει να γίνει και αποτελεσματικά....
2). τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο κάθε εκπαιδευτής είναι και ανάλογα της φιλοσοφίας του....

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Σωστή προσέγγιση GRDANE

το όλο σκηνικό στήθηκε (είναι απο επεισόδιο για την τηλεόραση) για τον επιθετικό προς άλλα σκυλιά σκύλο, συμφωνώ και εγώ οτι δεν το χειρίστηκε σωστά τον συγκεκριμένο σκύλο, δεν υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας στην εκπαίδευση κάθε σκυλί είναι ξεχωριστό.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
σαφως και ειναι στημενο, αλλα εγω θα διαφωνησω με το δικο μου προηγουμενο post,ναι υπαρχει ψυχολογικη κακοποιηση και δεν θα μιλησω για σωματικη και ας τον κραταει πνιγμενο παλευοντας ,θα το θεωρησω σαν αμυνα ασχετου ιδιοκτητη και ας ειναι δικο του φτεξιμο ,που πηγανε τα φούι και τα πλατς ???
ο "εκπαιδευτης" κατα τη γνωμη μου δεν εχει δουλεψει με το σκυλο δεν εχει την απαιτουμενη επικοινωνια μαζι του ετσι ωστε να τον προκαλεσει και να τον επαναφερει,και να τον προκαλεσει που και σε τι ? ο σκυλος δεν εδειξε επιθετικοτητα σε αλλο σκυλο, εδειξε επιθετικοτητα στο χειριστη του γιατι δεν τον αναγνωριζει
εγω δεν θα τον αφηνα να κρατησει δικο μου σκυλο

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
σαφως και ειναι στημενο, αλλα εγω θα διαφωνησω με το δικο μου προηγουμενο post,ναι υπαρχει ψυχολογικη κακοποιηση και δεν θα μιλησω για σωματικη και ας τον κραταει πνιγμενο παλευοντας ,θα το θεωρησω σαν αμυνα ασχετου ιδιοκτητη και ας ειναι δικο του φτεξιμο ,που πηγανε τα φούι και τα πλατς ???
ο "εκπαιδευτης" κατα τη γνωμη μου δεν εχει δουλεψει με το σκυλο δεν εχει την απαιτουμενη επικοινωνια μαζι του ετσι ωστε να τον προκαλεσει και να τον επαναφερει,και να τον προκαλεσει που και σε τι ? ο σκυλος δεν εδειξε επιθετικοτητα σε αλλο σκυλο, εδειξε επιθετικοτητα στο χειριστη του γιατι δεν τον αναγνωριζει
εγω δεν θα τον αφηνα να κρατησει δικο μου σκυλο
συμφωνώ απόλυτα;)

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Νομιζω πως δεν υπαρχει καν διορθωση στην αρχη.
Το μονο που κανει ειναι να τραβηξει την προσοχη του (τσεχικου, θα συμφωνησω..) σκυλου, με τον ηχο που κανει και το ποδι του, ενω ταυτοχρονα ερχεται σε ετοιμοτητα με τον πνιχτη.
Στη συνεχεια περιμενει να ηρεμησει, ωστε να χαλαρωσει και αυτος την σταση του. Απλα αποφευγει τα δαγκωματα μεχρι να απομακρυνουν το αλλο σκυλι. Πιο πολυ με επιδειξη προβληματος μου κανει, παρα με αντιμετωπιση αυτου.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
ένα πιο έμπειρο ματι θα καταλάβαινε ότι ο σκύλος είναι σε συνεχή πίεση από τον χειριστή του....
μόλις ο σκύλος βρει ευκαιρία δείχνει ότι δεν σέβεται καθόλου τον χειριστή του....
έπρεπε πριν φτάσει στο συγκερκιμένο πρόβλημα να έχει δουλέψει πολύ περισσότερο με τον συγκεκριμένο σκύλο σε βασική υπακοή και όταν είχε τον πλήρη έλεγχο του σκύλου να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά.....
αλλά όπως είπαμε.... πολλοί εκπαιδευτές καλούνται να επιλύσουν συγκεκριμένο πρόβλημα και μόνο....
κατι που είναι μεγαλο λαθος και συνηθως οδηγεί σε άλλα προβλήματα............

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
ένα πιο έμπειρο ματι θα καταλάβαινε ότι ο σκύλος είναι σε συνεχή πίεση από τον χειριστή του....
μόλις ο σκύλος βρει ευκαιρία δείχνει ότι δεν σέβεται καθόλου τον χειριστή του....
έπρεπε πριν φτάσει στο συγκερκιμένο πρόβλημα να έχει δουλέψει πολύ περισσότερο με τον συγκεκριμένο σκύλο σε βασική υπακοή και όταν είχε τον πλήρη έλεγχο του σκύλου να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά.....
αλλά όπως είπαμε.... πολλοί εκπαιδευτές καλούνται να επιλύσουν συγκεκριμένο πρόβλημα και μόνο....
κατι που είναι μεγαλο λαθος και συνηθως οδηγεί σε άλλα προβλήματα............
ετσι ακριβως

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Εγώ το είδα προσεκτικά-και πιό πολύ έδωσα βάση στα λόγια

Καταλαβαίνω τι λέτε
δεν ξέρω πολλά απο εκπαιδευση και τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί

Απ ότι κατάλαβα δεν είχαν ξαναδείξει λέει κάτι τέτοιο γιατί δεν τους είχε ξανατύχει περίπτωση "τόσο ολοκληρωτικά κυριαρχικού σκύλου"
λέει ότι αν τον άφηνε δεν θα σκότωνε τον άλλο σκύλο αλλά θα τον πλάκωνε στις ψευτοδαγκωνιές μέχρι να τον κυριαρχήσει
δεν είναι λέει επιθετικός-δεν θέλει να βλάψει
είναι κυριαρχικός απλά αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό

μετά λοιπόν που προκαλεί τον χαμό
(για να μας δείξει τι γίνεται καθε φορά που το αφεντικό του πάει να διορθώσει τον λύκο(σαν τσεχ λύκος είναι σίγουρα) )
Παρένθεση_τι τον θέλαν τον λύκο εκείνο το ζευγάρι????
μαθαίνουμε πως μπορείς να γλυτώσεις με μιά σκισμένη μπλούζα και λίγες γρατσουνιές αν κρατάμε το λουρί και ξέρουμε να το χειριζόμαστε...
νομίζω πάντως ότι αν ο λύκος έκανε ντού γερό για λαιμό μάλλον θα τον είχε τον Μίλαν αλλά ίσως και όχι γιατί αμέσως σήκωνε το ζώο στον αέρα και ίσως να έχανε την φόρα του....
Τελικά ήθελε να μας πεί ότι όταν ο λύκος δέχτηκε ότι δεν θα νικήσει ,έδειξε ότι είναι κυριαρχούμενος πλέον, έτσι που καθόταν ήσυχα και πήγαινε να τον πάρει ο ύπνος......

Μπορεί να είναι και πατάτα-αλλά εγώ τον θαυμασα!
η βικτώρια θα το στείρωνε-θα του έδινε και ηρεμιστικά για λίγο καιρό
θα το άφηνε και λίγο νηστικό πρίν την εκπομπή
και θα μας έδειχνε ότι με το μεζεδάκι έγινε αρνί το λυκάκι

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Για μενα ειναι ξεκαθαρη κακοποιηση,θα μπορουσε να ειχε λαβει καποια μετρα,οπως π.χ φιμωτρο,αλλα στην περιπτωση αυτη και ενα χαλτι θα ειχε κανει δουλεια,απο την αλλη θα επρεπε ο ιδιοκτητης να εχει το σκυλι στα χερια του κατω απο τις εντολες του παραμυθατζη του Μιλαν,και ο ιδιος να ειχε καποιο προστατευτικο,το παρακανε με το πνιξιμο,αν αυτο δεν ειναι κακοποιηση τοτε τι ειναι?μια κλωτσια δεν ειναι τιποτα μπροστα στο πνιξιμο,αν βλεπατε καποιον στο δρομο να τα κανει αυτα και σας ελεγε οτι ειναι εκπαιδευτης τι θα λεγατε?(αν δεν ηταν ο ιστοριας και βλεπατε απλα αυτο το τσιρκο)

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
και θα έρθω εγώ ο κάθετος και θα συμφωνήσω με τον τρόπο διότι
αφενός δεν πρόκειται για διόρθωση, αλλά για καταστολή.
Ο τρόπος που αυτή επιτυγχάνεται είναι κάτι που θα κάνει να σηκωθεί η τρίχα σε όλους τους "θετικούς εκπαιδευτές".

Βεβαίως και δεν είναι ορατό το αποτέλεσμα σε συτό τοβίντεο, άρα και η απάντηση στην απορία του Άρη "μα πως έφτασε τόσο γρήγορα σε αποτέλεσμα?" είναι "δεν έφτασε ακόμα"... το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και μακροπρόθεσμα.

Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο πως...
μέχρι εκεί όμως...
διότι ο χειρισμός του είναι απολύτως σωστός... σε διαφορετική περίπτωση η πιο δημοφιλής ατάκα αντιμετώπισης της κατάστασης θα ήταν "κάνε ευθανασία".

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
η βικτώρια θα το στείρωνε-θα του έδινε και ηρεμιστικά για λίγο καιρό
θα το άφηνε και λίγο νηστικό πρίν την εκπομπή
και θα μας έδειχνε ότι με το μεζεδάκι έγινε αρνί το λυκάκι
Λιγα τα λογια σου για την λατρεια...! :p
Επισης μετα την στειρωση θα του εδινε και καροτα γιατι περιεχουν μια ουσια που συσχετιζεται αμεσα με την χαρα(ναι το εχει κανει)!

Απο το βιντεο προσωπικα καταλαβα και παλι πως καθε σκυλι ειναι απολυτα ξεχωριστη περιπτωση. Κανονες δεν υπαρχουν σε αυτα αλλα ο εκπαιδευτης προσαρμοζεται και πραττει αναλογως.

Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
Αν το το βάλετε σε αργή κίνηση, θα δείτε οτι το σώμα του σκύλου είναι πίσω απο τον Milan.
Με το κλασικό του κόλπο να τραβήξει την προσοχή του σκύλου ( την οποία έχω κλέψει κι εγώ και δουλεύει πολύ καλά) έκανε το λάθος και χτύπησε τον σκύλο στα αχαμνά.... εεεεεε! κι εσεις θα τα "παίρνατε" !

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
Ο τρόπος που αυτή επιτυγχάνεται είναι κάτι που θα κάνει να σηκωθεί η τρίχα σε όλους τους "θετικούς εκπαιδευτές".

Βεβαίως και δεν είναι ορατό το αποτέλεσμα σε συτό τοβίντεο, άρα και η απάντηση στην απορία του Άρη "μα πως έφτασε τόσο γρήγορα σε αποτέλεσμα?" είναι "δεν έφτασε ακόμα"... το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και μακροπρόθεσμα.

Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο πως...

μέχρι εκεί όμως...
διότι ο χειρισμός του είναι απολύτως σωστός... σε διαφορετική περίπτωση η πιο δημοφιλής ατάκα αντιμετώπισης της κατάστασης θα ήταν "κάνε ευθανασία".

και θα σε παραπέμψω στο #19 ποστ του τόπικ όπου....
"
όχι δεν θεωρώ κακοποίηση την πρωτη διόρθωση.... αλλά λανθασμένη με αποτέλεσμα την υπόλοιπη εξέλιξη των πραγματων...
που αναγκαστικά έπειτα σωστά χειρίστηκε......... "

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Σήμερα το είδα γιατί χθες σερνόταν το ιντερνετ μου....
Εμένα πάντως ο σκύλος μου φαίνεται ότι καταρρέει από την ανοξυγοναιμία από τον στραγγαλισμό του και δεν υποτάσσεται....
Χαρακτηριστική του στραγγαλισμού είναι και η στύση όπως είπατε και παραπάνω....
Και για τον ίδιο λόγο δεν αντιδρά μετά, όχι επειδή υποτάχθηκε, αλλά επειδή ο μυικός κάματος είναι τόσο μεγάλος που πλεον δεν μπορέι...φαίνεται κι από τον τρόπο που σηκώνεται και το χάσιμο που έχει....

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2

Καπως ετσι το καταλαβα και εγω. Γι'αυτο μου φανηκε με επιδειξη του προβληματος. Προκληση και στη συνεχεια καταστολη, μην τους φαει κιολλας. Δεν υπαρχει η παραμικρη διορθωση σε ολο το video, μονο πιεση ωστε να γλυτωσει ο Milan το χερι του και να σταματησει ο σκυλος την επιθεση. Τωρα κατα ποσο ειναι σωστη αυτη η διαδικασια, αλλο θεμα. Αν ειχαμε και την παραμικρη ιδεα τι εχει στο μυαλο του ο Μεξικανος και πως εχει εξελιχθει γενικοτερα ο συγκεκριμενος σκυλος, θα ειχαμε και αποψη. Τα περι κακοποιησης ομως νομιζω ειναι υπερβολικα.. Δηλαδι τι να εκανε; Να τον αφηνε να φυγει με το αριστερο του μπρατσο για τροπαιο;

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
γνωρίζει κανείς την μέθοδο εκπαίδευσης Koehler που λέγεται οτι ακολουθεί ο Μίλαν?

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ας μου πει ενας να καταλαβω που εχει εφαρμογη το ολο θεατρο,τι δουλεια εχει ο εκπαιδευτης να κανει το σκυλι κουρελι?επειδη ηταν ασχετος ο ιδιοκτητης?και γιατι δεν εκπαιδευσε αυτον με τον πνιχτη?ξερετε τι γρηγορα θα μαθαινε(ο ιδιοκτητης εννοω).Και ολο το θεατρο δηθεν γιατι ηταν επιθετικος απεναντι σε αλλα σκυλια?και αυτη ειναι η σωστη μεθοδος?
Το βρισκω περττο και βασανιστικο,για να αποδειξη ο εκπαιδευτης μαιμου,τι μπορει να κανει με τον σκυλο?τι ειναι γκουανταναμο?
Και τελος οποιος χρησημοποιη πονο στην εκπαιδευση και ειδικα σε αυτο το μεγεθος(λιγο πριν τον θανατο)για εμενα δεν ειναι εκπαιδευτης,μαγκας της ομιχλης ειναι και σκοτωμενο φιδι.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97